| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
HYDE PARK - Nurkowy proces dydaktyczny i samodoskonalenia... :)
Miłosz - 09-01-2005, 14:45 Temat postu: Nurkowy proces dydaktyczny i samodoskonalenia... :) Ello,
W ostatnim numerze magazynu "Tatami" (taki magazyn-coczaśnik papierowy o tradycyjnych sztukach walki) są m.in. porady mistrzów dotyczące podejścia do sztuk walki i budo w ogóle. Muszę powiedzieć, że zrobiły na mnie ogromne wrażenie, jako pasujące nie tylko do sztuk walki, ale i do nurkowania i w ogóle do tego, co człowiek robi w różnych sytuacjach w życiu. Chcę się tymi ciekawymi punktami, w skrócie z Wami podzielić. A może na kimś też takie wrażenie zrobi.
Generalnie rzecz biorąc - jeszcze podniosę napięcie, zanim te punkty wymienię - wschodnia filozofia dydaktyki ma dla mnie bardzo wiele sensu. Zwłaszcza relacje mistrz-student/studenci. Jako osoba, która na co dzień zajmuje się uczeniem się i nauczaniem innych mam dla tego systemu wiele szacunku.
No, dobra. Życzę ciekawych doznań, oto punkty:
1. Wybierz dobrego nauczyciela. Takiego, który żyje budo, nie "z budo". Nauczyciela, który jest taką osobą, jaką sam chciałbyś zostać.
2. Ćwicz z różnymi osobami. Początkującymi i zaawansowanymi.
3. Bądź otwarty. Każda sytuacja życiowa może Cię czegoś nauczyć.
4. Trenuj systematycznie. Nie przejmuj się, że nie możesz trenować codziennie. Raz czy dwa razy w tygodniu, to lepiej niż wcale.
5. Bądź aktywny na zlotach i zgrupowaniach. Zadawaj pytania prowadzącym, dociekaj.
6. Szanuj swój sprzęt treningowy. Utrzymuj w czystości kimono i miejsce ćwiczeń.
7. Stale poszerzaj wiedzę. Nie tylko o swojej sztuce walki, ale o budo w ogóle.
8. Nastaw się na ciągły rozwój. Jeśli uważasz, że dużo umiesz - nic nie umiesz. Najlepiej zacznij od początku.
9. Bądź cierpliwy. Na doskonalenie masz całe życie.
10. Mierz wysoko. Postępy zależą nie tylko od treningu, ale i nastawienia umysłu.
11. Jako zaawansowany bądź wyrozumiały dla początkujących. Sam kiedyś byłeś taki. Jako początkujący bądź wyrozumiały dla zaawansowanych.
Uściski,
Nishigoi
stachu - 09-01-2005, 17:20
to dobre a sprawdziles czy dziala dolozyl bym odrobine ziolek i miodu i bedzie to mialo sens
|
|