FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE REKREACYJNE - Puszczanie "kółek" pod wodą

jcsjacekj - 17-02-2005, 23:28
Temat postu: Puszczanie "kółek" pod wodą
Czy może ktoś z forumowiczów ma dobre rady jak puszczać takie ładne "kółka" po wodą.

Próbowałem trochę (odchylenie głowy do góry - pionowo w górę, z zamkniętymi ustami, szybkie otawarcie szeroko ust - jak do litery "O" i zamknięcie). Gdy próbowałem bez wydychania, kółko jest słabe, jak dmuchnę mocniej - rozpada się.

Może znaczenie ma głębokość (na razie próbowałem tylko na -3m) ?

krzyśko - 18-02-2005, 00:00
Temat postu: Re: Puszczanie "kółek" pod wodą
Ja swego czasu bawiłem się w ten sposób na basenie (-3.6m)

jcsjacekj napisał/a:
(odchylenie głowy do góry - pionowo w górę, z zamkniętymi ustami, szybkie otawarcie szeroko ust - jak do litery "O" i zamknięcie). Gdy próbowałem bez wydychania, kółko jest słabe, jak dmuchnę mocniej - rozpada się.

Robiłem to leżąc na dnie na plecach. Nadymałem się niczym najeżka, gromadząc powietrze w policzkach i pod ustami (ważne zeby Ci maska nie zachodziła zbyt nisko pod nos) i gwałtownie otwierałem usta ( "O" ) , ale nie wydmuchiwałem powietrza, tylko pozwalałem uciec temu zgromadzonemu.
Wychodzioło całkiem ładnie - kółeczka utrzymywały kształt prawie do powierzchni.

Chociaż chyba bardziej poprawną nazwa byłyby "torusiki" :mrgreen:

jcsjacekj - 18-02-2005, 00:14

Czyli bez wydmuchiwania, tylko jednym otwarciem wypuścić jak największy bombel powietrza ... ok może w ten weekend się uda wybrać na basen - to poćwiczę :roll:
TECHNISUB - 18-02-2005, 09:55

spróbuj jeszcze wystawić język w czasie wydmuchiwania
może wyjdzie ci ładny torus czyt.pierścień (.....jeden by wszystkie usidlić :mrgreen: ) jeden jedyny raz mi sie udało :-|

snoop - 18-02-2005, 12:17

Hehheheh widzę, że coraz większej rzeszy sie to zaczęło podobać.

Puszczanie kółek pod wodą praktykuję od 3 lat i doszedłem do wniosku, że najlepsze wychodzą w taki sposób: ;-)

1. Jak pisał krzyśko : ustawiasz się całym ciałem [przednią stroną] w kierunku powierzchni
  2. Nadymasz się zbierająć powietrze w policzkac i pod ustami tworząc dodatkowo ciśnienie :fart:
  3. Wydmuchujesz dość mocno używając do tego celu li tylko ust wymawiając głośne "P" coś jak Osioł w Shreku 2 :22:
  4. Ku górze pnie się śliczne kółko, przez które na odpowiedniej głębokości [płycej/wyżej] jesteś w stanie przepłynąć, lub wypłynąć z nim na powierzchnię o ile wcześniej się samo z siebie nie rozpadnie :D

pozdravki

orzech - 18-02-2005, 13:02

no to dodam jeszcze tylko w tym ważkim temacie, że kółko (torus) jest stabilniejsze, jeśli powietrze wiruje w torusie (prostopadle do obwodu) :-D
orzech

tomzir - 01-03-2005, 20:42

mi ladne koleczka wychodza, gdy wystawie jezyk delikatnie w zamknietych ustach i robie wydmuch powietrza podobny jakbym chcial plunac:) piekne kolka ida do gory.pozdrawiam!!! :idea:
aakin - 29-03-2005, 20:05
Temat postu: :)
no to od jutra próbuje :22:
tsharny - 29-03-2005, 23:32

hmm.. też mnie to zaintrygowało ;)
jeśli jutro pójdę na basen to poćwiczę albo potrenuję w weekend na koparkach, albo na zakrzówku ;) tylko muszę kolegę namówić coby filmował to moje przedsięwzięcie :lol:

pozdrawiam
tsharny

jcsjacekj - 30-03-2005, 00:43

Ostatnio jak ćwiczyłem na basenie (z językiem wysuniętym) to nic z tego ładnego nie wyszło.
Najładnijesze na razie wychodza metoda "cmokniecia" (al'a Osiołek w Shrek II) :(

tsharny - 30-03-2005, 00:47

dyć będę o tym pamiętał ;)
dziękuję waszmości za radę :mrgreen:

pozdrawiam
sharny

jcsjacekj - 30-03-2005, 10:23

Alesz waćpan niechybnie pomylił się uwazajac mą osobę za eksperta w tej sprawie.

Jakkolwiek miłe mi jest Pana zaufanie, śmiem uważać się maluczkim w tej problemie :-D

tsharny - 30-03-2005, 11:09

skromności przemawiają przez waszmościa :-D

pozdrawiam
tsharny

scuba - 27-04-2005, 00:29

Mnie kółka się przeważnie udają kładę się na dnie i wypuszczam powietrze pykając wkładam w to dużo energii żeby powietrze wirowało jak to Orzech napisał im mocniej tym spójniejsze kółko. Zauważyłem, że im mniej powietrza zostawało mi w płucach tym lepsze kółeczka wychodziły. (Wargi tak jakby pykać fajeczkę najpierw do środka przy zamkniętych ustach a potem na zewnątrz przy wydechu.

Fajna zabawa polecam też się trochę namęczyłem zanim zaczęło mi wychodzić.

tsharny - 27-04-2005, 13:28

scuba napisał/a:
Mnie kółka się przeważnie udają kładę się na dnie i wypuszczam powietrze pykając wkładam w to dużo energii żeby powietrze wirowało jak to Orzech napisał im mocniej tym spójniejsze kółko. Zauważyłem, że im mniej powietrza zostawało mi w płucach tym lepsze kółeczka wychodziły. (Wargi tak jakby pykać fajeczkę najpierw do środka przy zamkniętych ustach a potem na zewnątrz przy wydechu.

Fajna zabawa polecam też się trochę namęczyłem zanim zaczęło mi wychodzić.

Kubuś koniecznie musisz mi pokazać jak się to ustroistwo robi bo mnie cosik nie za bardzo wychodzi :angry: hrrr...

pozdrawiam
tsharny

snoop - 27-04-2005, 16:21

już już niedługo ukaże się film instruktażowy korporacji Snup pikczers anderłater
wyprodukowany nakładem 4 piw za montaż

"kółka w praktyce" :22:

pozdravki

tsharny - 27-04-2005, 16:53

hehe czekam z niecierpliwością :)

pozdrawiam
tsharny

M@riusz - 27-04-2005, 21:33

A tak naprawdę cały pic polega na tym, żeby leżąc na pleckach mieć nad sobą spokojną toń wody. Wtedy kółko nie ma prawa się rozpaść. Obojętnie jaką techniką jest wyprodukowane (z języczkiem, lub bez) :22:
Sam wypróbowywałem to wiem :mrgreen:

tsharny - 28-04-2005, 00:43

hehe... czy to z języczkiem czy bez to mi lecą takie same bąble powietrza, a nie jakieś kółka... no cóz trzeba dalej ćwiczyć i cierpliwie czekać na ten film instruktarzowy ;)

pozdrawiam
tsharny

Andrzej Kosko - 28-04-2005, 10:59

Wczoraj na basenie próbowaliśmy-efekty różne.Ale i tak najpiękniejszy widok,to ekipa facetów różnej postury i wieku leżąca plackiem na dnie basenu robiąca dziwne miny...
snoop - 28-04-2005, 13:27

tsharny
Już niedługo jak tylko uda mi się kasetę z nagraniem dorwać ;)

powinny być dwie odsłony tak po kilka - kilkanaście sekund a w dalszej przyszłości planuję nakręcić film krótkometrażowy - "Życie bąbla powietrza w postaci kółka pod wodą"

pozdravki

orzech - 28-04-2005, 16:52

nikt nie mówił że będzie łatwo.
Ja zwykle nie zabieram balastu na basen i leżenie płasko z trudem mi przychodzi.
Jest to raczej "odwrotne wiszenie trzymającego się odpływu", ale i tak jest fajnie :)
o.

silver111 - 28-04-2005, 22:32

poczatek puszczania koleczka :D

pod woda koleczka wychodza bardzo ladnie, da sie poscic jedno przez drugie - problem tylko z tym ze po 3 koleczkach opada sie dosyc sporo w dol :D

postaram sie zrobic doladniejsza dokumentacje nastepnym razem

pozdr
silver111

tsharny - 29-04-2005, 00:07

silver111, ale na tym zdjęciu nie widać nic co by przypominało kółeczka z powietrza :lol: raczej to wygląda jak moje wypociny, gdzie masz masę bąbli i nic pozatym...
no cóż cierpliwie czekam na filmik instruktarzowy (o rybaku i rybce z tombaku), a tymczasem będę ćwiczył sobie dalej :mrgreen:

pozdrawiam
tsharny

Andrzej Kosko - 29-04-2005, 10:16

Rozumiem,że zgodnie z zasadami,w trakcie puszczania kółek był zachowany trym i plywalność (żadnego leżenia na dnie i takich tam...)

[ Dodano: Pią 29 Kwi, 2005 ]
Wczoraj.ok.21,na Animal Planet,można było obejrzec program o delfinach.One potrafia puszczać kułeczka z powietrza ale jakie!!!W dodatku-to juz mnie dobiło-przepływaja przez nie,toczą przed sobą,bawią się nimi....Jacyż my jesteśmy nieporadni pod wodą

silver111 - 29-04-2005, 11:08

to poczatek koleczka, aparat ma niestety wolny spost i tak wyszlo.
nastepnym razem bede robil tak dlugo az wyjdzie idealne koleczko

pozdr
silver111

snoop - 29-04-2005, 11:44

silver a moze zawiśnij nad osobą puszczającą kółka.
Będzie wtedy dokładnie wiadomo jak to robi, a i kółeczko będzie widoczne w pełej krasie.

Swój krótki filmik przedstawię gronu tak po długim weekendzie bo teraz wyjeżdżam na tzw. doszkalanie

pozdravki

scuba - 13-05-2005, 23:19

Tsharny Buuuhahaha
Możemy umówić się na puszczanie kuleczek z tobą orzechu też nie jest to trudne trzeba poćwiczyć i tyle.
Jak się ze mną wybierzecie na basen to pokaże wam jak można jedno kółko "włożyć w drugie" polecam fantastyczna zabawa i wyrabia bezdech:)

tsharny - 16-05-2005, 12:56

na basen czy na koparki - oki, piszę się na to :22:

pozdrawiam
tsharny

Patryś - 23-05-2005, 17:51

Niezly pomysl
Andrzej Kosko - 24-05-2005, 21:51

Mam patent!!! Należy zejść w piance na ok.20 m,ponurać z pół godziny,a usteczka tak fajnie zdrewnieją z zimna,że kółeczka same z siebie wychodzą....
kjar - 24-05-2005, 21:55

Andrzej Kosko napisał/a:
Mam patent!!! Należy zejść w piance na ok.20 m,ponurać z pół godziny,a usteczka tak fajnie zdrewnieją z zimna,że kółeczka same z siebie wychodzą....

Mogę potwierdzić.
To znaczy potwierdzam, że Andrzejowi wyszły. Ja nie próbowałem.

Andrzej Kosko - 24-05-2005, 22:00

Cytat:
Ja nie próbowałem.
Nie dałbyś rady:byłeś w sucharze (cięzkozbrojny?)

[ Dodano: Wto 24 Maj, 2005 ]
I zbyt docieplony

snoop - 30-05-2005, 12:23

Ok, obiecałem i filmik jest.
Fakt, że odrobinę nie tak jak myślałem, że został nakręcony. W zasadzie myślałem, że są 2 ujęcia ale ponoć bateria padła jak robiłem kółka przed obiektywem :(

Do zassania tutaj

W niedługim czasie postaram się coś lepszego w jeziorku nakręcić, nie wiem tylko jak ten czas będzie niedługi ;)

pozdravki

Andrzej Kosko - 30-05-2005, 22:25

Kółeczka piękne-okraglutkie i wymiarowe
urwis - 31-05-2005, 09:24

Kółeczka super.
To co Andrzejku trenujemy w piątek kółeczka :?;

Andrzej Kosko - 31-05-2005, 14:42

Zdecydowanie TAK! A może uda nam się rozwiazać kwadraturę koła?
snoop - 31-05-2005, 14:47

Urwis napisał/a:
Kółeczka super.

dzięki :) może na nauki wpadniecie po 20. 06 na Siecino?

pozdravki

urwis - 31-05-2005, 18:01

Oczywiście ,że wpadniemy Bogen będzie na kursie u Rafała.
Wiemy ...............że też tam bedziesz jakiś czas więc napewno wspólne nureczki nas czekają.

snoop - 31-05-2005, 19:34

No to świetnie :)
Zapowiadają się całkiem ciekawe wakacje :22:

pozdravki

Andrzej Kosko - 31-05-2005, 22:12

Nieco pokretnie,ale na nura jesteśmy umówieni.Bo ja tez się piszę!
Bogen - 23-06-2005, 19:59

Niestety planowanego kursu ze wzgledów ekonomicznych nie udalo sie odbyc. :cry:
Ale ukoczylem prowadzony przez snoop'a kurs puszczania kółek. Sadze, ze od prowadzacego kurs DM silna 3+ bym otrzymal:)

tsharny - 23-06-2005, 21:06

wow, a mnie się już udało kilka kółeczek póścić pod wodą :ban: :mrgreen: :lol:
jak namówię kolegę to i pewnie jakieś zdjęcie zrobi, no i filmik też się może jakiś znajdzie :22:

pozdrawiam
tsharny

snoop - 27-06-2005, 23:11

Bogen napisał/a:

Sadze, ze od prowadzacego kurs DM silna 3+ bym otrzymal:)

No sądzę, że nawet 4+ łącznie z pływaniem wstecz :P

Mam nadzieję, że sie tu pojawicie jeszce z większą ekipą.
Urwis + Kjar co wy na to?

kjar - 28-06-2005, 10:26

snoop napisał/a:
Mam nadzieję, że sie tu pojawicie jeszce z większą ekipą.

Są takie plany. Jednak dopiero na koniec lipca lub sierpień.

Tomasz-Szeryf - 28-06-2005, 11:59

My trenujemy kółeczka i kwadraciki!
Większa galeria wyczynów
http://www.rafapila.republika.pl/

jcsjacekj - 28-06-2005, 15:05

Będąc ostatnio na nurku w ten weekend udało mi się kilka kółeczek wykonać - ale nie mam niestety fotek.

Do Tomasza-Szeryfa - wam to dobrze - wpuszczają na basen ze sprzętem - my (olsztyniacy) muismy do Kętrzyna poginać (78 km).

snoop - 05-07-2005, 20:22

kjar napisał/a:
Są takie plany. Jednak dopiero na koniec lipca lub sierpień.

No to czekam w takim układzie :)
pozdravki chwilowo z Gdyni

urwis - 05-07-2005, 21:30

Cytat:

do 13. 07 będę na Mazurach ale po połowie lipca napewno się wybiorę na wspólne nureczki.

Myślę, że pozostali też dołączą............

Bogen - 05-07-2005, 21:41

urwis napisał/a:
Cytat:

do 13. 07 będę na Mazurach ale po połowie lipca napewno się wybiorę na wspólne nureczki.

Myślę, że pozostali też dołączą............

Tez tak mysle.

Moja uwaga, a zarazem prosba jest taka aby troszkuuu wszczensiej uzgodnic wstepny termin co by mozna bylo sie w pracy " ustawic"

Aaaa nooo ja proponuje jakis weekend.

snoop, Rafał jak tam " konstrukcja" ? Ryby sie juz zadomowiły?
Chetnie bym dal nura brzozowo- techniczno- rekreacyjnego :lol:

snoop - 05-07-2005, 22:21

Bogen napisał/a:
snoop, Rafał jak tam " konstrukcja" ? Ryby sie juz zadomowiły?

Ryby udomowione :)
kupa okonków, a wsród nich pojawiają się dość duże okazy tej samej rasy i czasami jakieś szczupaki.

Poza tym w jednym z drzew zadomowiły się aż 3 szczupce i pozują do zdjęć jak modele :wiggle:

Co do samej konstrukcji, to jedna stona "namiotu" została dość szcelnie obłożona drzewkami, druga natomiast jeszcze czeka na swoją kolej ;)

pozdravki