FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE REKREACYJNE - jez.Krasne w Lubelskim

Bartek_ - 28-03-2005, 14:18
Temat postu: jez.Krasne w Lubelskim
Witam brać nurkową ,proszę o informacje jakie warunki są do nurkowania na jez. Krasne koło Łęcznej. Jedziemy z pracy na obóz nurkowy nad to jezioro i chciałbym więcej wiedzieć co mnie tam czeka :angryfire: Jeżeli jest tak jak na niedalekim Piasecznie to super jezeli nie to proszę o opinie,pragnę jeszcze z tego miejsca pozdrowić szefa bazy nurkowej na Piasecznie Jurka :hello:
Beeker - 28-03-2005, 20:25

Krasne jest niedaleko Piaseczna i ma podobną głębokość (33-34m) ale inną budowę dna. Co do Piaseczna to jak sama nazwa wskazuje, a w Krasnem - krzyżówka konia z osłem czyli muł :cool: Wypoczynkowo jeziorko spox, nurkowo jest gorzej.

Sam w nim (jeszcze) nie nurałem, ale ponoć widoczność zdecydowanie gorsza. Opinię niniejszą przytaczam za pozdrawianym Jurkiem, do których to pozdrowień się dołączam.

leon - 28-03-2005, 20:41

Jedziemy z pracy na obóz nurkowy nad to jezioro

Nie nastawiajcie się tam na nurkowanie,widoczność beznadziejna.Jedyne wyjście dla was to przemieszczanie się na nury nad piaseczno,jest niedaleko(ok.6km)

pozdrawiam

Jacek Madejski - 29-03-2005, 19:20

Witaj Bartku
Wybieramy się w piątek nad Zagłębocze lub Krasne z opcją przejechania jeszcze kilku kilometrów i nurania w jeziorze Białym.
Jkaby się sytuacja nie rozwinęła dam znać w sobotę jakie warunki są na Krasnym. Szkoda, że nie wybrałeś się na Zimowy zlot.
Pozdrawiam.

GrzesW - 30-03-2005, 08:13

Witam Szanownych Kolegów, z przykrością musze zawiadomić, iż jak do tej pory nad J. Białym mamy sporą pokrywe lodową :angryfire: , byc może do wekendu coś się zmieni, o czym nie omieszkam poinformować, w razie czego prosże dzwonić 503309014.
pozdrawiam
Grzegorz W

Beeker - 30-03-2005, 11:11

Super fotka GrzesW. Daj znać jak lód zejdzie.

Aaaa tak na marginesie ...
Może by wzorem kolegów z innych stron Polski wprowadzić miły zwyczaj o informowaniu na FN o warunkach panujących w najpopularniejszych miejscach nurkowych Lubelszczyzny ??? Co Panowie na to? Jakie miejsca warto wyróżnić? (naturalnie oprócz oczywistych jez. Piaseczna i Białego k.Włodawy o których info nawet w Przewodniku nurkowym "104" można znaleźć)
Może Zagłębocze? Za mało nuram w okolicy żeby się odzywać - liczę na Was

Jeśli się dobrze orientuję to wątki o Warunkach zakłada wyłącznie Pan Administrator.

DarekS:
Szanowny Panie Adminie,
Niniejszym w imieniu społeczności nurów podlubelskich (oraz częstych gości) uprzejmie proszę o założenie wątków o warunkach nurkowych dla lubelskich jezior:

- jez. Piaseczno
- jez. Białe (Okuninka k.Włodawy)

Z góry dziękuję

GrzesW - 30-03-2005, 11:27

W sprawie warunków nad J. Białym jest już założony wątek, czasami tam cos napiszę.
Natomiast jest w okolicy jeszcze jedno nurkowisko (szczegóły lokalizacji narazie przemilczę, może ktoś juz to zna) , niestety nie ja je odkryłem, ale zapraszam tam wszytskich chetnych, głębokość coprawda tylko 9 m, za to woda woda kryształowa (w moim subiektywnym odczuciu) poniżej parę fotek.
Pozdrawiam
Grzegorz W

Beeker - 30-03-2005, 11:27

aaaale przypaliłem ;)

oczywiście jez.Białe jest w dziale o warunkach - sorry
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=1281
To może GrzesW wrzuć tą fotkę tamże ?

A Pana Administratora proszę o Piaseczno
Dziękuję

leon - 30-03-2005, 17:22

Natomiast jest w okolicy jeszcze jedno nurkowisko

Witaj
Czy jest to zalana kopalnia piasku w Łukowie? Nurkowałem tam dwa lata temu,ciekawe miejsce gł. ok10m, tory od kolejki na dnie,karoseria syrenki,ośka od wagonika,liczne leje o gł.2-3m na dnie,dno piaszczysto muliste z przewaga tego drugiego.

GrzesW - 30-03-2005, 21:43

Nurkwisko jest w okolicy Woli Uhruskiej, stare koryto Bugu, w tym miejscu stał młyn wodny, którego cześć konstrukcji znajduje sie pod wodą, dzięki bijącym źródłom woda jest przejzysta nawet w lecie a jej temperatura jest niska w granicach 10 stopni, roślinność na obrzeżu bujna, rybki też trafiają się ładne. Znakomite miejsce na wyprawe piknikową z grilem pomiedzy nureczkami. Polecam
Grzegorz W

Beeker - 30-03-2005, 23:39

Bardzo chętnie się piszę!
Myślę, że już możemy jakiś letni weekend rezerwować.

GrzesW - 31-03-2005, 07:50

Letni ?? Czyzbyś bał sie zimnej wody ? My sezon zaczelismy 2 stycznia.
Zapraszam, chetnie sie z toba wybiorę i pokażę to piękne miejsce.
Grzegorz W

Beeker - 31-03-2005, 13:33

Hmm ... :roll:
fakt - do morsów się nie zaliczam :mrgreen:
sucharka nie mam, ani tym bardziej podlodowej specjalizacji :22:
a w pianeczce 5+5 to tak ...
jakby ...
kurddde ...
jakkośśś ...
nie zza barrrrdzo :20:

leon - 31-03-2005, 19:40

Beeker, dasz radę.
Grześ, chętnie piszę się na to nurkowanie(młyn). Niedziela 17.04 wszystkim pasuje?

GrzesW - 31-03-2005, 23:06

Wstępnie jesteśmy umówieni, bliżej terminu zdzwonimy się.
Pozdrawiam Grzegorz W

Beeker - 01-04-2005, 10:29

Hmm, 3 tygodnie ...

powinienem się wykurować i sprzęt naprawić po drobnym zdarzeniu w egiptowie 2 tygodnie temu ...

wysyłam Wam na PW moje namiary komórkowo-mailowe i polecam się pamięci

GrzesW - 02-04-2005, 20:05

Decyzja zapadła, jutro tj 3.04.2005 jedziemy do Woli Uhruskiej zanurkować na burzysku (szpiedzy donieśli że lodu niema). Gdyby ktoś miał ochote to zapraszam, szczegóły telefonicznie 503309014.

[ Dodano: 11-04-2005, 09:02 ]
Panowie, w końcu pojechaliśmy na nureczka, z wielkim rozczarowaniem wróciliśmy do naszego kochanego jeziorka Białego, powód: zalane całe błonia nad Bugiem, niedość, że nie można dojechać, poziom wody conajmiej podniesiony o 1.5m to prąd jest silny i nie ryzykowlaiśmy wejścia do wody. Jak opadnie dam znać, mam nadzieję, że termin 17 kwietnia uda się dotrzymać.
Pozdrawiam
Grzegorz W