| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Specjalizacja jaskiniowa u kogo najlepiej?
Andrzej Minorczyk - 01-11-2005, 18:09 Temat postu: Specjalizacja jaskiniowa u kogo najlepiej? Specjalizacja jaskiniowa u kogo najlepiej? Jestem z wrocka nie ważne jaka organizacja ssi/cmas/padi , ma byc dobry instruktor i wymagający!
TomS - 01-11-2005, 18:16
Poszukaj czegoś / kogoś tu:
http://www.pnj.sgw.wroc.pl/
TomM - 01-11-2005, 20:19
Zdaje się, że szkolenia jaskiniowe z wymienionych przez Ciebie federacji prowadzi tylko CMAS. Minimalny stopień to P2. Takie szkolenia prowadzą także federacje techniczne, np. IANTD. Natomiast na jaskiniowe szkolenie PADI raczej bym nie liczył
Michał Kosut - 02-11-2005, 10:18
| TomM napisał/a: | | Natomiast na jaskiniowe szkolenie PADI raczej bym nie liczył |
Bo to nie jest kurs jaskiniowy (cave) tylko kurs do nurkowania w "grotach" (cavern), co oznacza, że wykonujesz tam rekreacyjną penetrację (40 m w lini prostej od powierzchni, w zkresie świtła naturalnego). Speclaizacja PADI Cavern Diver odpowida czemuś co w prawdziwych organizacjach jaskiniowych i technicznych nazywa się czasem "intro cave".
Mania - 02-11-2005, 10:53
Jesli dobrze pamietam w Stanach jest "cavern", "intro to cave" i "cave" (przy czym do osiagniecia tego ostatniego konieczne jest zrobienie dwoch pierwszych). Wiec wydaje mi sie, ze to co robi PADI jest wlasnie i tylko odpowiednikiem "cavern".
Mania
nitrus - 02-11-2005, 17:19
W CMAS-ie są dwa stopnie specjalizacji nurkowej PJ1 i PJ2.Obydwa stopnie można zrobić u Krzyśka Starnawskiego,którego mogę polecić z czystym sumieniem.Niestety nie mogę podać Ci numeru telefonu do niego,bo zgubilem komórkę ze wszystkimi numerami.Ale numer do niego znajdziesz na stronie Komisji Dzialalności Podwodnej w dziale szkoleń jaskiniowych.Szkoli on również w IANTD.
Konrad Dubiel - 03-11-2005, 22:54
Co roku w czerwcu organizowane są w Gębczycach warsztaty nurkowania
jaskiniowego. Polecam. Obowiązkowo.
Andrzej Kosko - 04-11-2005, 10:23
| nitrus napisał/a: | | zgubilem komórkę ze wszystkimi numerami | Ty to umiesz gubić!
nitrus - 04-11-2005, 12:57
Niestety ostatnio lekko poszalalem i telefon niechcący wypadl mi z dloni.Nie bylo co zbierać.Dobrze,że nie wykasowalem tych numerów co mi przyslaleś kiedyś
kamyk - 08-12-2005, 04:45
Ja mysle za najlepije by bylo u JJ na Florydzie ale to od cibie zalerzy
bosze - 11-12-2005, 10:59
jasne. a prawo jazdy u shumahera...
kamyk - 12-12-2005, 00:38
Tak a ile tam kosztuje ?? Bo u JJ $1000 USD
Borszczuk - 12-12-2005, 00:56
Robienie kursu jaskiniowego na florydzie zeby nurac potem w naszych jaskiniach to raczej mocno poroniony pomysl.
Marcin H. - 29-12-2005, 13:50
A czy w Polsce w ogóle są organizowane szkolenia jaskiniowe - nie wydaje mi się - bo niby gdzie? Jakieś tam jaskinie mamy, ale nie wiem czy w pełni zasługują nawet na tą nazwę. Polscy instruktorzy szkolą we Francji, albo jeszcze dalej np. w Meksyku.
piotrm - 30-12-2005, 08:27
Nie to, zebym sie specjalnie znal, ale sa w Polsce jaskinie w ktorych sie nurkuje, wiec rownie dobrze mozna sie w nich szkolic. I zdaje mi sie, ze to sie robi: http://www.pnj.sgw.wroc.pl/warsztaty/index.php
Fakt, ze nurkuje sie pewnie trudniej niz na Florydzie, u nas skuterem w jaskiniach sie raczej nie poszaleje Ale nikt nie powiedzial, ze musi byc latwo...
Marcin H. - 30-12-2005, 12:16
Nie no ja fachowcem tez nie jestem. To, że sa jaskinie to wiem - byłem kiedyś nawet na takim spotkaniu gdzie chłopak opowiadał jak się przeciskali przez takie dziury, że ledwo głowa wchodziła:) O skuterach można zapomnieć, w ogóle cały DIR to raczej nie za bardzo - za ciasno:)
bosze - 06-01-2006, 12:53
ale mamy za to całe zatrzęsienie różnych zalanych sztolni, bunkrów i podciekających piwnic osiedlowych
to prawie jak jaskinie...
lobster - 07-01-2006, 08:10
Danny Riordan i Chris Le Maillot beda prowadzili latem szkolenia jaskiniowe we Francji w Dordogne. Kontakt do nich mozna znalezc tu: http://www.dir-mexico.com/
Fan - 08-01-2006, 18:04
Tez moge podeslac ci kontakt do dobrego instruktora, ale zastanawiam sie czy interesuje cie kursu prowadzony wylacznie w jez. polskim, czy w jez. angielskim tez moze byc?
Ps. kursy odbywaja sie we Francji
nitrus - 08-01-2006, 19:30
Chcialbym zrobić taki kurs we Francji,ale żeby byl on prowadzony w języku polskim,bo z anglikiem u mnie kiepsko.Jakbyś mógl Fan podać mi jakiekolwiek namiary na priva to będę Ci bardzo wdzięczny!
Borys1003 - 27-06-2006, 00:23
Czy sa warsztaty w Polsce, bez wyjazdów za granice? Brakuje mi czasu na dłuższy wyjazd...., chętnie bym uczestniczył w kursie jaskiniowym i zdobył kolejne uprwnienia....prosze o kontakt kolegów instruktorów....
icek - 27-06-2006, 09:27
| Cytat: | | Czy sa warsztaty w Polsce, bez wyjazdów za granice? |
Warsztaty jaskiniowe, o których pisze piotrm nie obejmują nurkowań w przestrzeniach zamkniętych - to w zasadzie wyłącznie teoria plus ćwiczenia "na sucho" (tj. w wodzie, ale otwartej). W tym roku dodali wyjazdy na Słowenię i w Tatry, może tak będzie i w przyszłym (na ten rok już zasadzniczo za późno, bo warsztaty się skończyły).
| Cytat: | | chętnie bym uczestniczył w kursie jaskiniowym i zdobył kolejne uprwnienia |
O ile nic się nie zmieniło od czasu, kiedy sama je kończyłam, watsztaty jaskiniowe nie dają żadnych uprawnień honorowanych na świecie. Żeby takowe zdobyć trzeba się jednak pofatygować gdzieś na zachód. No i z polskojęzycznym instruktorem może być problem - choć możesz próbować dogadać się po czesku :-)
Borys1003 - 27-06-2006, 09:43
Po czesku to jeszcze nie tak źle, dzięki za podpowiedź, widze,że nie obejdzie się bez wyjazdu do naszych południowych sąsiadów
Adam Frajtak - 27-06-2006, 09:49
| Borys1003 napisał/a: | Po czesku to jeszcze nie tak źle, dzięki za podpowiedź, widze,że nie obejdzie się bez wyjazdu do naszych południowych sąsiadów |
Biorąc pod uwagę ilość jaskiń w naszym kraju to nurkowanie jaskiniowe bedzie wymagało od ciebie bardzo duzo wyjazdów za granice chyba ze chodzi ci tylko o posiadanie plastiku
Borys1003 - 27-06-2006, 09:54
wiadomo,ze doświadczenie zdobywa się praktyką, mieszkajac nad morzem wiele jaskiń w pobliżu nie ma ale podstawy jakieś można łyknąć. Zabrałem sie za wspinaczkę i mam chęć nurać w zalanych studniach i podobnych dziurach wiec przydałoby się ciut zaczerpnać o jaskiniach
Adam Frajtak - 27-06-2006, 10:08
| Borys1003 napisał/a: | wiadomo,ze doświadczenie zdobywa się praktyką, mieszkajac nad morzem wiele jaskiń w pobliżu nie ma ale podstawy jakieś można łyknąć. Zabrałem sie za wspinaczkę i mam chęć nurać w zalanych studniach i podobnych dziurach wiec przydałoby się ciut zaczerpnać o jaskiniach |
Poszukaj tu instr
kurek - 27-06-2006, 16:54
Witam
| Cytat: |
mam chęć nurać w zalanych studniach i podobnych dziurach
|
Tematów w polskich podziemiach jest dużo, ale zdecydowanie przydatne sa umiejetnosci taternicze i z szerokopojętego nurkowania we Francuskiej konfiguracji.
Nie jest też powiedzianę że nie ma miejsc gdzie można wykorzystac skutery.
Można zaczać od zrobienia Instructor Trainer' a z "samozaparcia".
Pozdr.
jarek k
|
|