FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Jak wymawiać CMAS?

Lech-u - 05-11-2004, 19:30
Temat postu: Jak wymawiać CMAS?
Jakiś czas temu lobster pisał jak wymawiać PADI: [padi] a nie [pedi].

A jak wymawia się w róznych krajach CMAS? Ja słyszałem już [cymas], [simas], [si,em,ei, es] oraz polsko brzmiace [cmas].

urwis - 05-11-2004, 19:38

To pytanie do Mani :?;
kjar - 05-11-2004, 19:55
Temat postu: Re: Jak wymawiać CMAS?
Lech-u napisał/a:
Ja słyszałem już [cymas], [simas], [si,em,ei, es] oraz polsko brzmiace [cmas].

Miałem okazję słyszeć również wymowę "kmas" :???:

waldo - 05-11-2004, 20:00

Cytat:
A jak wymawia się w róznych krajach CMAS?

Należy wymiawiać z powagą i szacunkiem ;)

Mieto - 05-11-2004, 20:57

A może mi ktoś powiedzieć jak się wypowiada całe rozwiniecie słowa CMAS. Czylo Confederation Mondiale des Activites Subaquatique??? :roll: Bo to chyba po francuskiemu:)
Lech-u - 05-11-2004, 21:04

Cytat:
Należy wymiawiać z powagą i szacunkiem

I na stojąco :hammer:

Hubert Mazurek - 09-11-2004, 20:07

Na stojąco ........................... ,

chyba klęcząc z głową blisko podłogi :mrgreen:

Gdyby się ktoś chciał zbulwersować, to ja wywodzę się z CMAS

A poważnie, słowo Confederation wymawia się "Konfederasią" więc w skrócie
"KMAS". Ja tę wymowę spotykam przeważnie u tradycjonalistów "starych nurów".
Jednak większość wymawia tak jak się pisze i ta forma wypiera tradycyjną.

To wszystko przez tych z PADI, bo to oni nie wiedzą jak wymawiać i klepią
"CMAS", "CMAS" :mrgreen:

A teraz się można bulwersowć :-D

piotrm - 10-11-2004, 08:37

Witam

Cytat:
"KMAS".

No tak, ale po francusku przy "spelowaniu" litere "c" wymawia sie jako "se". Czyli CMAS to bylby "se em a es". Tak ze ja nie bylbym pewien co do tego "kmasa". Francuzi czesto maja inaczej niz inni... :20: (bez obrazy dla Francuzow :angel: ).

Pozdrawiam
Piotr

PS. Ha! To moj pierwszy post!

martin - 10-11-2004, 16:01
Lech-u napisał/a:
A jak wymawia się w róznych krajach CMAS?

W niemcach [cemas]

kjar - 10-11-2004, 18:21
martin napisał/a:
W niemcach [cemas]

A w jakim to kraju wymawia się Cymes ? ;-)

Pitt_M - 11-11-2004, 14:58
kjar napisał/a:
martin napisał/a:
W niemcach [cemas]

A w jakim to kraju wymawia się Cymes ? ;-)

Z tego by wynikało, że ta organizacja jest koszerna :-D a inne nie :???: czyli nazwę wymawiać nie na kolanach ale koniecznie z odpowiednim nakryciem głowy :22:

Patryś - 12-11-2004, 12:18

A ja tam po prostu mówię Ceemas (bo tak mówi mój znajomy co ma CMAS dwie gwiazdki)
yvette - 12-11-2004, 17:20

piotrm napisał/a:
Witam

Cytat:
"KMAS".

No tak, ale po francusku przy "spelowaniu" litere "c" wymawia sie jako "se". Czyli CMAS to bylby "se em a es". Tak ze ja nie bylbym pewien co do tego "kmasa". Francuzi czesto maja inaczej niz inni... :20: (bez obrazy dla Francuzow

nie zawsze sie "c" wymiawia jak "se"...zalezy to co jest dalej w wyrazie... np. c'est..(ses...)
ale chociazby proste "comment" (kamą..) juz brzmi inaczej...wiec nie jest bledem mowic KMAs...ja tak z reszta mowie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Sonny - 12-11-2004, 18:17

1. wersja (miedzy wybrnacami losu ktorzy robia kursy CMAS): [CMAS] bo po co sobie zycie utrudniac ??
2. Wersja dla ludzi ktorzy nie sa wybrancami: Bo my(tu nalezy wybrac co komu odpowiada, badz wszystko po przecinku):Komadosi :rocket: , Wybrancy :readmore: :cool: , Prawdziwi Twardziele :help:

Nota od Autora:Autor tego postu jest nurkiem CMAS (Komandos :mrgreen: ) i ma w glebokim poszanowaniu czy wymawia sie [CMAS] czy [KMAS] czy tez jak kolwiek inaczej...poniewaz uwaza ze dobry nurek to nie taki ktory zna wszystkie federacje nurkowania na swiecie a do tego nazwy ich wymawia prawidlowo, ale taki ktory jest odpowiedzalny, umie zachowac sie odpowiednio do sytacji i nie boi sie powiedziec NIE :stop; a post ten jest wynikiem jego dziewnego, specyficznego, chorego, burackiego (skreslic niepotrzebne) poczucia humoru...
Autor pragnie takze przeprosic osoby urazone...

piotrm - 13-11-2004, 18:45

yvette napisał/a:

nie zawsze sie "c" wymiawia jak "se"...zalezy to co jest dalej w wyrazie... np. c'est..(ses...)
ale chociazby proste "comment" (kamą..) juz brzmi inaczej...

Nie, no oczywiście, ze po francusku "c" czyta sie raz jak "c", raz jak "k" (to drugie zreszta czesciej), ale ja pisalem o literowaniu. Kiedy sie literuje (a tak czesto wymawia sie skroty) wtedy "c" zawsze sie czyta "se", bo "ka" oznacza litere "k".
Sam nie wiem jak sie powinno wymawiac CMAS, a poniewiaz nie wiem jak jest prawidlowo, wiec preferuje wymowe polska, czyli cmas.

Pozdrawiam
Piotr

czarnulka - 15-11-2004, 21:56
Temat postu: CMAS
Uhaaa,witam wszystkich,dawno tak sie nie ubawiłam czytajac posty: :mrgreen: ,CYMAS jest w Polsce i to jest nazwa piekarni:)uhahaa,smacznego :cool: :lol:
Hubert Mazurek - 17-11-2004, 11:42

Z tym literowaniem to nie dokońca ....
Nikt nie wymawia C. M. A. S. jak np. CPN, tylko "CMAS" tworząc wyraz ze skrótu.

yvette - 17-11-2004, 15:12

a tak w ogole jakie ma to znaczenie ?? :lol: wazne zeby sie zrozumiec :roll: ja mowie "kmas" ktos inny "cmas " ale i tak zawsze wiadomo o co chodzi... ach te francuziki....dylematow tylko dostarczaja ;-)