FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - P4 - warto?

Lech-u - 17-11-2005, 22:35
Temat postu: P4 - warto?
Cześć!
Ostatnio zaproponowano mi, zebym złożył papiery na P4 w CMAS. Do tej pory jakoś nie myslałem o takim stopniu. Rzecz jasna (jako P3) wiem jakie są "wymagania" na ten stopień. Zastanawiam się czy z praktycznego punktu widzenia P4 może się do czegoś przydać?
Czy jest uznawany taki stopień za granicą? Czy są jakieś ułatwienia zwiazane z tym stopniem, szczególnie w bazach nastawionych na "przemiał" dużej ilosci nurków (np. w Egiptowie lub na Kanarach)?
Od razu mówię, że nie jestem nurkiem, który za wszelką cenę musi nurkować poniżej 40 m. Jednak od czasu jak mam P3 (to już 2 lata) zauważyłem, że za granicą "dają" mi dość dużą swobodę w nurkowaniu. Dlatego pytam, czy komuś coś się zmieniło jak robił P4. Czasami to się w ogóle zastanawiam, czy P4 to nie jest jakiś sztuczny wymysł naszego KDP (ale wiem, że ogólnie w CMASie jest taki stopień).
tak swoją drogą to ciekawe czy PADI ma jakiś odpowiednik (oczywiście poza DM).

Baster - 17-11-2005, 23:14

Cytat:
swoją drogą to ciekawe czy PADI ma jakiś odpowiednik

Master Scuba Diver?

Swoją drogą to chyba nic nie kosztuje. Wznając zasadę,że lepiej mać jak nie mać,czemu nie?

kjar - 17-11-2005, 23:19

Baster napisał/a:
Cytat:
swoją drogą to ciekawe czy PADI ma jakiś odpowiednik

Master Scuba Diver?
W żadnym wypadku.

Lech-u napisał/a:
Dlatego pytam, czy komuś coś się zmieniło jak robił P4.
Na naszym FN jest kilku kolegów z takim stopniem. Zaczekaj nieco, to zapewne zechcą Ci odpowiedzieć.
PawelW - 17-11-2005, 23:22

PADI dość jasno określa co daje MSD , co CMAS nie informuje o tym ? w końcu napracowałeś sie na P3 to powienieś widzieć co daje P4 ale jednak jest to stopień tylko honorowy i jak mogłeś nurkować na 5 dych to P4 nie doda Tobie ani metra wiecej Pozdrawiam bez urazy

PS. zrób kurs techniczny przyda sie bardziej od P4 przynajmniej we wspomnianych metrach :cool:
No niestety PADI nie ma odpowiednika P4

Dorota i Wojtek - 17-11-2005, 23:48

Hej!

P2-P4 - w oczach włascicieli baz wielkoprzerobowych niewiele się różnią - zasadnniczo podział jest na "początkujących" i "zaawansowanych"

Poza Polską stopnie w CMAS są oznaczone jako CMAS*,**, *** itd. ;) to tak, co by biedni właściciele baz nastawionych na przemiał nie robili wielkich oczu (choć pewnie przy przemiale nie ma to znaczenia :) )

"Duża swoboda w nurkowaniu" jest naszym zdaniem sprawą normalną (choć był tu ostatnio jakiś taki wątek, co to wyjaśnił, że może to być mocno szkodliwe ;-) , a planowanie nurkowania należy do DM - bo mu za to płacą ;) )

Coś nam się wydaje, że uczymy się nurkować po to, żeby nikt nam w tym nurkowaniu nie przeszkadzał...

Jeżeli P4 nauczy Cię czegoś nowego/ciekawego/tajnego/czy co tam... - zrobiłbym

Powodzenia,

:wave:

Andrzej Kosko - 18-11-2005, 00:31

Lech-u napisał/a:
praktycznego punktu widzenia P4 może się do czegoś przydać?
Jako posiadacz rzeczonego P4 powiem tak:przydać to się może dobry nóż nurkowy(tak naprzykład) Jeżeli planujesz "iść w instruktory"-szkoda papieru na składanie wniosku.Jeśli "bawi' Cię organizowanie wypraw,nurkowań,biwaków itp.-jak najbardziej wskazane.
Lech-u napisał/a:
czy P4 to nie jest jakiś sztuczny
Trochę
Tomek Radomski - 18-11-2005, 01:04

Jądruś, Ty jestes P4. Nie jesteś sztuczny :) , "dziwny" może tak, ale nie sztuczny.
Andrzej Kosko - 18-11-2005, 09:14

Tomek Radomski napisał/a:
"dziwny" może tak
A to już mi mówił pan doktor na WKL (wojskowa komisja lekarska)
michałP - 18-11-2005, 13:50

Witam! mam rzeczony P4 chyba od momentu kiedy wymyślili toto w CMAS, jak do tej pory każdy kto widział plastik z czterema gwiazdkami to się trochę dziwił. Ale miło jest mieć coś co "zadziwia" innych nurów. Na wojazach zawsze pokazuję P3 lub inne w zalezności od tego jak chcę nurkować, jak ktoś ma zacięcie do organizowania "dużych imprez nurkowych" to proszę bardzo, :!: ja wolę nurkować :)
pozdrawiam Michał P4 i parę innych

Lech-u - 18-11-2005, 19:17

Cytat:
Coś nam się wydaje, że uczymy się nurkować po to, żeby nikt nam w tym nurkowaniu nie przeszkadzał...

To prawda!

Cytat:
Jeżeli P4 nauczy Cię czegoś nowego/ciekawego/tajnego/czy co tam... - zrobiłbym

Jestem pewien, że mnie niczego nie nauczy (to czysta formalność - trzeba mieć 2 lata P3 i minimum 100 nurów w różnych warunkach hydrobiologicznych). A wiec to bardziej "dla szpanu" lub dla organizowania imprez nurkowych. Po to zadałem pytanie, zeby sie dowiedzieć, czy to tylko szpan, czy ewentualnie "lepsze" spojrzenie miejscowego DM gdzieś za granicą. Tak swoja drogą to mi się najbardziej podoba podział na poczatkujacych i zaawansowanych. Ale o tym absolutnie nie świadczą stopnie nurkowe (szczególnie te "za formalność"). Dobry DM już po kilku chwilach wie z jakim nurkiem ma do czynienia pod wodą. I dla DM nie jest ważne jaki plastik przywiózł nurek ze swojej federeracji nurkowej.
Zadałem to pytanie także przez analogię do narciarstwa: jak pożyczasz sprzęt za granicą (np. Austria) to wypełniasz kwit ze stopniem zaawansowania. Jesli jesteś BARDZO zaawansowany to możesz pożyczyć sprzęt klasy TOP lub VIP (najlepsze i/lub najnowsze modele). Myslałem, że P4 w nurkowaniu daje także jakieś "fory" w bazach nurkowych. I wtedy warto mieć P4...

WW - 18-01-2006, 12:09

Jak masz P4 i na nieszczeście był wypadek nurkowy, to wtedy Ciebie się bardziej niz innych czepiają.

Pozdrawiam
WW

KasiaK - 18-01-2006, 12:48
Temat postu: Re: P4 - warto?
Lech-u napisał/a:
(...)
Czy są jakieś ułatwienia zwiazane z tym stopniem, szczególnie w bazach nastawionych na "przemiał" dużej ilosci nurków (np. w Egiptowie lub na Kanarach)?(...)
O

tam by nie wiedzieli o co w ogole chodzi :) ja swoim skrzydłem i jetfinami zrobiłam furrorę :lol: