| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Problem z synchronizacją lampy zewnętrznej i aparatu cyfro
Arturro - 09-11-2004, 23:17 Temat postu: Problem z synchronizacją lampy zewnętrznej i aparatu cyfro Witam,
Muszę sie przyznać że mam ogromny problem
Chodzi o wyeliminowanie zjawiaska przedbłysku w C3040 lub przerobienie lampy ikelite do współpracy z cyfrówką.
Nie odnalazłem w tym aparacie funkcji wyłączenia przedbłysku a lampa posiada sensor i wyzwala błysk zbyt wcześnie.
Zostałem zapewniony przez sprzedawcę że wszystko bedzie OK, ponieważ on też posiada identyczny zestaw.
Czy komuś udało się poradzić sobie z tym problemem?
Pozdrawiam,
Arturro
Pitt_M - 10-11-2004, 10:21
Witam !
W temacie fotografii nie jestem zbyt mocny ale z tego co wiem to w aparatach " ze środkowej półki" przedbłysk jest "doczepiony" do jednej z dwóch funkcji : ustwianie ostrości jeżeli jest za ciemno - rzadko używane w cyfrówkach, częściej dioda - ale jeżeli jest ta funkcja w twoim aparacie to przełącz na na ostrość manual i sprawdź czy błyska, a druga sytuacja gdzie występuje przedbłysk to redukcja czerwonych oczu (red eye) po prostu wyłącz tą funkcję. Tyle na ten temat od laika - może fachowcy doradzą coś jeszcze.
Pozdrawiam
waldo - 10-11-2004, 11:01 Temat postu: Re: Problem z synchronizacją lampy zewnętrznej i aparatu c Niestety, nie znam modelu C-3040, ale ...
Przedbłyski pomiarowe, w znanych mi Olympusach, są wyłączalne za pomocą funkcji "Slave" w menu parametrach dotyczących trybu pracy lampy błyskowej - funkcja ta równocześnie pozwala określić siłę błysku wyzwalającego lamp zewnętrzną. Niektóre modele aparatów (np.Canon S40) nie posiadają funkcji wyłączania przedbłysków, ale w niektórych trybach pracy np. "M" (manual) lub "A" (preselekcja przesłony) przedbłysk nie jest generowany.
Jeżeli natomiast lampa Ikelite nie posiada trybu ignorowania przedbłysków, a w aparacie również nie będzie można ich wyłączyć, to masz spory problem.
Słyszałem o przyciemnianiu lampy wbudowanej (zasłonięcie lampy materiałem osłabiającym błysk - przeźroczystość materiału należy dobrać doświadczalnie), tak aby słabszy przedbłysk nie wyzwalał lampy zewnętrznej i wyzwolenie nastapiło dopiero przy pełnej energii błysku, ale nigdy nie praktykowałem takich eksperymentów i nie wiem czy są skuteczne.
Dla chcącego nie ma granic i można rozważać przeróbkę lampy Ikelite, ale ja bym się na takie coś nie porywał i pomyślałbym o ... zmianie lampy lub aparatu.
Jeżeli sprzedawca Cię zapewniał o poprawności współpracy, a okaże się to niemożliwe, to najlepiej będzie zwrócić zakupiony towar.
Arturro - 10-11-2004, 18:49
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Zdaniem fachowców lampa nadaje się znakomicie do C 5060 można tam wyłączyć ten przedbłysk.
Pozdrawiam,
Arturro
Silesian - 11-11-2004, 21:06
A czy ktoś wie jak sprawa wygląda w Canonie A95? On również ma przedbłysk pomiarowy i nie wiem jak go wyłączyć (w instrukcji do A85 nic nie znalazłem na ten temat a do A95 nie mam). A może nie jest generowany przy niektórych opcjach jak wyżej sugerował Waldo? np. M lub Underwater? Powiedzcie jak sobie z tym poradzić? Chciałbym kupić lampę "YS-90 Auto" i nie wiem, czy zgram ją z moim aparatem.
Arturro - 11-11-2004, 21:35
Jeśli dobrze pamiętam, to lampa sea&sea YS 90 współpracuje z aparatami wyzwalającymi przedbłysk pomiarowy.
A
Silesian - 11-11-2004, 22:30
Jeżeli tak jest tzn. że problem nie istnieje? Oby tak właśnie było...
waldo - 11-11-2004, 22:42
| Silesian napisał/a: | | Jeżeli tak jest tzn. że problem nie istnieje? Oby tak właśnie było... |
YS 90 Auto podobnie jak YS90DX, posiada funkcję, która umożliwia współpracę z aparatami generującymi przedbłyski.
Jeżeli chodzi o A95, w celu sprawdzenia czy w danym trybie pracy nie generuje przedbłysków, najlepiej pójść do sklepu foto i najprostszą lampą błyskową bez funkcji pre-flesh, sprawdzić czy dobrze naświetli zdjęcie.
Silesian - 15-11-2004, 00:02
Mam prośbę do Walda o pewne wyjaśnienie. Mam Canona A95 i Sea&Sea YS-90 AUTO. Jeszcze zestaw nie jest kompletny (nie mam jeszcze obudowy) a już pojawiło się kilka pytań. Mam do tej lampy światłowód. Czy powinienem zasłonić wewnętrzną lampę aparatu i podać lampie zewnętrznej błysk przez światłowód?, czy też nic nie zasłaniać i nie korzystać ze światłowodu?
Przyznam się szczerze (dopiero startuję... ), że nie bardzo wiem na czym polega różnica pomiędzy lampami YS-90DX i YS-90AUTO, co to jest TTL (jak to wykorzystać) i jak się ma do tego eliminowanie przedbłysków oraz tryb SLAVE. Trochę mam za dużo parametrów jak na początek.
Wiem, że YS-90 AUTO potrafi automatycznie określić stopień oświetlenia obiektu, ale nie wiem jak to się ma do 12 stopni siły błysku regulowanych manualnie i jak się mają do tego pozostałe parametry i światłowód.
Arturro - 15-11-2004, 08:06
W przypadku Twojego zestawu przedbłysk pomiarowy jest zjawiskiem pozytywnym.
Lampa w aparacie musi być włączona, bo dzięki jej pracy zadziała ta zewnętrzna a światłowód przesłoni lampkę wbudowaną w aparacie, tak żeby nie zświetlała drobin w wodzie znajdujących się pomiedzy obiektywem a przedmiotem fotografowanym.
Nie musisz stosować trybu manualnego, chyba że automatyka w pewnych warunkach będzie mało precyzyjna.
Nie zapomnij pochwalić się fotkami!
Pozdrawiam,
Arturro
Silesian - 15-11-2004, 08:33
No dobrze, ale albo przedbłysk, albo przysłonięcie przez światłowód. Jak jej nie zasłonię, to oświetli drobinki i powstanie śnieg, a jak zasłonię światłowodem, to nie powstanie przedbłysk pomiarowy. Dalej nie jest to dla mnie jasne. A co z TTL, Auto 1, Auto 2 i Slave?
waldo - 15-11-2004, 12:33
Jeżelic chodzi o działanie lampy YS-90 Auto i współpracy z aparatem, to na początek proponuję przestudiować jej instrukcję - tam jest opisany sposób działania lampy w poszczególnych trybach i zasada ustawiania mocy w lampie.
Jeżeli chodzi o używanie światłowodu, to gwarantuje on wyzwolenie lampy zewnętrznej TYLKO na błysk naszego aparatu, a nie przypadkowe wyzwolenie przez aparat innego fotografa. Dodatkową zaletą światłowodu, jest możliwość całkowitego zasłonięcia, nieporządanego błysku z lampy wbudowanej.
TTL, to jest to pomiar światła przez obiektyw aparatu, który zapewnia najbardziej optymalny sposób pomiaru naświetlenia, realizowany tylko w obszarze rejestrowanym przez aparat.
TTL w YS-90 jest dedykowany tylko dla aparatów Nikonos i nie będzie realizowany dla aparatów innych firm.
Silesian - 15-11-2004, 22:17
Niestety nie posiadam instrukcji. Lampę kupiłem używaną. Ale czytałem gdzieś, że TTL można oszukać w następujący sposób. Aparat określa parametry naświetlenia i wyzwala błysk o odpowiedniej sile. Dzięki światłowodowi jest odczytywana siła błysku flasha z aparatu i lampa zewnętrzna w trybie AUTO automatycznie dopasowuje siłę błysku zależnie od wartości odczytanej za pomocą światłowodu. Ale nie wiem na pewno, czy tak to działa i czy w tej lampie.
Piszesz, że błysk lampy wbudowanej w aparat jest nieporządany. A co z przedbłyskiem pomiarowym? Jeżeli zasłonię tę lampę, to aparat nie ustawi odpowiednich parametrów?
waldo - 15-11-2004, 22:49
| Silesian napisał/a: | | Dzięki światłowodowi jest odczytywana siła błysku flasha z aparatu i lampa zewnętrzna w trybie AUTO automatycznie dopasowuje siłę błysku zależnie od wartości odczytanej za pomocą światłowodu. Ale nie wiem na pewno, czy tak to działa i czy w tej lampie. |
Światłowód to nic innego jak kabel przewodzący światło, więc nie bardzo rozumiem, co miałby mieć wspólnego z TTL ? TTL polega na bieżącym pomiarze ekspozycji przez czujnik znajdujący się za obiektywem, w trakcie naświetlania matrycy. W trakcie błysku lampy, czujnik analizuje poziom ekspozycji i gdy osiągnie optymalną wartość, czujnik "przerywa" błysk lampy (zasada opisana w wielkim uporoszczeniu).
Ikelite wymyślił sposób na symulację TTL, ale jest to realizowane za pomocą specjalnego adaptera, który analizując czas błysku lampy wbudowanej, powoduje, że lampa zewnętrzna naśladuje lampę wbudowaną, a czujnik TTL w rzeczywistości kontroluje światło z lampy zewnętrznej. Jest to jednak dość drogie rozwiązanie i działa jedynie z lampami Ikelite np. DS-125.
| Silesian napisał/a: | | Piszesz, że błysk lampy wbudowanej w aparat jest nieporządany. A co z przedbłyskiem pomiarowym? Jeżeli zasłonię tę lampę, to aparat nie ustawi odpowiednich parametrów? |
A do czego ma służyć przedbłysk, skoro lampa wbudowana będzie zasłonięta , a parametry będziesz ustawiał ręcznie lub w preselekcji przesłony ?
Silesian - 16-11-2004, 11:41
Rozumiem, czyli fotki w trybie M (manual). A czy znasz może ten aparat (Canon a95) i wiesz jak działa funkcja "Underwater"? Czy warto z niej korzystać, czy też najlepiej będzie gdy będę operował ręcznie balansem bieli, czyłością matrycy i preselekcją czasu i przesłony?
waldo - 16-11-2004, 13:19
| Silesian napisał/a: | | A czy znasz może ten aparat (Canon a95) i wiesz jak działa funkcja "Underwater"? |
Niestety, nie znam A95 i funkcji "underwater". Jeżeli chodzi o balans bieli, to najlepsze efekty uzyskuje się przy ręcznym jego ustawianiu.
Silesian - 16-11-2004, 13:38
W tym modelu są 4 automatyczne opcje ustawiania balansu bieli i piąta do pobraina bieli np. z białej kartki. Nie wiem tylko jak to zrobić pod wodą.
kjar - 16-11-2004, 13:45
| Silesian napisał/a: | Nie wiem tylko jak to zrobić pod wodą. |
Z użyciem tabliczki do pisania.
Silesian - 16-11-2004, 14:06
O tym nie pomyślałem! Faktycznie, to jest rozwiązanie. Dzięki.
|
|