| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Czm napełniać boję dekompresyjną??
Prezes - 13-11-2004, 15:25 Temat postu: Czm napełniać boję dekompresyjną?? Mam dylemat, nie mam zielonego pojęcia czym nabijać boję dekompresyjną?? Powietrzem lub Trimixem o wysokiej frakcji Heu. Spotykam się z różnymi opiniami. Proszę o radę.
willidivers - 13-11-2004, 15:32
Witam prezes
Myslę ze dobrze jest nabijac bojke dekompresyjna na morzu tmx o wysokiej frakcji zawsze dobrze jest miec ze sobą taki gaz. Bojka napełniona takim gazem moze unieść sie nad powierzchnię wody i zasygnalizowac twoją pozycje na morzu.
Inaczej mowiąc może posłużyć jako idealne narzędzie ale nalezy pamietać o dodatkowym obciażeniu........
pozdro stefan
kjar - 13-11-2004, 16:09
Czy wysokość unoszenia się boi nad powierzchnię jest jedynym argumentem za nabijaniem bojki TMX-em?
Jesli tak, to czy nie prościej jest użyć dłuższej bojki ?
Prezes - 13-11-2004, 16:34
Wydaje mi się drogi Kjar że nie ma obecnie dostępnej na rynku bojki o wysokości przekraczającej 3m. Pozdrawiam Prezes
willidivers - 13-11-2004, 16:35
Ale czy dluga bojka(marker)zapeni nam oczekiwany efekt...........???
Andrzej - 13-11-2004, 19:15 Temat postu: Re: Czm napełniać boję dekompresyjną??
| Prezes napisał/a: | | Mam dylemat, nie mam zielonego pojęcia czym nabijać boję dekompresyjną?? Powietrzem lub Trimixem o wysokiej frakcji Heu. Spotykam się z różnymi opiniami. Proszę o radę. |
Wytłumacz mi do czego miało by służyć napełninie boji deco tmx. Ja nie widzę takiej potrzeby
kjar - 13-11-2004, 21:30 Temat postu: Re: Czm napełniać boję dekompresyjną??
| Prezes napisał/a: | | Mam dylemat, nie mam zielonego pojęcia czym nabijać boję dekompresyjną?? Powietrzem lub Trimixem o wysokiej frakcji Heu. Spotykam się z różnymi opiniami. Proszę o radę. |
Jesli to miał byc żart, to Ci się nie udał , jeśli prowokacja, to na tym Forum takie rzeczy nie są mile widziane.
DarekS - 13-11-2004, 23:19
Prezes witam na forum i jako miłe powitanie masz pierwsze ostrzeżenie
Prezes - 14-11-2004, 06:52
Odpowiedzią na wasze posty może być wypowiedz drogiego WILLIDIVERS (a) myślę że jego podejście do tego tematu było postawą godną prawdziwego nurka który nie lekceważy i nie boi się żadnego tematu.
genghiskhan - 14-11-2004, 14:51
Moim zdaniem najlepiej napełnic bojke paszczą Albo napełniajcie go czystem He to bedzie leprze niz powietrze bo bojka wyskoczy z wody jak balon który bedzie zdecydowanie lepiej wudoczny tylko czy bedziecie wtedy w stanie zrobic deco ???
wojtas_diver - 14-11-2004, 18:59
ja nie jestem
[ Dodano: 14-11-2004, 19:07 ]
ja nie jestem zwolennikiem nurkowania na tmxie gdyz nie dostarcza tylu wrazen co powietrze na duzych glebokosciach np nurkujac na 60m w kamieniolomie na tmx mozna zauwazyc tylko kamienie a na powietrzu np rafy i delfiny ale podzielam zdanie wilidivera ze warto go zabierac ze soba na nurki w morzu gdyz boja strelona tmx mozewysoko uniesc sie ponad powiezchnie wody i byc z daleka widoczna jezeli jednak pozostalibysmy nie zauwazeni to mozna(pod warunkiem ze mamy skrzydlo 40l i tmx o frakcji helu min 70) zdjac jacket napelnic maxymalnie i usiasc na niego traktujac go jako tratwe uniesiona na 20m boja z tmx bedzie sluzyla jako zagiel. jest rowniez inna opcja : mozna np zrzucic sprzet i obciazenie i pozwolic aby boja nas uniosla w powietrze mozna w ten sposob doleciec do brzegu oczywiscie przy sprzyjajacym wietrze.pozdrawiam!!
willidivers - 14-11-2004, 21:12
Tak pomysl z szprzętem całkiem niezly szkoda tylko ze nie jestesmy Jemsami Bondami wtedy zycie dla nas bylo by dużo łatwiejsze:):):):)Bo nie ma to jak zrobic sobie balona na środku morza zawsze mozna zwiedzic troszke świata np.doleciec do Rosji lub gdzieś. A co delfinów to takie <.....................>ostatnio widziałem:):):)
Fan - 16-11-2004, 00:04
Witam,
Nasz kolega Prezes ma 13 lat wiec panowie troche cierpliwosci
Jak ja mialem trzynascie lat, to w ogole na temat nurkowania nic nie wiedzialem.
A koledze Prezesowi, proponowalbym zaczac od literatury nurkowej np. ksiazka pt. "Nurkowanie" aut. Jerzy Macke, Krzysztof Kuszewski, Grzegorz Zieleniec. Sa tam wyjasnione podstawowe pojecia nurkowe, troche wiadomosci o sprzecie no i troche o mieszaninach helowych... (i takie tam inne wiadomosci)
Milego czytania
Konrad Dubiel - 16-11-2004, 20:14
Boję deco należy napełniać czystym helem. Mając odpowiednio długi sznurek
możemy wypuścić boję na wysokość oczu pilota samolotu ratunkowego
który nas poszukuje
P.S.
to już chyba będzie balon dekompresyjny...
Prezes - 17-11-2004, 14:58
Drogi "Kjar" żart może kiepski ale ty się nabrałeś...
Tak to jest z internetowymi nurkami którzy zamiast nurkować grzebią w internecie...
Rysiek - 17-11-2004, 20:03
Żart prezesa nie był najwyższych lotów co wiadomo było od razu, ale jak widać po pierwszych postach niektórzy i tak łyknęli go jak młode rekiny. Ech panowie....
maczaty - 18-11-2004, 15:18
| Rysiek napisał/a: | | Żart prezesa nie był najwyższych lotów co wiadomo było od razu |
Konkluzja*, jak się okazało, też...
| Prezes napisał/a: | | *Tak to jest z internetowymi nurkami którzy zamiast nurkować grzebią w internecie... |
Prezes - 20-11-2004, 19:25
Drogi "maczaty" konkluzja w oczy kole... co... he he.
Ile nurkowań w tym roku zrobiłeś...?
Chyba czas na rachunek sumienia....
Andrzej - 21-11-2004, 12:22
Temat uważam za niezwiązany z tym działem i go zamykam
|
|