FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - system TTL jak i z czym??

mikucha - 06-02-2005, 09:39
Temat postu: system TTL jak i z czym??
Witam wszystkich, to moje pierwsze wystąpienie wiec sie postaram.Rozchodzi sie o fotografie podwodna a raczej lampe błyskowa. Kupiłem jakis czas temu lampe sea&sea YS 90 TTL duo i wyzwalałem ja za pomoca kabla swiatłowodowego . Przyszedł jednak czas kiedy mam zamiar zmienic aparat na taki zeby działał system TTL i mam problem.Najprawdopodobniej ( sprawdzałem duzo) zeby to działało musze kupic obudowe sea&sea za jakies 9000 tyś zł . Sprawdziłem rozwiązania typu Olympus 5060+ PT-20 nie dziala tylko swiatłowód, Olympus 8080 + PT 23 to samo, obudowy Ikalite to samo , Canon 300D i Nikon D70 w Ikalite obudowie podobno to samo wiec zostaje tylko obudowa sea&sea z Canonem 300D lub Nikonem D70 (koszty bliskie 12000 zł) sa jesze przejściówki ale to kombinacje i znalazłem je jedynie w niemczech za jedyne 268 Euro.
Moze ktos zna jakies inne rozwiązania , inne polaczenie aparatów z obudowami zeby dziłał system TTL w lamie YS 90 TTL duo.

PS Drugi identyczny post wrzuciłem jeszcze w innym miejscu przez pomyłke , sorki

waldo - 06-02-2005, 10:30
Temat postu: Re: system TTL jak i z czym??
mikucha napisał/a:
Moze ktos zna jakies inne rozwiązania , inne polaczenie aparatów z obudowami zeby dziłał system TTL w lamie YS 90 TTL duo.

Ze specyfikacji YS-90 TTL Duo wynika, że TTL dedykowany jest tylko do Sea&Sea MM II-EX (przewód synchronizacyjny ze złączem "S") oraz do Nikonosa (przewód synchronizacyjny ze złączem "N"). Z aparatami Canon (EOS D-30/D-60) w obudowie DX-30/60 oraz Nikon D-100 w obudowie DX-D100, lampa może być wyzwalana za pomocą przewodu synchronizacyjnego ze złączem "N", ale będzie działała tylko w trybie manual (brak TTL). Podobna sytuacja jest z Nikonen D-70 i Canonem EOS 300D - aparaty te mają zaawansowany TTL i lampa nie jest do nich dedykowana.
Z Olympusami lampa również nie współpracuje w TTL (brak dedykacji) i jeżeli dopasowałbyś przewód synchronizacyjny do obudowy Ikelite lub Olympus PT-020, to potrafiłby on jedynie wyzwolić lampę, a sterowanie energią błysku odbywałoby się ręcznie.

Reasumując, problem działania lampy w trybie TTL nie wynika z rodzaju zastosowanej obudowy podwodnej (Ikelite, Subal, Bruder,...), tylko z braku możliwości współpracy z aparatami innymi niż Nikonos i Sea&Sea MM II-EX.

mikucha - 06-02-2005, 10:45

Zastanawiam sie tylko w jaki sposób obsługiwac 2 lampy YS 90 bez TTL , ma tak np Darek. S. "WB" i pewnie wielu innych, lub mają oni inne rozwiązania.Pewnie sie i da ale ile to czasu :-D . Czyli co powinienem zrobic? Zmienic lampe na inną czy sterowac manualnie?Jak "Wy " to robicie?? :-D
waldo - 06-02-2005, 10:57

mikucha napisał/a:
Zastanawiam sie tylko w jaki sposób obsługiwac 2 lampy YS 90 bez TTL , ma tak np Darek. S. "WB" i pewnie wielu innych, lub mają oni inne rozwiązania.Pewnie sie i da ale ile to czasu :-D . Czyli co powinienem zrobic? Zmienic lampe na inną czy sterowac manualnie?Jak "Wy " to robicie?? :-D

Ja niechętnie używam systemu TTL pod wodą - lepsze efekty uzyskuję w trybie manual, gdy mam możliwość niezależnego sterowania każdą z lamp.
A sterowanie dwoma lampami w trybie ręcznym, jest tylko kwestią wprawy i doświadczenia :)

Jeżeli bartdzo chcesz posiadać automatyczny pomiar, to zamiast TTL spróbuj lampy z wbudowaną automatyką ekspozycji (np. Sea&Sea YS-90 Auto lub Inon D180) lub S-TTL (slave TTL) w najnowszej lampie Inon D-2000, któa za pomocą przewodu światłowodowegow, potrafi współpracować z dowolnym aparatem wyposażonym w lampę wbudowaną TTL.

mikucha - 06-02-2005, 11:16

jest jeszcze takie rozwiązanie:
http://www.mike-dive.de/
podobno ( tak jest napisane) uruchamia system TTL nawet w c 4000 i c 5050 koszt w salezności od typu max 268 euro
Słyszałeś cos o tym?? czy to sie sprawdza??

waldo - 06-02-2005, 11:41

mikucha napisał/a:
podobno ( tak jest napisane) uruchamia system TTL nawet w c 4000 i c 5050 koszt w salezności od typu max 268 euro
Słyszałeś cos o tym?? czy to sie sprawdza??

Jest to dedykacja, która pozwoli dostosować lampy pracujące w standardzie Nikonos-TTL do standardu Olympus-TTL. Po zastowaniu tego adaptera, lampa powinna posiadać pełną funkcjonalność trybu TTL we wszystkich aparatach Olympus z wyprowadzonym gniazdem TTL na obudowę podwodną. Wadą rozwiązania jest cena tej dedykacji.

mikucha - 06-02-2005, 12:06

Rozwiązanie jak najbardziej drogie około 1200 zł myśle ze jednak lepiej wydac te pieniądze na dołożenie do nowego aparatu...hmmm ale teraz kolejny dylemat , jaki aparat? Myślałem o 5060 gdyż lubie Olympusy i cena tego modelu ostatnio spada tylko czy obudowe Olympusa czy Ikelite , Olympus niby tańszy lecz Ikalite wygląda porządniej, do Olympusa by mi pasowały konwertery z PT 10 , i jeszcze czy pozostawić przewód światłowodowy czy zmienic na "sztywny" bo nie bedzie przeszkadzac w nakładaniu na lampe dyfuzora. teoretycznie sam chyba sobie odpowiedziałem :-D :-D :-D ale moze jest lepsze rozwiazanie , inne modele , ciekawsze??
TomM - 06-02-2005, 13:44

IMHO odpuść sobie silenie się na TTL w Olympusie. Nawet gdyby udało sie przerobić obudowę i faktycznie i uzyskać sterowanie TTL, to spotka Cię rozczarowanie. Jestem pewien, że lepsze zdjęcia wyjdą w trybie manual lub external auto.
Moim zdaniem ma to związek z oprogramowaniem samego aparatu (5060). Jest to ciekawy temat do dyskusji. Fotografując mamy światło zastane i sztuczne. W 5060 mozna ustawić "wymuszenie" błysku w trybie doświetlenia, w innych trybach błysk następuje automatycznie, jeśli za mało światła. Jednak my chcemy błysk :) Jeśli światło zastane jest stosunkowo niezłe, w trybie doświetlenia udział lampy sterowanej TTL w naświetleniu obrazu będzie minimalny, a zatem mimo, że wszystko działa prawidłowo, zdjęcie będzie "niebieskie". Nie będzie miało "wyciągniętych" kolorów. Znacznie lepszy efekt uzyskamy ustawiając ekspozycję ręcznie (bez błysku zdjęcie będzie znacznie niedoświetlone) i ustawiamy lampę w tryb external auto (ustawiając na niej zastosowaną przysłonę) lub w ogóle manualnie "na wyczucie" i robimy zdjęcia bracketując lampą (zmieniając kolejno ustawienia siły błysku). W ten sposób udało się zrobić całkiem nieźle oświetlone ujęcia. Natomiast w S-TTL wprawdzie naswietlenie było zawsze poprawne, ale kolorów było za mało.

mikucha - 06-02-2005, 13:50

dzieki , do tej pory robiłem zdjęcia i ustawiałem lampe manualnie i sie udawało wiec pewnie masz racje :-D zeby sie nie pchac w TTL Nie rozumiem co to jest to external auto ???
TomM - 06-02-2005, 13:56

To jest taki tryb, w krórym lampa mierzy światło zastane własnym fotosensorem. Na sterowaniu lampy nastawia sie przysłonę zastosowaną w ustawieniu ekspozycji w aparacie, a siłę (czas) błysku ustawia sama lampa mierząc światło zastane. Można regulować wtedy zarówno "oszukując" nastawienie przysłony, jak i wprowadzać poprawki w wartości ekspozycji (+-EV). W praktyce (mojej) różni się to od całkiem manualnego ustawienia tym, że w zasadzie w pierwszym ujęciu nie przestrzelisz, zwykle lampy będzie za mało (kolor) przy dobrym świetle zastanym, potem można nieco skorygować EV lub "oszukać" nastawioną przysłonę.
mikucha - 06-02-2005, 14:11

fajne fajne , sprawdze sobie . I jeszcze jedno , pytałem wcześniej jaki warto kupic aparat ( wiem ze to temat bez końca) zastanawiam sie nad OL 5060 i jaka do tego obudowa ?Oryginalna czy Ikalite no i jeszcze jedno: czy wymienic kabel swiatłowodowy na "sztywny" bo wydaje mi sie ze "sztywny bardziej sie sprawdza t.z. bardziej trwały i nie przeszkadza w zakładaniu dyfuzora na lampe.
TomM - 06-02-2005, 20:03

Naprawdę nie wiem jaki kupić aparat. :mrgreen: 5060 ma wiele zalet, ale ma też kilka wad. Mozna o tym wiele pisac, ja napiszę tylko, że drażni mnie optyka i sposób sterowania manualną ekspozycją (pod wodą kłopotliwie sie przestawia czasy/przesłonę).
Co do dyfuzora - ja zrobiłem tak, że wyeliminowałem w ogóle wbudowana lampę dorabiając płytkę nieprzezroczystą wsuwaną w miejsce dyfuzora z naklejonym czujnikiem światłowodu. Poza tym zaklejam na aparacie lampe prześwietloną błoną fotograficzną. Ikelite D-2000 reaguje na podczerwień, więc błysk wbudowanej lampy mam całkowicie wytłumiony, a zewnętrzna lampa i tak się wyzwala.

mikucha - 06-02-2005, 21:12

czyli uzywasz swiatłowodu a nie kabla sztywnego?
TomM - 06-02-2005, 21:40

W D-2000 nie ma innej możliwości. Nie ma złącza kablowego, tylko fotosensor wyzwalający. Jego "inność" polega na czułości na podczerwień. Używam więc światłowodu...