| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE REKREACYJNE - Czy ktoś nurkował - Mierzeja Wiślana
Voodoo - 25-01-2005, 12:28 Temat postu: Czy ktoś nurkował - Mierzeja Wiślana Czy ktoś nurkował na Mierzei Wiślanej np od Krynicy Morskiej lub Piasków.
Jaka jest tam widoczność, głębokość ? To może być ciekawy rejon. Podczas II Wojny Światowej z Królewca po lodzie uciekały tysiące ludzi, a Rosjanie tylko bombardowali.
Często wypoczywam w tamtych rejonach a nigdy nie nurałem. Proszę o opinie.
nevada - 25-01-2005, 13:22
Sam myślałem o tym żeby tam zanurkować. Jednak z tego co słyszałem to raczej widoczność jest marniutka i być może dla tego nie słyszy się o jakiejś intensywnej eksploracji... albo ja o takowej nie słyszałem
DrOzda - 25-01-2005, 14:55
Z całą pewnością byłby to bardzo ciekawy akwen. Kilka lat temu przy plaży w Piaskach saperzy opróżnili cała barkę amunicji z czasów II wojny. Moja rodzina jeszcze kilka lat temu rybaczyła w Piaskach i miejsc gdzie mogą znajdować się wraki jest sporo (zaczepy sieci itd.). Niestety te rejony mają jeden feler który uniemożliwia powstanie drugiego nurkowego eldorado (po Helu): brak jakiejkolwwiek przystani po stronie otwartego morza na całej długości mierzei. Przed wojną istniało molo i przystań w Krynicy , niestety uległo kompletnemu zniszczeniu a pływanie przez Cieśninę Pilawską jest w obecnych warunkach zbyt uciążliwe od strony formalnej i no i po prostu zbyt długie. Sam zalew i wody przybrzeżne Bałtyku są miejscem spoczynku wielu obiektów z okresu ucieczki Niemców z Prus Wschodnich ( gauleiter Gdańska Forster ewakuował się z Krynicy) oraz walk o Królewiec i Cieśninę Pilawską. Pamiętam że w jakiejś książce o walkach Armii Czerwonej na tych terenach była wzmianka o zatopieniu u-boota u brzegów mierzei przez artylerię polową. Tylko zapewne po rosyjskiej ( dłuższej swoja drogą) części mierzei.Pozdrawiam.
nevada - 25-01-2005, 19:46
no tak - jedna rzecz to trudności z dotarciem, a druga to warunki nurkowe - widoczność,. Jak z tym drugim jest, czy ktoś nurkował??
Beeker - 25-01-2005, 22:49
Arcyciekawy temat !!! Dla mnie, bo wiele razy spędzałem wakacje w Krynicy Morskiej. Rzeczywiście nie ma na Mierzei portu/przystani dla łodzi nurkowych, ale przecież jest sporo portów rybackich na plaży z wyciągarkami dla kutrów. Część rybaków juz zaczyna sie przebranżawiać na wożenie turystów które to wycieczkisa pewnie o wiele bardziej opłacalne niz wyciągnięcie kilku flądr. Czy wolno im wozić nurasów? Może ktoś wie?
Znane są też historie o tym jak Niemcy ewakuowali się przez zamarznięty Zalew Wiślany, a Ruscy bombardowali lód. Kupa sprzętu i ludzi tam leży na dnie.
Kto wie skąd można nurać w zalewie? Pisać mi tu natychmiast!
Voodoo - 26-01-2005, 13:06
Można zejść do wody zbrzegu. Między Krynicą a Piaskami jest 20 km dzikiego wybrzeża (chodzi mi raczej o prawą stronę - mierzeję). Najważniejsze jaka jest tam woda (głębokość, widoczność). Jak w lecie tam łaziłem to przynajmniej przy brzegu był jeden wielki syf!
Nie wierzę, ze nikt tam nie nurkował !!!
onufry - 26-01-2005, 17:54
czy przypadkiem na nurkownie w mierzei niejest potrzebne zezwolenie UM??
Tak wyczytalem jakis czas temu na forum, ze kazde nurkowanie nawet z brzegu trzeba miec pozwolenie. Dlatego warto nurac z bazami ktore maja caloroczne zezwolenia.
Voodoo - 27-01-2005, 09:54
zezwolenie
Beeker - 27-01-2005, 20:39
zezwolenie
na nuranie w Zalewie tyż?
Voodoo - 28-01-2005, 10:06
dajmy spokój z tą biurokracją
krzy - 09-05-2005, 23:39
Pod UM w Gdyni podlega cały obszar morski od
wschodniej granicy Państwa do południka 17°40'30" wiec również mierzeja.
Teoretycznie teraz (Zarządzenie porządkowe Nr 21 z 28.XII.04 )
trzeba mieć pozwolenie od nich nawet na nurka z plaży. Czy ktoś to kontroluje to inna sprawa.
Co do uwag praktycznych, to poruszanie się na wschód od Piasków,
trzeba zgłaszać do straży granicznej, aby nie mięć problemów, podczas
ew. kontroli.
mierzeja
Voodoo - 11-05-2005, 09:39
A na Zalewie Wiślanym ? - czy to obszar morski ?
|
|