FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Co to jest Iluminator sferyczny??

Ola - 06-03-2005, 21:06
Temat postu: Co to jest Iluminator sferyczny??
Witam. Prosze powiedzcie mi co to jest iluminator sferyczny ? Wiele osób pisze ze takowy uzywa a ja nie wiem co to :)
Ola

waldo - 06-03-2005, 22:51
Temat postu: Re: Co to jest Iluminator sferyczny??
Ola napisał/a:
Witam. Prosze powiedzcie mi co to jest iluminator sferyczny ? Wiele osób pisze ze takowy uzywa a ja nie wiem co to :)
Ola

Obiektyw jest osłonięty w obudowie podwodnej przez iluminator, który może być w formie płaskiej szyby (iluminator płaski) lub szyby w kształcie półkuli (iluminator sferyczny).

Łukasz - 06-03-2005, 23:11
Temat postu: Iluminator sferyczny
Witam
Czy iluminator sferyczny jest formą nasadki szerokokątnej? Zmienia ogniskową podstawowego obiektywu?
Pozdrawiam

Ola - 07-03-2005, 18:40
waldo napisał/a:
Ola napisał/a:
Ola

Obiektyw jest osłonięty w obudowie podwodnej przez iluminator, który może być w formie płaskiej szyby (iluminator płaski) lub szyby w kształcie półkuli (iluminator sferyczny).

Jakos nie rozymiem :( mam olka c-4000 i szerokokontny INON 100 wiec co i gdzie musze dodac ( chodzi oczywiscie o iluminator) moze jakies fotki z zetawem takim , jak zobacze to zrozumiem bo ja blondynka jestem :)

waldo - 07-03-2005, 21:01
Ola napisał/a:
Jakos nie rozymiem :( mam olka c-4000 i szerokokontny INON 100 wiec co i gdzie musze dodac ( chodzi oczywiscie o iluminator) moze jakies fotki z zetawem takim , jak zobacze to zrozumiem bo ja blondynka jestem :)

Zaglądnij do wątku :
http://forum-nuras.com/vi...light=sferyczny

Niestety, brak jest dostępu do zdjęć - wprowadziłem do galerii nowe zdjęcia, ale pokażą się, gdy moderator je zaakceptuje.

Łukasz napisał/a:
Czy iluminator sferyczny jest formą nasadki szerokokątnej? Zmienia ogniskową podstawowego obiektywu?

Nie, iluminator sferyczny nie jest formą nasadki szerokokątnej, ale ...
Iluminator sferyczny jest zwykłą szybą wykonaną w formie półkuli i na powierzchni nie ma żadnego wpływu na ogniskową obiektywu.
Jednak sytuacja zmienia się po zanurzeniu iluminatora sferycznego w wodzie i zaczyna działać jak soczewka, a w odległości dwukrotnej średnicy krzywizny iluminatora, tworzony jest obraz pozorny.
W przypadku iluminatora sferycznego Inon (dla konwertera szerokokątnego UWL-100), ogniskowa zostaje skrócona z ok.21mm do ok. 15mm.

mikucha - 08-03-2005, 06:27

Niestety zdjęcia które podałeś się nadal nie otwierają a moze podpowiesz gdzie lub kto ma taki iluminator w swojej ofercie bo bardzo mnie to zaciekawiło.
waldo - 08-03-2005, 10:16

mikucha napisał/a:
Niestety zdjęcia które podałeś się nadal nie otwierają.

Zdjęcia się już otwierają.

mikucha - 08-03-2005, 16:55

o dzieki juz dziala, a czy to nie jest to co tu znalazłem???
http://www.fotografiapodw...=zakupy&item=80

[ Dodano: 08-03-2005, 16:57 ]
wyglada podobnie i tez nakłada sie go na INONa 100 tylko sie nazywa inaczej:):):) RYBIE OKO:):)::

waldo - 08-03-2005, 20:22

mikucha napisał/a:
o dzieki juz dziala, a czy to nie jest to co tu znalazłem???
http://www.fotografiapodw...=zakupy&item=80

To jest taki sam iluminator.

mikucha napisał/a:
wyglada podobnie i tez nakłada sie go na INONa 100 tylko sie nazywa inaczej:):):) RYBIE OKO:):)::

:)
Rybie oko jest to specjalizowany obiektyw o odpowiednio skorygowanych soczewkach, które powodują charakterystyczne zniekształcenie obrazu.
Iluminator sferyczny z racji swojej budowy, nie jest żadną soczewką i trudno go nazywać rybim okiem :) Na powierzchni zachowuje się jak zwykła szyba, nie wprowadzając żadnych zmian w widzianym obrazie.