| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - Foto - zagadka
Dorota i Wojtek - 23-06-2005, 11:44 Temat postu: Foto - zagadka W sumie prosta, ale może kogoś zaciekawi - więc:
Co to jest?
Beeker - 23-06-2005, 11:47
krzyżówka najeżki ze stonefish ?
Victoria - 23-06-2005, 11:56 Temat postu: Re: Foto - zagadka
| Dorota i Wojtek napisał/a: | | Co to jest? |
Osmiornica?
maczaty - 23-06-2005, 11:57
Alligatori hurghadensis?
Mirka Żytkowska - 23-06-2005, 11:59
Skorpenka...?
Faktycznie zagadka
Pozdrawiam, Mirka
Dorota i Wojtek - 23-06-2005, 12:08
| maczaty napisał/a: | Alligatori hurghadensis?
|
hehe... niezłe
sorrus łrong anserruss
maczaty - 23-06-2005, 12:43
No proszę, a już myślał żem, że to nieodśnieżona crocodilefish...
Aniołek - 23-06-2005, 17:28
| Cytat: | | sorrus łrong anserruss |
a po polsku?
tsharny - 23-06-2005, 21:17
tak jakby namalował to H.R. Giger - pewnie to jakiś obcy
pozdrawiam
tsharny
kjar - 23-06-2005, 22:47 Temat postu: Re: Foto - zagadka
| Dorota i Wojtek napisał/a: | | Co to jest? |
Zwierz wodny.
Szatan - 23-06-2005, 23:01
Ryba- ale jaka nie wiem ,bo takich nie jadam.
tsharny - 23-06-2005, 23:27
| Szatan napisał/a: | Ryba- ale jaka nie wiem ,bo takich nie jadam. |
jakto, śledzia nie poznajesz hahaha
pozdrawiam
tsharny
Dorota i Wojtek - 24-06-2005, 08:28
Hej!
Zarówno Mirka jak i Kjar byli blisko...
Poniżej kilka głów z tej samej i okolicznych familii - wśród nich oczy naszego bohatera - teraz już chyba nie będzie wątpliwości...
potwór 1
potwór 2
potwór 3
potwór 4
potwór 5
potwór 6
potwór 7
potwór 8
Za niedługo (mamy nadzieję) nasz bohater w całości...
Mania - 24-06-2005, 09:03
Stone fish????
Mania
Dorota i Wojtek - 24-06-2005, 09:14
| Mania napisał/a: | Stone fish????
Mania |
ciepło ciepło...
waldo - 24-06-2005, 09:27
Fragment zdjęcia przypomina mi Red Sea Walker'a, ale reszta jakaś taka inna
Dorota i Wojtek - 24-06-2005, 09:50
| waldo napisał/a: | Fragment zdjęcia przypomina mi Red Sea Walker'a, ale reszta jakaś taka inna |
Brawo dla tego Pana
Na pierwszym zdjęciu mamy ciężarną samiczkę Red Sea Walkman'a Inimicus filamentosus
Żeby trochę urozmaicić zdjęcie zostało zrobione z góry.
Ten straszny zwierz występuje wyłącznie w Morzu Czerwonym i potrafi zaskoczyć swoją kolorystyką. Bardzo rzadko dorasta do 20cm. Jeżeli przyglądnąć się jego płetwom piersiowym, to łatwo można zauważyć, że częściowo przeksztalciły się one w pazurki, którymi rybka podciąga się do przodu (stąd jej nazwa )
Potwór nr 5 na poprzedniej stronie to ta sama rybka co na pierwszym zdjęciu - Walkman ma bardzo charakterystycznie osadzone oczy - to odróżnia go od reszty skorpenowatych.
Ma też ciekawy aparat oddechowy - dwie "rury wydechowe" (zerknijcie na pierwsze zdjęcie) działają bardzo podobnie jak system oddychowy o uśmiornicy...
Poniżej Walkman z różnych stron:
Na ostatniej z powyższych fotek wystąpił mały Walkmanik ustrzelony kiedyś przez Dorotę w słynnych zawodach z Kryzysem...
Reszta zdjęć na poprzedniej stronie to zmyła...
...nie mniej całkiem interesująca Stonefish i Scorpionfish wystąpiły tam w rolach głównych. To płaskie z wyłupiastymi oczami (potwór 3) to popularny pod polską nazwą "Ryba krokodyl" Carpet flathead Papilloculiceps longiceps - krokodyl nie należy do skorpenowatych.
PS.
Waldziu - co tak długo wygrywałeś ten konkursik...?
Mirka Żytkowska - 24-06-2005, 10:09
A, to ja jeszcze z pytaniem uzupełniającym...
Czy te "rury wydechowe" występują tylko u Red Sea Walkman'a?
Pytam, bo na ostatnim safari na nocnym nurkowaniu na Tobia Arba oglądaliśmy z Tomkiem coś, co do czego byłam przekonana, iż to ładna skorpena. Zdziwiły mnie tylko właśnie te dwie wyraźnie widoczne rury wydechowe - sądziłam, że ich po prostu nie zauważyłam wcześniej u spotkanych skorpen...
Cze Red Sea Walkman zdecydowanie lubi przy tym trzymać się dna? Ten nasz niezidentyfikowany okaz siedział sobie na takim koralowym słupku, na samym jego szczycie...
Pozdrawiam, Mirka
Dorota i Wojtek - 24-06-2005, 10:37
Cześć Mirka !
Rury to nie tylko przypadłość naszych spacerowiczów.
Na pewno mają je Stonefish (ryba kamień) i co najmniej kilka innych skorpenowatych - zaskoczyłaś mnie pytaniem - trzebaby poszukać czegoś o aparacie oddechowym u skorpenowatych...
Niezłe rurki ma też "krokodyl"
Walkmen nie jest rybą terytorialną jak większość skorpenowatych - mimo powolnego sposobu poruszania się maszeruje ciągle do przodu
Nigdy nie widzieliśmy Walkmana pływającego sobie w toni, podobnie nie zauważyliśmy go na wyższych partiach rafy (gdzie lubią się czaić niektóre skorpenowate) - zazwyczaj można go spotkać u podnóża rafy. Dość często zagrzebuje się w piasku - wystają wtedy tylko oczy i najwyższa - pierwsza partia płetwy grzbietowej.
Jak dorwiesz coś o układzie wydechowym - wklejaj...
Mania - 24-06-2005, 10:39
Ale ten walkman jest z rodziny stonefishy/scorpion fishy (to ta sama rodzina), wiec nie bylam tak daleko...Acha i nazywaja go tez two stick stingfish////
Class: Actinopterygii (ray-finned fishes)
Order: Scorpaeniformes (scorpionfishes, flatheads)
Family: Synanceiidae
Scientific Name: Inimicus filamentosus
Other Scientific Name(s): Pelor filamentosum, Pelor filamentosus, Inimicus dactylus
Common Name:
Other Common Names: Two-stick stingfish
Distribution: Indo-pan-Pacific: East Africa south to Durban, South Africa and east to Panama, north to Ryukyu Islands, south to Lord Howe and Easter islands; throughout Micronesia. Eastern Paciifc: Guaymas, Mexico to Ecuador.
Mania
Mirka Żytkowska - 24-06-2005, 14:48
Dorota i Wojtek napisali: | Cytat: | Jak dorwiesz coś o układzie wydechowym - wklejaj...
|
Nie jest to takie proste... Dziś zamiast pracować buszowałam w internecie i nie znalazłam nic ciekawego... O red Sea Walkmanie wszędzie piszą tylko, że ma pazurki, łazi pod dnie, czasami się w nim zakopuje, jest drapieżny jak pozostałe skorpenowate i straszy intruzów płetwami. "Układ wydechowy" jest starannie ignorowany
Gdybym na coś się natknęła, oczywiście wkleję.
Ale jeszcze jedna mała prośba - czy ktoś kto w niedługim czasie będzie pływał w ciepłych wodach i natknie się na skorpenę mógłby się przyjrzeć, czy skorpeny mają te rury wydechowe - które widać na pierwszym zdjęciu u Red Sea walkmana, czy nie?
Będę wdzięczna za info
Pozdrawiam, Mirka
waldo - 24-06-2005, 17:03
| Dorota i Wojtek napisał/a: | Waldziu - co tak długo wygrywałeś ten konkursik...? |
Daję szansę innym
A mnie się zawsze wydawało, że ta rybka nazywa się Red Sea Walker i poza wędrowaniem ma coś wspólnego z Johny'm Walker'em
ukusek - 02-07-2005, 01:01
dokładnie z czerwonym Johny'm Walker'em odpowiednikiem morza czerwonego
|
|