FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Ciężary bezdechowo. Prosze o odpowiedz.

MarcinFreePL - 17-08-2005, 14:27
Temat postu: Ciężary bezdechowo. Prosze o odpowiedz.
Witam!
Prosilbym o udzielenie odpowiedzi na moje troche dziwne pytanie. Mianowicie chodzi o cwiczenia silowe bezdechowo, jakie moga byc negatywne skutki takich cwiczen (oprocz tego ze spadnie na mnie np sztanga ;) ). Czy takie cwiczenia oprocz statycznego wstrzymywania oddechu ktore wykonuję moga jeszcze podniesc moja tolerancje na mala ilosc tlenu/zwiekszona CO2? Czy jest to juz przesada zarezerwowane dla profesjonalistow i nie warto tracic zdrowia (no wlasnie w jaki sposob bym je tracil jesli wogole)?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

bann - 17-08-2005, 18:57

wzrost cisnienia krwi, do niebezpiecznych wartosci,
cwiczenia na silowni wykonuje sie zazwyczaj z faza bezdzechu, ale
wdech i wydech nastepuje po kazdym pelnym ruchu,
tetniak, wylew, mozliwosci jest pewnie wiecej... w najgorszym wypadku zylaki... :???:

Mania - 18-08-2005, 08:36

W gimnastyce nie podnosi sie ciezarow, ale zdecydowanie podczas treningu sa elementy silowe. Pamietam, ze trenerzy strasznie na mnie krzyczeli za wstrzymywanie oddechu. Nie bylo mowy by jakiekolwiek cwiczenie bylo wykonane z faza bezdechu. przy kazdym trzeba bylo regularnie i miarowo oddychac.
Widac byl w tym jakis sens, bo pamietam jak sprawdzali czy oddycham.
Najtrudniejsze bylo na poreczach, kiedy spadajac z wyzszej poreczy uderza sie brzuchem o nizsza... I jak tu oddychac w takiej sytuacji?
Mania

bann - 18-08-2005, 09:58

niejasno to napisalem,
wezmy popularne wyciskanie sztangi lezac
opuszczajac sztange bierzesz wdech, podnoszac powinienes wykonywac wydech, wielu trenujacych w tym momencie wstrzymuje oddech, i jest to podswiadome dzialanie, pomagajace im w pokonywaniu wiekszego wysilku,
jednak wiekszosc rozsadnych ksiazek podaje, ze wlasnie w tej fazie powinien nastepowac wydech,
duzo zalezy rowniez oczywiscie od przyjetych obciazen, wydolnosci ukladu krazenia i tolerancji naczyn krwionosnych na takie skoki cisnienia

Mania - 18-08-2005, 10:48

bann napisał/a:
opuszczajac sztange bierzesz wdech, podnoszac powinienes wykonywac wydech, wielu trenujacych w tym momencie wstrzymuje oddech, i jest to podswiadome dzialanie,

Masz racje, tak jest. I w tym momencie (oczywiscie w gimnastyce to sa troche inne cwiczenia - na przyklad sklon do przodu z pozycji lezacej, wykonywany 20 - 30 razy) moi trenerzy sprawdzali czy wstrzymuje oddech i dostawalam potezna bure jesli tak bylo....
Mania