FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Filtr makro HOYA +4

mikucha - 09-02-2005, 19:38
Temat postu: Filtr makro HOYA +4
Witam, czy ktos używał podobnych filtrów makro ? i z jakimi wynikami.Zastanawiam się czy nakręcenie drugiego +4 czyli razem +8 nie bedzie przeszkadzac, i czy nie bedzie winietowania ( może zle to nazwałem)?
waldo - 09-02-2005, 19:55
Temat postu: Re: Filtr makro HOYA +4
mikucha napisał/a:
Witam, czy ktos używał podobnych filtrów makro ? i z jakimi wynikami.Zastanawiam się czy nakręcenie drugiego +4 czyli razem +8 nie bedzie przeszkadzac, i czy nie bedzie winietowania ( może zle to nazwałem)?

Myślę, że masz na myśli soczewki makro (filtry close up). Jest to najtańsza droga zwiększenia skali odwzorowania, ale oferuje też słabszą jakość. "Moc" nasadki jest podawana w dioptriach, ale przyrost skali odwzorowania jest uzależniony od ogniskowej obiektywu.

Niestety soczewki mają dość duże wady. Jako dodatkowy element optyczny założony na obiektyw, psują korekcję optyczną powodując utratę ostrości i rozmycie obrazu. Jest to szczególnie widoczne przy dużym otworze przesłony i na brzegach obrazu. Znaczne zmniejszenie otworu przesłony powoduje poprawę jakości ale nie można osiągnąć takiej jakości jak przy specjalistycznych obiektywach.

Testowałem soczewki optyczne o mocy od +2 do +10 dioptrii i niestety nie byłem zadowolony z rezultatów. Im większa moc soczewek, tym większa utrata ostrość - przy +10 dioptrii obraz był już rozmyty.

Więcej informacji o sposobie obliczenia skali odwzorowania znajdziesz na mojej stronie :
http://www.cyfrowka.com/m...rticle&artid=26

mikucha - 09-02-2005, 20:04

tak tak oczywiście jest to soczewka makro, dzięki serdeczne za opis. Troszke szkoda ze jest utrata na jakości ale to chyba jedyna możliwość uzyskania większego zbliżenia na aparacie kompaktowym Olek C-4000, moze jak wymienie go ( juz jestem raczej pewny) na 5060 to nie bedzie mi soczewka potrzebna.Może sa jakies konwertery makro INONA lub inne cos w stylu konwentera szerokokątnego ,które mniej obniżają jakość?
waldo - 09-02-2005, 20:08

mikucha napisał/a:
Może sa jakies konwertery makro INONA lub inne cos w stylu konwentera szerokokątnego ,które mniej obniżają jakość?

Są dostepne konwertery makro. Nieco droższe, ale oferujące wyższą jakość zdjęć.

mikucha - 09-02-2005, 20:15

może jakiś linki na stronki albo adresy....??? poprosze :-D