FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - uraz nosa a nurkowanie

agniesia - 31-01-2005, 21:03
Temat postu: uraz nosa a nurkowanie
Czy może mieć jakiś negatywny wpływ na nurkowanie uraz nosa (stłuczenie, pęknięcie, uszkodzenie chrząstki)?
Adam Frajtak - 31-01-2005, 21:08
Temat postu: Uraz nosa
No oczywiście że może jeżeli bardzo spuchnie nosek to do maski się nie zmieści :D
snoop - 31-01-2005, 22:06

Poza tym jeżeli w wyniku złamania nastąpiło znaczne skrzywienie przegrody nosowej to może to też mieć wpływ przy orzeczeniu lekarza o stopniu przydatności do użycia ;-)

Wszystko jest jednak do naprawienia we wszelkiej maści klinikach chirurgii plastycznej :20:

pozdravki

Chopin - 01-02-2005, 12:17

spokojnie, spokojnie - kiedyś gdy byłem zafascynowany młodopolskomanią i bratałem się z ludem na wiejskich zabawach złamał mi się nos heheh - (wielocośtam i przemieszczeniem) - nurkuje i wszystko jest ok - a lekarz... nawet o to nie pyta.
Whiskey - 01-02-2005, 12:54

Zlamany nos nie jest przeszkoda jak zostanie na czas usztywniony i zrosnie sie prawidlowo. Klopot jest gdy zrosnie sie krzywo i utrudnia wyrownanie cisnienia.
Prostowanie przegrody to ciezka praca... specjalnym dlutkiem scina sie chrzastke zmniejszajaca swiatlo otworu. Dodam, ze robi sie to na miejscowym znieczuleniu i jest duzo krwi.
nie polecam... dbajcie o nosy

Tomasz-Szeryf - 01-02-2005, 13:16

Znam przypadek znajomego nurka, który na prawdę nurkuje bardzo dużo i ma skrzywienie nosa - wizualne (pewnie jakis uraz w młodości). Lekarz przy wizycie stwierdził, że nie nadaje się do nurkowania bo by go to zabiło. Powiedział to osobie z dwudziesoparoletnim stażem nurkowym.
Miłosz - 01-02-2005, 14:26

Co tu dużo gadać. Jak sama się pewnie domyślasz to zależy.

Po pierwsze: nikt nie udzieli Ci wiarygodnej i poważnej konsultacji medycznej przez sieć, czy telefon. Lekarz musi zobaczyć konkretną osobę, by móc wziąć odpowiedzialność za diagnozę. Tak więc porady nasze są wybitnie niezobowiązujące.

A co do nosa. Zwykle nie ma problemu, ale trzeba zachować czujność. Jak miałaś (nie wiem czy to Twój nos, czy nie) pecha, to nos do poprawki. :P Zwykle raczej nic się nie dzieje., jeśli uraz nie wpłynął na drożność. Ale i tu jest haczyk, bo z czasem (po latach) nawet drobne niedrożności mogą się powiększać. Wtedy najwyżej poczujesz i załatwisz kwestię z lekarzem. :)

Podsumowując: zależy od urazu, zwykle nie, bądź czujna i "obserwuj" nos (uważaj na zeza :P ), jeśli coś Cię martwi idź do lekarza.

Pozdro,
Nishi

agniesia - 01-02-2005, 20:14

Jutro ide do laryngologa (chodziło o mój nos) a jeśli on nic nie wymyśli to do chirurga-nurasa poleconego przez MonikeS :)
Życzcie mi powodzenia...

Andrzej Kosko - 01-02-2005, 20:56

Cytat:
że nie nadaje się do nurkowania bo by go to zabiło
Z lekarzami różnie bywa-mnie kiedyś jeden taki,co nie wie a powie,zdecydowanie odradzał nuranie bo mi sie siatkówka odklei(jestem krótkowidzem)
Cytat:
Jutro ide do laryngologa
Dobrze by było trafić na laryngologa-nurasa
Pozdrawiam(i trzymam kciuki) Andrzej

agniesia - 02-02-2005, 21:02

No, już po...
Nosek jednak był złamany (czego nie stwierdzono na pogotowiu), dostałam jakiś lek (jak wykupię to przeczytam z opakowania jego nazwę :) ) i za jakieś 2 tygodnie ma być spokój.

Zatem poczekam.

Dziękuję wszystkim Wam za pomoc i slowa otuchy :)

TomM - 02-02-2005, 21:27

Sam miałem nos trzykrotnie złamany, z tego raz poważnie - patrzył sobie mocno w bok. Nastawiałem sobie sam na drenach :evil: . Wizualnie jest dość prosty, nurkuję i nie mam żadnych problemów. Jednak jego drożność nie jest już taka jak kiedyś (odczuwam np. przy grze w tenisa). W nurkowaniu Ci to nie zaszkodzi :-D
amanecer - 02-02-2005, 22:54

Ja tez po zlamaniu noska -przygoda z dziecinstwa :roll: ale w nurkowaniu zupelnie mi to nie przeszkadza. Lekarz byl tego samego zdania ;-)