FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - certyfikat PADI - gdzie leży problem?

Dorota i Wojtek - 11-02-2005, 00:45
Temat postu: certyfikat PADI - gdzie leży problem?
Kurs, egzamin, certyfikat... no właśnie - czemu ciągle nie dostałem certyfikatu?

Jak to jest, że ktoś dostaje certyfikat w 2-3 tygodnie po zakończeniu kursu, a ktoś inny po kilku miesiącach ciągle na niego czeka?

Odpowiedzi na te pytania postanowiliśmy poszukać u źródeł. Wybraliśmy się na spotkanie z Kelly Hawker - szefową Działu Certyfikacji Nurków (Certyfication Department) w PADI International w Bristolu.

PADI Int. Obsługuje ponad 20 000 profesjonalnych członków - teoretycznie po każdym z nich można spodziewać się kursów zakończonych certyfikacją... W praktyce wygląda to następująco:
- w Dziale Certyfikacji pracuje 8 osób
- codziennie otrzymują około 700 wniosków o rejestrację nowych nurków
- każda z 4 osób zajmujących się bezpośrednio rejestracją jest w stanie wprowadzić do bazy danych około 200 nurków dziennie - mimo to na certyfikat trzeba czasem długo czekać. Zanim poznamy powód takiego stanu rzeczy, zobaczmy jak przebiega proces certyfikacji w PADI.
Zaczynamy od tzw. PIC (w Polsce wymawia się to "pik", Anglicy powiadają "pi-aj-si") - chodzi o to "coś" co daje nam instruktor na zakończenie kursu. Poparzmy na to z bliska:

PIC - to skrót od Positive Identyfication Card nie jest niczym innym, jak gotowym formularzem zgłoszeniowym w formie zaadresowanej koperty z różnymi rubryczkami i innymi dodatkami. Tę tajemniczą kopertę musi nam wydać instruktor w dniu zakończenia kursu - jedyny wyjątek, to sytuacja kiedy... zapomnieliśmy zapłacić za kurs :22:

Wewnątrz PIC'a znajdziemy

a są to w kolejności od góry:
-właściwy PIC
-certyfikat tymczasowy (tzw. Temporary Card)
-dodatkowe wyjaśnienie jak wypełniać PIC'a po arabsku i rosyjsku, będące równocześnie starą formą do zgłaszania dotacji na programy ochrony przyrody (ten "kawałek" zasadniczo można wyrzucić :22: )
-właściwy (nowy) formularz na dotację do programu AWARE (badania i ochrona podwodnego życia)

Aby poznać przyczyny opóźnień w wydawaniu "plastików" powinniśmy wiedzieć, co dzieję się z PIC'em od momentu kiedy go otrzymujemy, a właściwie nawet trochę wcześniej:

oto "Droga PIC'a": :roll:

-zanim rozpoczniemy zajęcia na jakimkolwiek kursie PADI - sprawdźmy czy nasz instruktor ma "aktywny status nauczycielski" (później napiszemy jak to zrobić) - jeżeli nie, to niezależnie od tego wszystkiego co napiszemy poniżej nie dostaniemy naszego plastiku

-w dniu planowanego zakończenia kursu (w większości wypadków będzie to dzień, w którym wykonujemy ostatnie nurkowanie na wodach otwartych) otrzymujemy od instruktora wypełnionego częściowo PIC'a, certyfikat tymczasowy oraz informacje na temat programu AWARE

-uzupełniamy brakujące dane w PIC'u i sprawdzamy już wpisane (zdarza się niestety, że kurs prowadzi ktoś, kto nie ma stopnia instruktorskiego, a jedynie posługuje się numerem instruktorskim swojego znajomego :???: - wpisany na PIC'u instruktor, powinien być tą samą osobą, która przeprowadziła z nami ostatnie nurkowanie szkoleniowe na wodach otwartych.

-wkładamy nasze zdjęcie do specjalnej zdjęciowej "kieszonki"

-robimy kserokopię wewnętrznej strony PIC'a (na tzw. "wszelki wypadek")

-wypełniamy (tylko w wypadku, kiedy sami o tym zadecydujemy) formularz dotacji na projekt AWARE i wkładamy go do środka PIC'a

-chowamy do kieszeni tymczasowy certyfikat, który właśnie wręczył nam nasz instruktor

-naklejamy na PIC'a znaczek na list polecony i... czekamy

-od tej chwili działa Poczta Polska i inne podobne instytucje

-PIC dociera do Działu Certyfikacji w PADI Int.

-jedna z czterech osób odpowiedzialnych za bezpośrednią rejestrację wprowadza nasze dane do bazy danych PADI, skanuje zdjęcie i całość w formie pliku wysyła do Głównej Siedziby PADI w USA - chyba, że dane w PIC'u są niekompletne: w takiej sytuacji PIC ląduje w sporych rozmiarów szafie, certyfikacja jest wstrzymana, a student i instruktor są o tym niezwłocznie powiadomieni (później napiszemy o tym trochę więcej)

-najdalej dwa dni później wraca do Anglii (dotyczy to tylko krajów obsługiwanych przez PADI International) nasz oryginalny plastik - dostarcza go firma kurierska

-następnego dnia jest pakowany w kopertę i wraz z listem gratulacyjnym :roll: jest wysyłany do niecierpliwiącego się gdzieś nurka

-teraz znowu działa poczta... i wreszcie go mamy - nasz oczekiwany plastik

Cały ten proces (pomijając czas potrzebny poczcie) zajmuje w samym PADI 8 roboczych dni. Zapytaliśmy czy może lepiej podać okres 14 dni? Usłyszeliśmy, że 8 dni to absolutne maksimum potrzebnego czasu na pełny proces rejestracji od otrzymania PIC'a do wysłania oryginalnego certyfikatu.

No dobra - skąd w takim razie kilkumiesięczne poślizgi? W odpowiedzi na to pytanie pokazano nam wspomnianą wcześniej szafę, wypełnioną setkami niepoprawnie wypisanych PIC'ów. Przeglądając niektóre z nich można było naprawdę się zdziwić. Abyście sami mogli się trochę podziwić opiszemy najpierw sposób wypełniania PIC'a.

Wewnętrzna strona PIC'a podzielona jest na część "górną - instruktorską" w kolorze czerwonym i "dolną - studencką" w kolorze niebieskim.
Wygląda to tak:

Całość należy wypisać czarnym lub granatowym pisadłem, drukowanymi literami bez polskich znaków.

Zaczynamy od części "górnej" - w czerwonej ramce znajdziemy napis

-RETURN CARD TO - to miejsce w którym zaznacza się gdzie powinien być wysłany oryginalny certyfikat/plastik - zgodnie z naszym przykładowym PIC'em - PADI wyśle go do kursanta (kiedy dostajemy wypisanego PIC'a warto dokładnie sprawdzić, która z opcji została zaznaczona: jeżeli np. pozycja nr 2 - to nasz certyfikat trafi z powrotem do bazy gdzie robiliśmy kurs, a jeżeli robiliśmy go w Nowej Zelandii - to przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać... :angry:

-pozycja nr 4 - to miejsce gdzie powinno się znaleźć imię i nazwisko naszego instruktora, a w pozycji nr 7 - jego numer

-pozycja nr 6 - to miejsce na nazwę centrum, w którym robiliśmy kurs, oraz numer tego centrum - pozycja nr 7 (jeżeli instruktor nie jest związany z żadnym centrum, nie wypełnia tych pozycji)

-pozycja nr 8 to miejsce w którym zostanie wpisany rodzaj kursu, który właśnie skończyliśmy, a w pozycji nr 9 powinna być data ukończenia kursu

-w pozycji nr 10 wpisujemy jedynie miasto, w którym kończyliśmy kurs, oraz kraj gdzie to miasto jest położone pozycja nr 13

Poniżej znajdują się miejsca na wpisy związane z rodzajem rejestracji i tak
-nr 14 powinien być wypełniony, kiedy kończymy kurs na zasadzie "przeniesienia" (ang. Referral), czyli np. część teoretyczną i basenową robimy w jednym centrum, a nurkowania na wodach otwartych w innym - w pozycji nr 15 powinna znaleźć się nazwa centrum z którym zaczęliśmy kurs oraz jego nr - pozycja nr 7

-pozycja nr 17 wypełniana jest, kiedy chcemy z jakiś powodów wymienić nasz certyfikat (np. zgubiliśmy go) - pod nr 18 powinien być wpisany numer starego certyfikatu - jeżeli nie zapisaliśmy go, może nam go sprawdzić nasz instruktor na www.padi.com , oraz rok certyfikacji pod pozycją nr 19.
Poniżej zaznaczamy kwadracik pod pozycją nr 21 jeżeli zgubiliśmy kartę, lub nr 22 jeżeli wymiana certyfikatu związana jest ze zmianą stopnia z "junior" na "senior". Pozycję nr 23 zaznaczamy jeżeli nastąpiły zmiany w naszym nazwisku - właściwe wpisujemy pod pozycją nr 24

-pozycja nr 25 - to miejsce na podpis instruktora oraz datę, natomiast bezpośrednio nad nią znajdziemy kieszonkę na nasze zdjęcie (przed włożeniem w kieszonkę warto je podpisać)

Teraz część "dolna" - tę może nam wypisać instruktor, albo może poprosić abyśmy zrobili to sami - zatem do dzieła:

- nr 27 tu wpisujemy nasze imię, nr 28 - tu możemy wpisać inicjał drugiego imienia, nr 29 - to miejsce na nasze nazwisko

teraz część adresowa - wpisujemy tu adres na który PADI będzie wysyłać do nas korespondencję (w tym nasz nowy certyfikat) - nie ma znaczenia czy jest to adres zamieszkania, tymczasowy czy zameldowania

- nr 30 wpisujemy nazwę ulicy oraz numer domu/mieszkania

- nr 31 miasto

- nr 33 kod pocztowy, oraz nr 34 - kraj naszego zamieszkania

- nr 35 to miejsce na nasz nr telefonu (jeżeli nie mówimy po angielsku warto podać tu numer znajomego, który może nam później przekazać ewentualne informacje przekazane w tym języku), nr 36 - to miejsce na adres mailowy

- nr 37 - tutaj wpisujemy datę naszego urodzenia, a pod nr 38 wybieramy podobnego do nas "chłopka" :22:

- nr 39 pod którym znajdziemy duży X - to miejsce na nasz podpis i datę

W prawym dolnym rogu znajdziemy dwa kwadraciki odhaczamy pierwszy - jeżeli nie chcemy aby PADI wysyłała do nas jakiekolwiek informacje, oraz drugi jeżeli nie chcemy aby nasze dane były przekazane gdziekolwiek poza PADI

To wszystko, co trzeba wpisać w PIC'u - pamiętajmy, że instruktor jest takim samym człowiekiem jak każdy z nas - może o czymś zapomnieć. Sprawdźmy zatem dokładnie czy wszystko jest wypisane jak należy

Wrócimy na chwilę do szafy z PIC'ami źle wypełnionymi: absolutne mistrzostwo to PIC w którym instruktor wpisał jedynie imię i nazwisko kursanta - cała reszta pozostała niewypełniona. W tej sytuacji nie ma nawet komu napisać, że coś trzeba poprawić... :roll:

Zerknijmy na certyfikat tymczasowy:

Tutaj sprawa jest prosta:
Diver name - to miejsce na nasze imię i nazwisko
Birth Date - data naszego urodzenia
Level of training - rodzaj kursu jaki właśnie skończyliśmy
Certyfication date - data ukończenia kursu
Dive Center nubmer - nr centrum w którym robiliśmy kurs
Instructor numer - nr naszego instruktora
Instructor signature - podpis instruktora

Certyfikat tymczasowy ważny jest przez 90 dni od daty ukończenia kursu i w tym czasie ma taką samą "moc" jak późniejszy plastik

Pozostał ostatni "kawałek"
Deklaracja wpłaty na program AWARE - program ten m.in. wspomaga badania i zajmuje się ochroną podwodnego życia.

Wypisanie tej deklaracji oraz wpłata zależą wyłącznie od nas samych - jeżeli nie jesteśmy zainteresowani - deklaracją ląduje w koszu :cool:

- Donation Amount: - tu wybieramy jedną z proponowanych kwot, jaką chcemy wpłacić na program AWARE lub wpisujemy inną kwotę w pozycji Other Mount.

- Jeżeli zamierzamy dokonać wpłaty przy użyciu czeku zaznaczamy odpowiedni kwadracik przy pozycji Cheque

- Jeżeli płacić będziemy kartą zaznaczamy pozycję Credit Card oraz odpowiednią pozycję przy rodzaju posiadanej karty

Card Number - tutaj wpisujemy numer karty (znajduje się na karcie)
Name of Cardholder - nazwisko właściciela karty (pamiętajmy, że zawsze możemy skorzystać z przyjaźnie wyglądającej karty naszej długonogiej laski... )
Signature of Cardholder - tutaj powinien znaleźć się podpis właściciela karty
Diver's name - nazwisko nurka wpłacającego dotację (nie zawsze musi się pokrywać z nazwiskiem właściciela karty)
Expiration date - data upływu ważności karty (znajduje się na karcie)
Phone - nasz telefon (albo telefon do znajomego fana języka angielskiego :razz: )
Date - data
E-mail - hm... jakiś adres z małpą :22:

W prawym dolnym rogu przy napisie Choose One - zaznaczamy, który certyfikat chcielibyśmy otrzymać - wszyscy dotujący program AWARE mogą wybrać jeden z certyfikatów na którym znajduje się zdjęcie, które zwyciężyło w corocznym konkursie fotograficznym organizowanym przez PADI . Wypisaną deklarację wkładamy do koperty PIC.

Zerknijmy teraz jeszcze na drugą stronę PIC'a

Znajdziemy tu listę przypominającą o najważniejszych sprawach związanych z wypełnieniem PIC'a oraz sposób jaksprawdzić certyfikat naszego instruktora... :22:

Wymyślone uwagi... ;-)
Pamiętajmy, że PIC sam się nie wyśle - bywało, że po roku ktoś wracał do nas i pytany o certyfikat pokazywał... PIC otrzymany rok wcześniej :roll:

Warto zabrać PIC'a i wysłać go z Polski, jeżeli kurs robimy na końcu świata (Egipt zalicza się do ścisłej czołówki końców świata... )

Na wysłanie PIC'a mamy 7 dni od daty ukończenia kursu

Niektóre bazy posiadają status "Gold Palm" - certyfikaty nadawane przez te bazy mają nieco odmienny wygląd - są dosyć "indywidualne"...

Aby krótko podsumować: jeżeli przyjąć, że poczta działa ok - to jedynym problemym opóźniającym wydaine certyfikatu jest to co napisano w PIC'u... a w zasadzie to, czego nie napisano...

no i koniec kolejnego kilometrowego posta... :oops:

Jeżeli ktoś z Was ma jakiekolwiek problemy ze swoim certyfikatem, postaramy się pomóc w jak najszybszym ich rozwiązaniu. Możecie do nas pisać na diw@divetrek.com.pl .

:wave:

Sandii - 11-02-2005, 16:25

Cytat:
Na wysłanie PIC'a mamy 7 dni od daty ukończenia kursu

wow,
a jak przekrocze ten okres o np. kilka miesiecy :(
Sandii

Dorota i Wojtek - 11-02-2005, 22:37

Hej Sandi :cool:

Sandii napisał/a:
a jak przekrocze ten okres o np. kilka miesiecy

Generalnie nic szczególnego się nie stanie, poza tym, że w pewnym momencie do Działu Certyfikacji dociera tajemniczym sposobem 300 PIC'ów na dzień więcej...
...i znowu trzeba czekać :sad:

Zakłada się, że każdy instruktor prosząc kursanta o wysłanie zgłoszenia w przeciągu 7 dni od daty ukończenia kursu wpłynie w pewien sposób na systematyczne dostawy zgłoszeń.

Najwiecej zgłoszeń napływa nieoczekiwanie w okresie świątecznym, a dotyczą one okresu wakacyjnego...
..przy okazji świątecznych porządków znajdujemy PIC'a i chcemy zrobić sobie świąteczną niespodziankę w postaci nowego certyfikatu.

Jakoś tak się składa, że w tym samym czasie wiele osób chce uporzadkować swoje sprawy z ostatniego roku i robi się "małe" zamieszanie...

Z całkiem innej strony: instruktor podnoszący swoje kwalifikacje spodziewa się rejestracji kolejnych kursów koniecznych do rozpoczęcia jego własnego szkolenia. Tymczasem zazwyczaj całkowicie nieświadomie, jego kursanci nie pozwalają mu się dalej szkolić :22: .

Swego rodzaju paradoksem może tu być fakt, że czasem sami instruktorzy nie rejestrują kursów... :-| Zarejestrowany w terminie program DSD - to zasilenie konta instruktora przez PADI, a my jakoś nie chcemy $... :roll:

Tomek Radomski - 12-02-2005, 00:04

Może tym razem nie zabiję tematu ;) . Do tej pory PIC'a zawsze wysyłał mój INSTRUKTOR i jak dotąd dostałem wszystkie z 3 (słownie trzy) wypocone przeze mnie plastikowe karty. :)
Sandii - 14-02-2005, 14:44

Tomek Radomski napisał/a:
Może tym razem nie zabiję tematu ;) . Do tej pory PIC'a zawsze wysyłał mój INSTRUKTOR i jak dotąd dostałem wszystkie z 3 (słownie trzy) wypocone przeze mnie plastikowe karty. :)

fuksiarz
ale spoko, ja po swoich pierwszych 3 plastikach spotykam się z tekstem: a co ja ci tu bede wypisywal, sam se wypisz.
I dostaje takie wielkie cos z tekstami w stylu: country albo change name (a co ja zewsi i jeszcze nazwisko jak jaka mezatka mam zmieniac;) )
A potem do plecaka i jak wrzucam plecak do pralki to orozniam kieszenie i ooo jaka niespodzianka.
Sandii

dmocho - 17-02-2005, 14:19

[quote="Dorota i Wojtek"]Generalnie nic szczególnego się nie stanie, poza tym, że w pewnym momencie do Działu Certyfikacji dociera tajemniczym sposobem 300 PIC'ów na dzień więcej......i znowu trzeba czekać [/qute]

z tego co mi wiadomo to grozi za to QA

pozdrawiki

Dorota i Wojtek - 01-03-2005, 12:37

Jak się okazało sporym problemem przy certyfikacji jest to, gdzie będzie przysłany certyfikat.

DiW napisał/a:
-RETURN CARD TO - to miejsce w którym zaznacza się gdzie powinien być wysłany oryginalny certyfikat/plastik - zgodnie z naszym przykładowym PIC'em - PADI wyśle go do kursanta (kiedy dostajemy wypisanego PIC'a warto dokładnie sprawdzić, która z opcji została zaznaczona: jeżeli np. pozycja nr 2 - to nasz certyfikat trafi z powrotem do bazy gdzie robiliśmy kurs, a jeżeli robiliśmy go w Nowej Zelandii - to przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać... zimny

Sprawa jest stosunkowo prosta kiedy PIC jest wypisywany przy nas i kontrlujemy co się w nim zalazło.

Sugestia:
PIC powinien być wypisany w naszej obecności - instruktor nie powinien stwierdzać "ja to wypiszę, daj mi tylko zdjęcie". Jeżeli tak się dzieje, nie mamy kontroli nad procesem naszej certyfikacji. Ponadto w PIC'u jest miejsce na nasz podpis, który powinniśmy złożyc osobiście.

W czerwonej, "instruktorskiej" części PIC'a pod pozycją nr 2 "RETURN CARD TO" znajdziemy 4 kwadraciki. Certyfikat (w sensie nasz plastik) przyjdzie tam, gdzie postawiono haczyk.
Jeżeli chcemy żeby trafił pod nasz domowy adres, instruktor powinien odchaczyć pole "Student" i sprawa załatwiona.

Niestety nie jesteśmy w stanie pomóc w znalezieniu PIC'a, który nie został wysłany do PADI - wtedy całą sprawę należy wyjaśnić z certyfikującym instruktorem.

Szarik - 30-05-2005, 13:06

Ja mam pytanie odnośnie wymiarów zdjęcia. na kopercie są podane dosyć niestandartowe (przynajmniej w Polsce) wymiary fotki. Miałem dużo moich "paszportowych" zdjęć, ale na wszelki wypadek poszedłem specjalnie do fotografa i przepłaciłem za wywołanie wiekszych niż standartowe fotek. Na przyszłość chciałbym wiedzieć czy coś się złego stanie jak im podeślę mniejsze zdjęcie? Na certyfikacie i tak jest pomniejszone/przycięte.
A problem miałem, bo nie dokończyłem kursu Deep, przeziębiłem się w jego trakcie i ostatnie nurkowanie robiłem prawie miesiąc później i dostałem kopertę do samodzielnego wysłania. Wcześniejsze wysyłali za mnie instruktorzy pokazując mi tylko wypisaną już kopertę, żebym sobie sprawdził czy dobrze wpisali mój adres :) Przy OWD, który robiłem na Krecie, też robiłem fotkę specjalnie do certyfikatu, ale tam dali mi odbitkę w wymaganycvh przez PADI wymiarach, czyli w Grecji to standartowy rozmiar, przy AOWD instruktor zrobił mi fotkę sam, cyfrówką, więc też nie musiałem się tym głowić. Problem wypłynął dopiero jak sam musiałem sobie PIC'a wysłać :mrgreen:

Dorota i Wojtek - 14-06-2005, 07:05

Hej!

Szarik napisał/a:
Ja mam pytanie odnośnie wymiarów zdjęcia.

Można włożyć co się ma - byle nie była to jakaś skrajność nie wchodząca do przeznaczonej na zdjęcie kieszonki, albo jakieś inne mikro-photo o wym. 1x1,5cm ;-)

PIC jest rozcinany, a następnie podsuwany pod scaner miejscem w którym jest kieszonka ze zdjęciem - zdjęcie jest skanowane bez wyjmowania z kieszonki. Zwróciłbym uwagę na to, czy na kieszonce nie zostały jakieś resztki keczupu, czy innej golonki - scaner przez to przejdzie ale będzie obciach na certyfikacie :cool:

Jeżeli ktoś ma ochotę na wymianę certyfikatu ze względu na kiepskie zdjęcie - nie ma z tym żadnego problemu.

MTBiker - 14-06-2005, 13:30

Dorota i Wojtek napisał/a:
Niestety nie jesteśmy w stanie pomóc w znalezieniu PIC'a, który nie został wysłany do PADI - wtedy całą sprawę należy wyjaśnić z certyfikującym instruktorem.:wave:

DiW - Czy to prawda ze PIC jest drukiem scislego zarachowania i instruktor jest z nich rozliczany ??

Wypisuje PIC'a oddaje go ze zdjeciem instruktorowi, kurs sie nie konczy z jakiegos powodu (tu dosc konkretnego i smutnego)... a PIC rozmywa sie bo przeciez kurs sie nie skonczyl a wogole to nie byl kurs PADI etc ...

Jak to wyglada w praktyce ??

Luc

P.S
i tak 6 razy

Dorota i Wojtek - 14-06-2005, 19:32

Cześć Łukasz!

MTBiker napisał/a:

DiW - Czy to prawda ze PIC jest drukiem scislego zarachowania i instruktor jest z nich rozliczany ??

Nie - formularz zgłoszeniowy PIC może kupić każdy w większości sklepów nurkowych (w niektórych sklepach wymagane jest okazania certyfikatu DM lub instruktorskiego)

MTBiker napisał/a:
Wypisuje PIC'a oddaje go ze zdjeciem instruktorowi, kurs sie nie konczy z jakiegos powodu

PIC jest m.in. dowodem na ukończenie kursu - jeżeli kurs się nie skończył - nie ma podstaw do wysłania PIC'a do rejestracji.

MTBiker napisał/a:
a wogole to nie byl kurs PADI etc ...

tu niestety kończą się nasze możliwości interwencyjne...
Jedyne co możemy zaproponować to wyjaśnienie sprawy z instruktorem. W wypadku kursu PADI niesolidnego instruktora można obudzić prosząc o pomoc Dział Kontroli Jakości PADI.

MisiekK - 05-08-2005, 20:00

Przy okazji mam kilka pytań dotyczących systemu certyfikacji. Dlaczego ze strony PADI nie działa otrzymywanie zapomnianego loginu i hasła? Przy braku możliwości zarejestrowania sie ponownie nie można już się do swojego konta dostać.

System nie sprawdza nawet takich błędów jak zamiana imienia i nazwiska (moje certyfikaty wypełniał instruktor nie znający angielskiego). Teraz mam dwa konta w PADI i jestem tam dwoma różnymi osobami (;-)).

Czy jeśli w PIC Processing instruktora nie ma mojej osoby to znaczy że instruktor nie wysłał PIC'a? Czekam na Suchy Skafander od roku.

MisiekK

Dorota i Wojtek - 05-08-2005, 21:17

Witaj!
Dziękujemy za pytania ;)

MisiekK napisał/a:
Dlaczego ze strony PADI nie działa otrzymywanie zapomnianego loginu i hasła? Przy braku możliwości zarejestrowania sie ponownie nie można już się do swojego konta dostać.

System nie sprawdza nawet takich błędów jak zamiana imienia i nazwiska (moje certyfikaty wypełniał instruktor nie znający angielskiego). Teraz mam dwa konta w PADI i jestem tam dwoma różnymi osobami (;-)).

To trochę tak jakbyś pytał podrzędnego pracownika Mercedesa dlaczego jest błąd w oprogramowaniu seryjnie montowanego GPS'u ;) .
Z tą sprawą proponujemy zwrócić się do administratora systemów operacyjno/rejestracyjno/jakiśtam w PADI. Taki koleś nazywa się chyba webmaster czy jakoś tak... :) na stronie gdzie się logujesz pisze nawet, "masz problem napisz do..." ;)

MisiekK napisał/a:
Czy jeśli w PIC Processing instruktora nie ma mojej osoby to znaczy że instruktor nie wysłał PIC'a? Czekam na Suchy Skafander od roku.

Nieobezność w "processingu" może mieć kilka powodów - najczęstszy to brak rejestracji na danym poziomie. Warto wyjaśnić gdzie PIC utknął...:???:
PIC najlepiej wysyłać samemu po wcześniejszym jego skopiowaniu - masz problem wysyłasz kopię mailem i sprawdzasz co jest grane... Jeżeli sprawy wysyłki podjął się instruktor powinien ją doprowadzić do końca. Jeżeli wszystkie wymogi związane z danym szkoleniem zostały dopełnione, to oryginalny certyfikat powinieneś dostać w skrajnym terminie 1 miesiąca. Jeżeli jest inaczej - sprawa można wyjaśnić w przeciągu kilku dni. Proponujemy napisać bezpośrednio do działu certyfikacji (do jej szeryfowej - Kelly Hawker :) ) kelly.hawker@padi.co.uk . Potrzebne dane to:
Twoje imię i nazwiska oraz data urodzenia, imię i nazwisko instruktora, jego nr oraz data certyfikacji.

Jeżeli dalej będą Cię prześladowały certyfikacyjne braki - prosimy o kontakt pod adresem diw@divetrek.com.pl - użyjemy jakiś tajnych sztuczek i coś wymyślimy ;)

MisiekK - 05-08-2005, 21:39

Pytałem ponieważ próby wyjaśnienia spełzły na niczym.
Pisałem do PADI UK na temat luk w systemie, jednak na temat zdublowania danych nie dostałem odpowiedzi - nadal mam dwa konta.
Spróbuję zaatakować wymienione adresy, a jak to nie pomoże odezwę się - dzięki.