| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Jak i czym wyczyscic obiektyw...
Sonny - 27-05-2005, 22:05 Temat postu: Jak i czym wyczyscic obiektyw... No wlasnie, widze, ze obiektyw delikatnie mi sie ubridzul i chcialbym to czyms wyczyscic, tylko nie wiem czym, a takze nie wiem jak, bede wdzieczy na jakies porady...
maczaty - 28-05-2005, 19:42
Nie piszesz, czym sie ubrudził, więc zakładam, że to zwykłe daktyle . Na tego rodzaju zabrudzenia dobrze mi się sprawia zawodowa szmatka <reklama>Toray See</reklama> plus jakiś odtłuszczający specyfik do szkieł optycznych. Taki zestaw czyści ładnie i nie pustoszy powłok. Oba gadżety powinieneś bez problemu dostać w salonie optycznym.
Sonny - 28-05-2005, 20:35
Aha, ok a czy samo czyzenie jest trudne jako czynnosc ??
Szatan - 28-05-2005, 23:29
Tak bardzo. Robi się to tak:
1. Bierzesz w jednąrękę "szmatkę czyszczącą"
2.A w drugą aparat
3. Przecierasz obiektyw
4. Odkładasz aparat
5. "Szmatkę" wyrzucasz
Nie pomyl czynności w pkt. 4 i 5. Aparat może jeszcze się przydać. Jakbyś nie dał rady to podeślę Ci manuala w obrazkach.
Sonny - 29-05-2005, 11:08
Spoko, poradze sobie, nie takie rzeczy udalo mi sie sieknac w zyciu
maczaty - 29-05-2005, 12:38
Punkt 2a: zwilżasz soczewkę.
Jeśli będziesz miał na szkle drobiny piasku i wytrzesz obiektyw na sucho, możesz niechcący coś niecoś wygrawerować .
FotoMiś - 30-05-2005, 14:26
Jak już było powiedziane, zanim zaczniesz polerować obiektyw to najpierw usuń z niego zapylenie. Idealny do tego jest miękki pędzel do pudru. Nieużywany raczej..
Większość płynów do czyszczenia optyki jest robiona na bazie alkoholu izopropylowego - flaszka kosztuje grosze i starcza na długo. Oczywiście jeżeli koniecznie musisz mieć firmową buteleczkę magicznego płynu ze szpanerskim, błyszczącym napisem to powyższa informacja Ci na nic.
Jeżeli szkło jest mocno zatłuszczone to można do izopropanolu dodać ze 20% eteru etylowego ale taką miksture potem w lodówce lepiej trzymać.
Płynem nasączasz dowolny, dobrze wchłaniający i niezostawiający kłaczków spłachetek (len, bawełna, ircha..) i z miną profesjonalisty czyścisz obiektyw ruchami okrężnymi, poczynając od środka soczewki i kierując się ku brzegom. Chodzi o to, by ew. paprochy zostały usunięte z osi optyczniej aparatu.
Po wyschnięciu soczewki popatrz pod światło czy nie ma zacieków. Jeżeli tak, to przepoleruj delikatnie suchą szmatką by szkło glanc miało.
Sonny - 30-05-2005, 17:49
Fotomiś dzieki bardzo...naprwde....dzieks
cochise - 16-07-2005, 23:29 Temat postu: Re: Jak i czym wyczyscic obiektyw...
| Sonny napisał/a: | | No wlasnie, widze, ze obiektyw delikatnie mi sie ubridzul i chcialbym to czyms wyczyscic, tylko nie wiem czym, a takze nie wiem jak, bede wdzieczy na jakies porady... |
Proste: zanurzasz się - otwierasz obudowe - przecierasz delikatną flanelką - zamykasz obudowę - próbujesz robić zdjęcia.
Jak widzisz nawet Egon Olsen lepiej by tego nie zrobił.
|
|