FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Apteczka na Wyjazd Nurkowy

Faraday - 18-10-2005, 14:37
Temat postu: Apteczka na Wyjazd Nurkowy
Jestem poczatkującym nurkiem - pierwszy raz jadę do Egiptu i zastanawiam się jak powinna być skompletowana apteczka na wyjazd - w skrócie CO ZABRAĆ? Może ktoś udzieli mi takowej porady?
duch - 18-10-2005, 14:42

Weź sprzęt nurkowy i coś na zemstę faraona. Jak nie to na miejscu też kupisz, albo w bazie bedą mieli (i sprzęt i leki :22: ).
Weź też gorzką żołądkową- działa wyśmienicie na wszystko.

Pozdrawiam :dj: Duch

[ Dodano: 18-10-2005, 14:49 ]
A jak nie zurzyjesz leczniczo to będzie niezła impreza przed wylotem :22:

TomM - 18-10-2005, 14:59

Typowo CMASowskie podejście :)
Zabierz Nifuroksazyd i Cinnarizinum. Jakby tak kiwało na łodzi...

Andrzej Kosko - 18-10-2005, 15:49

TomM napisał/a:
Typowo CMASowskie podejście
Tzn.zdrowe i normalne
TomM napisał/a:
Jakby tak kiwało na łodzi...
a wtedy są dwie opcje:
-zmulony prochami nuras włazi pod wodę
-zmulony rzyganiem...j.w. ;-)

TomM - 18-10-2005, 16:26

Andrzej Kosko napisał/a:
-zmulony prochami nuras włazi pod wodę
-zmulony rzyganiem...j.w. ;-)

Nie. Jest jeszcze trzecia opcja: Cinnarizinum. Stosowana profilaktycznie (przed wypłynięciem) zabezpiecza przd nudnościami, ale nie przymula i nie zwiększa podatności na narkozę lub oxytox. To lek poprawiający przepływy mózgowe, działanie uboczne jest przeciwwymiotne. Natomiast leczniczo jest na nic. Pół godziny przed wypłynięciem 1 tabl, następna najdalej po 4 godzinach (po wyjściu z pierwszego nurkowania). Zastosuj, a uwierzysz :)

Adventure Team - 18-10-2005, 16:28

ja kupuje leki w Egipcie
na bujanie bierzemy EMERAL
a na zemste ANTINAL:)

ja wyjazd jest stacjonarny to apteki w Egipcie sa na kzdym kroku a więc nie musisz sie specjalnie przygotowywac.

Pozdrawiam

Kasia

Faraday - 18-10-2005, 16:41

Dziękuję Wam za wyczerpujące informacje! Mam pytanie do Kasi: Nie wybierasz się przez przypadek do Egiptu w piatek, razem z Michałem na bynajmniej nie stacjonarny wyjazd? :))) Pozdrawiam
duch - 18-10-2005, 17:14

Jeszcze polecałbym w Egipcie zakup soli - do uzupełniania elektrolitów czy jakość tak. Dobre na odwodnienie.
Nazywa się to to Rehydro .... coś tam coś tam. Polecam codzienie do litrowej butli minteralnej ze 2 saszetki. A tak w ogóle to ze 2-3 litry wody nie gazowanej trzeba wciągać.

Pozdr :dj: Duch

nuras5 - 18-10-2005, 17:56

TomM napisał/a:
Jest jeszcze trzecia opcja: Cinnarizinum

TomM- przed wyjazdem na dłuższe pływanko chciałem, żeby kolega mi to zapisał- w aptece nie chcieli sprzedać bez recepty - alke sprawdził i stwierdził, że to na jakieś straszliwe choróbska.
Jak to dostać? :oops:

duch - 18-10-2005, 18:28

Co Ty nie truj się żadną chemią, najlepsze są metody naturalne.
Wiesz ziemniaki, cukier trochę rurek i masz lekarstwo gotowe :22:

Pozdr

TomM - 18-10-2005, 18:47

Cynaryzyna jest na receptę. To jest lek na zaburzenia krążenia mózgowego, np. w zespołach migrenowych. Kojarzenie z alkoholem jest przeciwwskazane. Ma działanie przeciwhistaminowe, ale nie daje otępienia jak np. awiomarin.
Nie ma rady, ktoś musi receptę wypisać.

Andrzej Kosko - 18-10-2005, 19:46

TomM napisał/a:
Zastosuj, a uwierzysz
Ależ wierzę,oczywiście-to żart był taki.Mnie akurat tak skonstruowano,że nie oddaję hołdu Neptunowi.Niemniej nazwę leku już sobie zapisałem-może się przydać (całe życie taki młody jak dziś nie będę) :mrgreen:

[ Dodano: Wto 18 Paź, 2005 ]
duch napisał/a:
Wiesz ziemniaki, cukier trochę rurek i masz lekarstwo gotowe
I przepuścic przez dębinę-pycha!
sharkey - 18-10-2005, 21:21

TomM napisał/a:
Zabierz Nifuroksazyd i Cinnarizinum

Tomek a jeszcze Immodium ( lub Loperamid - jeden czort )- zapomniałeś ?
Nifuroksazyd to wytłucze co większe paskudy wewnątrz ale Loperamid zakręca tylni dolny kranik ,skracając męki siedzących na tronie do góra 1/2 doby . Tylko proponuje dawki polskie co najmniej razy dwa ( a co poniektórzy i mnożnik cztery radzą ).
Nie od rzeczy jeszcze maść antybiotykowa "ogólnego stosowania " Np. Triderm przyspiesza gojenie drobnych otarć i poparzeń.
Otinum lub Dicortineff do uszu przy odpaleniu "ucha pływaka ".
pzdr.

Pozio - 25-10-2005, 03:49

TomM napisał/a:
Jakby tak kiwało na łodzi...

Jak dobrze kiwa to się idzie na dziób bo tam największa frajda
Typowo LOK-owskie podejście

duch napisał/a:

no a to jest zdrowe i normalne:))

Andrzej S - 25-10-2005, 18:20

duch napisał/a:
Wiesz ziemniaki, cukier trochę rurek i masz lekarstwo gotowe :22:

Pozdr

I tu sie zgadzam w calej rozciaglosci. Przy czym ja ziemniaki zastepuje innymi darami natury. Do tego dodaje jeszcze troche wynalazku pewnego aptekarza, co do ktorego teraz pewna korporacja ma prawa i czlowiek jest przez caly wyjazd zdrowy :szampan: .

Pozdrawiam,
Andrzej

stiwi - 25-10-2005, 22:56

Poza wspomnianym Otinum, warto wziąć Afrin, nigdy nie wiadomo kiedy dorwie na jakiś paskudny katar. Moja "apteczka nurkowa" to:

- Otinum oraz "mętny płyn" :)
- Afrin
- Ibuprom zatoki

Choć ten ostatni nie jest chyba zalecany przed nurkowaniem, ale nie jestem pewien.

Pozdrawiam,
Sebastian.