FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Wlasciwie jak to jest z tymi badaniami??

ferudin - 02-02-2006, 12:25
Temat postu: Wlasciwie jak to jest z tymi badaniami??
Witam!
Chcialem sie dowiedziec cos wiecej na temat okresowych badan lekarskich.Czy przestrzegacie tych zasad ze w mysl przepisow co roku powinno sie je robic?Czy robicie je po to zeby miec w ksiazecce wszystko w porzadku?Bo wydaje mi sie raczej ze robi sie je dla siebie i wlasnego bezpieczenstwa i spokoju.Z tego co wyczytalem na forum to niekoniecznie musi byc to lekarz nurkowy czy tak jest rzeczywiscie i czy opinie na temat dopuszczenia czlowieka do nurkowania moze wydac np. pediatra? lub tym podobny lekarz?I wreszcie moze przejde do sedna sprawy, mialem przerwe ok 5 lat w nuraniu, chce zrobic badania i nie wiem wlasciwie od czego zaczac?Wziac skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu na rtg klatki piersiowej(duzy obrazek), skierowanie do laryngologa i moze jeszcze EKG nie zaszkodzi?, ob, morfologia i chyba tyle.Co myslicie czy dobrze wykabinowalem?Z tego co sie orientuje w moim miescie nie ma lekarza ze specjalizacja patofizjologia nurkowania, nastepnie udac sie spowrotem do lekarza pierwszego kontaktu z wynikami jezeli wszystko jest ok to nurac!(czy moze on wpisac jako lekarz internista do ksiazeczki nurkowej"zdolny do uprawiania pletwonurkowania amatorsko").
Dzieki!I oczekuje na madre odpowiedzi.

The_PiotREX - 02-02-2006, 14:06

Badania: Morfologia, badania moczu, cukier, RTG płuc, kreatynina, elektrolity (sód i potas),ekg (po skonczeniu 45 lat). Wpis do książeczki powinien dokonać lekarz nurkowy. Ale kazdy lekarz może wydać ci zaświadczenie o braku przeciwskazań do uprawiania płetwonurkowania (wzór poszukaj w sieci).
Hogata - 02-02-2006, 17:25

Witam
Jezeli ktos sprawdzi waznosc badan, to prawdopodobie sie przyczepi, ze nie jest to lekarz nurkowy (zawsze sprawdzaja waznosc badan na wrakach). Radze poszukac lekarza z uprawnieniami - lista jest na stronie KDP - unikniesz niepotrzebnych problemow :razz:

gogolek - 02-02-2006, 17:57

witam nuram już od jakiegoś czasu :) i jeszcze się mi nie zdażyło okazanie ważnych badań lekarskich w bazach nurkowych badania są sprawdzane tylko ( w moim przypadku ) na kursach szkoleniowych :) co do ich potrzeby to jest tak w sumie to sam wiesz czy możesz nurać czy nie :) no chyba że masz ukrytą chorobe :( hiihiihhi tak czy siak warto czasem spotkać się z lekażem nurkowym :) pozdrawiam
Adam Frajtak - 17-07-2006, 14:54

Od 2002 r. robie co roku w Lux Medzie badania
EKG spoczynkowe
EKG wysiłkowe
EKG 24 h - Holter
USG serca "echo serca"
USG jamy brzusznej
USG gruczołu krokowego
Rtg klatki piersiowej
konsultacja kardiologiczna
konsultacja urologiczna
konsultacja okulistyczna
konsultacja stomatologiczna - przegląd stanu uzębienia
końcowa konsultacja internistyczna - kompleksowa informacja i zaświadczenie o stanie zdrowia oraz zalecenia na przyszłość

Z mojego doświadczenia wynika ze warto robic taki "przegląd serwisowy" bo czasem mozna być tylko o krok za chorobą a to zwieksza szanse na podjęcie walki z chorobami.

Takie badania robię tęż członkom mojej rodziny ( odpowiednio dla wieku i płci)
a dla kontrastu powiem tylko ze mimo ze od wielu lat zajeżdżam nowe auta to nigdy nie pamietam o wymianie oleju i przegladach dlaczego ? Bo po prostu szkoda kasy :mrgreen:

waterman - 17-07-2006, 15:33

scaner napisał/a:
Z mojego doświadczenia wynika ze warto robic taki "przegląd serwisowy" bo czasem mozna być tylko o krok za chorobą a to zwieksza szanse na podjęcie walki z chorobami.

Masz racje trzeba dbać o siebie ale o auto tyż
bo czasami potrafi zawieść w najmniej odpowiednim momencie.
życzę powrotu do zdrowia
pozdr Jarek