| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Kurs w Chorwacji
Martucha - 08-08-2005, 09:43 Temat postu: Kurs w Chorwacji Witam wszystkich,
mój kolega wybiera się na wakacje do Chorwacji i zastanawia się czy nie zrobić tam kursu (podstawowego).
I tu pytanko: czy w ogóle warto robić tam kurs (czy jednak nie lepiej w Polsce), a jeśli tak to może znacie jakąć bazę godną polecenia?
Z góry dzięki za wszystkie dobre rady!
Pozdrowionka
Marta
leszeksz - 08-08-2005, 10:19
Witam.
Moim zdaniem robienie kursu przynajmniej podstawowego na wyjeździe jest bez sensu.
Na takim kursie robi się zazwyczaj krótkie nurki ok 30 min z ćwiczeniami. Więc większość czasu poświęca się na ćwiczenia. Czy nie lepiej zrobić kurs w kraju, a na wyjeździe pojechać sobie pozwiedzać i poglądać piękne widoczki:).
Baz i instruktorów jest dużo więc nie będziesz miała problemu z znalezieniem.
Pozdrawiam.
Prezes - 08-08-2005, 11:43
W 100% zgadzam się z przedmówcą, w polskich zimnych i mrocznych wodach moożna zdobyć więcej doświadczenia niż w Egipcie czy Chorwacji...
Pozdrawiam
Zanurzona - 08-08-2005, 14:23
polecam millenium divers... zaczełam u nich AOWD
Pozdrowienia
Ag
FilipS - 08-08-2005, 20:29
Zdecydowanie stawiałbym na kurs zrobiony w Polsce. W Chorwacji co by nie mówić jest czym się zająć pod wodą więc lepiej tam pojechać i fascynować się podwodnym światem, zamiast uczyć się podstaw pływalności. Ponadto IMHO dla osoby, która robi kurs w Chorwacji i jej pierwszym zetknięciem z podwodnym światem są przejrzyste i bajeczne wody, mogłaby doznać sporego szoku po powrocie do kraju w naszych zimnych i mało przejrzystych wodach
TomM - 08-08-2005, 21:11
Oczywiście - przecież przyjemniej uczyć się pływalności na mulistym dnie niż przy ścianie... Martucha - nie jest takie ważne gdzie się odbędzie kurs podstawowy, ale z kim. Może być marny kurs w Polsce i świetny w Chorwacji. Może też być odwrotnie. Nie ulegaj stereotypom.
dpif - 11-08-2005, 11:47
Cześć jeżeli zdecydujesz się na zrobienie kursu w chorwacji to ja polecam bazę na wyspie Brac .
Sarenka - 11-08-2005, 15:46
witaj, ja zaczynałam w Egipcie. Na początku do głowy mi nie przyszło, że mogłabym nurkować w Polsce (w ogóle miałam wątpliwości, czy to dla mnie ). Ale jak już połknęłam bakcyla, to się okazało, że i w Polsce mi się podoba. Podejrzewam, że nawet gdybym jakimś cudem zaczęła w PL, to bym się zniechęciła, bo ciemno, zimno i do domu daleko. A tak, wpadłam w nałóg i teraz chcą nie chcąc czerpię przyjemność zarówno z bajkowej egipskiej scenerii jak i z polskich jezior.
kjar - 11-08-2005, 17:36
| dpif napisał/a: | | Cześć jeżeli zdecydujesz się na zrobienie kursu w chorwacji to ja polecam bazę na wyspie Brac . |
Na wyspie Brac są co najmniej dwie bazy (centra) nurkowe. W tym jedna polska.
Edytka - 13-08-2005, 13:18
Tylko w Polsce!!!!!!
Chorwacja, choć piękna, to nie nauczy cię tego co polskie jeziorka,
jeżeli zrobisz wszystkie ćwiczonka w widoczności 2-3 metry, w zimnej wodzie np. 7 stopni - na początek, a na dodatek np. w kwitnącej, to poradzisz sobie wszędzie, a jak zrobisz to samo w cieplutkiej wodzie o pięknej widoczności, to już więcej nie można nic dodać...
w Polsce, możesz przeżyć szok
|
|