| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
HYDE PARK - Czy samolot ma światła "stop" ?...
Dorota i Wojtek - 14-11-2004, 12:10 Temat postu: Czy samolot ma światła "stop" ?... Podczas ostatniego safari często pojawiały sie dyskusje na różne tematy.
Jednym z ciekawszych, był temat ciśnienia w samolotach.
Jakiś czas temu MisterS przybliżył go nieco na Forum, ale okazało się, że nurek ciekawy jest strasznie wiedzy tajemnej i...
...zastanawialiśmy się jak wyglada urządzenie stabilizujace ciśnienie w samolocie? Gdzie jest zabudowane? Którędy powietrze o zmienionym ciśnieniu dostaje się do kabiny? Jak wygląda sprawa oczyszczania z CO2 przestrzeni psażerskiej? Jak realizowane jest zasilanie maseczek pojawiających sie przed naszymi nosami w sytuacji niestabilności ciśnienia w kabinie? W których samolotach takie układy są zakładane, a wktórych nie?
Pomysły były różne, ale jakoś nikt z nas nigdy nie widział sprężarki pod fotelem, ani układu podobnego do rebreather'a na półce w naszych latadłach...
Gdzie to wszystko sobie siedzi? Jak to działa?
Zapraszamy do poszperania tu i ówdzie...
...a Bartkowi proponujemy prezentację cyklu wykładów w stylu: "gdzie jest wajcha ręcznego hamulca w B-747? "
Misteres - 14-11-2004, 16:33
No moi drodzy, toscie mi wplyneli na ambicje! Wynika to zapewne z wiedzy o tym, ze piloci o niczym innym nie dyskutuja z taka przyjemnoscia, jak o lataniu . Tacy jestesmy. Ale nuranie znajduje sie na drugim miejscu naszej listy priorytetow.
Zaczne moze od przyznania sie do rzeczy strasznej - nie mam pojecia jak wyglada urzadzenie sterujace cisnieniem i wymiana powietrza w kabinie .
Wszystko co napisze dalej odnosi sie do samolotow typu ATR-42/72, bo o nich co nieco wiem.
Sprawa kontroli klimatyzacji i hermetyzacji kabiny zajmuje sie MFC, czyli Multifunction Computer, zwany czasami Malo Funkcjonalnym Komputerem. Jego bloki mozna znalesc w specjalnym przedziale agregatow elektronicznych znajdujacym sie w kokpicie za plecami F/O, czyli pierwszego oficera. Czyli jak wchodzicie do kajuty, to po prawej... Powietrze do kabiny jest dostarczane naporowo (czyli naturalnie) w czasie lotu i dzieki pomocy tzw. pack (wybacznie, ale nie wiem jak sie to tlumaczy na polski, nazywamy te urzadzenia po prostu "paczkami") w czasie pobytu na ziemi. Jest to rodzaj turbowentylatorow wspolpracujacych z klasycznymi wentylatorami przepychajacymi powietrze dalej do instalacji. Paczki sa dwie i znajduja sie w owiewkach po obu stronach dolnej czesci kadluba, zaraz przed komorami podwozia glownego. Samo cisnienie utrzymywane jest na odpowiednim poziomie przez system zaworow poumieszczanych w spodniej czesci kadluba. Ich praca steruje wspomniane MFC, lub w przypadku jego awarii robimy to my recznie. Nie nalezy tego rozumiec w sposob doslowny. Nie biegamy po samolocie otwierajac i przymykajac zawory, ale ustawiamy odpowidnia kombinacje odpowiednich dzwigni i pokretel w kokpicie.
Powietrze w kabinie nie krazy w ukladzie zamknietym. A w kazdym razie nie calkowicie zamknietym. Czesc (niewielka co prawda, ale zawsze) jest wypuszczana poza kabine i zastepowana swiezym pobranym z zewnatrz. I teraz wszystko zalezy od tego, jakie powietrze jest nam potrzebne. Jesli zimne, bo akurat jest lato, to powietrze przepuszczane jest przez turbochlodnice, gdzie jest schladzane do wymaganej temperatury, a nastepnie sprezane (i niestety pozbawiane wilgoci) w paczkach i rozprowadzane systemem kanalow do indywidualnych nawiewow przy siedzeniach pasazerow, oraz ogolnych nawiewow znajdujacych sie przy podlodze. Jesli jest zima i potrzeba nam powietrza cieplego, jest ono pobierane za drugim stopniem sprezarki wysokiego cisnienia z kazdego z silnikow, a nastepnie schladzane do wymaganej temperatury, sprezane i dostarczane do kabiny znanym nam juz sposobem.
W kabinie jest utrzymywane stale nadcisnienie, wiec jesli zdarzy sie, ze obie paczki przestana z jakis wzgledow pracowac, musimy bardzo szybko znizyc sie do bezpiecznej wysokosci, za jaka uznaje sie 10 000 stop, czylo 3050 metrow. Stosujemy wtedy procedure awaryjnego znizania, robimy mnostwo zamieszania w przestrzeni pod nami i w ogole robi sie bardzo wesolo.
To tyle moge Wam napisac prosto z glowy (czyli z niczego). Jesli ktos mialby jakies watpliwosci, lub pytania chetnie siegne do stosownej literatury.
Troche mi sie zagrzala klawiatura, wiec moze o ukladzie tlenowym napisze nastepnym razem?
A co do tego hamulca na B-747... Wydaje mi sie, ze znajduje sie po Kapitanskiej stronie na tzw. pedestal panel (to ta przestrzen miedzy pilotami, gdzie znajduje sie mnostwo smiesznych wajch, dzwigni, wyswietlaczy i pokretel), czyli w miejscu, gdzie powinien sie znajdowac w kazdym szanujacym sie samolocie.
Dorota i Wojtek - 15-11-2004, 10:37
no... Drogi Misteres'u... błesnałeś - aczkolwiek możesz zaświecić jak prawdziwa gwiazda - pragniemy obrazu... (jeden obraz - tysiąc słów... jakiś koleś z Chin to wymyślił i chyba miał rację...)
Może jakaś fotka stacyjki, stjuningowanej rury wydechowej albo zmieniarki CD...
Pragniemy tego bardzo - innie pewnie też, ale się nie przyznają...
orzech - 15-11-2004, 12:45
| Dorota i Wojtek napisał/a: |
Pragniemy tego bardzo - innie pewnie też, ale się nie przyznają...
|
Niech będzie moja strata, ja też się przyznaję....
o.
Piotr N. - 15-11-2004, 13:38
| Misteres napisał/a: |
MFC, czyli Multifunction Computer, zwany czasami Malo Funkcjonalnym Komputerem. |
To chyba nie do końca jest prawda...
Chodząc po sklepach z ciuachmi też widziałem napis MFC ale oznaczał Madonna Fashion Collection.
Teraz to już zgupiałem
| Dorota i Wojtek napisał/a: |
Może jakaś fotka stacyjki, stjuningowanej rury wydechowej albo zmieniarki CD...
|
I jeszcze jedna kwestia licząc na Twoją dobrotliwość...
Kolega kupił ATRa i prosił żeby zapytać:
- jak obniżyć w nim zawieszenie
- gdzie kupić i jakie najlepiej Alu Felgi do ATRa oraz jakie niskoprofilowe opony polecasz
- czy policja nie czepia się za przyciemniane szyby jeśli nie to czy można przeciemnić tylko te w kabinie pasażerskiej czy również u pilotów.
- jak chronić łokieć przed odmrożeniem wystawiając go przez boczną szybę (taka pozycja na kierowcę cwaniaka z łokciem za szybą)
- gdzie można nakleić napis Pioneer skoro ATR nie ma tylniej szyby.
A jeszcze pytania poza konkursem:
- ile ma taki ATR do "setki"
- jaką prędkość osiąga na końcu pasa startowego odrywając się od ziemi?
Te dwa pytania dotyczą również np B-737 jeśli wiesz
Pozdrawiam
|
|