| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Ile trwa kurs P1 KDP/CMAS?
Łukasz - 11-02-2006, 12:21 Temat postu: Ile trwa kurs P1 KDP/CMAS? Witam
Na stronie KDP/CMAS przeczytałem, że program szkolenia na stopień P1 obejmuje 2h pod wodą, czyli stopień P1 można uzyskać mając 2h doświadczenia z przebywania pod wodą. Jak ma się program do praktyki? Pytanie skierowane jest do osób które w ciągu ostatnich 2-3lat robiły kurs P1. Ile mieliście nurkowań i po ile minut one trwały.
Pozdrawiam
Garnett - 11-02-2006, 12:32
moj kurs trwal 5 dni i obejmowal 11 nurkowan o łącznym czasie 271min wiec to sa 4,5 godziny pod woda . Robilem kurs 3 lata temu.
Rysiek - 11-02-2006, 12:34 Temat postu: Re: Ile trwa kurs P1 KDP/CMAS?
| Łukasz napisał/a: | Witam
program szkolenia na stopień P1 obejmuje 2h pod wodą, czyli stopień P1 można uzyskać mając 2h doświadczenia z przebywania pod wodą. Jak ma się program do praktyki? Ile mieliście nurkowań i po ile minut one trwały.
Pozdrawiam |
Te 2 godz. to minimum, praktyka w dobrych szkołach jest taka, że na kursie masz 10 nurkowań z czasem 20-30 minut, co daje 3-4 godz. pod wodą.
Tomek Tatar - 12-02-2006, 00:21
| Łukasz napisał/a: | | Ile mieliście nurkowań i po ile minut one trwały. |
Minimalna liczba nurkowań to 10. Ewentualnie 8, jeśli kursant przeszedł przygotowanie basenowe. Na sensownym kursie raczej nie zdarza się, żeby nurkowania trwały krócej niż 15-20 minut, czasem trwają ponad 30 minut.
Najlepsze pozdrowienia.
martin - 12-02-2006, 13:10
| Łukasz napisał/a: | | Ile mieliście nurkowań i po ile minut one trwały. |
Szesc lub siedem "zaliczeniowek" po okolo 40 minut.
Wazniejsze od nurkowan w wodach otwartych jest przygotowanie basenowe, podstawy typu wywazanie sie, wydmuchiwanie maski etc. trzeba przecwiczyc do perfekcji, do tego wystarcza basen. Poszukaj szkoly ktora oferuje baseny przez dlugi okres (n.p. pol roku).
I - 12-02-2006, 16:38
| martin napisał/a: | | Szesc lub siedem "zaliczeniowek" po okolo 40 minut. | Jakos nie moge sie przekonac do kursow ograniczajacych sie do "zaliczeniowek".
To, co mi chyba najwiecej dalo na poczatku, to "spacerki z omowieniem", po kazdej grupie cwiczen.
Dopiero wtedy wiadomo, jak uzyc tego co sie cwiczy. Jakie sa normy zachowan. Ktore bledy powoduja jakie problemy pod woda.
| martin napisał/a: | | Wazniejsze od nurkowan w wodach otwartych jest przygotowanie basenowe | A ja, na ten przyklad, zdecydowanie preferuje cwiczenia od razu w wodach otwartych.
Czlowiek przyzwyczaja sie od poczatku do srodowiska, w ktorym bedzie sie pozniej poruszal, nie traci czasu na robienie z siebie malpki w akwarium.
Spora czesc rzeczy i tak nalezaloby powtorzyc w "otwartych", bo tam jest jednak inaczej.
| martin napisał/a: | | podstawy typu wywazanie sie, wydmuchiwanie maski etc. trzeba przecwiczyc do perfekcji, do tego wystarcza basen. | Wydmuchiwania maski, czy fajki mozna nauczyc sie do perfekcji na 1-2 basenach, od kolegow, za darmo. A na technike plywania w pletwach to juz chyba tylko na kursach KDP zwaracaja uwage i to tylko niektorych.
Wywazanie sie "do perfekcji" tylko w gaciach w basenie 1,8m, to troche cos w stylu nurkowania w sloiku polaczonego z "Fear Factor" z wyciaganiem wisienek z dna przezroczysej miednicy.
Potem np. jezioro, gruba pianka, buty, rekawiczki, mniejsza widocznosc, mul, wieksza glebokosc, zupelnie inna ilosc balastu..... i wszystko w zasadzie od poczatku.
| martin napisał/a: | | Poszukaj szkoly ktora oferuje baseny przez dlugi okres (n.p. pol roku). | Nie widzialem jeszcze szkoly, ktora "robi basen" przez pol roku (oferuja przez caly czas , powiedzialbym na okraglo) . Musiala by "robic go" dwa razy lub raz w miesiacu. To musialoby byc strasznie nudne i malo rozwojowe.
Typowy komplet zajec basenowych to 6-10 wjesc na basen.
[quote="Łukasz"... czyli stopień P1 można uzyskać mając 2h doświadczenia z przebywania pod wodą. Jak ma się program do praktyki? [/quote]
Kursy KDP-CMAS sa inaczej "tematycznie" podzielone niz np. takie PADI .
Kurs basenowy, to zwykle przygotowanie kondycyje, zapoznanie sie z ABC (i ew. 1-2 baseny, aby dotknac sprzetu). Nie stanowi integralnej czesci P1 i nie ma obowiazku robienia go przed przed Wodami Otwartymi.
Kurs w wodach otwartych jest autonomicznym kursem, ktory zwykle trwa 5 dni, typowo 8-10 nurkowan, typowo 15-30min. Wiec teoretycznie jest to mozliwe, ale rzadko spotykane. Porzadny instruktor jezeli zaobaczy, ze pewne rzeczy powinienes lepiej wycwiczyc, doklada tyle nurkowan, i tyle czasu ile trzeba.
Z jeszcze innej strony, nauka nurkowania nie ogranicza sie do siedzenia POD woda. Podobnie wazna jest umiejestnosc przygotowania sie i samego wejscia do wody .
P.
I
martin - 12-02-2006, 19:00
| I napisał/a: | | Jakos nie moge sie przekonac do kursow ograniczajacych sie do "zaliczeniowek". |
Zalezy co pod "zaliczeniowka" masz na mysli. U nas w klubie to nurkowanie w trakcie ktorego dodatkowo "zdaje" sie cwiczenia - zajmuje to zazwyczaj kolo 5..10 minut - reszta to ogladanie rybek.
Nie mylic z zaliczeniowkami typu: wejscie do wody, pokazanie cwiczenia, wyjscie z wody.
| I napisał/a: | | A ja, na ten przyklad, zdecydowanie preferuje cwiczenia od razu w wodach otwartych. |
Ja nie. W basenie latwiej dopracowac cwiczenia. Potem w wodach otwartych nie traci sie czasu durne pokazy, tylko wykonuje raz cwiczenie i mozna reszte czasu spedzic na ogladaniu rybek.
| I napisał/a: | | Wydmuchiwania maski, czy fajki mozna nauczyc sie do perfekcji na 1-2 basenach, od kolegow, za darmo. |
Zgadza sie.
| I napisał/a: | | A na technike plywania w pletwach to juz chyba tylko na kursach KDP zwaracaja uwage i to tylko niektorych. |
Tez sie zgadza. Niestety.
| I napisał/a: | | Nie widzialem jeszcze szkoly, ktora "robi basen" przez pol roku. Musiala by "robic go" dwa razy lub raz w miesiacu. |
N.p. w Krakowie IIRC Martin i Nautica oferuja baseny raz w tygodniu. Moj klub w okresie letnim raz, w zimowym dwa razy w tygodniu.
| I napisał/a: | | To musialoby byc strasznie nudne i malo rozwojowe. |
Czy baseny sa nudne czy nie decyduje instruktor. Na temat "malo rozwojowe" mam inne zdanie, jak w kazdym sporcie tylko regularnie trenujac mozna osiagnac porzadne wyniki. Duzo cwiczen nie da sie sensownie przeprowaadzic w naszych wodach.
Henry - 12-02-2006, 19:36
Wiem że temu kto nie nurkował wypada zapytac ile trwa kurs. Na to pytanie pewnie odpowiedzaiłby instruktor ale mozna i tu.
Ja miałem instruktora który poświecał tyle czasu ile potrzebował kursant do prawidłowego wykonania ćwiczeń które były przewidziane w programie.
Z mojego doświadczenia postepują tak wszyscy instruktorzy (nie zaleznie od przynalezności organizacyjnej) z swoimi kursantami i bardzo dobrze.
Program szkolenia zakłada że tych nurków musi być minimum ileś tam ale życie pokazuje że możemy nie wykonać prawidłowo zakładanego ćwiczenia i należy go zrobic jeszcze raz. To zaś może się przelózyc na kszot kursu jak i na czas jego trwania.
pozdrawiam
Andrzej Kosko - 12-02-2006, 22:16
| Łukasz napisał/a: | | program szkolenia na stopień P1 obejmuje 2h pod wodą | Szkolenie na P1 obejmuje 20 godz basenu,4-5 nurkowań na wodach otwartych,7-dniowy obóz nurkowy.To chyba troche wiecej,niz 2 godziny
[ Dodano: Nie 12 Lut, 2006 ]
Małe uzupełnienie-opisany wyzej system obowiazuje w moim klubie.Program KDP jest "chudszy"-niemniej to wiecej,niz 2h.
Na stronce KDP jest napisane "MINIMUM 2 godziny pod wodą"-czytajmy ze zrozumieniem
Tomek Tatar - 13-02-2006, 13:33
| I napisał/a: | Nie widzialem jeszcze szkoly, ktora "robi basen" przez pol roku (oferuja przez caly czas Laughing , powiedzialbym na okraglo) . Musiala by "robic go" dwa razy lub raz w miesiacu. To musialoby byc strasznie nudne i malo rozwojowe.
Typowy komplet zajec basenowych to 6-10 wjesc na basen. |
Mój klub prowadzi zajęcia basenowe od listopada do końca maja, dwie godziny w tygodniu. Razem jest to ponad 40 godzin basenowych. Z tego co mi wiadomo, większość klubów postępuje podobnie.
Najlepsze pozdrowienia.
Andrzej Kosko - 14-02-2006, 00:51
| Tomek Tatar napisał/a: | | większość klubów postępuje podobnie | Z bardzo prostej przyczyny:jak sobie gościa wyszkolisz,tak póżniej bedziesz z nim nurał
kn_dlugi - 16-02-2006, 01:31
| Andrzej Kosko napisał/a: | | jak sobie gościa wyszkolisz,tak póżniej bedziesz z nim nurał |
Ot i cała prawda o szkoleniu klubowym. A jak się nura ze mną??
Pozdrawiam:)
Andrzej Kosko - 16-02-2006, 23:49
| kn_dlugi napisał/a: | | A jak się nura ze mną?? | Dopraszasz się komplementów?
alzoletta - 17-02-2006, 15:34
| Andrzej Kosko napisał/a: | | Dopraszasz się komplementów? |
Mógłbyś wkońcu kogoś pochwalić
Pozdrawienia z m/v "Nawigator XXI"
Andrzej Kosko - 18-02-2006, 14:17
| alzoletta napisał/a: | | wkońcu kogoś pochwalić | Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu społecznemu,oświadczam niniejszym:nurasy-lubie Was !
Tomek Radomski - 18-02-2006, 14:23
miałes chwalić, a nie ogłaszać swoje preferencje
Andrzej Kosko - 19-02-2006, 20:54
| Tomek Radomski napisał/a: | | miałes chwalić, | No dobra-Ninka i Krzychu:niezle Wam idzie ( pod wodą)
|
|