| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - Nowy artykuł o dekompresji na stronach HD
zabierek - 11-08-2005, 15:25 Temat postu: Nowy artykuł o dekompresji na stronach HD Zapraszam
Tomek Radomski - 12-08-2005, 14:20
Dzięki, poczytam, coby nie było, że nikt nawet nie zagląda
Andrzej Kosko - 12-08-2005, 17:05
Ja już po....gdybym wiedział,że tyle trza się uczyć coby dać nura...e,chyba na ogladanie seriali się przerzucę.
zabierek - 12-08-2005, 19:24
Jesli sportowo taka wiedza jest dodatkiem, jesli technicznie/dekompresyjnie brak takich podstaw to ignorancja.
Andrzej Kosko - 13-08-2005, 13:03
Jak najbardziej sportowo-ale lubię wiedzieć.
dzinks - 13-08-2005, 15:13
A możesz Żaba powidzieć dlaczego PDF maja zablokowaną możliwosć drukowania?
Celowo?
martin - 13-08-2005, 17:25
| dzinks napisał/a: | | A możesz Żaba powidzieć dlaczego PDF maja zablokowaną możliwosć drukowania? |
Mysle, ze zeby ich inni nie dodawali do wlasnych materialow szkoleniowych. Tyle ze jest to bardzo slaba ochrona, ja jej nawet nie zauwazylem...
Marek Macner - 13-08-2005, 20:04
Te i inne materiały są na www.tecrec.pl (oryginały i część w moich tłumaczeniach) bez blokad.
Pzdr,
Marek
Mania - 14-08-2005, 00:32
Martin ma racje - tak mi sie wydaje, ze jak ktos wlozyl duzo pracy, to sie nia podzieli, ale w ograniczonym zakresie.
Mania
dzinks - 14-08-2005, 20:38
| martin napisał/a: | | dzinks napisał/a: | | A możesz Żaba powidzieć dlaczego PDF maja zablokowaną możliwosć drukowania? | Tyle ze jest to bardzo slaba ochrona, ja jej nawet nie zauwazylem... |
Tu się zgadzam
zabierek - 15-08-2005, 00:31
Mozliwosc drukowania jest zablokowana wlasnie z powodow, o ktorych pisze martin. Oczywiscie nie jest to zadne specjalne zabezpieczenie, raczej jest to wiara w jakas tam ludzka uczciwosc. Forma w jakiej te materialy sa udostepniane nie utrudnia zapoznania sie z nimi osobom, ktore naprawde tego chca. Jesli okaze sie jednak, ze wiecej energii wkladanej jest w lamanie zabezpieczen niz w rozwoj wlasnej wiedzy, zadne wiecej materialy z mojej dosc pokaznej juz polskojezycznej biblioteki nie zostana udostepnione inaczej, niz w formie drukowanej podczas spotkan kursowych czy warsztatow.
martin - 15-08-2005, 09:09
| zabierek napisał/a: | | Jesli okaze sie jednak, ze wiecej energii wkladanej jest w lamanie zabezpieczen niz w rozwoj wlasnej wiedzy.... |
Moze mnie zle zrozumiales:
1.) Tego typu materialy lepiej sie czyta w wersji drukowanej (chociazby dlatego, ze mozna pociagnac "markerem" miejsca ktorego sie nie do konca zrozumialo i przeczytac to po obiedzie jeszcze raz).
2.) Moja standartowa przegladarka do PDF'uf po nacisnieciu na "print" wywalila to na drukarce. Bez najmniejszych oporow. Dopiero po poscie Rafala otwarlem material w Acrobacie i sprawdzilem - zeczywiscie jest zabezpieczenie. Na zabawy w hakera nie mam czasu
IMHO dopisek "Material przenaczony wylacznie do celow prywatnych" w tle (ale na tyle slaby zeby nie przeszkadzal w czytaniu) oraz stopka: "w przypadku checi korzystania z materialu w celach komercyjnych prosimy o kontakt...." - mozna ustawic tak, zeby bylo widoczne tylko po drukowaniu, bylby o wiele bardziej skuteczny w wyzej wymienionych celach. Przynajmniej po tej stronie miedzy.
BTW: dzieki za tlumaczenia.
Martin
TomS - 15-08-2005, 13:33
Ja na przykład mam czas na spokojną naukę dokładnie wtedy, gdy nie mam dostępu do komputera. A poza tym czytanie z papiru lepiej przyswajam. Może Tomku zgodził byś się na zdjęcie zabezpieczenia lub na prośbę osobistą przesyłał wersję do druku?
zabierek - 15-08-2005, 14:26
| martin napisał/a: |
2.) Moja standartowa przegladarka do PDF'uf po nacisnieciu na "print" wywalila to na drukarce.
IMHO dopisek "Material przenaczony wylacznie do celow prywatnych" w tle (ale na tyle slaby ...
... Przynajmniej po tej stronie miedzy.
BTW: dzieki za tlumaczenia.
Martin |
Dlatego pisze, ze to zabezpieczenie pro-forma. Po tej stronie miedzy to drugie dzialalo by jedynie wtedy, jesli ci co dostaja mieli by na tyle poczucia przyzwoitosci, zeby spytac dlaczego. A tutaj jest bardziej popularne ksero niz ksiegarnia
Co do tlumaczen - prosze bardzo. Mimo, ze materiały te dostepne sa w angielskim, zostaly zrobione na polski bo nawet po polsku sa dla wielu osob wystarczajaco trudne. Prowadzenie kursow bez polskich materialow jest trudne a efekt watpliwy, dlatego mam wiele translacji. Niektore zdecydowalen sie udostepnic, zeby jednak troszke podniesc poziom kultury technicznej w srodowisku Prawdopodobnie w "Nurkowaniu" bedzie ciąg moich artykulow na ten temat, zaczynajacy od podstaw niezbednych do zrozumienia a konczacy na zagadnieniach zaawansowanych, napisany w sposob bardziej przejrzysty i systematyczny. Beda to fragmenty mojego skryptu na szkolenia.
TomS
Co do wersji drukowanej. Przyjdz dostaniesz na papierze;)
[ Dodano: Wto 16 Sie, 2005 ]
Zastosowalem rade martina, w deepstops i wartosciach-M.
Zobaczymy, czy etyka po tej stronie miedzy istnieje
|
|