FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JEZIORA - WARUNKI POD WODĄ - j.Wielkie /k.Witnicy

Pozio - 10-09-2005, 22:02
Temat postu: j.Wielkie /k.Witnicy
Fajne jeziorko dojazd w Witnicy od strony Kostrzyna n/O koło banku PKO skręcić w lewo potem cały czas prosto asfaltem aż do szutrowej drogi gdzie będzie kierunkowskaz na ośrodek w Sosnach (Tam nie jechać jezioro też jest, ale nic ciekawego:)) Jechać cały czas prosto szutrówką aż do zjazdu nad jezioro jest oznaczony teraz o jeziorku głębokość 30 m w stojąc na grobli przodem do jeziora prawej dalszej ćwiartce trzeba poszukać woda o przejrzystości średnio około 3-4 m czasami bywa lepiej czasami gorzej bardzo dużo roślinności i bardzo ciekawe powalone drzewa z ryby szczupak okoń płoć w dużych ilościach lin karp no i ponoć sum, (choć o tym wiem z opowiadań kolegi) trochę węgorza
Czy warte uwagi oceńcie sami dla mnie to cały początek mojej przygody z nurkowaniem

dzinks - 10-09-2005, 23:00

A jak obecnie z widocznoscią? Byłem na wiosnę to była wid na 0,5m :/ Wyszliśmy po 20 min.
Pozio - 10-09-2005, 23:12

Hej
W sumie nie byłem tam teraz jakiś miesiąc bo weekendy cały czas na nurkowiskach odległych lecz w śierpniu było róznie jak zaczeła sie klarowć woda przyszły deszcze i znowu było kiepsko ale nie aż tak jak piszesz powiedzmy jakies 2 m lecz po paru dniach znowu zaczeła sie woda klarować po weekendzie spytam znajomych i Ci napisze co i jak bo jutro jedziemy do Lubikowa
pozdrawiam
Pozio

[ Dodano: 18-09-2005, 20:49 ]
Nurkowanie 18-09-2005
Temp. Wody 18°C
Temp.pow.25·C
Przejrzystość 0-5m – 2-3m
5-10m – 1m
Ryb trochę jest, ale w porównaniu do innych lat bezrybie nadal fajne widoki, jeśli chodzi o zatopione drzewa

cad - 23-01-2006, 13:15

plynac od grobli w prawo mozna znalezc sciete pnie drzew (wrosniete w ziemie). sciecie jest jakies 1m lub poltora pod powierzchnia wody. to znaczy, ze poziom wody musial byc kiedys jakies dwa metry nizej. przypuszczam, ze poziom wody podniosl sie po usypaniu grobli (jest w niej sluza z ktorej plynie rzeczka)
w lewo od grobli idac brzegiem mozna trafic na zrodelka, woda splywa do jeziora.
czy ktos zna historie tego jeziorka?

przy okazji czy jeziorko w Sosnach jest warte odwiedzenia? jakie glebokie jest to jezioro?
kub.a

marmiel - 11-05-2006, 21:05

2006-05-11
Temperaturaa wody 12 przy dnie na 8 metrach 7
Widoczność bardzo słaba - w porywach do 2 metrów.

UWAGA - Atak meszek.
Nie mogliśmy normalnie złożyć sprzętu - kolega samochodem jechał w mokrej piance. Ubieraliśmy się za Witnicą na stacji benzynowej.
Odradzmy nurkowanie do momentu kapitulacji meszek.

Pozio - 30-05-2007, 23:05
Temat postu: Jak na razie woda rewelacja
Witam
Na dzień dzisiejszy można smiało wykonać tam nurka widoczność około 4-5 m , dwa tygodnie temu fajne nurkowanko w dzień , a tydzień temu byliśmy na nocnym i równiez było rewelacyjnie.

danielmichalak - 06-06-2010, 22:27

Na powierzchni wody przy "plaży" spora warstwa pyłków,
W zakresie do 2 metrów wiura poniżej 50cm,
w zakresie 2-4 metrów wizura max 70cm,
w zakresie 5-7 około 1,5 metra (ogólnie szkoda czasu obecnie na danie tam nura) :marl:

Pozio - 07-06-2010, 11:25

to nie ciekawie ale dzięki za info bo właśnie chciałem sie tam wybrać żeby zobaczyć co słychać pod wodą. Widze że była by to strata czasu :)