| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - IKelite SLR - instrukcja - prosba
MTBiker - 23-11-2004, 11:59 Temat postu: IKelite SLR - instrukcja - prosba Witam
poszukuje instrukcji do Obudowy Ikelite do F80 - lub innej obudowy ikelite SLR - interesuje mnie czestotliwosc smarowania oringow, sposoby konserwacji itd itp
Gdyby ktos sie zechcial podzielic bylbym bardzo wdzieczny
Pzdr
Lukasz Lechowicz
[ Dodano: Sro 24-11-2004 18:32 ]
No nieeechce mi sie wierzyc ze nikt z forumowiczow nie posiada ww instrukcji albo nie moze udzielic paru porad
Pzdr
Luc
kryzys - 04-12-2004, 16:56
Cześć Łukasz,
Już się nie martw - masz odpowiedź.
Fotografuję drugi rok właśnie F80 w obudowie Ikelite.
Według instrukcji o-rig, który jest w tylnej ściance nie wymaga smarowania. Natomiast zalecane jest smarowanie o-ringów w porcie i w kablu łączącym lampę.
Ja konserwuję silikonem wszystkie o-ringi raz w roku. Używam bardzo małej ilości silikonu - nabieram go na palec (jedna mała kropla) rozcieram w palcach obu dłoni i przeciągam delikatnie o-ring pomiędzy palcami. Trzeba uważać żeby nie było tego zbyt dużo. Tak nasmarowany o-ring jest jednak trochę lepki i trzeba bardzo dokładnie sprawdzić czy nie przykleiło się do niego jakieś ziarenko piasku, nitka lub włos. Może to być powodem rozszelnienia obudowy na większej głębokości przy dużym ciśnieniu.
Fotki można zobaczyć na mojej stronie:
http://republika.pl/buchowiczkrzysztof/index2.htm
Zapraszam
Jeśli chcesz instrukcję Ikelite to napisz e-maila - z mjej strony www
|
|