FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - 2 kolejne filmy Slawka Packo z jaskin Francji

MTBiker - 24-10-2005, 11:01
Temat postu: 2 kolejne filmy Slawka Packo z jaskin Francji
Witam

Na stronie www.stajniakleina.pl w dziale video umiescilismy kolejne 2 filmy, autorstwa Slawka Packo, z naszego wrzesniowego wyjazdu do jaskin rejonu Lot/Dordgone. W wyprawie brali udzial Slawek Packo, Ania Rapp (butle stage TŻ), Kicik, Klein i nizej podpisany. Nowe filmy to Fountain du truffe i Grotte du Poumayssen

Serdecznie zapraszamy do ogladania

Pzdr
Lukasz Lechowicz

kabuzjk - 29-10-2005, 21:30

Filmy są super fajne nuki i jaskinie szkoda że w Polsce takich nie ma.
Pozdrowionka.

kamyk - 01-11-2005, 23:27

Fajne filmiki jezeli bedziecie chcili nurwoac w S.A. zapraszam :D

[ Dodano: 02-11-2005, 00:00 ]
ale mam opytanie do autora: jak nurkowaliscie to nie widzialem zebyscie oznaczlia swoja droge na lince ?? Czy moze tak dobze znaliscie to jaskinie ?? :arrow: :?:

Aston - 02-11-2005, 01:49

kamyk napisał/a:
Fajne filmiki jezeli bedziecie chcili nurwoac w S.A. zapraszam :D

tak btw - byles kiedys w ogole w SA? (kropki sa raczej nie na miejscu), a znasz moze przypadkiem stolice stanu i glowna linie kolejowa? czy moze mieszkasz za daleko od niej i latasz samolotem?

:wave: :wave:

kamyk - 02-11-2005, 07:45

Aston napisał/a:
tak btw - byles kiedys w ogole w SA? (kropki sa raczej nie na miejscu), a znasz moze przypadkiem stolice stanu i glowna linie kolejowa? czy moze mieszkasz za daleko od niej i latasz samolotem?

a tobie o co znowu chodzi ?? :evil:

MTBiker - 02-11-2005, 09:49

Kamyku

Globalizacja w pelni, swiat stal sie maly wiec ... interesowalem, i interesuje sie dalej, Australia jako miejscem do nurania ... nie na wielkiej rafie barierowej ale wlasnie w jaskiniach (dziurach)...
moze mi powiesz (a raczej potwierdzisz pewne info) - czy majac uprawnienia IANTD Technical Cave Diver moge nurkowac w australijskich jaskiniach ? czy tez wymagane sa jakies glejty i dodatkowe papierki ?

Pzdr
Lukasz Lechowicz

kamyk - 02-11-2005, 23:45

MTBiker napisał/a:
Kamyku

Globalizacja w pelni, swiat stal sie maly wiec ... interesowalem, i interesuje sie dalej, Australia jako miejscem do nurania ... nie na wielkiej rafie barierowej ale wlasnie w jaskiniach (dziurach)...
moze mi powiesz (a raczej potwierdzisz pewne info) - czy majac uprawnienia IANTD Technical Cave Diver moge nurkowac w australijskich jaskiniach ? czy tez wymagane sa jakies glejty i dodatkowe papierki ?

Niestety W austrlai obowizju tylko CDAA uprawinia do nurkowania w grupie: jaskinie itp...co nie powiem ze kurs jest barodz dobry do zrobinia mozna sie duzo nauczyc stresssss tests, itp... taki kurs trwa 3 dni wiec zalerzy od ciebie ... Jezlie jestes wpelni checi zapraszam :)

MTBiker - 03-11-2005, 00:43

troche sie pogubilem w wypowiedzi przedmowcy co zalezy a co nie ode mnie :???:
kurs 3 dni ... jaki??

:arrow:
Gdyby kogos interesowalo to majac uprawnienia innej federacji aby nurkowac w Au legalnie nalezy sie skontaktowac z Standards Director wystapic o CDAA Associate Membership, oraz o Special Visitors Permit (SVP) a nastepnie przeslac/udokumentowac swoje doswiadczenie (logbook) i certyfikacje (plastik). Po zapoznaniu sie z powyzszym przyznawany jest odpowiednik naszego stopnia wg hierarchi CDAA.

Coz moze kiedys jakis pomyslny wiatr mnie na ten drugi koniec globu zawieje :) procedury juz rozpoznane :asthanos:

Pzdr
Luc

kamyk - 04-11-2005, 01:57

MTBiker napisał/a:
troche sie pogubilem w wypowiedzi przedmowcy co zalezy a co nie ode mnie :???:
kurs 3 dni ... jaki??

:arrow:
Gdyby kogos interesowalo to majac uprawnienia innej federacji aby nurkowac w Au legalnie nalezy sie skontaktowac z Standards Director wystapic o CDAA Associate Membership, oraz o Special Visitors Permit (SVP) a nastepnie przeslac/udokumentowac swoje doswiadczenie (logbook) i certyfikacje (plastik). Po zapoznaniu sie z powyzszym przyznawany jest odpowiednik naszego stopnia wg hierarchi CDAA.

Coz moze kiedys jakis pomyslny wiatr mnie na ten drugi koniec globu zawieje :) procedury juz rozpoznane :asthanos:

Pzdr
Luc

Mozesz mi powedziec z kad masz te informacje ?? Poaniewarz z tego co mnie waidmo nie mozna nurkowac u nas jezli sie nie ma CDAA member ??

WolfEeel - 04-11-2005, 04:55

Widzisz, Kamyk skoro odnalazles to forum to pewnie umiesz sie poslugiwac google :rozpacz: Wystarczy wpisac CDAA i na ich stronie w dziale "downloads" poczytac regulamin (punkt 1.4, strona nr. 9).
MTBiker - 04-11-2005, 12:33

kamyk napisał/a:
MTBiker napisał/a:

Pzdr
Luc

Mozesz mi powedziec z kad masz te informacje ?? Poaniewarz z tego co mnie waidmo nie mozna nurkowac u nas jezli sie nie ma CDAA member ??

Przeciez napisalem ze trzeba wystapic o associate membership ... Jesli masz jakies watpliwosci do mojej wypowiedzi polecam kontakt z CDAA Standard Director - George Yarra - standir@cavedivers.com.au i/lub wczesniejsze poczytanie statusu

Pzdr
Lukasz Lechowicz

kamyk - 05-11-2005, 05:30

Znam go bo z nim i z jego zona robilem Kurs :D
Mania - 05-11-2005, 11:35

Kamyk
Czy ty naprawde jestes taki glupi czy tylko udajesz?
Nauczyc sie czytac ze zrozumieniem, ale to chyba dla Ciebie jest za trudne.
Mania
PS. Wiem, ze jestem moderatorem i ze mi nie wypada tak pisac, ale moja cierpliwosc powoli sie wykancza

Tomasz-Szeryf - 05-11-2005, 13:24

MTBiker napisał/a:
Na stronie www.stajniakleina.pl w dziale video umiescilismy kolejne 2 filmy, autorstwa Slawka Packo, z naszego wrzesniowego wyjazdu do jaskin rejonu Lot/Dordgone.

Odbiegając od pedagogicznych podejść do niereformowalnych "twardych przedmiotów" mam pytanie do spec. jaskiniowych. Bardzo mi się spodobał film gdzie pływacie w konfiguracji beztwinowych - tzn. sama płyta i stage. Czy jest to uzależnione prześwitami w jaskiniach czy istnieje inny powód takiej konfiguracji?
A zauważyłem też chyba zwiększoną liczbą balastu co jest sprawa oczywistą ale czy nie stanowi to problemu z prawidłowym trymem?

MTBiker - 05-11-2005, 15:27

Hej

Tomek za speca jaskiniowego to sie nie uwazam ale odpowiadam co i jak :)

Konfiguracja z plyta i dwoma butlami bocznymi (swoisty sidemount) podyktowana byla wygoda - wejscie do fountain du truffe rozpoczyna sie zaciskiem. Przy odrobinie samozaparcie i poswieceniu chwili na wykopanie dziury w osuwajacym sie zwirowym zboczu da sie go pokonac z twinem na plecach... tylko po co... zwirek sie osuwa wiec w drodze powrotnej z twinem znowu by sie trzeba troche odkopac. Druga fajna sprawa tam to ze z dna jak tylko wejdziesz do jeziorka podnosi sie osad - dno to glina zwirkiem i zwirek.... i widocznosc spada dosc mocno wiec zacisk pokonuje sie z zajetymi obiema rekami - poreczowka i szukanie przejscia

Balastu troche wiecej rzeczywiscie - a czy przeszkadza to w zachowaniu trymu to juz mozesz ocenic sam na filmie

(no moze pomijajac moja osobe :arrow: awaria ukladu zasilania suchego skafandra podczas przechodzenia miedzy I a II syfonem i zwiazane z tym 'energiczne' pracowanie pletwami w celu zachowania plywalnosci w drodze powrotnej)

Pzdr
Lukasz Lechowicz

Tomasz-Szeryf - 05-11-2005, 18:59

MTBiker dzięki bardzo za odpowiedź.
Adam Frajtak - 05-11-2005, 21:17

Mania napisał/a:
Kamyk

Wreszcie mowisz naturalnym jezykiem normalnego ludzia ...... choć jak na nura to jeszcze za bardzo owijasz gówno w bawełne :22:

kamyk - 06-11-2005, 04:19

Mania napisał/a:
Kamyk
Nauczyc sie czytac ze zrozumieniem, ale to chyba dla Ciebie jest za trudne.
Mania
PS. Wiem, ze jestem moderatorem i ze mi nie wypada tak pisac, ale moja cierpliwosc powoli sie wykancza

wy poslce nic zescie sie nie zminili PORSTACY i tyle jeden za drugim

dz.

[ Dodano: 06-11-2005, 04:22 ]
PROSTACY przepraszam za pomylke

adriano - 06-11-2005, 07:30

kamyk napisał/a:

Ty za to jesteś skrzywiony psychicznie i ortograficznie ;)

Mania - 06-11-2005, 10:20

kamyk napisał/a:

dz.

PROSTACY przepraszam za pomylke

Tak Kamyk, a to jestes przykladem dobrego wychowania i ogromnej wiedzy nurkowej. I zawsze wiesz co piszesz uzywajac przy tym przepieknej i bezblednej polszczyzny.
Mania

cad - 06-11-2005, 11:37

kamyk napisał/a:

a moze to Australia dziala jak katalizator na nasze "najlepsze" cechy :22:
kub.a

Łukasz - 06-11-2005, 12:07
Temat postu: Kamyk
Witam
Już dawno dodałem Kamyka do listy "ignorowanych" i te jego bzdurne wypowiedzi nie zaśmiecają mojego komputera. Niestety wiele osób zamiast zrobić to samo, stara się Kamyka wychować. Gdyby wszyscy ignorowali jego wypowiedz, nie byłoby zaśmiecania forum nieproduktywnym dyskusjami z Kamykiem.
Mam mały apel do moderatora lub admina. Czy mógłby sprawdzić IP Kamyka i czy on jest naprawdę z Austalii?
Myślę, że Kamyk lepiej pasuje do pl.rec.nurkowanie niż do Forum Nuras. Ubliżanie narodowi polskiemu nie stanowi naruszenia zasad Forum? Jeżeli stanowi to może moderatorzy podejmą jakąś akcję?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie

TOMA52 - 06-11-2005, 13:34

Wracjąc do tematu: wczoraj do północy ogldałem filmy ze Stajni. Jestem pod wrażeniem, może lepiej napisać, że w szoku - zwłaszcza w konfrontacji z kiczem pt. The Cave, który ściągałem tak pracowicie z sieci, łamiąc przy okazji prawo ;-) Wyrazy uznania!
Na filmie z St. Sauveur widziałem na mapce głębokości poniżej 60 metrów - jak daleko zawędrowaliście - na stage'ach był MOD 65?
A jak w innych nurkach - jakie osiągaliście głębokości i na jakich mieszankach?
Czy poręczówki były wszystkie Wasze, czy zastaliśie jakieś olinowane odcinki - widziałem moment konsternacji na jednym z filmów na skrzyżowaniu kilku linek?
Dzięki i pozdrawiam, gratulując wspaniałych nurkowań.
Tomek

MTBiker - 06-11-2005, 13:58

TOMA52

Byl to masz 2 wyjazd w tym roku ten rejon i tym razem najglebsze nurkowanie to 60m. Czesc nurkowan wykonywalismy na Tmx. Nurkowanie byly prowadzone bardzo spokojnie.

Celem tego wyjazdu bylo poznanie nowych i poznanie kolejnych fragmentow juz znanych nam dziur. Glowne ciagi jaskin w ktorych nurkowalismy byly zaporeczowane na stale lecz wymagaly stalej uwagi na to jak :arrow: niektore w sposob bardzo dziwny - vide film z Poumayssen i skrzyzowania, czy tez w zacisku z boku korytarza w Ressel, badz miejscami po suficie - Landenousse.

Opis nurkowan znajduja sie w dziale Wyjazdy - relacje - zapraszam do przeczytania.

Pozdrawiam
:asthanos:
Lukasz Lechowicz

P.S
The Cave obejrzelismy w gronie przyjaciol wczoraj :ojoj:

TOMA52 - 06-11-2005, 19:23

MTBiker napisał/a:
Opis nurkowan znajduja sie w dziale Wyjazdy - relacje - zapraszam do przeczytania.

Oczywiście, przez ten szok nie spojrzałem w inne sekcje na Waszej stronie.
Dzięki raz jeszcze.
Tomek Karski

kamyk - 08-11-2005, 09:44

Moge sie dowiedzeic jak oznaczacie tam droge bo widac ze nie urzywacie z kolowrotkow i liny ??

Dz

CHyba ze znacie jaskinie bardzio dobze ?? :evil: :idea: :?:

TOMA52 - 08-11-2005, 10:06

kamyk napisał/a:
Moge sie dowiedzeic jak oznaczacie tam droge bo widac ze nie urzywacie z kolowrotkow i liny ??

Kamyk, masz to 2 posty wyżej, a resztę na ich stronie. A u was w SA atrakacyjne jaskinie nie są zaporęczowane na stałe?
Pozdrawiam, T.

MTBiker - 08-11-2005, 10:10

kamyk napisał/a:
Dz
CHyba ze znacie jaskinie bardzio dobze ?? :evil: :idea: :?:

I znowu mam watpliwosci w Twoja umiejetnosc czytania ze zrozumieniem. Dwa posty wyzej masz moja odpowiedz dla Tomka opisujaca jak wygladala praca z poreczowkami.

Jesli sugerujesz ze ktokowiek zdrowy na umysle znajac nawet jaskinie bedzie sie w niej (w strefie cave) poruszal bez poreczowki to zaczynam miec pewne watpliwosci w jakakolwiek twoja edukacje jaskiniowa...

Polecam Ci chocby nieco archaiczny "Blueprint for Survival" Exleya czy tez dowolny manual do kursu cave ...

Luc

Sebalast - 08-11-2005, 12:02

MTBiker napisał/a:

I znowu mam watpliwosci w Twoja umiejetnosc czytania ze zrozumieniem.

Lukasz nie kop Pana bo sie spocisz :-) Szkoda sie meczyc. Pogoda na weekend moze bedzie wiec sie pakuj powoli :-)

pozdrawiam

Sebik

MTBiker - 08-11-2005, 13:05

Sebik

Jesli chodzi o pewna pozycje na N od wladka to ze mna jak z dzieckiem mowisz masz...
Jesli o inne to sie bede zastanawial :lol:

ja spakowany praktycznie zawsze jestem i w blokach startowych stoje ...
tylko te prognozy co je ogladam ... tfu tfu

Luc

Sebalast - 08-11-2005, 13:18

MTBiker napisał/a:

Jesli chodzi o pewna pozycje na N od wladka to ze mna jak z dzieckiem mowisz masz...

W ten weekend na pewno nie damy rady tam poplynac. Ale moze jakis Franken, Napoleon ?

pzdr

Sebik

Slawek Packo - 09-11-2005, 12:35

Sebalast napisał/a:
Ale moze jakis Franken, Napoleon ?

A potem jak zwykle skonczy sie na Abille albo Mulinie? ;-)
Paco

Sebalast - 09-11-2005, 12:51

Pewnikiem jo. Ale jest spora szansa na glebokie. Wieczorem zadzwonie. Jak bedzie pogoda to bedzie na pewno cos.

pzdr

Sebik

MartinK - 18-01-2006, 04:13

Fajnie sie bawicie musze przyznac......JJ jowi to chyba zal pupera zciska ze wkraju tak niektorym dobrze ha ah aha ha zazdroszcze wam ze macie tak blisko w zasiegu jazdy samochodowej fajne jaskinie groty i kopalnie.....a czy sa plany na jakies ciekawe filmy na wrakach(czy poprostu przeoczylem cos na waszej stronie. ???)

Pozdr.

PS: Czy ktos z chakowal wam strone czy mi sie tylko tak wydaje bo cos niemoge na nia wejsc ???? www.stajniakleina.pl
Ostatnim razem dziala mi jakies 3 tygodnie temu.

MTBiker - 18-01-2006, 08:36

Hej

Od jakiegos tygodnia nasza strona dziala niestety z przerwami ... wiekszymi czy mniejszymi... niedlugo powinno to wrocic do normy

U nas sa 2 filmiki z wspolnych z Paco wyjazdow na wraki baltyckie. Sa plany zeby ich bylo wiecej.

inne filmy Slawka m.in wrakowe sa np na www.hogarthian.pl

Pzdr
Luc

MartinK - 18-01-2006, 14:16

Super dzieki zaraz przegladne....no i powodzenia ze strona hi hi