| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Olympus C-5060 i lampa TTL
-=Saint=- - 19-11-2004, 17:54 Temat postu: Olympus C-5060 i lampa TTL Pytanie raczej techniczne:
postanowiłem bliżej przyjrzeć się dość już kultowemu C-5060 i napotkałem dość poważny problem . Mianowicie: jak podłączyć zewnętrzną lampę producenta takiego jak Ikelite czy Sea&Sea w trybie TTL z aparatem w firmowej obudowie Olympusa? Po dość krótkiej korespondencji zserwisem underwaterphotography.com dowiedziałem się, że bez najmniejszego problemu można podłączyć lampę TTL, pod warunkiem że jest to Olympusowski flash w obudowie (bodajże FL-20). Jak zacząłem pytać o inne lampy doradzili mi kupno obudowy Ikeliete'a. Czy ktoś miał już ten problem? Jak tak to jak sobie poradziliście?
Pozdrawiam
Michał
mczaq - 21-11-2004, 12:41
chyba jedyna możliwość to znaleśc kogoś (podobno to mozłiwe) kto robi przejściówki, bo olympus faktycznie ma umikalne gniazdo tylko do swoich lamp
-=Saint=- - 21-11-2004, 18:45
Znasz kogoś takiego? Ile takie rozwiązanie będzie kosztować?
waldo - 21-11-2004, 19:41
Adaptowanie do aparatów Olympus, lamp błyskowych producentów niezależnych, to nie tylko kwestia gniazda.
TTL to tylko skrót informujący o pomiarze światła błyskowego przez obiektyw aparatu. Aby pomiar mógł być wykonany, każdy z producentów realizuje to w nieco inny sposób i TTL dla Olympusa nie odpowiada TTL Nikona, ani TTL Canona.
Samo dopasowanie gniazda i wtyczki, nie oznacza dedykacji, ponieważ na poszczególnych stykach, sygnały mogą być w różny sposób realizowane.
Z moich informacji wynika, że Ikelite oferuje dla swoich lamp i obudów, dedykację w postaci adaptera dla aparatów Olympus.
Jeżeli bardzo zależy Ci na TTL, to zastanów się nad najnowszym produktem firmy Inon - lampa z uniwersalnym TTL bezprzewodowym. Lampa działa na zasadzie odczytu (przy użyciu standardowego światłowodu) i analizy czasu błysku lampy wbudowanej i na tej podstawie dopasowując swój czas błysku.
mczaq - 22-11-2004, 01:21
| Cytat: | | Jeżeli bardzo zależy Ci na TTL, to zastanów się nad najnowszym produktem firmy Inon - lampa z uniwersalnym TTL bezprzewodowym. Lampa działa na zasadzie odczytu (przy użyciu standardowego światłowodu) i analizy czasu błysku lampy wbudowanej i na tej podstawie dopasowując swój czas błysku. |
ostatnio używałem tego rązwiązania .... bardzo fajne polecam. Sam właśnie odkładam do świnki na taką(takie) lampy
-=Saint=- - 22-11-2004, 15:04
Czy mówicie o lampie Inon - Z220? Czy taka lampa będzie w pełni współpracować z C-5060 w obudowie PT- 20? W opisie znalazłem tylko że współpracuje z Canonami w obudowach Inona i Sea&Sea.
waldo - 22-11-2004, 19:38
| -=Saint=- napisał/a: | | Czy mówicie o lampie Inon - Z220? |
Ja pisałem o lampie Inon D-2000.
tapicer - 23-11-2004, 23:30 Temat postu: C5060 i TTL Pod podanym linkiem www.mike-dive.de można znaleźć wiele informacji na temat dostępnych przejściówek, konwerterów i specjalizowanych kabli, strona jest w języku niemieckim, podany jest również skrót to webowego translatora przy pomocy którego można przeczytać informacje w jezyku angielskim, hiszpańskim, chińskim itd. Mam nadzieję że znajdziesz tam odpowiedź na nurtujące Cię pytania. Spróbuj też na froum
www.digideep.com,
Pozdrawiam,
OEiP
mikucha - 06-02-2005, 13:03
Witam . jestem ciekaw czy sobie poradziłeś z tym problemem a raczej jak sobie poradziłeś, ja mam podobny problem , taki że mam dość fajna lampe sea&sea YS 90 TTL DUO i chce zmienic aparat z Olympusa c 4000 na cos innego. . Ta lampa raczej nie bedzie działać w systemie TTL z innyi cyfrówkami.
TomM - 06-02-2005, 13:33
Odpowiem w zastępstwie - sprawa została rozwiązana lampą Inon D-2000. Po zrobieniu kilkuset zdjęć nie potrafię jeszcze odpowiedzieć, czy warto płacić za "bajer" pod tytułem S-TTL. Lampa jest dobra, ma szeroki kąt, skutecznie i poprawnie jest sterowana aparatem i regulacjami ręcznymi. Pod kontrolą. Jednak zdjęcia w trybie S-TTL najlepsze nie są (dokładają się oczywiście ogólnoznane wady TTL związane z zawartością kadru, odległościa itp), najlepsze wychodziły na manual (i aparat i lampa na manual). A zatem myślę, że z takim samym skutkiem mozna kupić porządną lampe "do cyfrówki" i nie silić sie na S-TTL, bo to niewiele wnosi. Choćby Inon D-180, który różni się ceną i brakiem trybu S-TTL.
mikucha - 06-02-2005, 13:41
No i właśnie doszedłem do wniosku ze zostawie sobie moją lampe i zmienie aparacik . a TTL nie miałem do tychczas to i teraz sobie tez poradze
|
|