| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Fotki z koparek
TomM - 15-04-2005, 13:28 Temat postu: Fotki z koparek W imieniu "młodego" zdecydowałem się z wahaniem poddać surowej krytyce, pręgierzowi autorytetów i w ogóle parę fotek zrobionych na ostatnich dwóch nurkowaniach na koparkach. Nie doszukiwałbym się w nich wybitnego artyzmu, nie było to zresztą ich celem... Przy okazji nurkowań młody postanowił przetestować sprzęt i pokombinować z trudnym tematem, jakim są zdjęcia dużych obiektów w mętnej wodzie. Sądząc po wynikach, rzeczywiście jest to zadanie niebanalne To są fotki raczej z gatunku "co też na koparach zobaczyć można"... Zdjęcia są zrobione pod wieczór, przy zachodzącym słońcu i widoczności rzędu 5-6 m, Sony-P93 + konwerter Sea&Sea 16 mm + Inon D-2000.
Ten z oczojebnymi flaszkami to ja, a ten z pieknymi niebieściutkimi rękawiczkami to młody
http://saint.servehttp.com/Koparki
dzinks - 15-04-2005, 14:21
TomM, powiedz mi za co masz zaczepiony waż 2m na prawym biodrze? Czy tylko tak leży?
TomM - 15-04-2005, 14:53
Nie jest zaczepiony. Przechodzi pod prawą kieszenią balastową (na H). Gdyby był tam wstawiony kanister latarki, to by był zaczepiony o tenże, ale jak widać jak na razie kanistra nie posiadam, więc nie jest.
Sonny - 15-04-2005, 15:10
Zdjecia fajne...oto moje Typy:
W prawym rzedzie od gory: zdjecie 1, 2, 4, 12 (ostatnie)
W lewym rzedzie od gory: 4, 5, 12
Sa naprawde fajne...
Martin Kasiński - 15-04-2005, 15:29
O i raczek się trafił.
genghiskhan - 15-04-2005, 16:59
Wg mnie jakbym miał byc szczery to w skali 1-10, ocenił bym zdjecia na 0
Ale chłopaki nie martwcie sie, bo juz gorzej byc nie może i teraz jedynie mozecie robic lepsze zdjecia
TomM - 15-04-2005, 17:00
| Martin Kasiński napisał/a: | | O i raczek się trafił. |
A co! Tyle, że zrobiony konwerterem szerokokątnym nie prezentuje się zbyt okazale nawet z najbliższej odległości. A jaki agresywny...
[ Dodano: Pią 15 Kwi, 2005 ]
| genghiskhan napisał/a: | | bo juz gorzej byc nie może |
Naprawdę chłopaku A byłem pewien, że może... Jak to człowiek czasem błądzi, jak dziecko we mgle
Tomek Tatar - 15-04-2005, 17:09
| genghiskhan napisał/a: | | Ale chłopaki nie martwcie sie, bo juz gorzej byc nie może |
Chyba żartujesz. Podwodne zdjęcia mogą być dużo gorsze - sam dużo takich zrobiłem i wciąż robię. Zdjęcia technicznie są niezłe, natomiast dość przypadkowe są kadry. Szczególnie jeśli chodzi o nurków - postaci są albo ucięte, albo z boku lub od tyłu. Przy fotografowaniu ludzi pod wodą niestety nie ma miejsca na reporterkę - każde zdjęcie musi zostać pieczołowicie "ustawione".
Najlepsze pozdrowienia.
Szatan - 15-04-2005, 17:14
A mi się tam podobają. Ja nawet takich nie robię, może woda u nas inna
TomM - 15-04-2005, 17:24
| Tomek Tatar napisał/a: | | natomiast dość przypadkowe są kadry. Szczególnie jeśli chodzi o nurków |
To prawda, mamy tego świadomość. Te zdjęcia w ogóle nie były ustawiane, tak jak piszesz są zrobione "z przyrzutu" w czasie normalnego nurkowania, bez planowania czy ustawiania. Widać kto prowadził, a kto był prowadzony Niestety, aby uzyskać dobre zdjęcia postaci albo trzeba mieć "dar Boży" do widzenia obiektywem, albo przed nurkowaniem omówić co robimy i jak, no i współpracować w trakcie pozowania. Koparka nie "ucieka" a nurek gorszy od ryby bo większy.
Dzięki Pozdrówki.
Aniołek - 16-04-2005, 09:57
| Cytat: | | Ale chłopaki nie martwcie sie, bo juz gorzej byc nie może |
A ja wiem, że może... moje tylko czasem nie są gorsze...:-) od tych, ale to już inna bajka. Ja zajmuje się tym od bardzo bardzo nie dawna... i cały czas się uczę:-)
A co do tych zdjęć to uważam, że mają coś w sobie...
Arturro - 21-04-2005, 10:22
Mnie najbardziej podoba się fotka nr 5.
Jest naprawdę bardzo dobra . Myślę że stosowana przez Ciebie technika dobrze sprawdza się w przypadku nurkowań przy bardzo słabym świetle zastanym.
Na Koparkach można skorzystać w większym stopniu ze światła słonecznego, ale takie ciemne i mroczne fotografie też mają swój klimat.
Pozdraiam,
Arturro
TomM - 21-04-2005, 10:40
Dzięki - pragnę tylko zaznaczyć, że technika i większość zdjęć jest młodego (kryjącego się pod nickiem =Saint=), nie moja. Młody jest nieśmiały i coś się "nie naświetla". Ja tam parę pstryknąłem, jak on miał zajęte ręce, ale aspekty techniczne są wyłącznie jego domeną (w tych zdjęciach). Za jakis czas musimy powtórzyć ten sam temat z pozowaniem, aby było mniej przypadkowości, np. wspomniane zdjęcie #5 jest zrobione w momencie, gdy ja wykonuję helicopter, aby zobaczyć co on robi. Nawet oczy mam lekko zaskoczone faktem, że on jest tak blisko.
Najlepsze ujęcia na koparach wychodzą, jak trochę słonce pada z góry, ale późnym popołudniem nawet jak świeci, to nie dociera (kąt padania).
|
|