| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - CMAS czy PADI -
Małgośka - 24-10-2005, 22:04 Temat postu: CMAS czy PADI - Wita
Mam zamiar rozpoczac przygode z nurkowaniem - jestem z Warszawy i zastanawiam sie nad szkola - zalezy mi nie na szybkim a na solidnym nauczeniu sie nurkowania . Skłaniam sie ku CMAS - NOWA - AMA - dobry wybor - czy jednak mozecie polecici mi cos lepszego?
Pozdrawiam
Piotrek Drdr - 24-10-2005, 23:05
Hej
Ja właśnie u nich zacząłem swoja przygode z nurkowaniem i mogę ich jak najbardziej polecić. Dbają o wysoki poziom i bezpieczeństwo zapewniając przy tym niezłą zabawę.
pozdro
Piotrek
piotrm - 25-10-2005, 07:59
Ja rowniez robilem u nich kurs. I rowniez polecam.
A o federacji ani slowa, bo zaraz bedzie tu kilkadziesiat postow udowadniajacych wyzszosc swojej, z ktorych i tak bedzie plynela jedna konkluzja: liczy sie instruktor, a nie federacja.
Pozdrawiam
wrobel.cwirek - 25-10-2005, 08:54
NASA
Przemek - 25-10-2005, 09:32
Nowa Ama to dobra szkoła, polecam=] a o system sie nie martw, jak bedziesz potrzebowala to i tak zmienisz=]
Marcin_alien - 25-10-2005, 14:50
sa naprawde ok, polecam
duch - 25-10-2005, 15:09
Jak byś chciała jednak indywidualnie mogę polecić dobrego instruktora CMAS z Wawy, który naprawdę dobrze szkoli.
Pozdr Duch
stachu - 25-10-2005, 19:58
szybko to mozemy narobic dzieci nurkowanie to cos wiecej kazda szkola bedzie dobra ktora wprowadzi cie w ten cudowny swiatek i to podwodny tego tez tak szybciutko zycze pozdrawiam .............stachu
Adam Frajtak - 25-10-2005, 19:58
a moze GUI?
Kriss - 25-10-2005, 21:44
| Małgośka napisał/a: | Skłaniam sie ku CMAS - NOWA - AMA - dobry wybor - czy jednak mozecie polecici mi cos lepszego?
Pozdrawiam |
Tak, polecam LOK.
Wita - Gosia.
Pzdr-Kriss
Andrzej Minorczyk - 25-10-2005, 23:11
Powiem tak jak pewnie każdy myśli i już nie raz sam czytałem posty mądrych nurków z doświadczeniem " nie ważne kto uczy ale jak uczy" . . .
Bigas - 26-10-2005, 07:11
Witam.
CMAS-PADI-SSI-LOK i inne co za różnica - najwazniejsze, by instruktor podchodził do nauki i Ciebie z sercem( nurka znaczy się) a nie kasą fiskalną, aby przekazał Ci wiedzę niezbędną do radzenia pod wodą. Znalazłem takiego - nauczył mnie sporo więcej niż program przewiduje i chwała mu za to. Jakby co to daj znać na GG albo mailem podam do niego namiary.
Pozdrawiam
pacio - 27-10-2005, 07:07
| wrobel.cwirek napisał/a: |
NASA |
NAVY:D
co do szkolen, nie wazne czy CMAS czy PADI, wazne zebys sie bezpiecznie i dobrze czul podczas szkolen
Bigas - 27-10-2005, 07:10
Czy aby tylko podczas szkoleń
A ja sądziłem że i po szkoleniach kursant powinien przeżyć każde nurkowanie
Nie uczy się przecież żaby tylko zaliczyć egzamin.
stachu - 27-10-2005, 13:12
pamietam slowa kierowane przez mlodego instructora do 13 letniego chlopczyka podczas kursu prowadzonego w Egipcie, te nurkowania ktore przezyjesz bedziesz logowal w tej oto ksiazce Slyszac to i parskajac smiechem pytam instructora a co ma zrobic na wypadek gdyby nie przezyl Te slowa i lekcja instructora chodza zamna do dzisiaj i chce mi sie smiac .............serdecznie pozdrawiam
Kati - 02-11-2005, 21:22
Witam nurkujacych
z mojego doswiadczenia wiem,ze instruktorzy maja uprawnienia nie tylko w 1 organizacji, grunt to trafic pod "skrzydło" dobrego człowieka...
artemiuk - 24-11-2005, 08:44
Cześć !!!
Osobiście znam Jacka Paradowskiego był moim instruktorem na kursie P2 w 1996 roku
Reprezentuje dobra szkołe, prowadzi ciekawe zajęcia. Poza tym lata doświadczenia .
Pozdrawiaam Darek
heyya79 - 29-01-2006, 21:25
| Piotrek Drdr napisał/a: | Hej
Ja właśnie u nich zacząłem swoja przygode z nurkowaniem i mogę ich jak najbardziej polecić. Dbają o wysoki poziom i bezpieczeństwo zapewniając przy tym niezłą zabawę.
pozdro
Piotrek |
witam!
zdecydowanie CMAS.tego nie wymyślono do zarabiania pieniędzy w przeciwieństwie do PADI
Sonny - 29-01-2006, 22:29
To ja troche zamieszam....
Mimo tego ze nie zastanawiasz sie nad tym, to i tak zaproponuje OWD w IANTD w dobrego instruktora tej federacji, w Warszawie jest ich paru...
raverick - 01-02-2006, 11:29
| Bigas napisał/a: | | CMAS-PADI-SSI-LOK i inne co za różnica - najwazniejsze, by instruktor podchodził do nauki i Ciebie z sercem( nurka znaczy się) a nie kasą fiskalną, aby przekazał Ci wiedzę niezbędną do radzenia pod wodą. |
najważniejszy jest dobry isnstruktor, atmosfera na kursie i wielkie ognisko na koniec kursu...
ale nie wszyscy maja możliwość wyboru, są miasta, miasteczka gdzie znajdują się tylko szkoły szkolące w jednym systemie, wtedy nie ma wyboru i problemu CMAS czy PADI
Manta - 03-02-2006, 10:02 Temat postu: :) Cześć .Polecam CMAS dobrze szkolą .Ale jak już wspominano wszystko zalezyod instrukrora. U mnie gości są spoko wiele mnie nauczylii jestem zadowolona ze szkoleń.
Nowa Ama jest dobra więc nie zastanawiaj .
Dobre szkolenie = dobry nurek
POzdrawiam gorąco
heyya79 - 04-02-2006, 00:00
| Manta napisał/a: | Cześć .Polecam CMAS dobrze szkolą .Ale jak już wspominano wszystko zalezyod instrukrora. U mnie gości są spoko wiele mnie nauczylii jestem zadowolona ze szkoleń.
Nowa Ama jest dobra więc nie zastanawiaj |
manta! i tak trzymać....hi hi
pyrosis - 04-02-2006, 19:55
pytanie CMAS czy PADI przypomina dyskusję na pytaniem MASŁO czy MARGARYNA....
ale NASA zdecydowanie mi się podoba. Wróbel, masz jakiś namiar na szkolenie?
wrobel.cwirek - 04-02-2006, 20:44
| pyrosis napisał/a: | | namiar na szkolenie? |
http://www.nasa.gov/about/career/index.html
pewnie gdzies na Florydzie
pyrosis - 04-02-2006, 20:48
no dzięki ptaszyno..... jestem pod wrażeniem.....
wrobel.cwirek - 04-02-2006, 20:56
a to jest wypas, ach, sie tam dostac, i chociazraz nurknac w tym ich suchaczu
http://www1.jsc.nasa.gov/dx/dx12/site/index.shtml
pyrosis - 04-02-2006, 21:12
hhmm... to chyba jednak mnie Floryda...
a co do suchacza.... dla mnie zdobycie jakiegokolwiek byłoby.... kosmicznym osiągnięciem....
EcikHel - 15-02-2006, 18:15
Jeżelu chcecie nurkować tylko w polsce to róbcie kursy w CMASIE. W polsce 75% kursów robi sie w PADI a reszta to CMAS itp... Albo poprostu zostańcie Dirowcami
sQba - 17-02-2006, 20:39
| EcikHel napisał/a: | Jeżelu chcecie nurkować tylko w polsce to róbcie kursy w CMASIE. W polsce 75% kursów robi sie w PADI a reszta to CMAS itp... Albo poprostu zostańcie Dirowcami |
... zeby nurkowac za granica trzeba miec stopien w PADI? A to dalczego? Dziwna teoria!!!
EcikHel - 18-02-2006, 16:59
Bo w niektórych centrum nurkowych nie wiedzą co to CMAS mój kumpel sie z tym spotkał!!!! i miał LIPE haha
sQba - 18-02-2006, 17:28
Widocznie wybrał LIPNĄ BAZĘ
duch - 18-02-2006, 20:02
W życiu nie słyszałem takich bzdur.
Pewnie jak CMAS to IANTD, SSI ani angielskiego BSAC-a nie akceptują
Proszę nie pisz takich bzdur jeżeli nie jesteś w stanie powiedzieć na ten temat żadnych konkretów a tylko kolega mi mówił, bo zaraz się okaże że kolega gdzieś tam od kogoś usłyszał któremu ktoś inny powiedział ... i tak właśnie rodzi się ignoranctwo i głupota.
Nurkowałem poza Polską i nigdy i nigdzie nie ma z CMAS-em problemów.
Pozdr Duch
waldo - 18-02-2006, 21:34
| EcikHel napisał/a: | | Bo w niektórych centrum nurkowych nie wiedzą co to CMAS mój kumpel sie z tym spotkał!!!! |
Musiałbyś mieć strasznego pecha, gdybyś pojechał do zagranicznej bazy z certyfikatem PZPł, którego na pewno tam nie znają i nie mógłbyś z tego powodu zanurkować.
| EcikHel napisał/a: | | i miał LIPE haha |
Hmmm ....
TomM - 18-02-2006, 22:05
| duch napisał/a: | poza Polską i nigdy i nigdzie nie ma z CMAS-em problemów.
|
Hmmm. Poza... Francją
duch - 18-02-2006, 22:29
| TomM napisał/a: | | Hmmm. Poza... Francją |
TomM napisz coś więcej, co Cię spotkało w kolebce CMAS-u?
Pozdr
TomM - 18-02-2006, 23:37
Francja nie uznaje żadnych certyfikatów poza francuskimi. Wynika to z przepisów wewnętrznych, że ważne są licencje dwóch francuskich federacji (coś w stylu "zamachu PZPł"), w tym francuskiego CMAS i jakiejś drugiej, której nie pamiętam. Wszystkie pozostałe ( w tym PADI) są nieważne. Certyfikaty KDP są czasem łaskawie traktowane jako P1 (niezależnie od liczby gwiazdek na srebrnej stronie). Francja w ramach UE ma dostosować przepisy do unijnych, ale ma czas do któregoś tam roku. Na francuskich wyspach jakoś bazy PADi istnieją i nie ma takiego problemu, ale w samej Francji jest.
Adam Frajtak - 19-02-2006, 09:59
| duch napisał/a: |
TomM napisz coś więcej, co Cię spotkało w kolebce CMAS-u?
Pozdr |
Czesto się o tym słyszy choć ja tego potwiedzić nie mogę Nurkowałem po OWD PADI we Francji. Przed nurkowaniem żabojad zrobił ze mną test-nura ale z racji stopnia a nie organizacji ( plastik byl wydany w kwietniu a ja nurkowalem tam w czerwcu) Po nurkowaniu sprawdzajacym nie bylo juz żadnych problemow w tym czasie nurkowala tam jeszcze jedna para z Polski z certyfikatami PADI AOWD i Rescue
|
|