FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - zmiana instruktora w czasie kursu

Ariel - 07-07-2005, 08:10
Temat postu: zmiana instruktora w czasie kursu
Z tego co wiem PADI podkreśla m.ni. to, że gdziekolwiek nie zrobimy kursu, możemy kontynuować zdobywanie kolejnych stopni na całym świecie, wg tych samych zasad. Moje pytanie brzmi: czy można zmienić klub w trakcie kursu po np. 2 basenach (np. z jakiegoś powodu nie moge kontunuowac zajęć w danym klubie) nie tracąc tego, co już "przerobiłam"? Czy ktos ma podobne doswiadczenia? Pozdrawiam, Ariel
tecmax - 07-07-2005, 14:04

Cytat:
czy można zmienić klub w trakcie kursu po np. 2 basenach

Zmienić klub zawsze możesz ale pytanie czy dostaniesz zwrot kasy, jesli tak to wszystko ok, A w nowym klubie zacznij kurs od początku, na pierwszych zajeciach basenowych uczysz się podstaw nurkowania, więc powtórka pierwszych zajeć będzie dodatkowym plusem dla ciebie (twoich umiejetności). TRENINGU NIGDY ZA WIELE!!!

Henry - 07-07-2005, 16:56

Tylko niepoważny instruktor kontynuowałby z Tobą zajęcia bez sprawdzenia tego co juz potrafisz. A że ta faza szkolenia jest wstępem to w zasadzie spawdzenie Twoich umiejętności sprowadza sie do wykonania tych samych czynności co przerobienie ich ponownie. Straciłeś więc te dwa zajęcia. I tak powinn być w Twoim interesie. Uwierz. Jesli tego nie zrozumiesz dziś to zrozumesz to "jutro". Tak będzie.
pozrawiam

stiwi - 07-07-2005, 20:02

@Henry
Nie bardzo wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że kolega Ariel stracił owe dwa zajęcia. Sytuacja zakłada rozpoczęcie kursu i po przebytych dwóch zajęciach zmianę centrum nurkowego w jakim robimy kurs.

@Ariel
Możesz jak najbardziej, jest taki referal który może wypisać Twój obecny instruktor nurkowania, wypełnia taką kartę gdzie wpisuje jakie moduły masz zaliczone, przedstawiasz tą kartę w nowej bazie, ktora kontynuuje prowadzenie dalszych modułów.

Pozdrawiam,
Sebastian.

bann - 07-07-2005, 21:10

Cytat:
Straciłeś więc te dwa zajęcia

jedyna strata polega, na opoznieniu w otrzymaniu certyfikatu, wlasnie o te 2 zajecia...

warto przypomniec, ze referral ma "okres waznosci" 12miesiecy

martin - 07-07-2005, 21:18

bann napisał/a:

I ze dostniesz go tylko w padi i ze jest uznawany przez padi.

Najprawdopodobniej chodzilo przy pisaniu "zmiana instruktora" o zmiane centrum oraz odzyskanie czesci kasy z starego kursu i orzymanie nowego kursu taniej. IMHO mozesz o tym zapomniec. Centrum w ktorym robiles nie odda ci calosci i jestem pewien, ze nie znajdziesz centrum ktore da ci rabat jak ominiesz dwa pierwsze baseny.

Z drugiej strony w tym momencie nie ma co kombinowac, im wiecej zajec bedziesz mial, tym lepiej dla ciebie. Z ciekawosci: jaki jest powod zmiany centrum?

ferret - 10-07-2005, 21:26

Hmm, powiem tak, idź do najbliższego McDonalda, kup hamburgera (może być również cheeseburger), ugryź dwa razy a potem idź do kasy i zażądaj zwrotu pieniędzy bo chcesz kupić Zingera w KFC :20:

A tak na poważnie:
bann napisał/a:

Referral można dostać po ukończeniu części basenowej i teorii, np. żeby skończyć wody otwarte
w ciepłych krajach. Ale takie rzeczy negocjuje się PRZED rozpoczęciem kursu. Po dwóch basenach raczej nikt nie da Ci referralu. I marne są szanse na odzyskanie kasy, vide patrz wyżej :)

A tak na marginesie czy nikt nie zauważył że Ariel to dziewczyna?

Pozdrowienia,
Maciej

PS. PADI to komercyjna organizacja i centra nurkowe PADI to nie kluby.

stiwi - 10-07-2005, 22:52

ferret napisał/a:
Referral można dostać po ukończeniu części basenowej i teorii, np. żeby skończyć wody otwarte
w ciepłych krajach. Ale takie rzeczy negocjuje się PRZED rozpoczęciem kursu. Po dwóch basenach raczej nikt nie da Ci referralu. I marne są szanse na odzyskanie kasy, vide patrz wyżej :)

Ariel nigdzie nie wspomina o zwrocie pieniędzy, a nawet jeśli, to przecież nie wszystkie centra nurkowe biorą od razu całość. Niektóre zwracają zaliczkę po pierwszych zajęciach - jeśli nie czujemy się na siłach kontynuować.

Co do Referala, ciekawe jest to co piszesz, bo ja dostałem referala po ukończeniu jednego modułu basenowego.

Pozdrawiam,
Sebastian.

Ariel - 11-07-2005, 17:19

ferret napisał/a:

A tak na marginesie czy nikt nie zauważył że Ariel to dziewczyna?

Dziękuję ferret ;)

Dokładnie - Nie o kasę mi chodzi. Problem polega na tym, że muszę pilnie zmienić miejsce zamieszkania i chciałabym kontynuowac kurs w nowym mieście. Ot skąd moje pytanko. Dzieki za rady :)