| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
POWITANIA I PODZIĘKOWANIA ... - Dziekujemy za Zlot :)
Victoria - 20-03-2005, 19:37 Temat postu: Dziekujemy za Zlot :) Hej,
Podziekowania dla organizatorow - jak zwykle bylo cudownie
Podziekowania dla sponsorow - za super nagrody
Podziekowania dla uczestnikow - za dobry nastroj i zabawe do bialego rana
Przy okazji trzymam kciuki za:
- Aniolka, aby zdrowa wypuscili ja ze szpitala,
- Kube i Manka, aby po kapieli w suchych (ubraniach) nie rozchorowali sie
Bardzo mi bylo milo poznac tych uczestnikow Forum, ktorych jeszcze nie znalam oraz spotkac starych znajomych.
Dzieki i duze buziaki!
Mam nadzieje, ze ci co nie mogli, na nastepne spotkanie juz napewno przyjada
Mania - 20-03-2005, 19:46
To ja tez szybciutko. Bylo jak zwykle super. Wielkie dzieki dla Adminow - wszystko bylo zorganizowane super!!!!!!!
ocn - owi, Karolowi i Czarkowi za to, ze pierwszy raz w zyciu zobaczylam jak sie robi przerebel. No i jak zwykle niezawodny ocn czyli Rysio czuwal nad nurkujacymi twardzielami - a upalu nie bylo.....
Dzieki wszystkim forumowiczom za dobre humory, sponsorom za nagrody (hmmmm... musze te instrukcje przeczytac zeby wiedziec jak uzywac moj nowy komputer), no i do nastepnego razu.
Mania
Sonny - 20-03-2005, 20:59
To ja tez sie przylaczam:
Dziekuje Darkowi i wszystkim tym ktorzy brali udzial w organizacji naszego spotkania - bylo super zorganizowane macie u mnie 6+
Dziekuje sponosorom za to ze sie zgodzili byc sponsorami i mieli takie fajne nagrody...co tam komputery i automaty i inne bajery, prawdziwi "Twardziele" wygrali koszulki
Dziekuje tez wszystkim uczestnikom za super atmostefe...normlanie bylo super...
Dziekuje takze wszystkim dziewczyna z przyjazd...dzieki wam bylo jeszcze ciekawej i sympatyczniej, milej i co ja bym bezwas biedny zrobil...
Aniolku - zyczymy szybkiego powotu do zdoriwa...
Milo bylo wasz wszystkich spotkac znow, a takze poznac tyle fajnych osob
Przemek - 20-03-2005, 21:02
To i ja sie dołączam sie do podziękowań=] było super=]
tylko nastepnym razem to już mam nadzieje że z wami ponurkuje=]
kjar - 20-03-2005, 23:35
Dziekujemy za organizację i ukłony zarówno dla tych, którzy podtrzymując tradycję zeszli pod wodę (szczególny szacunek dla piankowców) jak i dla tych, którzy w pocie czoła pomimo arktycznych warunków wyrąbali przerębel.
Adam Frajtak - 21-03-2005, 07:09 Temat postu: Dziekuje za zlot Boszszszsze ALE LIZUSY !!!!
Pozdro Scaner
Kuba - 21-03-2005, 08:21
moze i lizusy, ale i ja sie przylacze.
dziekuje wszystkim za swietna zabawe, adminom (i nie tylko) za organizacje jak zwykle swietnego zlotu, no i wszystkim, ktorzy przybyli za to, ze mozna ich bylo spotkac. okazalo sie, ze nawet i taki scaner w realu jest...calkiem znosny i nawet nie pogryzl sie z Mania
dziekuje tez Viki za troske o moje zdrowie. podlodowe w suchym (ubraniu) skonczylo sie na szczescie dobrze - nawet juz prawie udalo mi sie wyschnac
no i przylaczam sie do zyczen zdrowia dla Aniolka. mam nadzieje, ze juz wszystko jest dobrze. dajcie znac ludziska co slychac z dziewczyna.
pozdrawiam wszystkich
Kuba
Pitt_M - 21-03-2005, 08:26
Dzięki wszystkim za wszystko
Mania - 21-03-2005, 08:31
| Kuba napisał/a: | scaner w realu jest...calkiem znosny i nawet nie pogryzl sie z Mania
|
Nawet wypilismy razem obiecane piwo, ktore w koncu scaner przyniosl
Mania
Adam Frajtak - 21-03-2005, 08:49 Temat postu: dzieki za zlot a ja jestem wdzięczny sobie samemu ze jestem taki mądry i wiem gdzie i z kim najlepiej spędzić weekend
Pozdro Scaner
Isabelle - 21-03-2005, 08:54
Juz jestem juz jestem i rowniez pedze z podziekowaniami...
Darkowi za wspaniala organizacje a uczestnikom za naprawde swietna zabawe
Pozdrowionka baaaaardzo serdeczne
isabelle
Art - 21-03-2005, 09:30
Podziękowań ciąg dalszy
Adminom za organizację, OCN'owi za przygotowanie stanowiska i asekurację (no i za godne zastępowanie organizatorów na początku dnia)
Aniołkowi życzę szybkiego powrotu do zdrowia!!!
Ale najserdeczniejsze pozdrowienia i podziękowania należą się Arturowi P (nasz mistrz tańca erotycznego i DIR weryfikator w jednym – z niecierpliwością czekam na zdjęcia
Arek Makowski - 21-03-2005, 09:32 Temat postu: Forum Cześć wszystkim!!!!!
To był dobry weekendzik, fajny czas, oby więcej takich spotkań! No i ... Isabelle znów się odezwała na Forum
Pozdrowienia dla wszystkich i dajcoe znać co z Aniłkiem!
Arek M
dpif - 21-03-2005, 09:38
Pozdrawiam i Dzięki serdeczne . Do następnego
Scuba Travel - 21-03-2005, 09:39
Nam też było straaaasznie miło - ośrodek bardzo fajny, organizacja super, Nurasy bardzo sympatyczne - czego można chcieć więcej? Nawet ten paskudny wiatr nie popsuł nam humorów
Dziękujemy za świetny weekend - na ten we wrześniu też byśmy chętnie się wybrali.
Mania, jak chcesz, to wpadnij do Sebastiana (Towdi), to ci poopowiada o Darwinie, a jak chcesz na szybko, to u chłopaków na stronie jest instrukcja po polsku, ale okropnie długa - Sebastian by się bardziej streścił z objaśnieniami
Pozdrowionka
Agnieszka
(Scuba Travel)
Mania - 21-03-2005, 09:43
Juz wydrukowalam..... bede czytac....
a jak nie bede rozumiec - bede dzwonic do Toudiego
Pozdro
Mania
Art - 21-03-2005, 09:43
Scubatravel spisał się na medal!!!!
Dla tych co nie byli - niech wiedzą co stracili:
Automat
Komputer
Latarki
Szpulki
Torby na automaty
koszulki dla całej reszty
itp
pewnie parę rzeczy pominąłem więc proszę o poprawkę
Isabelle - 21-03-2005, 09:46
| Art napisał/a: | | Arturowi P (nasz mistrz tańca erotycznego i DIR weryfikator w jednym – z niecierpliwością czekam na zdjęcia |
oj bedzie wesolo
| Arek Makowski napisał/a: | | Isabelle znów się odezwała na Forum |
a pomyslec ze mialam wcale nie jechac oj te baby to durne strasznie
Arek Makowski - 21-03-2005, 09:54
Isabelle napisała
| Cytat: | | a pomyslec ze mialam wcale nie jechac oj te baby to durne strasznie |
Nie darowałbym sobie nie spotkać Cię w realu.... Ale widoczenia tak miało być... a tak swoją drogą to widać po tych postach jak wszyscy "dzielnie" pracują w worku, od samego rana , w poniedziałeczek, hi, hi
Arek M
Scuba Travel - 21-03-2005, 10:12
No, właśnie, ja też nie mogę doczekać się zdjęć - z imprezy wieczornej na pewno będą co najmniej odlotowe
Tylko biedny Aniołek na pewno nie chciałby zobaczyć tego swojego
Pozdrowionka
Agnieszka
(Scuba Travel)
Art - 21-03-2005, 10:12
| Arek Makowski napisał/a: | a tak swoją drogą to widać po tych postach jak wszyscy "dzielnie" pracują w worku, od samego rana , w poniedziałeczek, hi, hi
Arek M |
Dziś DZIEŃ WAGAROWICZA więc wolno nam
kjar - 21-03-2005, 10:16
| Scuba Travel napisał/a: | No, właśnie, ja też nie mogę doczekać się zdjęć - z imprezy wieczornej na pewno będą co najmniej odlotowe
|
Zdjecia właśnie w opracowaniu.
Te, na które najbardziej czekacie - "Tańczący z Vic'ami" dopiero za zgodą modelki
ol_marcino - 21-03-2005, 10:23
Również gorące podziękowania wszystkim za wszystko byłem z Wami pierwszy raz, ale już wiem że nie ostatni
ScubaTraining - dzięki za automat to mój pierwszy własny sprzęt oprócz ABC
OCN - dzięki za pożyczenie sprzętu inaczej bym nie zanurał
ScubaTech - dzięki za możliwość nurka w pełnotwarzówce z łącznością. Oj było z tym sporo uciechy tylko Scaner coś mnie nie słyszał.
Jeszcze raz wilekie dzięki Organizatorom i wszystkim obecnym.
Do zobaczenia oby jak najszybciej
pozdrawiam
ol_marcino
Scuba Travel - 21-03-2005, 10:33
Na zdrowie - niech się automat dobrze sprawuje - nie jest na bardzo zimne wody (ale można mu dodać cold water kita, to wtedy bez strachu można pływać w nim prawie w każdych warunkach), ale generalnie przyjemnie się w nim pływa
Rafi - 21-03-2005, 12:08
Darku wielkie dzięki za zlot, ośrodek kozaczek. Niestety kolejna ofiara mrozu, Ania vel Foczka zrobiła sobie soć w rączkę na skutek przemrożenia ale napewnio będzie dobrze.
Jeszcze raz dzięki również dla SCUBA za konkursik w którym mogłem wygrać przegląd automatu, torbe na wcześcniej wspomniany, no i szpulkę;). Jak również dla Scubatecha za prezentacje sprzętu.
anatol - 21-03-2005, 13:12
Super zabawa, super towarzystwo, super organizacja - nawet arktyczny wiatr nie zniechęcił nurasów - o to chodzi - tak trzymać
BTW - parę zdjęć z okolic przerębla wrzuciłem do Albumu
Victoria - 21-03-2005, 14:04
Hej,
Mam prosbe do Scuba Training o umieszczenie pytan i prawidlowych odpowiedzi na pytania konkursowe. Okazalo sie, ze czesc z nas do dzis dyskutuje nad prawidlowymi odpowiedziami. Mysle, ze pomozecie rozwiazac nasze watpliwosci i niektore osoby beda sie mogly przy okazji czegos nauczyc.
Scuba Travel - 21-03-2005, 14:23
Dobra, postaram się jak najszybciej umieścić odpowiedzi (i pytania też), tylko muszę je spisać. Najwięcej kłopotów było z kolorami butli i z ciśnieniem parcjalnym azotu A na te trudniejsze (moim zdaniem) pytania, odpowiedzieliście bardzo ładnie
Agnieszka (Scuba Travel)
Adamis - 21-03-2005, 14:45
| Victoria napisał/a: | Hej,
Mam prosbe do Scuba Training o umieszczenie pytan i prawidlowych odpowiedzi na pytania konkursowe. Okazalo sie, ze czesc z nas do dzis dyskutuje nad prawidlowymi odpowiedziami. Mysle, ze pomozecie rozwiazac nasze watpliwosci i niektore osoby beda sie mogly przy okazji czegos nauczyc. |
Vikcia, najbardziej prawidłowe odpowiedzi zna Mania więc do niej zwróć się z tą prośbą
Scuba Travel - 21-03-2005, 16:03
Podaję prawidłowe odpowiedzi na pytania konkursowe:
1) Masz automat oddechowy wyregulowany tak, że jego ciśnienie międzystopniowe wynosi 9,5 Bar. Czy można z niego oddychać na głębokości 85m? Uzasadnij swoją odpowiedź.
Ciśnienie międzystopniowe może być względne i bezwzględne. Ciśnienie bezwzględne będzie zawsze o 10 bar wyższe od panującego na danej głębokości. Innymi słowy, ciśnienie wody dodaje się do siły sprężyny naciskającej na membranę I stopnia i powoduje, że na każde 10 metrów zanurzenia ciśnienie pośrednie wzrasta o 1 bar, a w niektórych automatach nawet więcej. Tym sposobem zapewnione mamy nadciśnienie około 10 bar w stosunku do ciśnienia otaczającego żywiołu. Najczęściej spotykana względna wartość ciśnienia międzystopniowego wynosi około 10 bar.
Czyli wartość ciśnienia międzystopniowego 9,5 bar jest jak najbardziej w normie. Z takim automatem można nurkować na głębokość 85 metrów.
2) Wymień trzy powody, dla których pierwszy stopień automatu powinien mieć zawór bezpieczeństwa.
· Jeśli nie ma w zestawie II stopnia (np. jeśli jest używany do pompowania suchego skafandra).
· Jeśli II stopień ma taką konstrukcję, że nie upuści samoczynnie nadmiaru ciśnienia (np. Jetstream Posejdona).
· Jeśli na przewodzie II stopnia jest zamontowany zawór odcinający.
3) Na czym polega odciążenie automatu oddechowego?
Zawór odciążonego automatu oddechowego jest tak skonstruowany, że ciśnienie, którego dopływ reguluje jest takie samo po obu stronach grzybka tego zaworu. Do zamknięcia takiego zaworu potrzebna jest o wiele słabsza sprężyna niż w automacie nieodciążonym, co znakomicie wydłuża życie takiego automatu.
4) Co to jest By-pass?
Przycisk by-pass umożliwia poprzez ugięcie membrany rozdzielającej wnętrze obudowy na komorę powietrzną oraz wodną manualne wymuszenie przepływu mieszaniny oddechowej.
5) Opisz sposób oznakowania butli zawierających następujące gazy:
Azot – czarny
Argon – zielony
Tlen – biały
Hel – brązowy
Powietrze – czarno-biała szachownica na kulistej części butli poniżej zaworu.
Tą cześć butli malujemy na kolor odpowiadający gazowi, którym napełniona jest butla. Musi się tam znajdować litera” N” Pozostała część butli może być pomalowana na kolor dowolny byle nie był to kolor zarezerwowany dla gazów niebezpiecznych. Np. czerwony, którym oznaczane są butle z gazami palnymi.
6) Co oznacza określenie „automat czysty tlenowo”?
Jest to automat, na którego powierzchniach stykających się z mieszanką oddechową jest taka ilość węglowodorów, że nie spowoduje to samozapłonu w zetknięciu z tlenem zawartym w tych mieszankach zawierających powyżej 40% tlenu albo czystym tlenem. Liczbowo wynosi to 200mg na jeden metr kwadratowy powierzchni wewnętrznej automatu i przewodów łączących, ale ta wiadomość nie jest wymagana.
7) Wymień co najmniej cztery rodzaje materiałów z których szyje się suche skafandry.
Nylon, neopren, sprasowany neopren, trilaminat
8) Jaką butlę zabierzesz na nurkowanie na 20 metrów trwające 30 minut, przy założeniu, że twoje zużycie powietrza na powierzchni wynosi 20 l/min.?
3 x 30 x 20 = 1800 l
Butla 12 l: 2400l – 50 x 12 l (rezerwa) = 1800 l
9) Jakie będzie ciśnienie parcjalne azotu w powietrzu na głębokości 30 metrów?
0,78 x 4 = 3,12
10) Wymień przyczyny powstawania choroby dekompresyjnej.
· zbyt szybkie wynurzanie
· pominięcie przystanków dekompresyjnych
· nurkowanie z profilem typu „zęby piły”
· działanie czynników predysponujących (odwodnienie, nadmierny wysiłek, hipotermia, zmęczenie, otwór owalny serca (PFO), itd.)
Pozdro.
Agnieszka (Scuba Travel)
jcsjacekj - 21-03-2005, 16:08
Też się przyłączam !
Dzieki wszystkich organizatorom za wysiłek (wszystko było OK).
Impreza była na 102 ! Piszę się na wszystkie następne zloty (nawet no drugim końcu Polski) !!!
Miło było poznać w realu osoby znane tylko z forum (pozdrowienia tym z którymi zamieniłem kilka zdań).
P.S.
Taniec w wykonaniu ArturaP zapadł mi w pamięcię na całe życie
Jacek Madejski - 21-03-2005, 19:26
Witajcie
Przyłączam się do podziękowań dla organizatorów. Tradycjnie już było OK.
Specjalne podziękowania dla Karola, bez którego wysiłku nie byłoby przerembla, w którym taplaliśmy się bez umiaru (przynajmniej w sobotę).
Dzięki Arturowi znowu mogliśmy odczuć przewagę DIR we wszystkich aspektach nurkowania (szczególnie trym i wyważenie na parkiecie )
Zabawa była przednia i tu ukłony dla wszyskich nurczynek
Mam nadzieję, że Aniołek doszedł do siebie i też jest już w domu.
Pozdrowiena
Ogrood - 21-03-2005, 23:19
Takze wysylam wielkie dzieki w strone organizatorow i wszytskich uczestnikow Bylo to swietny weekend po niezbyt udanym tygodniu Oby wiecej takich, oczywiscie weekendow
Jeszcze raz dzieki i pozdrowienia dla wszystkich
pozdro
Victoria - 21-03-2005, 23:28
| Ogrood napisał/a: | Bylo to swietny weekend po niezbyt udanym tygodniu Oby wiecej takich, oczywiscie weekendow |
A ja jeszcze poprosze troche udanych tygodni, jesli mozna
GosiaS - 22-03-2005, 09:57
Vici masz jak w banku już myslimy o kolejnym spotkaniu !
Pozdrawiam wszystkie blondynki
szczególne buzi buzi dla scanera a niech ma chłopak a co ...
ArturP - 22-03-2005, 09:59
Mi również miło było spotkać się z forumowiczami, i z tymi starymi, i z tymi nowymi. Jedzenie, herbata super, atmosfera super, parkiet do tańca extra . No może tylko te kanapy do spania, dziwnie obrócone hmm... ciężko o 5 w nocy się z nich pościel wyjmowało ( czego przyczyną jest niestety niedyspozycja mego dużego paluszka u nogi) ale co tam do wesela się zagoi, a pamiątka i wspomnienia na całe życie. Pełen cierpienia, ze zwolnieniem lekarskim, ale w dobrym humorze SERDECZNIE POZDRAWIAM, I DO ZOBACZENIA NA NASTĘPNEJ IMPREZIE
Aniołek - 22-03-2005, 22:55
Mimo wielu przygód, które przeżyłam forumowy zjazd będę bardzo miło wspominać. A to wszystko dzięki Wam. Bardzo fajnie było mi poznać i zobaczyć Was na live. Takie spotkania mają jak największy sens.
Pozdrawiam.
scubamilivoj - 23-03-2005, 00:14
jeeeeeejku........... ale tu slodycza jedzie... i wazelina....
A tak poważnie to szczerze Wam zazdroszcze uczestnictwa i cierpie, że nie moglem być...
cholerna praca... a tam takie kobity... i to nurkujace...
Pzdr
Milivoj
Aston - 23-03-2005, 01:03
zazdroszcze... po prostu...
ale tak przyjacielsko... bez agresji...
brak mi tego spotkania...
moze jest tak, ze jestem na nieparzystych...
dziekuje organizatorom mimo, ze zawiodlem obecnoscia...
pozdrwoka!
Adam Frajtak - 23-03-2005, 06:45 Temat postu: Dziekuje za zlot A ja publicznie chcę przeprosić DarkaS któremu obiecałem ze wezme ze sobą z Czech " Pepiczki" 3 sztuki ale niestety nie wywiązałem się z tej obietnicy
Ps. Nic nie mowcie Gosi to byla nasza tajemnica a wiecie kobiety bywaja zazdrosne
Pozdro Scaner
[ Dodano: Sro 23 Mar, 2005 ]
| GosiaS napisał/a: |
szczególne buzi buzi dla scanera a niech ma chłopak a co ... |
Buuuuzzzziiiii buuuzzzziiiiiii ja kcem jesce buuuuzzziiiiiiiii
Pozdro Scan
wrobelsl - 23-03-2005, 10:33
Dziękuje organizatorom za wkład włożony w integracje "internetowych" nurasów. Było świetnie, uwzględniając nawet przygody pewnych uczestników
Powinniśmy zbierać się częściej. Dlatego korzystajmy z działu ZAPROSZENIA.
Każdy od czasu do czsu jedzie na nurka w swojej okolicy. Piszmy o tym bo może ktoś z forum będzie w okolicy.
Trzymajmy się kupą bo kupy nikt nie ruszy.
I w tedy mogą sobie zmieniać ustwy jak chcą.
POZDRAWIAM
|
|