| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Pochłaniacz wilgoci c5060
Klaudiusz - 19-04-2005, 16:03 Temat postu: Pochłaniacz wilgoci c5060 Witam
Czy ktoś wie gdzie można kupić tanie pochłaniacze wilgoci pasujące do c5060?
Firmowe kosztuję prawie 30PLN za 5 sztuk.
Czy pochłaniacze można jakoś regenerować?
Klaudiusz
Ignorance - 19-04-2005, 16:08 Temat postu: Re: Pochłaniacz wilgoci c5060
| Klaudiusz napisał/a: | Witam
Czy ktoś wie gdzie można kupić tanie pochłaniacze wilgoci pasujące do c5060?
|
Przy okazji też mam pytanie o smar silikonowy do oring'ów, czy ktoś wie jaki nadaje się
do stosowania?
I.
Szatan - 19-04-2005, 22:23
W produkcji wkładów zespolonych (szyby) np. do okien PCV absorbent wilgoci/sito molekularne stosuje się w dużych ilościach. Jeżeli masz jakieś kontakty w tej branży to napewno coś wykombinujesz. Musisz tylko pamiętać, że tam jest luzem (trzeba w coś to zapakować) i odpowiednio przechowywać (bez dostępu wilgoci). Próbuj
Tomek Tatar - 26-04-2005, 13:15 Temat postu: Re: Pochłaniacz wilgoci c5060
| Klaudiusz napisał/a: | | Czy pochłaniacze można jakoś regenerować? |
Można. W piekarniku w temperaturze ok. 140 stopni. Ja sam tego jeszcze nie robiłem. Związki kobaltu i żel krzemionkowy nie należą raczej do mikroelementów niezbędnych dla organizmu, więc sugeruję ostrożność w użyciu do tego celu naczyń kuchennych.
Czy widać kolor substancji pochłaniającej w Twoich pochłaniaczach? Jeśli tak, to regeneracja powinna trwać do zmiany koloru. Te kolory to różowy i niebieski, tylko nie pamiętam który odpowiada za postać uwodnioną, a który za bezwodną.
Najlepsze pozdrowienia.
KrzyHo - 27-04-2005, 17:28
| Cytat: | | Czy ktos wie gdzie można kupić tanie pochłaniacze wilgoci |
Najtańsze to te, które stosuję. SĹĄ całkowicie darmowe, bo dołĹĄczane do różnych produktów w postaci granulek zapakowanych w małe papierowe torebki. Zwykle z napisem "Silicone Gel - do not eat". Ja do swojej obudowy pakuję 3-4 takie sztuki i doskonale spełniajĹĄ swoje zadanie. Regeneracja polega po prostu na ich wysuszeniu.
Pzdr
KrzyHo
|
|