| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FOTOGRAFIA I FILM - konwerter szerokokątny do C-7070
tsharny - 09-08-2005, 11:56 Temat postu: konwerter szerokokątny do C-7070 Cześć,
zakupiłem niedawno aparat Olympus C-7070WZ razem z obudową do zdjęć podwodnych PT-027 i chciałbym do niego dokupić jakiś konwerter szerokokątny. Myślałem nad konwerterem olympusa WCON-07C + port konwertera szerokokątnego PPO-02 do obudowy podwodnej. Czy warto to kupić czy lepiej wybrać coś z innej firmy np. INON UWL-100... Chciałbym móc robić zdjecia z użyciem konwertera nie tylko pod wodą, ale również na powierzchni. Będę dźwięczny za wszelkie rady
pozdrawiam
tsharny
waldo - 10-08-2005, 17:06 Temat postu: Re: konwerter szerokokątny do C-7070
| tsharny napisał/a: | | zakupiłem niedawno aparat Olympus C-7070WZ razem z obudową do zdjęć podwodnych PT-027 i chciałbym do niego dokupić jakiś konwerter szerokokątny. Myślałem nad konwerterem olympusa WCON-07C + port konwertera szerokokątnego PPO-02 do obudowy podwodnej. |
Lepszy taki niż żaden, ale powinieneś zdawać sobie sprawę z tego, że w celu umieszczenia aparatu w obudowie musisz każdorazowo odłączać port PPO-02 i dokręcać konwerter do aparatu włożonego do obudowy. Sposób zamykania portu jest jednym z najsłabszych punktów Olympusa - wiele zalań nastąpiło właśnie przez port obiektywu.
Konwertery montowane na "mokro" np. Inon pozwalają na dokręcenie i odkręcenie konwertera np. pod wodą, co umożliwia pełne wykorzystanie trybu makro bez konwertera.
| tsharny napisał/a: | Czy warto to kupić czy lepiej wybrać coś z innej firmy np. INON UWL-100... Chciałbym móc robić zdjecia z użyciem konwertera nie tylko pod wodą, ale również na powierzchni. Będę dźwięczny za wszelkie rady |
Konwerter Inon UWL-100 pracuje również na powierzchni, ale musiałbyś zaopatrzyć się w odpowiednia przejściówkę aby podłączyć ten konwerter bezpośrednio do aparatu. Do Inon'a możesz w przyszłości dokupić iluminator sferyczny.
Ja jestem zwolennikiem Inon'a, ale moje potrzeby w przypadku Olympusa sprowadzają się jedynie do fotografii podwodnej.
Arturro - 10-08-2005, 17:27 Temat postu: iluminator Witaj Waldo,
Jestem właśnie na urlopie i oglądałem zdjęcia zrobione z UWL-100 wraz z portem kopułkowym.
Okazalo się że większość z nich wyszło nieostro.
Zdjęcia robiłem przy otwartej przesłonie (1,8) i przy ostrości ustawionej na nieskończość...
Zauważyłem że ustawiając otwór przesłony na 5,6 ostrość poprawiła się.
Czy to normalne zjawiasko czy kwestia jakiejś regulacji?
Pozdrawiam,
Arturro
waldo - 10-08-2005, 20:01 Temat postu: Re: iluminator
| Arturro napisał/a: | Okazalo się że większość z nich wyszło nieostro.
Zdjęcia robiłem przy otwartej przesłonie (1,8) i przy ostrości ustawionej na nieskończość...
Zauważyłem że ustawiając otwór przesłony na 5,6 ostrość poprawiła się.
Czy to normalne zjawiasko czy kwestia jakiejś regulacji? |
Spróbuj przestawić aparat w tryb makro - powinno to pomóc w ustawianiu ostrości na obraz pozorny.
tsharny - 10-08-2005, 20:19
dzięki Waldo za info - tak się właśnie powoli przekonywałem do tego INONA i teraz zapewne go kupię tylko są dwa typy tego konwertera: który będzie pasował do obudowy PT-027 - tego nie mogę znależć...
jeszcze jedno pytanie... jaką lampę zewnętrzną bys zaproponował?
pozdrawiam
tsharny
waldo - 10-08-2005, 21:37
| tsharny napisał/a: | tylko są dwa typy tego konwertera: który będzie pasował do obudowy PT-027 - tego nie mogę znależć...
jeszcze jedno pytanie... jaką lampę zewnętrzną bys zaproponował? |
W specyfikacji nie ma wyszczególnionej obudowy PT-027, ale pasuje taki sam jak do C-5050 i C-5060 czyli typ 2.
Jeżeli chodzi o lampę błyskową to pomyśl o Inon D-2000 lub Sea&Sea YS-90Dx lub 90 Auto.
tsharny - 10-08-2005, 22:06
Waldo wielkie dzięki
pozdrawiam
tsharny
waldo - 11-08-2005, 02:07
Możesz też pomyśleć o firmowym konwerterze WCON-07C oraz porcie kopułkowym
ATHENA OPTi Dome WZ.
http://www.unterwasserkam...roducts_id/1126
Niestety, montaż konwertera wewnątrz obudowy przebiega podobnie jak przy firmowym porcie.
tsharny - 11-08-2005, 12:00
zdecydowałem się na Inon'a UWL-100
czy kupował ktoś sprzęt w tym sklepie http://www.seaquest.pl lub http://www.fotografiapodwodna.pl ?
do tej pory kupowałem na www.pstryk.com.pl ale tam mają ceny zaporowe tego konwertera...
pozdrawiam
tsharny
waldo - 11-08-2005, 15:36
Ja kupiłem tam Inon D-2000 i jutro powinienem ją otrzymać.
tsharny - 11-08-2005, 19:31
dzwoniłem tam i jak się okazuję: zostały wykupione wszystkie konwertery Inon UWL-100 oraz lampy Inon D-2000 teraz muszę czekać do 22.08 bo wtedy będą mieli dostawę
Waldo, życzę przyjemnej zabawy z nową lampą
pozdrawiam
tsharny
waldo - 11-08-2005, 19:47
| tsharny napisał/a: | Waldo, życzę przyjemnej zabawy z nową lampą
|
Dzięki
Arturro - 15-08-2005, 23:40 Temat postu: iluminator Dziękuję za podpowiedź Waldo:)
Pozdrawiam,
Arturro
tsharny - 23-09-2005, 15:56
właśnie dzisiaj przyszła do mnie paczka z konwerterem INON UWL-100 - jutro już będzie sprawdzanie go pod wodą (na hermanicach), a jeszcze dzisiaj na powierzchni
pozdrawiam
tsharny
|
|