FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Pytanie do instruktorów - statystyka

Marek Macner - 03-01-2005, 12:15
Temat postu: Pytanie do instruktorów - statystyka
Ile średnio w ciągu roku wystawiacie certyfikatów - wszystko jedno na jakie poziomy wyszkolenia?

Odpowiedź tutaj lub anonimowo - na mojej stronie.

Planuję napisać coś pod tytułem "Nurkowanie a ekonomia" i zająć się w tym tekscie problemem: ile może a ile musi kosztować szkolenie, czyli od jakiego momentu cena staje się wykładnikiem jakości.
Wiem że to temat dość "delikatny", ale cóż spróbować trzeba, bo inaczej w prasie będziemy czytali tylko o rybkach, rafach i innych niekontrowersyjnych problemach. A dyskusji i rozwoju rynku z tego nie będzie.

Tomasz-Szeryf - 03-01-2005, 13:45

Marek napisał:
Cytat:
Planuję napisać coś pod tytułem "Nurkowanie a ekonomia" i zająć się w tym tekscie problemem: ile może a ile musi kosztować szkolenie, czyli od jakiego momentu cena staje się wykładnikiem jakości.

Również jestem zainteresowany tematem z uwagi na pracę mgr, która co prawda dotyka zalegwie tematu nurkowego ale stanowi nierozłączny składnik turystyki wodnej.!
W piątek rozeznam się w klubie u naszych instruktorów i podam najaktualniejszą statystyke!
Jak do tej pory badałem liczbę wyszkolonych ludzi od zarania dziejów naszego klubu i w latach 70 wyglądało to rewelacyjnie :lol: tylko, że 90 % wyszkolonych to byli poborowi ..!!! :cry:

Sandii - 03-01-2005, 13:55

Cytat:
90 % wyszkolonych to byli poborowi ..!!!

hmmm
teraz to na zaświadczeniu "zdrowy, może nurkować", a kategoria E ;)))

Podoba mi się temat
ciekawe jak statystyka będzie wyglądać w porównaniu: niezależny instruktor vs baza z bandą instruktorów
ale tym mozna sie martwić jak będą pierwsze dane
Sandii

Marek Macner - 03-01-2005, 14:45

temat baza a niezależny instruktor trzeba by uściślić:
szkolę samodzielnie lub w bazie gdzie jestem jedynym instruktorem lub szkolę w bazie gdzie jest więcej niż jeden instruktor.
Stosowny pytanie umieszczam na stojej stronie.

Kriss - 03-01-2005, 16:36

Dodaj jeszcze podkategorię według schematu ;

szkolę i płącę podatki - płacę podatki od całości lub od ....%
szkolę jako szara strefa itd itp -
szkolę w bazie gdzie jestem zatrudniony a- oficjalnie , b- na czarno , jeśli a to :
moje wynagrodzenie jest a) w całości objęte ZUS i podatkiem PIT , b- w części ...% nie ujawnione itp itd
Myślę , że prościej jest wyliczyć ile kosztuje kurs bez marży . Danych jak sądzę oficjalnych i prawdziwych nikt Ci nie poda .

Pzdr-Kriss

Marek Macner - 03-01-2005, 16:49

Kriss napisał/a:

szkolę w bazie gdzie jestem zatrudniony a- oficjalnie , b- na czarno , jeśli a to :
moje wynagrodzenie jest a) w całości objęte ZUS i podatkiem PIT , b- w części ...% nie ujawnione itp itd
Myślę , że prościej jest wyliczyć ile kosztuje kurs bez marży . Danych jak sądzę oficjalnych i prawdziwych nikt Ci nie poda .

Pzdr-Kriss

Hej,
tych podkategorii nie trzeba robić, bo odpowiedzi na nie są z góry znane:
- podatków od kursów nie płaci nikt, chyba, że kursant jest na tyle upierdliwy, że chce fakture vat lub paragon z kasy fiskalnej
- jeśli jestem zatrudniony w bazie, to i tak w związku z tym, że kursy są nieewidencjonowane, to nie ma to wpływu na podstawę opodatkowania
- jeśli jestem wolnym strzelcem i nie mam innego źródła dochodu - to płacę zus jak w jednoosobowej dzalalności gospodarczej

Wobec czego wpływ tych zagadnień na koszt kursu jest następujący:
- instruktor samodzielny, mający inne zatrudnienie - zus, podatki, itp = 0
- instruktor samodzielny nie mający innego zatrudnienia - zus = j.d.g., podatki = 0
- instruktor w bazie - zus ok 200 zł (1/4 etatu), podatki = 0

Inne są za to w ww sytuacjach koszty "zakładowe". Ale to już mam zamiar rozwinąć w artykule :)

PS
Chyba, że jest inaczej ... :roll:

Sandii - 03-01-2005, 17:12

Cytat:
Danych jak sądzę oficjalnych i prawdziwych nikt Ci nie poda

nie wolno przesadzic bo ankieta zrobi się nierealna i nie wypelnialna :(
tak jak masz na stronie jest jak na moje oko ok.

Sandii

Dorota i Wojtek - 03-01-2005, 21:26
Temat postu: Re: Pytanie do instruktorów - statystyka
Cześć Marek!

Dobry pomysł :razz:

Marek Macner napisał/a:
Ile średnio w ciągu roku wystawiacie certyfikatów - wszystko jedno na jakie poziomy wyszkolenia?

Oto nasze dane z wszystkich przeprowadzonych programów na przestrzeni ostatnich 4 lat

Dorota:
Łączna ilość certyfikacji 480 (należy doliczyć ok 10% ciągle niezarejstrowanych)
Rocznie: 120

Wojtek:
Łączna ilość certyfikacji 530 (należy doliczyć ok. 10% ciągle niezarejstrowanych)
Rocznie: 132,5 ;-)

Służymy wszelkimi danymi związanymi ze sposobem kalkulowania kursów, formą prowadzonej działalności, wysokością zarobków itp...

:wave:

Kriss - 03-01-2005, 21:51

Marek Macner napisał/a:
Kriss napisał/a:

Pzdr-Kriss

Hej,
tych podkategorii nie trzeba robić, bo odpowiedzi na nie są z góry znane:
- podatków od kursów nie płaci nikt, chyba, że kursant jest na tyle upierdliwy, że chce fakture vat lub paragon z kasy fiskalnej
- jeśli jestem zatrudniony w bazie, to i tak w związku z tym, że kursy są nieewidencjonowane, to nie ma to wpływu na podstawę opodatkowania
- jeśli jestem wolnym strzelcem i nie mam innego źródła dochodu - to płacę zus jak w jednoosobowej dzalalności gospodarczej

Wobec czego wpływ tych zagadnień na koszt kursu jest następujący:
- instruktor samodzielny, mający inne zatrudnienie - zus, podatki, itp = 0
- instruktor samodzielny nie mający innego zatrudnienia - zus = j.d.g., podatki = 0
- instruktor w bazie - zus ok 200 zł (1/4 etatu), podatki = 0

Inne są za to w ww sytuacjach koszty "zakładowe". Ale to już mam zamiar rozwinąć w artykule :)

PS
Chyba, że jest inaczej ... :roll:

Tych zmiennych będzie jednak więcej i wnioski mogą być mocno odbieagające od rzeczywistości . Rachunek zystków i strat policzony dokładnie prowadzi do wniosków ,że oferowane na rynku ceny zbliżają się do progu opłacalności a to zawsze oznacza pewne cięcia budżetowe , oszędności na sprzręcie kadrze itp. Całość przemyśleń doporowadzi do wniosków ,ze pogoń za klientem - to jedyny cel a jakość i bezpieczeństwo pozostają na drugim planie Zwróć się do KDP - mają zapewne intresujące Cię dane-może podadzą.
Szczerze wątpię - KRISS[/quote]

Sandii - 04-01-2005, 08:50

Cytat:
rynku ceny zbliżają się do progu opłacalności

to sie nazywa walka o klienta ;)
tylko skąd on biedny ma wiedzieć że przez niego maja gorszy sprzęt, gorzej opłacaną kadrę, itp.
Z drugiej strony jakby była zmowa cenowa instruktorów to ceny rosłyby i rosły ażby urosły do takiego poziomu że nikogo nie byłoby stać na kurs ;)

hasło "nie stać mnie na tanie rzeczy" ładnie brzmi i jakiś copyrigher w agencji reklamowej wziął pewnie kupę kasy za jego wymyslenie :mrgreen: (dla jakiejś markowej firmy sprzędającej drogie naszywki na zwykłe ciuchy;))

Sandii

Dorota i Wojtek - 11-01-2005, 11:59

Marku!

Jak tam sytuacja?
Możesz się podzielić pierwszymi wnioskami?
Jakieś ciekawe spostrzeżenia?

:wave:

Marek Macner - 11-01-2005, 16:38

Wyniki:
Ilość wystawionych certyfikatów
2 szt - 1 do 10 certyfikatów
1 szt - 11 do 25 certyfikatów
2 szt - 26 do 50 certyfikatów
0 szt - 51 - 100 certyfikatów
1 szt - powyżej 100 certyfikatów
głosujących 6 osób

Jak szkolę: