FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE REKREACYJNE - Jezioro Skarlińskie k. Nowego Miasta Lubawskiego

MiroXXL - 21-12-2005, 19:48
Temat postu: Jezioro Skarlińskie k. Nowego Miasta Lubawskiego
Na Pojezierzu Brodnickim - nurkowałem tam jesienią, 2 dni w dzień i w nocy! :-D
Jezioro ma długość około 7 km przebieg równoleżnikowy Ws-Zach. Nurkowałem z południowo-wschodniego brzegu. Max gl. 13 metrów, na tym "głębokim" dnie niestety około metrowa zawiesina widocznośc 0. Ale litoral piękny, piękna roślinność, łaki, itp.dużo ptactwa wodnego widoczność w litoralu oceniam na 7-10 metrów. Nie wiem jak jetw środkowej części jeziora? Nurkował ktoś w tym jeziorze? Warto? Radziłbym uważać na sieci, ponieważ widziałem rano jak jakaś ekipa łódką wlekła siatkę, pewnie jak standardowo w Polsce na maksa kłusują.
Dużo szczupaka było, okonie małe i nieliczne, raki.

Pitt_M - 21-12-2005, 21:11

Witam :razz:
Mieszkam 4 km od tego jeziorka. Potwierdzam słowa przedmówcy, jednak teraz - zimą jest smutno (mało roślinności) i potwierdzam UWAGA sieci !!! . Jeżeli masz konkretne pytania - pisz :cool:
PS Głębokość, przejżystość jak pisałeś ale jedna ciekawostka - woda dużo zimniejsza niż w okolicznych jeziorkach (latem) dlaczego ? nie mam pojęcia.

MiroXXL - 07-01-2006, 20:21

Pitt_M napisał/a:
Witam :razz:
Mieszkam 4 km od tego jeziorka. Potwierdzam słowa przedmówcy, jednak teraz - zimą jest smutno (mało roślinności) i potwierdzam UWAGA sieci !!! . Jeżeli masz konkretne pytania - pisz :cool:
PS Głębokość, przejżystość jak pisałeś ale jedna ciekawostka - woda dużo zimniejsza niż w okolicznych jeziorkach (latem) dlaczego ? nie mam pojęcia.

Tam wszędzie tak płytko i ta zawiesina jest? Co w nim ciekawego oprócz ładnego litoralu, brzegu, strefy ciszy i ptactwa wodnego? Uwaga na łabędzie!!! Nie ma jak wkurzona łabędzica pływajĹĄca za nurkiem i walĹĄca go dziobem jak się wynurza! :lol: :-D ;-)

Pitt_M - 07-01-2006, 20:40

Witam ponownie.
Wszędzie płytko :???: 6-8 m moja max 12,5 m , zawiesina raczej rzadko i tylko poniżej 8-9 m, roślinność tylko na południowej stronie - w części centralnej troszkę moczarki a dalej od brzegu pustynia.Nad tym jeziorem prawie zawsze wieje, dlatego organizowane są zawody windsurfingowe. Ogólnie są w okolicy dużo ciekawsze miejsca do nurkowania jak : Partęczyny, Bachotek, Zbiczno, Ciche i jeszcze kilka jeziorek. Problem z biciem flaszek - tylo straż i to niezbyt chętnie.

genghiskhan - 08-01-2006, 10:19

W zeszłym roku byłem na spływe kajakowym z okolic działdowa do Nowego miasta Lubawskiego rzeka Wel :)
Co moge dodac!! faktycznie jest tam dos c ciekawie :)

I dla miieszkających w okolicy mam pytanie: czy ktos orientuje sie :?: Gdzie znajduje sie tzw Jeź Fabryczne :20: Pamietam że tam dość sporo wyciągneliśmy linów z okolicznych sieci :)

Pitt_M - 08-01-2006, 12:39

genghiskhan napisał/a:

I dla miieszkających w okolicy mam pytanie: czy ktos orientuje sie :?: Gdzie znajduje sie tzw Jeź Fabryczne :20: Pamietam że tam dość sporo wyciągneliśmy linów z okolicznych sieci :)

Jeziora fabryczne to jedno (płd-wschodnie) z dwóch przedzielonych mostkiem jeziorek. Pn-zachodnie nazywa się jez. Tyliczki i jest odwiedzane w weckendy przez mieszkańców Nowego Miasta Lub. gdyż ma dogodne dojście do wody i piękną dużą łąkę nad jeziorem. Drugie czyli jez. Fabryczne jest bardzo zamulone z nieciekawym dostępem do wody. W obu jeziorkach jest płytko (4-5 m max), muliście i nieprzejżyście. Dla celów nurkowych nieprzydatne natomiast wędkarsko i kłusowniczo owszem.
Sorry za kiepską mapkę ale lepszej pod ręką nie miałem. Na mapce zaznaczone jest jez. Fabryczne ( w rzeczywistości są to dwa jeziorka) i jez Skarlińskie - z wcześniejszej części postu.

dominik_przyborski - 06-09-2010, 20:59

Witam,
Chciałbym odświeżyć temat nurkowań na Pojezierzu Brodnickim.
Czy ktoś wie coś na temat wyrobiska w Nielbarku (koło Kurzętnika)?
Pozdrawiam
Dominik

Pitt_M - 07-09-2010, 11:56

Witam
Wyrobiska Nielbark - odradzam - wizurka cieniutka, zbiornik nie ciekawy i gęsto od wędkarzy. Pomyśl o jeziorach : Bachotek, Zbiczno, Łąkorek.
P.S. Nad Bachotkiem powstała baza nurkowa :tak:

dominik_przyborski - 08-09-2010, 04:50

Dziekuje za odpowiedz,
W Nielbarku probowalem nurkowac w sierpniu zeszlego roku, widocznosc byla bliska zeru. Mialem nadzieje, ze wiosna lub jesienia jest lepiej.
Dzieki za namiary do bazy na Bachotku.
Pozdrawiam
Dominik