FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Jak i czym wyczyscic obiektyw...

Sonny - 27-05-2005, 22:05
Temat postu: Jak i czym wyczyscic obiektyw...
No wlasnie, widze, ze obiektyw delikatnie mi sie ubridzul i chcialbym to czyms wyczyscic, tylko nie wiem czym, a takze nie wiem jak, bede wdzieczy na jakies porady...
maczaty - 28-05-2005, 19:42

Nie piszesz, czym sie ubrudził, więc zakładam, że to zwykłe daktyle ;) . Na tego rodzaju zabrudzenia dobrze mi się sprawia zawodowa szmatka <reklama>Toray See</reklama> plus jakiś odtłuszczający specyfik do szkieł optycznych. Taki zestaw czyści ładnie i nie pustoszy powłok. Oba gadżety powinieneś bez problemu dostać w salonie optycznym.
Sonny - 28-05-2005, 20:35

Aha, ok a czy samo czyzenie jest trudne jako czynnosc ??
Szatan - 28-05-2005, 23:29

Tak bardzo. Robi się to tak:
1. Bierzesz w jednąrękę "szmatkę czyszczącą"
2.A w drugą aparat
3. Przecierasz obiektyw
4. Odkładasz aparat
5. "Szmatkę" wyrzucasz
Nie pomyl czynności w pkt. 4 i 5. Aparat może jeszcze się przydać. Jakbyś nie dał rady to podeślę Ci manuala w obrazkach.

Sonny - 29-05-2005, 11:08

Spoko, poradze sobie, nie takie rzeczy udalo mi sie sieknac w zyciu :cool: :lol:
maczaty - 29-05-2005, 12:38

Punkt 2a: zwilżasz soczewkę.
Jeśli będziesz miał na szkle drobiny piasku i wytrzesz obiektyw na sucho, możesz niechcący coś niecoś wygrawerować :22: .

FotoMiś - 30-05-2005, 14:26

Jak już było powiedziane, zanim zaczniesz polerować obiektyw to najpierw usuń z niego zapylenie. Idealny do tego jest miękki pędzel do pudru. Nieużywany raczej.. :)

Większość płynów do czyszczenia optyki jest robiona na bazie alkoholu izopropylowego - flaszka kosztuje grosze i starcza na długo. Oczywiście jeżeli koniecznie musisz mieć firmową buteleczkę magicznego płynu ze szpanerskim, błyszczącym napisem to powyższa informacja Ci na nic. :)

Jeżeli szkło jest mocno zatłuszczone to można do izopropanolu dodać ze 20% eteru etylowego ale taką miksture potem w lodówce lepiej trzymać.

Płynem nasączasz dowolny, dobrze wchłaniający i niezostawiający kłaczków spłachetek (len, bawełna, ircha..) i z miną profesjonalisty czyścisz obiektyw ruchami okrężnymi, poczynając od środka soczewki i kierując się ku brzegom. Chodzi o to, by ew. paprochy zostały usunięte z osi optyczniej aparatu.

Po wyschnięciu soczewki popatrz pod światło czy nie ma zacieków. Jeżeli tak, to przepoleruj delikatnie suchą szmatką by szkło glanc miało. :)

Sonny - 30-05-2005, 17:49

Fotomiś dzieki bardzo...naprwde....dzieks :lol: :lol:
cochise - 16-07-2005, 23:29
Temat postu: Re: Jak i czym wyczyscic obiektyw...
Sonny napisał/a:
No wlasnie, widze, ze obiektyw delikatnie mi sie ubridzul i chcialbym to czyms wyczyscic, tylko nie wiem czym, a takze nie wiem jak, bede wdzieczy na jakies porady...

Proste: zanurzasz się - otwierasz obudowe - przecierasz delikatną flanelką - zamykasz obudowę - próbujesz robić zdjęcia.
Jak widzisz nawet Egon Olsen lepiej by tego nie zrobił.
:22: