FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE REKREACYJNE - Jakie warunki? Kownatki i Kulka

Dando - 14-07-2005, 13:56
Temat postu: Jakie warunki? Kownatki i Kulka
Czesc

Jakie warunki sa nad tymi jeziorkami. Interesuje mnie nurek do max 10m. Czy woda ladna do tej glebokosci?

Pozdrawiam,

Dando

Tommy222 - 15-07-2005, 19:16

W Kownatkach jest ok. W tym roku dużo ryb i nikogo nie dziwi jak zobaczy parę szczupaków podczas jednego nurkowania. Przejrzystość niezła bardzo dobra w niektórych zatoczkach tak na głebokości poniżej 2 metrów. Roślinność robi wrażenie gdy popłynie się na wyspę - jest tam prawie dziewiczy litoral. Podczas nocnego wegorze pływają nawewt po zazwyczaj pustym pomostem.
Baster - 16-07-2005, 22:51

Cytat:
W tym roku dużo ryb i nikogo nie dziwi jak zobaczy parę szczupaków podczas jednego nurkowania. Przejrzystość niezła bardzo dobra w niektórych zatoczkach tak na głebokości poniżej 2 metrów. Roślinność robi wrażenie gdy popłynie się na wyspę - jest tam prawie dziewiczy litoral. Podczas nocnego wegorze pływają nawewt po zazwyczaj pustym pomostem.

Raj na ziemi w tych Kownatkach :22:

Adam Frajtak - 17-07-2005, 10:18

Tommy222 napisał/a:
W Kownatkach jest ok. W tym roku dużo ryb i nikogo nie dziwi jak zobaczy parę szczupaków podczas jednego nurkowania. Przejrzystość niezła bardzo dobra w niektórych zatoczkach tak na głebokości poniżej 2 metrów. Roślinność robi wrażenie gdy popłynie się na wyspę - jest tam prawie dziewiczy litoral. Podczas nocnego wegorze pływają nawewt po zazwyczaj pustym pomostem.

A cala Kowanacka kraina miodem i mlekiem plynaca w swej doskonalosci przescignie niedlugo Koree Polnocna w wszystko to dzieki Kim Dzong Strugalowi :mrgreen:
Pozdro Scaner

maczaty - 18-07-2005, 11:12

Baster & scaner

:22:

Adam Frajtak - 18-07-2005, 11:37

maczaty napisał/a:
Baster & scaner

:22:

ja to ten z prawej czy z lewej? :mrgreen:
Pozdro Scaner

maczaty - 18-07-2005, 12:10

scaner napisał/a:

ja to ten z prawej czy z lewej? :mrgreen:

Ów krąglejszy, jak mniemam. :-)

zarowa - 09-08-2005, 21:08
Temat postu: W tym sezonie warunki w kownatkach są w miare dobre....
W tym sezonie warunki w kownatkach są w miare dobre. Dużo ryb, czasem mozna zobaczyc nawet ławice małych okoni. Jesli chcesz zanurkowac w kownatkach na max 10 m to polecam zebys popłyną na wyspe. Ja niedawno opłynełem ja do okoła na głebokosci 3-6m zajeło mi to 60 min ale było super. polecam
TomM - 12-08-2005, 19:09

W tym sezonie jest na Kownatkach jak zwykle tak sobie. "Coś" jest do głębokości 4 m, chociaż lekko mętnie, głębiej już tylko martwa pustynia na mulistym dnie. Tam po prostu nic nie ma, poza litoralem. Strugal zrobił tam składnicę złomu, aby "uatrakcyjnić akwen", ale wiele to nie pomogło. Do szkolenia podstawowego może być, ale do innych celów jest zbyt nudno i/lub zbyt płytko. Ot takie nurkowania dla nurkowania... Też można, ale dobrymi warunkami to ja bym tego nie nazwał nawet w malignie :mrgreen: