FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Foto - zagadka

Dorota i Wojtek - 23-06-2005, 11:44
Temat postu: Foto - zagadka
W sumie prosta, ale może kogoś zaciekawi - więc:

Co to jest?

:wave:

Beeker - 23-06-2005, 11:47

krzyżówka najeżki ze stonefish ? :lol:
Victoria - 23-06-2005, 11:56
Temat postu: Re: Foto - zagadka
Dorota i Wojtek napisał/a:
Co to jest?

Osmiornica?

maczaty - 23-06-2005, 11:57

Alligatori hurghadensis?

:-)

Mirka Żytkowska - 23-06-2005, 11:59

Skorpenka...?

Faktycznie zagadka :-D

Pozdrawiam, Mirka

Dorota i Wojtek - 23-06-2005, 12:08

maczaty napisał/a:
Alligatori hurghadensis?

:-)

hehe... niezłe

sorrus łrong anserruss

maczaty - 23-06-2005, 12:43

No proszę, a już myślał żem, że to nieodśnieżona crocodilefish... :mrgreen:
Aniołek - 23-06-2005, 17:28

Cytat:
sorrus łrong anserruss

a po polsku?

:mrgreen:

tsharny - 23-06-2005, 21:17

tak jakby namalował to H.R. Giger - pewnie to jakiś obcy :22:

pozdrawiam
tsharny

kjar - 23-06-2005, 22:47
Temat postu: Re: Foto - zagadka
Co to jest?

Zwierz wodny.

Szatan - 23-06-2005, 23:01

Ryba- ale jaka nie wiem ,bo takich nie jadam. :)
tsharny - 23-06-2005, 23:27

Szatan napisał/a:
Ryba- ale jaka nie wiem ,bo takich nie jadam. :)

jakto, śledzia nie poznajesz :mrgreen: hahaha

pozdrawiam
tsharny

Dorota i Wojtek - 24-06-2005, 08:28

Hej!
Zarówno Mirka jak i Kjar byli blisko...

Poniżej kilka głów z tej samej i okolicznych familii - wśród nich oczy naszego bohatera - teraz już chyba nie będzie wątpliwości...

potwór 1

potwór 2

potwór 3

potwór 4

potwór 5

potwór 6

potwór 7

potwór 8

Za niedługo (mamy nadzieję) nasz bohater w całości...

Mania - 24-06-2005, 09:03

Stone fish????
Mania

Dorota i Wojtek - 24-06-2005, 09:14

Mania napisał/a:
Stone fish????
Mania

ciepło ciepło...

waldo - 24-06-2005, 09:27

Fragment zdjęcia przypomina mi Red Sea Walker'a, ale reszta jakaś taka inna :)
Dorota i Wojtek - 24-06-2005, 09:50

waldo napisał/a:
Fragment zdjęcia przypomina mi Red Sea Walker'a, ale reszta jakaś taka inna :)

Brawo dla tego Pana :razz:

Na pierwszym zdjęciu mamy ciężarną samiczkę Red Sea Walkman'a Inimicus filamentosus

Żeby trochę urozmaicić zdjęcie zostało zrobione z góry.
Ten straszny zwierz występuje wyłącznie w Morzu Czerwonym i potrafi zaskoczyć swoją kolorystyką. Bardzo rzadko dorasta do 20cm. Jeżeli przyglądnąć się jego płetwom piersiowym, to łatwo można zauważyć, że częściowo przeksztalciły się one w pazurki, którymi rybka podciąga się do przodu (stąd jej nazwa :) )
Potwór nr 5 na poprzedniej stronie to ta sama rybka co na pierwszym zdjęciu - Walkman ma bardzo charakterystycznie osadzone oczy - to odróżnia go od reszty skorpenowatych.

Ma też ciekawy aparat oddechowy - dwie "rury wydechowe" (zerknijcie na pierwsze zdjęcie) działają bardzo podobnie jak system oddychowy o uśmiornicy...

Poniżej Walkman z różnych stron:

Na ostatniej z powyższych fotek wystąpił mały Walkmanik ustrzelony kiedyś przez Dorotę w słynnych zawodach z Kryzysem... :22:

Reszta zdjęć na poprzedniej stronie to zmyła...
...nie mniej całkiem interesująca Stonefish i Scorpionfish wystąpiły tam w rolach głównych. To płaskie z wyłupiastymi oczami (potwór 3) to popularny pod polską nazwą "Ryba krokodyl" Carpet flathead Papilloculiceps longiceps - krokodyl nie należy do skorpenowatych.

PS.
Waldziu - co tak długo wygrywałeś ten konkursik...? ;-) ;)

Mirka Żytkowska - 24-06-2005, 10:09

A, to ja jeszcze z pytaniem uzupełniającym...

Czy te "rury wydechowe" występują tylko u Red Sea Walkman'a?

Pytam, bo na ostatnim safari na nocnym nurkowaniu na Tobia Arba oglądaliśmy z Tomkiem coś, co do czego byłam przekonana, iż to ładna skorpena. Zdziwiły mnie tylko właśnie te dwie wyraźnie widoczne rury wydechowe - sądziłam, że ich po prostu nie zauważyłam wcześniej u spotkanych skorpen...

Cze Red Sea Walkman zdecydowanie lubi przy tym trzymać się dna? Ten nasz niezidentyfikowany okaz siedział sobie na takim koralowym słupku, na samym jego szczycie...

Pozdrawiam, Mirka

Dorota i Wojtek - 24-06-2005, 10:37

Cześć Mirka !

Rury to nie tylko przypadłość naszych spacerowiczów.

Na pewno mają je Stonefish (ryba kamień) i co najmniej kilka innych skorpenowatych - zaskoczyłaś mnie pytaniem - trzebaby poszukać czegoś o aparacie oddechowym u skorpenowatych...

Niezłe rurki ma też "krokodyl"

Walkmen nie jest rybą terytorialną jak większość skorpenowatych - mimo powolnego sposobu poruszania się maszeruje ciągle do przodu :)
Nigdy nie widzieliśmy Walkmana pływającego sobie w toni, podobnie nie zauważyliśmy go na wyższych partiach rafy (gdzie lubią się czaić niektóre skorpenowate) - zazwyczaj można go spotkać u podnóża rafy. Dość często zagrzebuje się w piasku - wystają wtedy tylko oczy i najwyższa - pierwsza partia płetwy grzbietowej.

Jak dorwiesz coś o układzie wydechowym - wklejaj...

Mania - 24-06-2005, 10:39

Ale ten walkman jest z rodziny stonefishy/scorpion fishy (to ta sama rodzina), wiec nie bylam tak daleko...Acha i nazywaja go tez two stick stingfish////

Class: Actinopterygii (ray-finned fishes)
Order: Scorpaeniformes (scorpionfishes, flatheads)
Family: Synanceiidae
Scientific Name: Inimicus filamentosus
Other Scientific Name(s): Pelor filamentosum, Pelor filamentosus, Inimicus dactylus
Common Name:
Other Common Names: Two-stick stingfish
Distribution: Indo-pan-Pacific: East Africa south to Durban, South Africa and east to Panama, north to Ryukyu Islands, south to Lord Howe and Easter islands; throughout Micronesia. Eastern Paciifc: Guaymas, Mexico to Ecuador.

Mania

Mirka Żytkowska - 24-06-2005, 14:48

Dorota i Wojtek napisali:
Cytat:
Jak dorwiesz coś o układzie wydechowym - wklejaj...

Nie jest to takie proste... Dziś zamiast pracować buszowałam w internecie i nie znalazłam nic ciekawego... :sad: O red Sea Walkmanie wszędzie piszą tylko, że ma pazurki, łazi pod dnie, czasami się w nim zakopuje, jest drapieżny jak pozostałe skorpenowate i straszy intruzów płetwami. "Układ wydechowy" jest starannie ignorowany :angryfire:

Gdybym na coś się natknęła, oczywiście wkleję.

Ale jeszcze jedna mała prośba - czy ktoś kto w niedługim czasie będzie pływał w ciepłych wodach i natknie się na skorpenę mógłby się przyjrzeć, czy skorpeny mają te rury wydechowe - które widać na pierwszym zdjęciu u Red Sea walkmana, czy nie?
Będę wdzięczna za info :-D

Pozdrawiam, Mirka

waldo - 24-06-2005, 17:03

Waldziu - co tak długo wygrywałeś ten konkursik...? ;-) ;)

Daję szansę innym :)

A mnie się zawsze wydawało, że ta rybka nazywa się Red Sea Walker i poza wędrowaniem ma coś wspólnego z Johny'm Walker'em :idea: :razz:

ukusek - 02-07-2005, 01:01

dokładnie z czerwonym Johny'm Walker'em odpowiednikiem morza czerwonego