| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE REKREACYJNE - Poszukuję ciekawych miejsc nurkowych w Polsce
nureczka2 - 08-08-2005, 12:20 Temat postu: Poszukuję ciekawych miejsc nurkowych w Polsce Witam wszystkich,
Potrzebuję Waszej pomocy. Wybieram się ze znajomymi na urlop nurkowy (pierwsza połowa września). Poszukujemy ciekawych miejsc. Interesuje nas czysta, ciekawa woda i leśna okolica. Chcemy spędzić tam jakieś 10 dni, często nurkować, więc dno i to, co można tam zobaczyć faktycznie powinno być ciekawe. Głębokość - wystarczy nam 30-35 metrów, roślinność, rybki i jeszcze coś, może to być przykładowo ściana kamieniołomu.
Jesteśmy samowystarczalni - jeśli chodzi o sprzęt czy ładowanie zestawów, więc nie musi to być w okolicy baz nurkowych.
Oprócz wody, ważny jest dla nas wypoczynek na łonie przyrody - warunki obozowe. Miejsce na rozbicie 2 dużych-10 osobowych namiotów. Najlepszy byłby jakiś las, brak zasięgu mile widziany .
Jeśli znacie klimaty Bornego, Powidza, kamieniołomu w Gębczycach to zapewne wiecie o co nam chodzi.
Pozdrawiam
guziec - 08-08-2005, 13:02
Heloł
Takowe miejsca poszukaj na http://www.nurkomania.pl/...ska_polska.htm.
Polecam bardzo Horkę, Steine, Prelle w Niemczech. Jest duuuże pole namiotowe, trzeba tylko kupić "zezwolenie" na nurczenie, jest tam sprężara, nie wiem jak będę na to patrzeć, jak przyjedziecie z własnym sprzętem. Ale baza OK.
Ciekawe także jest chyba jeziorko Trześniowskie. Co prawda byłem tam szmat czasu temu, ale miło wspominam, choć jeszcze nie nurczyłem .
TAk jak na wstępie napisałem, poszukaj na stronce, na którą dałem namiary.
See YA!
nureczka2 - 08-08-2005, 13:30 Temat postu: Wielkie dzięki WOW! Ale jesteś szybki.
Już tam lecę, właśnie ładuję stronę. Naprawdę wielkie, wielkie dzięki.
Jak już zdecydujemy, oczywiście dam znać gdzie będziemy i zapraszam na wspólne nurkowanie i wieczorne szantowanie przy gitarze.
Pozdrawiam
guziec - 08-08-2005, 18:09
Hello!
Ach szantowanie... ewentualny browarek, drzewo z lasu, kiełbaska, ognicho ogólnie, gitarka bądź sprzęt audio i godziny lecą
NA Horce integrowaliśmy się w podobny sposób z Niemcami:)
Fajno było.
Ale dobra robię off topic`a
Prosię bardzo za odp
Może ktoś inny jeszcze by wspomógł koleżankę????
Andrzej Kosko - 08-08-2005, 19:43
| Cytat: | | wspomógł koleżankę | Ja tylko niosę pomoc!
Proponuję Ińsko-jest tam prawie wszystko,o czym pisałaś (oprócz ściany)Po sezonie cisza i spokój-pole namiotowe OK,przy wodzie.Można też wynająć domki(całkiem niezłe) Są oczywiście bazy nurkowe-jeśli trzeba.
Ech,ten mój lokalny patriotyzm........
kjar - 08-08-2005, 20:57
| Andrzej Kosko napisał/a: | | jest tam prawie wszystko,o czym pisałaś (oprócz ściany)Po sezonie cisza i spokój-pole namiotowe OK,przy wodzie.Można też wynająć domki(całkiem niezłe) Są oczywiście bazy nurkowe..... |
Andrzeju!
Woda.
Woda czysta jest - to najwazniejsze
nureczka2 - 09-08-2005, 11:11
| kjar napisał/a: |
Woda czysta jest - to najwazniejsze |
Właśnie znalazłam jezioro Ińsko - ponownie dziękuję guziec - kjar ma rację, pierwsza klasa czystości wód - to jest mocny argument.
| Andrzej Kosko napisał/a: |
Są oczywiście bazy nurkowe-jeśli trzeba.
Ech,ten mój lokalny patriotyzm..... |
Czy to znaczy, że gdybyśmy dotarli do Ińska, to byłaby szansa na wspólne nurczenie?
Tak z naszych wstępnych rozmów, to zastanawiamy się nad Jeziorem Budzisławskim, polecanym przez guźca Jeziorem Trześniowskim (Ciecz). Tak więc nasza lista propozycji wakacyjnych z 0- jeszcze wczoraj rano wzrosła do 3 typów.
Które, z tych 3 jezior byście wybrali na własny wrześniowy urlop - pierwsza połowa września? Zapewne wiecie również, jakie jest nastawienie lokalnej ludności na nurów. Przyznaję, czasem są nieprzyjemni, czasem nad wodą wieczorami spotyka się trunkowa młodzież i trochę strach... No i czy są tam serfingowcy? Nie lubię gdy ktoś robi zwrot przy mojej bojce
kjar - 09-08-2005, 16:14
| nureczka2 napisał/a: | ...jakie jest nastawienie lokalnej ludności na nurów. Przyznaję, czasem są nieprzyjemni, czasem nad wodą wieczorami spotyka się trunkowa młodzież i trochę strach... No i czy są tam serfingowcy? Nie lubię gdy ktoś robi zwrot przy mojej bojce |
Z żadnym z tych problemów nie spotkałem się na Ińsku. Natomiast Czarnogłowy (przy drodze Szczecin - Świnoujście), to już faktycznie problem. Lepiej jechać większą grupą.
waterman - 09-08-2005, 16:51
Proponuje Łęsk i woda czysta i okoliczne gospodarstwa agroturystyczne nie drogie
Miejsce bardzo znane ale do okoła dużo fajnych jeziorek
pozdrawiam
nureczka2 - 10-08-2005, 11:55 Temat postu: Jezioro wakacji Serdecznie dziękuję Wszystkim nurasom, którzy proponowali mi najatrakcyjniejsza rodzime jeziorka. Zapewne to dzięki Wam, nasz urlop nurkowy będziemy wspominali w zimowe weekendy.
Wraz z kumplem dokonaliśmy selekcji, wybraliśmy Jezioro Trześniowskie (Ciecz). Myślę, że reszcie ekipy też się spodoba.
Oczywiście po powrocie zdam relację z nurkowań.
Pozdrawiam serdecznie
nitrus - 10-08-2005, 22:43
Polecam Hańczę.Jest gdzie rozbić obóz,ludzie są przyjażnie nastawieni do nurasów no i są przepiękne ścianki.Tylko ta odleglość
asior - 11-08-2005, 10:24
już 2 razy próbowałam umieścić swoj temat na forum i ........... lipa
za każdym razem wysyła mnie do jakiegoś formularza rejestracyjnego
a przecież jestem zarejestrowana !!! już wszystkie swoje dane podałam ... no może numeru buta nie
nie kumam co robię źle ????
tak wiec wybacz, że bezczelnie podpinam się do twój temat
Ja z kolei poszukuje ludzi, którzy maja namiary na sprawdzone centra nurkowe w Egipcie. Jest tutaj Was sporo więc mam nadzieje, że ktoś mi pomoże.
Gdzieś w październiku lub listopadzie chce pojechać na nurkowanie do Egiptu. Interesują mnie raczej tygodniowe nury może nawet jakieś safari bo pustynne atrakcje już zwiedzałam a przy basenie leżeć plackiem nie "zdzierżę" Nie jestem zbyt doświadczonym nurasem. Zaledwie rok temu zrobiłam w PADI OWD. Po kursie były może ze 4 nurkowania.
Zna ktoś może namiary na sprawdzone centra nurkowe w Egipcie a może kto montuje ekipę na wyjazd w tym terminie i brakuje mu ludzi ???? dajcie znać
Tylko jest jedno ale. Jestem "nurkowniczka" na delikatnym dorobku sprzętowym więc organizator musi też zapewniać sprzęt bo bez tego to lipa
Z góry dziękuje za odzew jeżeli takowy będzie
Pozdro
ASIOR
FilipS - 11-08-2005, 12:15
| kjar napisał/a: | | Natomiast Czarnogłowy (przy drodze Szczecin - Świnoujście), to już faktycznie problem. Lepiej jechać większą grupą. |
Co takiego dzieje się na Czarnogłowach? Kilkakrotnie tam bywałem i nie spotkałem się nigdy z negatywnym nastawieniem "lokalesów". Mam rozumieć, że dużo szczęścia miałem?
kjar - 11-08-2005, 12:29
| FilipS napisał/a: | | Co takiego dzieje się na Czarnogłowach? Kilkakrotnie tam bywałem i nie spotkałem się nigdy z negatywnym nastawieniem "lokalesów". Mam rozumieć, że dużo szczęścia miałem? |
Zajrzyj tutaj:
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=6925
Zastrzeżenia dotyczą tzw. "młodzieży".
FilipS - 11-08-2005, 12:51
Kjar: dzięki za linka. Wygląda na to, że faktycznie można tam pechowo trafić. Mam tylko nadzieję, że to pojedynczy przypadek. Tak, jak pisałem - kilkakrotnie tam nurałem i było wszystko jak najbardziej w porządku.
Edytka - 13-08-2005, 12:34
Witaj,
jako lokalna patriotka polecam Ińsko o czym już pewnie wiesz, oprócz czystej wody, rybek, znajdziesz tam 2 wraczki, i jeszcze pare atrakcji , niedaleko masz jeziorko Woświn (około 8 km), gdzie możesz sobie zwiedzić zatopioną nyskę i dzwon,
Polecam Czarnogłowy, lasek podwodny, pionowe scianki, cmentarz żelazek, jeden z moich ulubionych akweników - coś tam jest -z tym, że ostatnio słyszałam, że lokalni się burzą, choć sama nie spotkałam się z ich wrogością.
wszędzie masz las, cisze i spokój, ale na baze wybrałabym Ińsko.
Baw się dobrze
Prezes - 28-08-2005, 18:56
Polecam Hermanice Svobodne (Czechy), super kamieniołom 60km od granicy, czysta woda, moc atrakcji pod wodą, miejsce na namiot, okolicze gospody oferują tane i świetne jedzenie, wstęp jest gratisowy a lasów wokoło nie brakuje...
Max Deep: 36m
Kier. Opava dalej prosto na Bruntal i jakieś 20km za Opavą skręcamy w lewo za rozdzielnią proądu i prosto do Hermanic, tam każdy powie gdzie jest kamieniołom...
Pozdrawiam Prezes
|
|