| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE REKREACYJNE - Jeziora koło Gostynina
Theodor - 16-10-2005, 16:39 Temat postu: Jeziora koło Gostynina Witam - poszukuję informacji na temat nurkowania w jeziorach koło Gostynina.
Pozdrawiam...
nevada - 16-10-2005, 19:44
Cześć,
jeziorko jest akwenem dość często odwiedzanym przez odłam janówkowy warszawskich nurków Warunki - od 0,5 do (podobno) 6 metrów. Ciekawy litoral z pięknym wrakiem poloneza na 6 metrach. Duzy parking u chłopa - 3 zł/os za wjazd. Są dwa pomosty- polecam drugi z racji piaszczystego dna, bo na pierwszym można się zapaść po kolana w muł. Jeziorko ma głębokość max 31 metrów, ale trzeba długo płynąć, a wokół same dłużyzny, jak w polskim filmie... najciekawiej jest na płytkiej wodzie max 10 m, gdzie dużo zwierza czycha na płetwonurka. Akwen polecany głównie zapracowanym ze względu na bliską odległość od stolicy - można np wybrać się po pracy na nocnego
pozdrawiam
p.s. z drugiego parkingu nie płyń nigdy w prawo. Drastycznie spada tam widoczność ze względu na mały wyciek ze sławojki
maczaty - 17-10-2005, 16:11
Theodor użył liczby mnogiej, a że w okolicy są jeszcze inne zbiorniki, to wypada zawęzić - nevada pisze o jeziorze Białym (skręt z szosy Gostynin - Duninów do wsi Białe, przy zrujnowanym drzewie w prawo).
Byłem wczoraj; widoczność jak na to miejsce może nie rewelacyjna, ale żywiny w opór
Theodor - 19-10-2005, 20:38
Dziękuję bardzo za informacje, ale czy tylko w jeziorze Białym są warunki w miarę
korzystne na nurka? Mam zamiar odwiedzić ten region jeszcze kilka razy w tym roku...
Pozdrawiam...
nevada - 19-10-2005, 23:29
Tak, warunki są w miarę korzystne. teraz powinny się poprawiać. Ja nurkowałem w lato i nie narzekałem.
maczaty - 20-10-2005, 12:36
| Theodor napisał/a: | ale czy tylko w jeziorze Białym są warunki w miarę
korzystne na nurka? |
Podpytaj może kogoś z Płocka/Gostynina albo przy okazji wizyty nad Białym przeprowadź rozpoznanie bojem
Theodor - 23-10-2005, 21:34
Właśnie wróciłem z sobotnio - niedzielnego nurka nad Białym. Wyjazd uważam za udany, duża ilość rybek, troszeczkę drzew ( pod wodą), widoczność jak na nasze warunki w normie, około 4m. Chciałbym jeszcze w tym roku zanurkować w Jeziorze
Lucieńskim - tym obok Białego... podobno też jest niezłe... Poszukuję wiadomości na jego temat.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
tecmax - 24-10-2005, 09:10 Temat postu: Jeszcze jedno Jeziorko......... Jest jeszcze jedno ciekawe jeziorko w okolicy....
Jadąc z gostynina, po wieździe do Lucienia mijamy z lewej kościół po prawej mamy pocztę i drogę nad jeziorko gorzewo, skręcając w nia i jadąc ok 2-3km (w połowie drogi kończy się asfalt) dojedziemy nad fajne malownicze jeziorko, Gorzewo. Niestey nie mam informacji co do atrakcji podwodnych i głębokości, w sezonie nurkowałem tam w ABC i do głębokości 5-6m widoczność była lepsza niż nad Białym, no i rybek też całkiem sporo. Może w poniedziałek 31 popływamy tam troszkę głębiej.
MiroXXL - 24-10-2005, 16:21
Warunki tam są ok, prawie zawsze ktoś nurkuje. 9 pażdziernika termoklina była na 12 metrach, na 20 widać było przyrządy bez latarki. W jeziorze są wraki 2 aut, podwodne pomosty, stoliki, ładny litoral i dużo szczupaków. Wczoraj widoczność była słabsza, do 5 metrów. 20 metrów osiąga się płynąc 10 minut od brzegu na azymut 150 stopni.
maczaty - 24-10-2005, 16:55
I to brzmi apetycznie Trzeba załatać perforację w sucharku i zwizytować bajoro prędziutko cztery
Theodor - 24-10-2005, 22:28
- MiroXXL! - czy aby na pewno piszesz o jeziorze Gorzewo??? Podczas rozmów z osobami tam nurkującymi, nikt nie wspomniał o takich "atrakcjach". Pod uwagę brane
było tylko Jezioro Białe i Lucieńskie...
Pozdrawiam...
Coper - 25-10-2005, 13:51
Chyba kolega "MiroXXL" pisze o atrakcjach jez. Białego, bo w jez. Sumino (tak nazywa się te jezioro, do którego opis dojazdu opisał "tecmax" to nie za bardzo jest sens nurkować. Moim zdaniem. Głęb. max, nie pamietam, ale kole 6-8 m, widoczność hmmm może z 0,5-1 metr.
maczaty - 25-10-2005, 13:54
Coper, może jako ekspert zasugeruj coś w okolicy oprócz Białego, bo jest zapotrzebowanie społeczne
duch - 25-10-2005, 14:20
Z nieficjalnego info wiem że już tuż tuż będzie baza nad Białym i będzie gdzie flachy nabić i nie tylko.
Pozdr Duch
Coper - 25-10-2005, 15:14
Oprócz Jez. Białego polecam jez. Lucieńskie (w Lucieniu trzeba skręcić na Miałkówek) - pow. ponad 200 ha, max głęb. - 20 m (głeboczek), średnia głęb. 10 m. Warunki są dużo gorsze niż nad Białym, ale czasami (tuż przed miksją wiosenną i jesienna) przejrzystośc jest ponad 4m. Okoliczne jeziora (ponad 42 na pojezierzu gostynińskim) to jeziora małe, płytkie z kiepską przejrzystością. Można ponurkować, ale na zasadzie - "Tu też nurałem, dużo nie widziałem".
maczaty - 25-10-2005, 16:18
| Coper napisał/a: | | Okoliczne jeziora (ponad 42 na pojezierzu gostynińskim) to jeziora małe, płytkie z kiepską przejrzystością. Można ponurkować, ale na zasadzie - "Tu też nurałem, dużo nie widziałem". |
I dlatego Białe nazywa się Białe
Dzięki za wieści - trochę żal, ale to już daje jakiś obraz całości.
Theodor - 25-10-2005, 22:22
Duchu! - dziękuję za informację o bazie nad Białym... Kiedy można się spodziewać
rozpoczęcia działalności ??? - Na wiosnę, czy może jeszcze wcześniej???
duch - 27-10-2005, 10:11
Z kolejnych nieoficjalnych wiadomości wiem, że niedługo zacznie się budowanie pomieszczeń.
Jak się pobudują to jeszcze prąd itd. więc podejrzewam że ruszy pełną parą około wiosny - ale może i wcześniej. Lokalizacja miejscowość Białe, środek jeziora .
Jak będę znał szczegółowe info dam znać
Pozdr Duch
Theodor - 27-10-2005, 20:04
Super! - piękne dzięki.
duch - 28-10-2005, 08:55
Theodor Przycisk "Pomógł" powciskany ?? Pewnie odpowiadający się ucieszą
Pozdr
MiroXXL - 29-10-2005, 19:58
| Theodor napisał/a: | - MiroXXL! - czy aby na pewno piszesz o jeziorze Gorzewo??? Podczas rozmów z osobami tam nurkującymi, nikt nie wspomniał o takich "atrakcjach". Pod uwagę brane
było tylko Jezioro Białe i Lucieńskie...
Pozdrawiam... |
Racja piszę o Jeziorze Białym. Sorkaza zamieszanie.
[ Dodano: 29-10-2005, 20:05 ]
| Theodor napisał/a: | Duchu! - dziękuję za informację o bazie nad Białym... Kiedy można się spodziewać
rozpoczęcia działalności ??? - Na wiosnę, czy może jeszcze wcześniej??? |
Słyszałem, że baza nad Białym dawno już byłaby, gdyby nie opór miejscowej ludności.
Hałas spreżarek, ma odstraszać turystów.
Może to nie jest blisko Gostynina ale polecam również jezioro bodajże Orłowskie - jakieś 10 km od Lipna. Pozytywnie mnie zaskoczyło.
duch - 31-10-2005, 11:19
Baza Crazy Shark ruszyła od piątku, jest sprężarka i butle można bić.
Czynna ma być od teraz już chyba codziennie przez cały rok . Zastanawiam się czy się nie wybrać jutro.
Pozdr Duch
MiroXXL - 02-11-2005, 14:13
| duch napisał/a: | Baza Crazy Shark ruszyła od piątku, jest sprężarka i butle można bić.
Czynna ma być od teraz już chyba codziennie przez cały rok . Zastanawiam się czy się nie wybrać jutro.
Pozdr Duch |
Gdzie ta baza dokładnie? środek ale pn czy pd brzeg? Ja zawsze do tej pory z pn nurkowa łem. Nitrox również będzie?
duch - 02-11-2005, 15:02
Widziałem że na p.r.n wrzucili opis dojazdu więc podaję za nimi:
Wawy najlepiej jechać w kierunku Gostynina przez Sochaczew i Łąck. Tuż przed
Gostyninem jest miejscowość Legarda, tam należy skręcić w prawo w szeroką
asfaltową drogę. Mijamy przejazd kolejowy (uwaga!, niestrzeżony), ignorujemy
skręt w prawo do szpitala Kruk, cały czas jedziemy prosto aż do skrzyżowania T-
kształtnego (właściwie drogi krzyżują sę pod kątem ostrym). Tu skręcamy w
prawo. Przejeżdżamy przez Helenów i zaraz potem Lucień - tu po lewej
charakterystyczny punkt - kościół Gargamela, . Zaraz za miejscowoscią
Lucień jest mostek i tuż za nim skręt w prawo oznaczony drogowskazem
"Białe 1"
Tu skręcamy w prawo. Mijamy dwa bardzo ostre zakręty w lewo i prawo i dalej
podążamy za znakami "Crazy Shark" (zaraz za zabudowaniami po lewej stronie
skręcamy w prawo w bitą drogę, potem ostry zakręt w lewo i JUŻ! .
Z innych miast najlepiej dotrzeć do Gostynina i znaleźć rozwidlenie drogi przy
wyjeździe na Gąbin, Płock i tam wybrać drogę w lewo na Lucień, dalej jak w
powyższym opisie.
Gdybyście mimo wszystko mieli problemy z trafieniem to dzwońcie:
Łysy - 501-267-754
Twardziel - 602-356-714
Pozdr Duch
MiroXXL - 02-11-2005, 15:08
| duch napisał/a: | Widziałem że na p.r.n wrzucili opis dojazdu więc podaję za nimi:
Wawy najlepiej jechać w kierunku Gostynina przez Sochaczew i Łąck. Tuż przed
Gostyninem jest miejscowość Legarda, tam należy skręcić w prawo w szeroką
asfaltową drogę. Mijamy przejazd kolejowy (uwaga!, niestrzeżony), ignorujemy
skręt w prawo do szpitala Kruk, cały czas jedziemy prosto aż do skrzyżowania T-
kształtnego (właściwie drogi krzyżują sę pod kątem ostrym). Tu skręcamy w
prawo. Przejeżdżamy przez Helenów i zaraz potem Lucień - tu po lewej
charakterystyczny punkt - kościół Gargamela, . Zaraz za miejscowoscią
Lucień jest mostek i tuż za nim skręt w prawo oznaczony drogowskazem
"Białe 1"
Tu skręcamy w prawo. Mijamy dwa bardzo ostre zakręty w lewo i prawo i dalej
podążamy za znakami "Crazy Shark" (zaraz za zabudowaniami po lewej stronie
skręcamy w prawo w bitą drogę, potem ostry zakręt w lewo i JUŻ! .
Z innych miast najlepiej dotrzeć do Gostynina i znaleźć rozwidlenie drogi przy
wyjeździe na Gąbin, Płock i tam wybrać drogę w lewo na Lucień, dalej jak w
powyższym opisie.
Gdybyście mimo wszystko mieli problemy z trafieniem to dzwońcie:
Łysy - 501-267-754
Twardziel - 602-356-714
Pozdr Duch |
Lepiej z W-wy jechać na most w Wyszogrodzie tam przeskoczyć na drugą stronę Wisły i jechać prosto wzdłuż Wisły, jej lewą stroną przez Płock nie w jeżdzając do miasta oczyw. ! Mniej TIR-Ow i beczek z paliwem.
Więc baza jest na Pd brzegu jak rozumiem? Tam gdzie pomosty i kąpielisko?
Krzysiek Ślepowroński - 15-12-2005, 15:35
tu jest link http://www.nitrox.pl/mapa.html do sttrony CN Crazy Shark gdzie jest mapka sytuacyjna jak dojechac do bazy. Jako uzupelnienie informacji Ducha. dla wyjasnienia nie ma tam pomostow ani kapieliska ostatnio topilismy tam pod woda platformy ale tego na powierzchni nie widac:P
wiesiek01 - 16-12-2005, 20:43
| MiroXXL napisał/a: | | polecam również jezioro bodajże Orłowskie - jakieś 10 km od Lipna. Pozytywnie mnie zaskoczyło. |
MiroXXL możesz podać więcej szczegółów: w jakim kierunku od Lipna, warunki, głębokość
i gdzie nabić w pobliżu flaszki ? Może znasz bazę w okolicy Lipna (poza Toruniem oczywiście )
Pozdrawiam,
MiroXXL - 21-12-2005, 16:30
| wiesiek01 napisał/a: | | MiroXXL napisał/a: | | polecam również jezioro bodajże Orłowskie - jakieś 10 km od Lipna. Pozytywnie mnie zaskoczyło. |
MiroXXL możesz podać więcej szczegółów: w jakim kierunku od Lipna, warunki, głębokość
i gdzie nabić w pobliżu flaszki ? Może znasz bazę w okolicy Lipna (poza Toruniem oczywiście )
Pozdrawiam, |
W kierunku Pd-Zach od Lipna jechałem z Wa-wy przez Płock i Dobrzyń. W Jeziorze jest na pewno 30 metrów, zrobiłem bardzo łatwą 30-kę z brzegu. Znają jezioro nurkowie z Włocławka, było tam sporo ekip ćwiczących strażaków.
[ Dodano: 24-05-2006, 03:02 ]
Nurkowalem w Bialym, tj na najnowszych mapach zwanych Jeziorem Bielskim. Z pn brzegu od rolnika. 7 i 14 maja o bodajze. po raz pierwszy mialem tam taka widocznosc ze na 27 metrch spokojnie widac przyrzady bez swiatla. Duzo pletwonurkow wytrwale rylo dno zostawiajac rynne i chmury wzburzonego mulu. Litoral sie zazielenil ledwie. Cos mi sie wydaje, ze wybito, wyklusowano lub zlowiono wszystkie duze szczupaki ktore dotychczas zawsze tu ogladalem. Widac duzo okoni ktorych w tych miejscach wczesniej nie bylo, ze wzgledu na szczupaki. Temp. wody pow. 13 stopni ale termoklina juz na 4 metrach.
Na jeziorze widac boje biala i niebieska. A koledzy ktorzy tam nurkowali w tym roku opowiadali o siakichs platformach z lustrami?! Oni nurkowali z bazy.
Ja zadowolilem sie wrakiem Poloneza i widokiem licznego narybku!
|
|