FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE REKREACYJNE - Płetwy

Rybak - 06-03-2005, 12:56
Temat postu: Płetwy
Witam.
Przymierzam się do zakupu płetw i najprawdopodobniej będą to Mares Avanti X3. Proszę o opinie na temat tych płetw. Czy może lepiej dołożyć trochę i kupić quattro. Jestem nurkiem bardzo początkującym i raczej będzie to czysta rekraacja parę razy w roku. Czy ewentualna róznica między tymi płetwami będzie zauważalna i warta dosyć sporej różnicy w cenie?

Jeszcze pytanie o buty nurkowe, czym kierować się przy ich wyborze (tylko proszę nie piszcie, że wielkością stopy :22: )i ewentualnie jakie polecacie.

Pozdrawiam

Piotrek

kjar - 06-03-2005, 13:48

Używam takich płetw (X3) i jestem zadowolony. Wprawdzie zdarza się, że klamra się rozpina (rzadko i z powodu zaczepienia, a nie samoczynnie), ale można paski wymienić na sprężyny.
Pod względem siły napędowej są bardzo wydajne. Do pływania "figurowego" (tzn. tył, helikopter itp) nadają sie już mniej. Do tego celu wystarczająco dobre i niedrogie są Jet'y ScubaTech'a.
Quattro jest rozwinięciem konstrukcji X3 w tym sensie, że są nieco bardziej wydajne od X3, a do "figur" nadają się jeszcze mniej :)
Nie znam aktualnej różnicy ceny pomiędzy quattro a X3, ale jeśli jest duża (na Twą kieszeń) to chyba nie warto kupować droższych.

tsharny - 06-03-2005, 14:21

Witam,
pływam w tych maresach i uważam, że są to bardzo dobre płetwy. Nie ma problemu przy pływaniu żabką. Jeśli chodzi o pływanie figurowe hmm... to się uczę pływania do tyłu i nie jestem pewien czy akurat płetwy są temu winne, że nie za bardzo mi to wychodzi :22:
Faktycznie na klamry trzeba uważać, plastik to plastik, ale można je wymienić na sprężyny - jak to kjar napisał ;) IMHO nie warto dokładać kasy na Quattro. Nie odczujesz różnicy.

pozdrawiam
tsharny

Sandii - 07-03-2005, 09:43

Cytat:
nie warto dokładać kasy na Quattro.

dokładnie tak
quatro sa juz za miekkie, w X3 jest ok. Do pływania do tyłu się nie nadają.
pływałem w nich rok i były w porzo.
Sandii
ps. do pływania do tyłu i innych ewolucji: Jety Scubatecha

tsharny - 07-03-2005, 10:49

Sandii napisał/a:
Do pływania do tyłu się nie nadają.

ha, to jednak dlatego mi nie wychodzi pływanie do tyłu :)

pozdrawiam
tsharny

Pitt_M - 07-03-2005, 13:24

Witam :razz:
Pływam w nich ok. roku i są OK do NORMALNEGO (rekreacyjnego) nurkowania - do żabki jako-takie - tyłem do przodu lub przodem do tyłu :22: mi się na nich nie udało. Znalazłem jedną drobną niedogodność - na podłożu kafelkowym, na basenie są baaaaardzo śliskie. Osobiście polecam.
Do Quatro nie dopłacaj - podstawowa różnica jest w cenie i poza tym raczej różnice są niewielkie.

Pozdrawiam

WRONI - 19-04-2005, 14:18

Witaj!

Na Twoje pytanie odpowiem tak - pletwy same nie plywaja! Czy to Mares czy Technisub wazne zeby umiec plywac i miec w miare mocne nogi. Moim zdaniem najgorszy blad jaki popelniaja "mlodzi" nurkowie to - Wiecej sprzetu niz talentu. :lol:

Pozdrawiam
WRONI

woodnik - 22-04-2005, 21:46
Temat postu: Re: Płetwy
A ja używam Scubapro , twarde jak cholera ale lubie je ponieważ przy odpowiednim wytreninowaniu nóg czuje się szybkość
Andrzej Kosko - 23-04-2005, 14:06

Plecam Stratosy Technisuba lub,jesli masz silne nogi SF SeamanSub.Problemy z zapięciami to chyba pięta achillesowa wiekszości płetw.Napewno dobrym rozwiazaniem są spręzyny-ale ich cena powala....
Rybak - 25-04-2005, 09:44

WRONI napisał/a:
Witaj!

Na Twoje pytanie odpowiem tak - pletwy same nie plywaja! Czy to Mares czy Technisub wazne zeby umiec plywac i miec w miare mocne nogi. Moim zdaniem najgorszy blad jaki popelniaja "mlodzi" nurkowie to - Wiecej sprzetu niz talentu. :lol:

Pozdrawiam
WRONI

WRONI napisałem ten post aby dowiedzieć się o opinię nurków bardziej doświadczonych ode mnie na temat tych płetw. Nie bardzo wiem gdzie jest tu twoeje więcej sprzętu niż talentu - 1 para płetw i 1 para butów, a co może mam kupić prawą płetwę i lewy but :22:

Pozostałym osobom serdecznie dziękuję za udzielone porady i opinie

Pozdrawiam

Piotrek

WRONI - 27-04-2005, 10:09

Hej Rybak!

Chyba troche zle mnie zrozumiales. Mialem na mysli, ze na poczatek nie trzeba kupowac drogich pletw i firma czy model nie jest tak naprawde wazna. Bylem swiadkiem "wciskania" w sklepie kursantom na OWD pletw "technicznych" tylko dla tego ze kosztuja ponad 500 PLN. Mysle, ze piewsze plewy powiny byc po prostu wygodne i w miare tanie. Moj kometarz nie mial na celu dokuczenia, ani prawienia ci docinek. JEsli tak go zrozumiales to - sorrki ;-)
Ja osobiscie od 5 lat nurkuje w tzw - paletkach Technisuba moze nie sa za ladne i modne, ale plywa mi sie w nich doskonale!

Pozdrawiam i glowa do gory!
WRONI :lol: