FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE REKREACYJNE - CHORWACJA - baza MARINA Labin/Istria (Czy ktoś zna?)

Piterek - 07-03-2005, 11:14
Temat postu: CHORWACJA - baza MARINA Labin/Istria (Czy ktoś zna?)
Witam

Czy Ktoś z Was zna / nurkował z bazą Marina koło miasteczka Labin - Istria. Może macie jakieś zdanie, uwagi. Dzięki.

aby uniknąć pomyłki strona bazy www.scubacenter.de

Michał Kosut - 07-03-2005, 14:41

Byliśmy tam teraz dwa tygodnie na kursie. Generalnie same pozytywy o bazie, ale konkretnie:
- wszystko co było zamówione było na miejscu (butle z gazami)
- wszystko było na czas (w końcu bazę prowadzi Niemiec :)
- nabijanie butli jest bardzo szybkie
- baza schludna i bardzo prkatyczne miejsca do trzymania sprzętu (wszystko jest w odmalowanych kontenerach)
- sympatyczny i pomocny prowadzący bazę (Chris)

Jak byś chciał wiedzieć jeszcze coś to z przyjemnością odpowiem.

Piterek - 07-03-2005, 16:11

Witam

Dzięki za odpowiedź. A teraz kilka pytań:
Korzystaliście z kwater załatwianych przez bazę czy macie może jakieś swoje namiar? Możecie coś polecić? Planujemy wyjazd pod koniec maja (jeszcze trochę czasu :???: ale rozważamy rózne opcje i musimy coś wybrac) (minimum 4 osoby nurkujące, a może dojść do 9 z czego 6 będzie w tej sytuacji nurkujących).
Jak wygladaja opłaty obowiazkowe? Czy poza 150kun/osobę (chorwackiego pozwolenia) są jakieś dodatkowe. Czy obowiązkowe jest korzystanie z miejscowego przewodnika (z dyskusji na forum wynika że tak, od Chrisa natomiast dostaliśmy maila wyjaśniającego, że będziemy mogli nurkować z bazy bez Chorwackiego DM)?

Dzięki, myślę nad kolejnymi pytaniami.

Khoza - 07-03-2005, 17:40

witam,
byłem w Marinie w tym roku. Zasadniczo miejscowka jest ok, ale nie powaliła mnie jakoś specjalnie. Woda o przejrzystości niby zadowalającej, ale mocno "ziarnista" (zakwitnięta, albo co...). Ścianki tak do 30 m., nawet przyjemne. Niestety mało fajnych rybek, przez 2 tygodnie widziałem tylko parę skorpen, jedną osmiornicę i jednego kongera (za to kilka razy :-D ). Wydaje mi się, że na 5 dniowy wyjazd nie jest to zły wybór, ale dłużej może byc nudno... :sleep: Aha, zdecydowanie polecam wyprawę na wrak
"Lina" - kosztowało to co prawda 20 ojro, ale zapewnia niesamowite wrażenia :roll:
pzdrw

michałP - 11-03-2005, 15:39

potwierdzam słowa kolegów ale bardziej polecam bazę w Rovinij dużo wraków ciekawe nury, Sweta marina pod wodą całkiem nudno
Piterek - 11-03-2005, 16:31

Witam

A może jakieś namiaryna bazę albo na inne godne polecenia bazy na Istri, albo bazy i kwatery.

Dzieki :mrgreen:

michałP - 12-03-2005, 10:44

Autocamp SV. Marina 52220 Labin www.scubacenter.de
Scuba Rovinj dalej nie znam pozdrawiam Michał

Konrad Dubiel - 16-03-2005, 22:21

Piterek napisał/a:
A może jakieś namiaryna bazę albo na inne godne polecenia bazy na Istri, albo bazy i kwatery.

Np. sympatyczna jest baza w Krnicy koło Puli - http://www.krnicadive.com
Prowadzi ją sympatyczny gość Maurizio - zorganizuje fajne nurkowania
wokół Istrii i noclegi np. w Dugiej Uvali.
Ciekawe są też okolice Rovinj - szczególnie wrak Barona Gautscha.

scuba - 27-04-2005, 00:37

Byłem w SV MARINA
Warto obejrzeć ścianki jest ich tam kilka
Łuk podwodny Felsentor
Ale dla mnie największą atrakcją był wrak Lena (Polecam)