FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - CMAS czy PADI -

Małgośka - 24-10-2005, 22:04
Temat postu: CMAS czy PADI -
Wita
Mam zamiar rozpoczac przygode z nurkowaniem - jestem z Warszawy i zastanawiam sie nad szkola - zalezy mi nie na szybkim a na solidnym nauczeniu sie nurkowania . Skłaniam sie ku CMAS - NOWA - AMA - dobry wybor - czy jednak mozecie polecici mi cos lepszego?
Pozdrawiam

Piotrek Drdr - 24-10-2005, 23:05

Hej
Ja właśnie u nich zacząłem swoja przygode z nurkowaniem i mogę ich jak najbardziej polecić. Dbają o wysoki poziom i bezpieczeństwo zapewniając przy tym niezłą zabawę.
pozdro
Piotrek

piotrm - 25-10-2005, 07:59

Ja rowniez robilem u nich kurs. I rowniez polecam.
A o federacji ani slowa, bo zaraz bedzie tu kilkadziesiat postow udowadniajacych wyzszosc swojej, z ktorych i tak bedzie plynela jedna konkluzja: liczy sie instruktor, a nie federacja.

Pozdrawiam

wrobel.cwirek - 25-10-2005, 08:54

Cytat:
CMSA czy PADI

NASA

Przemek - 25-10-2005, 09:32

Nowa Ama to dobra szkoła, polecam=] a o system sie nie martw, jak bedziesz potrzebowala to i tak zmienisz=]
Marcin_alien - 25-10-2005, 14:50

sa naprawde ok, polecam :)

:alien:

duch - 25-10-2005, 15:09

Jak byś chciała jednak indywidualnie mogę polecić dobrego instruktora CMAS z Wawy, który naprawdę dobrze szkoli.

Pozdr :dj: Duch

stachu - 25-10-2005, 19:58

szybko to mozemy narobic dzieci nurkowanie to cos wiecej kazda szkola bedzie dobra ktora wprowadzi cie w ten cudowny swiatek i to podwodny tego tez tak szybciutko zycze pozdrawiam .............stachu
Adam Frajtak - 25-10-2005, 19:58

a moze GUI? :22:
Kriss - 25-10-2005, 21:44

Małgośka napisał/a:
Skłaniam sie ku CMAS - NOWA - AMA - dobry wybor - czy jednak mozecie polecici mi cos lepszego?
Pozdrawiam

Tak, polecam LOK.

Wita - Gosia.

Pzdr-Kriss

Andrzej Minorczyk - 25-10-2005, 23:11

Powiem tak jak pewnie każdy myśli i już nie raz sam czytałem posty mądrych nurków z doświadczeniem " nie ważne kto uczy ale jak uczy" . . . :angryfire:
Bigas - 26-10-2005, 07:11

Witam.
CMAS-PADI-SSI-LOK i inne co za różnica - najwazniejsze, by instruktor podchodził do nauki i Ciebie z sercem( nurka znaczy się) a nie kasą fiskalną, aby przekazał Ci wiedzę niezbędną do radzenia pod wodą. Znalazłem takiego - nauczył mnie sporo więcej niż program przewiduje i chwała mu za to. Jakby co to daj znać na GG albo mailem podam do niego namiary.
Pozdrawiam

pacio - 27-10-2005, 07:07

wrobel.cwirek napisał/a:
Cytat:
CMSA czy PADI

NASA

NAVY:D

co do szkolen, nie wazne czy CMAS czy PADI, wazne zebys sie bezpiecznie i dobrze czul podczas szkolen

Bigas - 27-10-2005, 07:10

Czy aby tylko podczas szkoleń :?:
A ja sądziłem że i po szkoleniach kursant powinien przeżyć każde nurkowanie :mrgreen:
Nie uczy się przecież żaby tylko zaliczyć egzamin.

stachu - 27-10-2005, 13:12

pamietam slowa kierowane przez mlodego instructora do 13 letniego chlopczyka podczas kursu prowadzonego w Egipcie, te nurkowania ktore przezyjesz bedziesz logowal w tej oto ksiazce Slyszac to i parskajac smiechem pytam instructora a co ma zrobic na wypadek gdyby nie przezyl Te slowa i lekcja instructora chodza zamna do dzisiaj i chce mi sie smiac .............serdecznie pozdrawiam
Kati - 02-11-2005, 21:22

Witam nurkujacych
z mojego doswiadczenia wiem,ze instruktorzy maja uprawnienia nie tylko w 1 organizacji, grunt to trafic pod "skrzydło" dobrego człowieka...

artemiuk - 24-11-2005, 08:44

Cześć !!!
Osobiście znam Jacka Paradowskiego był moim instruktorem na kursie P2 w 1996 roku
Reprezentuje dobra szkołe, prowadzi ciekawe zajęcia. Poza tym lata doświadczenia .
Pozdrawiaam Darek

heyya79 - 29-01-2006, 21:25

Piotrek Drdr napisał/a:
Hej
Ja właśnie u nich zacząłem swoja przygode z nurkowaniem i mogę ich jak najbardziej polecić. Dbają o wysoki poziom i bezpieczeństwo zapewniając przy tym niezłą zabawę.
pozdro
Piotrek

witam!
zdecydowanie CMAS.tego nie wymyślono do zarabiania pieniędzy w przeciwieństwie do PADI

Sonny - 29-01-2006, 22:29

To ja troche zamieszam....

Mimo tego ze nie zastanawiasz sie nad tym, to i tak zaproponuje OWD w IANTD w dobrego instruktora tej federacji, w Warszawie jest ich paru...

raverick - 01-02-2006, 11:29

Bigas napisał/a:
CMAS-PADI-SSI-LOK i inne co za różnica - najwazniejsze, by instruktor podchodził do nauki i Ciebie z sercem( nurka znaczy się) a nie kasą fiskalną, aby przekazał Ci wiedzę niezbędną do radzenia pod wodą.

najważniejszy jest dobry isnstruktor, atmosfera na kursie i wielkie ognisko na koniec kursu... :lol:
ale nie wszyscy maja możliwość wyboru, są miasta, miasteczka gdzie znajdują się tylko szkoły szkolące w jednym systemie, wtedy nie ma wyboru i problemu CMAS czy PADI :mrgreen:

Manta - 03-02-2006, 10:02
Temat postu: :)
Cześć .Polecam CMAS dobrze szkolą .Ale jak już wspominano wszystko zalezyod instrukrora. U mnie gości są spoko wiele mnie nauczylii jestem zadowolona ze szkoleń.
Nowa Ama jest dobra więc nie zastanawiaj .

Dobre szkolenie = dobry nurek :)

POzdrawiam gorąco :mrgreen:

heyya79 - 04-02-2006, 00:00

Manta napisał/a:
Cześć .Polecam CMAS dobrze szkolą .Ale jak już wspominano wszystko zalezyod instrukrora. U mnie gości są spoko wiele mnie nauczylii jestem zadowolona ze szkoleń.
Nowa Ama jest dobra więc nie zastanawiaj

manta! i tak trzymać....hi hi

pyrosis - 04-02-2006, 19:55

pytanie CMAS czy PADI przypomina dyskusję na pytaniem MASŁO czy MARGARYNA.... :mrgreen:

ale NASA zdecydowanie mi się podoba. Wróbel, masz jakiś namiar na szkolenie? ;-)

wrobel.cwirek - 04-02-2006, 20:44

pyrosis napisał/a:
namiar na szkolenie?

http://www.nasa.gov/about/career/index.html

pewnie gdzies na Florydzie :-D

pyrosis - 04-02-2006, 20:48

no dzięki ptaszyno..... jestem pod wrażeniem..... ;-)
wrobel.cwirek - 04-02-2006, 20:56

:lol:

a to jest wypas, ach, sie tam dostac, i chociazraz nurknac w tym ich suchaczu :-)

http://www1.jsc.nasa.gov/dx/dx12/site/index.shtml

pyrosis - 04-02-2006, 21:12

hhmm... to chyba jednak mnie Floryda...
a co do suchacza.... dla mnie zdobycie jakiegokolwiek byłoby.... kosmicznym osiągnięciem.... :-D

EcikHel - 15-02-2006, 18:15

Jeżelu chcecie nurkować tylko w polsce to róbcie kursy w CMASIE. W polsce 75% kursów robi sie w PADI a reszta to CMAS itp... Albo poprostu zostańcie Dirowcami :-)
sQba - 17-02-2006, 20:39

EcikHel napisał/a:
Jeżelu chcecie nurkować tylko w polsce to róbcie kursy w CMASIE. W polsce 75% kursów robi sie w PADI a reszta to CMAS itp... Albo poprostu zostańcie Dirowcami :-)

... zeby nurkowac za granica trzeba miec stopien w PADI? A to dalczego? Dziwna teoria!!!

EcikHel - 18-02-2006, 16:59

Bo w niektórych centrum nurkowych nie wiedzą co to CMAS mój kumpel sie z tym spotkał!!!! i miał LIPE haha
sQba - 18-02-2006, 17:28

Widocznie wybrał LIPNĄ BAZĘ
duch - 18-02-2006, 20:02

W życiu nie słyszałem takich bzdur.
Pewnie jak CMAS to IANTD, SSI ani angielskiego BSAC-a nie akceptują :22:
Proszę nie pisz takich bzdur jeżeli nie jesteś w stanie powiedzieć na ten temat żadnych konkretów a tylko kolega mi mówił, bo zaraz się okaże że kolega gdzieś tam od kogoś usłyszał któremu ktoś inny powiedział ... i tak właśnie rodzi się ignoranctwo i głupota.
Nurkowałem poza Polską i nigdy i nigdzie nie ma z CMAS-em problemów.

Pozdr Duch

waldo - 18-02-2006, 21:34

EcikHel napisał/a:
Bo w niektórych centrum nurkowych nie wiedzą co to CMAS mój kumpel sie z tym spotkał!!!!

Musiałbyś mieć strasznego pecha, gdybyś pojechał do zagranicznej bazy z certyfikatem PZPł, którego na pewno tam nie znają i nie mógłbyś z tego powodu zanurkować.

EcikHel napisał/a:
i miał LIPE haha

Hmmm ....

TomM - 18-02-2006, 22:05

duch napisał/a:
poza Polską i nigdy i nigdzie nie ma z CMAS-em problemów.

Hmmm. Poza... Francją :sad:

duch - 18-02-2006, 22:29

TomM napisał/a:
Hmmm. Poza... Francją

TomM napisz coś więcej, co Cię spotkało w kolebce CMAS-u?
Pozdr

TomM - 18-02-2006, 23:37

Francja nie uznaje żadnych certyfikatów poza francuskimi. Wynika to z przepisów wewnętrznych, że ważne są licencje dwóch francuskich federacji (coś w stylu "zamachu PZPł"), w tym francuskiego CMAS i jakiejś drugiej, której nie pamiętam. Wszystkie pozostałe ( w tym PADI) są nieważne. Certyfikaty KDP są czasem łaskawie traktowane jako P1 (niezależnie od liczby gwiazdek na srebrnej stronie). Francja w ramach UE ma dostosować przepisy do unijnych, ale ma czas do któregoś tam roku. Na francuskich wyspach jakoś bazy PADi istnieją i nie ma takiego problemu, ale w samej Francji jest.
Adam Frajtak - 19-02-2006, 09:59

duch napisał/a:

TomM napisz coś więcej, co Cię spotkało w kolebce CMAS-u?
Pozdr

Czesto się o tym słyszy choć ja tego potwiedzić nie mogę Nurkowałem po OWD PADI we Francji. Przed nurkowaniem żabojad zrobił ze mną test-nura ale z racji stopnia a nie organizacji ( plastik byl wydany w kwietniu a ja nurkowalem tam w czerwcu) Po nurkowaniu sprawdzajacym nie bylo juz żadnych problemow w tym czasie nurkowala tam jeszcze jedna para z Polski z certyfikatami PADI AOWD i Rescue