FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE REKREACYJNE - Rekiny i dziury...

Dorota i Wojtek - 15-10-2005, 09:38
Temat postu: Rekiny i dziury...
PS.
;) - dla tych co nie lubią naszych kilometrowych postów - do pobrania filmiki na końcu tekstu... :)

Hej!

Safari nurkowe to taki czas spędzany przede wszystkim na wodzie, a w mniejszym przedziale czasu pod wodą - choć niektórym wydaje się inaczej ;) .

Dodatkową atrakcją takiej formy spędzania czasu jest to, że nie można od niej uciec tzn. grupa ludzi jest skazana na siebie czy się im to podoba czy nie... ;)

...ale nie o tym miało być :)

Pływając na południu egipskiej części M. Czerwonego zahaczyliśmy o miejsca, które zawsze warte są odwiedzenia. Tutaj wyjaśnienie: większość organizatorów safari określa je często mianem "głębokie południe" i podaje okolice miasteczka Berenice (czyt. Berenis) na południu Egiptu jako cel... Gdyby zerknąć na mapę, to szybko okaże się, że safari takie raczej powinno nosić nazwę północnego (wybrzeże egipskie zajmuje trochę ponad 1/3 "długości" M.Czerwonego). Pewnie właśnie ze względu na położenie Egiptu określenie "deep south" oznacza to co oznacza... :)

Jeżeli plan nurkowań nie zakłada przekraczania granic wód terytorialnych Egiptu, to okoliczne rafy, a także wszystkie dostępne tu (na południu Egiptu) parki morskie można spokojnie zwiedzić wypływając z jednego z portów w Marsa Alam.

Płynąc tam, albo z powrotem warto rozważyć nurkowania na 3 interesujących (z różnych względów) rafach:

- "El Malahi" - system szpar, kanałów małych i większych grot, gdzie przy odrobinie fantazji nurkowanie może przypominać latanie pomiędzy wieżowcami Nowego Jorku... Całość otoczona olbrzymim ogrodem koralowym

- "Cathedral" nazywana czasem "Shaab Claudia". Nazwa "katedra" nie jest tu przypadkowa. Rafa (a raczej jej część) przypomina wielką nawę kościelną z całą masą "witraży" utworzonych przez otwory wychodzące na zewnątrz. System obejmuje trzy duże pomieszczenia i kilkanaście przylegających. Dostępność jest różna: do największej sali możnaby spokojnie wjechać TIR'em, ale bez problemu można tu znaleźć miejsca tworzące kilkumetrowej długości zaciski. Z punktu widzenia nawiedzonego jaskiniowca "jaskinie" na tej rafie powinny być określane raczej jako "cavern" (groty) - w większości można znaleźć (łatwiej lub trudniej) dostęp do powierzchni wody, ale wrażenie i tak jest niezłe...

- "Elphinstone" - rafa ta nadaje się (ze względu na położenie) na początek, albo koniec safari. Powszechnie znana także jako "shark house" ;) . Tak naprawdę to taki back-up większości przewodników, którzy odstraszają rekiny... Na Elphinstone (nazwa pochodzi od nazwiska odkrywcy rafy) rekiny spotkamy na 90%, hm... może nawet na 95% :)
Miejsce to przypomina olbrzymie wrzeciono ustawione swoją długością w kierunkach pn-płd. Na północy znajdziemy plateau położone na głębokości 22-38m. Stąd możemy spłynąć wraz z zazwyczaj silnym prądem wzdłuż ściany wschodniej lub zachodniej obydwie opadają na trochę ponad 100m w pasie przyrafowym. Na południu znajdziemy drugie plateau przypominające raczej rodzaj górskiej grani zwężającej się wraz ze wzrostem głębokości. Dla tych "co się znają" ;) rafa przygotowała ciekawostkę na samym końcu plateau: łuk na głębokości ponad 50m (sufit 54m) - tuż obok koralowa iglica przypominające słynne "Igły z Chamonix" (takie chude i wysokie góry trochę przed szczytem Mont Blanc ;) ), a wokół... kilka krążących oceanicznych żarłaczy białopłetwych...

No to na koniec próba dla tych o mocnych nerwach (będą co prawda rekiny, ale mocne nerwy przydają się ze względu na jakość naszych filmików ;) )

ok.
Pływamy z rekinami uznanymi przez strachulców za jedne z czterech najniebezpieczniejszych gatunków tych zwinnych zwierzaków

Pobierz i zobacz straszliwy film o miłych rekinach coś koło 9,5MB

drugi nie mniej straszliwy filmik będzie o dziurach małych i dużych...

Pobierz i zobacz straszliwy film o podwodnych dziurach (klaustofobicy mogą zamykać oczy) grubość pliku ok. 7MB

:wave:

Aston - 15-10-2005, 17:13

Mialem kiedys bliskie spotkanie z rekinem, ale bylo krotkie i rekin tez troche inny ;)
a ten film to poprostu plywanie wsrod rekinow - robi wrazenie. na dodatek weszliscie z lodzi do wody i juz!

:wave: :wave:

P.S.

Uwaznych czytaczy prosze o wyrozumialosc - czasem myle y - z wynika to z pisaniu na roznych klawiaturach.
Mea culpa. :)

aniam - 15-10-2005, 21:14

Miałam okazję przez prawie 2 tyg.co wieczór brodzić z małymi rekinami rafowymi.
Od tamtego czasu interesuje mnie wszystko na temat rekinów.
Pilnie śledzę każdy film o nich na Discovery albo National Gegogr.
Pozdrawiam !

Dorota i Wojtek - 16-10-2005, 00:04

upss , ale dałem ciała... :oops:

W pierwszym poście miałem dodać, że muzyka w naszych dwóch dreszczowcach jest bardzo hm... specyficzna z gatunku "techno-natura". Składa się w głównej mierze z oddechu Doroty, jakiś trzasków o obudowę kamery i fantastycznie pokrywających wszystko odgłosów pracy silnika kamery ;)

Mamy nadzieję, że ewentualni oglądacze wyłączyli dźwięk zanim wyłączyli obraz... :22:

Uważnemu krytykowi dziękujemy za wskazanie jak to ładnie ujął "niepełnej synchronizacji dźwięku i obrazu" ;) ;)
W nagrodę wysłaliśmy foty rekinasów (na szczęście bez dźwięku :roll: )

Aston - 16-10-2005, 00:35

Dorota i Wojtek napisał/a:
W pierwszym poście miałem dodać, że muzyka w naszych dwóch dreszczowcach jest bardzo hm... specyficzna z gatunku "techno-natura". Składa się w głównej mierze z oddechu Doroty, jakiś trzasków o obudowę kamery i fantastycznie pokrywających wszystko odgłosów pracy silnika kamery

Mamy nadzieję, że ewentualni oglądacze wyłączyli dźwięk zanim wyłączyli obraz...

Ja mam wrazenie, tak jakbym to ja sam filmowal te chrzestnoszkieletowe.
(to tylko taka hmmm.... alegoria, albo jakies inne trudne slowo)
To jest bardzo naturalne!

:wave: :wave:

Dorota i Wojtek - 19-10-2005, 10:49

Poniżej nieśmiała próba pokazania kawałka El Malahi"

i części Ekipy zbrojarzy ;) , uczestniczącej w całej imprezie...

PS.
Z różnych względów nie mamy żadnych fotek z "Katedry" - jedyne co możemy zaproponowac to obejrzenie naszego straszliwego filmidła z pierwszego postu w tym temacie... :???:

Luhan - 10-11-2005, 18:21

A to autorka wyżej prezentowanego filmu (w) akcji.

Inne zdjęcie z tego nurkowania tutaj http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=777553

Waldemar Jarzynka - 10-11-2005, 20:23
Temat postu: Rekiny
A to maly aktor strasznego filmu o rekinach.

Pozdrawiam wszystkich entuzjastów chrzęstnoszkieletowych!

Waldek

Luhan - 10-11-2005, 22:40

Mały aktor? Ładnie brzmi. O ile pamiętam tych aktorów było co najmniej trzech i były wielkości średniej krowy.
Super fotki. Ja dopiero się uczę.

[ Dodano: 10-11-2005, 22:51 ]
DiW piszą, że nie mają zdjęć z Katedry. Pozwolę sobie umieścić skromną próbkę. Z tym tweenem to albo D albo W. Z tej odległości słabo widać. Zdjęcie tez jest jakościowo średnie.