FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

POWITANIA I PODZIĘKOWANIA ... - Pora się przywitać

Nuakszot - 17-02-2005, 09:29
Temat postu: Pora się przywitać
Witam wszystkich serdecznie! :-D

Zarejestrowałem się już jakiś czas temu, ale jakoś wstydziłem się :oops: jako żółtodziób nurkowy, cokolwiek pisać na tym zacnym forum.
W końcu wypadałoby jednak wyjść z ukrycia i się przedstawić. Z wodą mam już do czynienia od dawna, ale zawsze jak pływałem to bałem sie patrzeć w dół, a myśl o nurkowaniu mnie przerażała. Jednak będąc w listopadzie ubiegłego roku na urlopie w Egipcie postanowiłem przełamać strach i spróbować nurkowania, no i od razu się zaraziłem. Niestety z powodu braku funduszy nie mogłem sobie pozwolić na zrobienie kursu OWD i musiałem się zadowolić uzyskaniem stopnia Scuba Diver i wykonaniem tylko 6 nurów. Obecnie jestem już po uzupełniającym kursie teoretycznym oraz basenowym na OWD, i z niecierpliwością czekam na wiosnę by móc nurkować w wodach otwartych i zdobywać kolejne uprawnienia. Dziś, w ramach prezentu urodzinowego rozpoczynam kurs nitroksowy :-D
Pozdrawiam serdecznie!
Nuakszot

PS: Czy taki nowy jak ja, ma prawo przyjechać na Zimowe spotkanie użytkowników FORUM-NURAS?

Pitt_M - 17-02-2005, 09:46

Witam :20:
Pisać zawsze można - najwyżej co bardziej doświadczeni Cię wyprostują. Przyjechać na Zimowe spotkanie może KAŻDY zarejestrowany uczestnik z osobą (bami) towarzyszącą (cymi). A swoją drogą nitrox przed OWD :?:
Pozdrawiam

Nuakszot - 17-02-2005, 10:02

Cytat:
A swoją drogą nitrox przed OWD

Podobno według najnowszych rozporządzeń PADI jest dopuszczalne jednoczesne robienie OWD jednocześnie z kursem nitroksowym. W związku z tym, a także biorąc pod uwagę że kurs nitroksowy to przede wszystkim teoria, postanowiłem skorzystać z okazji.

Jeszcze jedno pytanko: Jako że jestem tylko Scuba Diverem, czy na zlocie wpuścicie mnie do wody? :roll: Czy żółtodzioby będą się mogły tylko "taplać na powierzchni"?

Tomasz-Szeryf - 17-02-2005, 10:37

Witaj! :lol:
Cytat:
Jeszcze jedno pytanko: Jako że jestem tylko Scuba Diverem, czy na zlocie wpuścicie mnie do wody? Czy żółtodzioby będą się mogły tylko "taplać na powierzchni"?

Tutaj niech sie wypowiedzą wyjadacze zlotowi a najlepiej organizator!
Według mnie :roll: to czy i jak głęboko zanurkujesz zależy tylko od twojego partnera nurkowego. Liczy sie bezpieczeństwo i szacowanie swoich umiejętności- choć uprawnień nie należy przekraczać!
Pozdrawiam i do zobacenia pod wodą ! :-D

Sonny - 17-02-2005, 10:47

Witaj na Forum...a co do zlotu...to przyjezdzaj poznasz wielu z Nas osobiscie... :-D
Piotr - Malediwy - 17-02-2005, 22:39

Witaj na forum!!! :beer:
tsharny - 17-02-2005, 22:43

Witaj na FN :hello:

pozdrawiam
tsharny

Tomek Radomski - 18-02-2005, 01:05

czesc czesc :hello:
Przemek - 18-02-2005, 01:10

Hmm po pierwsze WITAJ!!!!
Po drugie: oczywiscie ze masz wpasc na zjazd, to nie jest zjazd dla "jasnie wielmoznych wyjadaczy nurkowych", tylko dla nas, dla kazdego kto uwielbia nurkowanie!!!
Po trzecie: Tak PADi dopuszcza zrobienie OWD na nitrskosie o ile instruktor doda teorie z nitroksu=]
To tyle mam nadzieje ze zoabczymy sie na zjezdzie=]
pozdrawiam

Nuakszot - 18-02-2005, 08:34

Na zjazd jestem zdecydowany jechać - to czy dam radę jest teraz w rękach moich przełożonych. Cieszę się że każdy, niezależnie od doświadczenia może w nim uczestniczyć.
Jeżeli chodzi o Nitroks to już od kilkunastu godzin jestem po teorii oraz zaliczonym egzaminie, pozostały jeszcze tylko dwa nury z flaszką wypełnioną EAN'em do zakończenia OWD i kursu nitroksowego. Jeśli pogoda pozwoli to może uda mi się to zrobic jeszcze przed zjazdem.

kjar - 21-02-2005, 20:23

Witaj na FN.
Wiele wskazuje, ze na zlocie będą również instruktorzy. Możesz z nimi zarówno dokończyć kurs, jak i bezpiecznie wybrać się na wycieczkę nurkową.
Jak spojrzysz na mapkę batymetryczną jeziorka nad którym będziemy, to zauważysz, że jest specjalnie wybrane od kątem bezpiecznego nurkowania :22:

snoop - 22-02-2005, 00:00

Hej hej witaj na forumie :)

pozdravki

Victoria - 22-02-2005, 20:00

Hejka,
Witaj wsrod nas :)

Nuakszot napisał/a:
Jeszcze jedno pytanko: Jako że jestem tylko Scuba Diverem, czy na zlocie wpuścicie mnie do wody? :roll: Czy żółtodzioby będą się mogły tylko "taplać na powierzchni"?

Tak przy okazji, zupelnie bez zlosliwosci, moze opowiesz nam czego sie na tym kursie uczyles i do czego uprawnia licencja Scuba Divera?
Niektorzy sa z innej organizacji niz PADI i nie znaja tego stopnia (sama dostalam dwa pytania w tej sprawie - co to ten Scuba Diver).

Nuakszot - 23-02-2005, 11:39

Stopień Scuba Diver jest to po prostu okrojony Open Water Diver.
Uprawnia do nurkowania do 12 m głębokości pod opieką instruktora.
Natomiast szkolenie jest krótsze i tańsze. Jest identyczne jak szkolenie na OWD z wyłączeniem dwóch ostatnich modułów. Tzn nauka obejmuje wszystko co konieczne do bezpiecznego nurkowania na tej niewielkiej głębokości z wyłączeniem nauki posługiwania się tabelą, zdejmowania sprzętu pod wodą i wstępu do nawigacji.

Victoria - 23-02-2005, 12:04

Nuakszot napisał/a:
Stopień Scuba Diver jest to po prostu okrojony Open Water Diver.
Uprawnia do nurkowania do 12 m głębokości pod opieką instruktora.

Masz wiec mozliwosc zanurkowac pod opieka instruktora - a bedzie kilku takowych.
Jak sie z jakims wczesniej dogadasz, to nawet mozesz w czasie spotkania ukonczyc kurs i otrzymac klapsa pletwa od wszystkich uczestnikow spotkania :)

bann - 23-02-2005, 16:47

Cytat:
Masz wiec mozliwosc zanurkowac pod opieka instruktora - a bedzie kilku takowych

rowniez DM, rowniez DM....

Cytat:

Jak sie z jakims wczesniej dogadasz, to nawet mozesz w czasie spotkania ukonczyc kurs i otrzymac klapsa pletwa od wszystkich uczestnikow spotkania

ty go tak dalej zachecaj... klaps od kazdego... to sie chlopak ucieszy :P

Manta - 23-02-2005, 21:54

Czesć :cool:
Dobrze ,że przestałeś się ukrywać- do odwaznych świat należy.
Baw sie tu dobrze
Pozdrawiam gorąco ;-)