| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Adv. Nitrox - TDI, IANTD, a moze CMAS?
Grzyb - 06-03-2006, 22:53 Temat postu: Adv. Nitrox - TDI, IANTD, a moze CMAS? Sprawy wyglądają tak:
1. mam P2 i PN1
2. w tym roku chciałbym zrobić kurs Adv. Nitrox – ponieważ chcę się rozwijać w kierunku trimiksowych nurkowań wrakowych
3. kurs w Polsce
4. nie mam ani suchacza, ani twina – i w tym roku nie kupię
5. na kursie chciałbym się jak najwięcej nauczyć – tzn. po jego pomyślnym zakończeniu chciałbym posiadać umiejętności nie mniejsze niż absolwenci „konkurencyjnych” zaawansowanych nitroksów
teraz opcje szkoleniowe:
CMAS PN2:
Uczestnik kursu zdobywa wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne umożliwiające bezpieczne nurkowanie w aparatach o obiegu otwartym z użyciem mieszanin nitroksowych w wodach otwartych oraz umiejętności pozwalające na użycie czystego tlenu i nitroksu w procedurach dekompresyjnych.
Wykłady (5 godzin) oraz zajęcia praktyczne (3 godziny) w ciągu 2-ch dni szkoleniowych, w tym 3 nurkowania nitroksowe w zestawach 2-butlowych i 1 butlą boczną w wodach otwartych (1 nurkowanie z użyciem do dekompresji tlenu lub nitroksu z zawartością tlenu powyżej 40%) w zakresie głębokości odpowiednich do posiadanych uprawnień KDP/CMAS.
TDI Advanced Nitrox:
This course examines the use of EAN 21 through 100% (oxygen) for optimal mixes to a depth of 130fsw/40msw. The object of this course is to train divers in the benefits, hazards and proper procedures for utilizing EAN 21 through 100% (oxygen) for dives not requiring staged decompression.
IANTD Advanced Nitrox Diver:
This program is designed to extend the divers knowledge with O2 mixes of 22 to 40% and up to 50% for decompression. It further develops diving skills and provides a greater understanding of the Nitrox diving concept.
A teraz moje wątpliwości:
- IANTD – teoretycznie kurs zbliżony merytorycznie i praktycznie do TDI, czyli nitroksowe nurkowania dekompresyjne na 1 mieszaninie oddechowej. Tyle, że sporo naczytałem się o kursach prowadzonych przez Tomka Żabierka, który ten podstawowy zakres znacząco rozszerza – nie tylko o nurkowanie ze stage’m, ale generalnie o technikę nurkowania (wyważanie, trymowanie, poręczowanie, nurkowanie wg. run-time’ów, ćwiczenia OOA, żabki, helikoptery, czarne maski, itp. – co jeszcze, to wiecie lepiej ode mnie). I bardzo mnie taki rozbudowany kurs kusi, ale jest jeden problem – sprzęt… Nie mam w tym roku budżetu na suchacza i twina – po prostu bez szans
- TDI – nie ukrywam, że tu magnesem jest Banan, który będzie pod koniec marca ten kurs prowadził. Tyle, że zajęcia praktyczne będą przebiegały zgodnie z powyżej przytoczonym opisem, czyli nurkowania dekompresyjne wykonywane wg. planów, ale na 1 rodzaju nitroksu (nie za bardzo wiem, jak w takim razie będzie użyte 100% tlenu, ale usłyszałem, że mam przyjść na zajęcia i wszystkiego się dowiem…). Bardziej zaawansowane nurkowania wykonywane są na kursach Deco Procedures i Extended Range – tylko mam wrażenie, że to jest trochę sztuczne rozbicie 1 kursu (dużego) na 3 mniejsze…
- CMAS – najpierw tej opcji w ogóle nie brałem pod uwagę, ale zauważyłem, że np. Nowa Ama robi ten kurs w formie dość rozbudowanej (klik ) i zastanawiam się teraz , czy może to nie jest właściwa dla mnie opcja?
No i co mam zrobić
Nie chodzi o plastik z modnej organizacji , ale przejście kursu, który maksymalnie zwiększy moje umiejętności.
Jakie są Wasze doświadczenia?
TomM - 06-03-2006, 23:41 Temat postu: Re: Adv. Nitrox - TDI, IANTD, a moze CMAS?
| Grzyb napisał/a: | | czyli nitroksowe nurkowania dekompresyjne na 1 mieszaninie oddechowej. |
Nie, to tak nie jest. Nurkowania z użyciem JEDNEGO nitroksu dekompresyjnego do 50% tlenu. A zatem na dwóch gazach - dennym (powietrze lub nitroks) i dekompresyjnym (nitroks do 50%). Uprawnienia po kursie to 42,5 m do 15 min formalnej dekompresji akcelerowanej. Nurkowanie z butla boczną, zmiana gazu pod wodą i planowanie dekompresji są istotą tego kursu.
| Grzyb napisał/a: | | ten podstawowy zakres znaczĹĄco rozszerza  nie tylko o nurkowanie ze stageÂm, ale generalnie o technikę nurkowania (wyważanie, trymowanie, poręczowanie, nurkowanie wg. run-timeÂów, ćwiczenia OOA, żabki, helikoptery, czarne maski, itp.  co jeszcze, to wiecie lepiej ode mnie). |
Za wyjątkiem poręczowania wszystko jest standardem kursowym, nie wymieniłeś jeszcze ćwiczeń na regulację stresu i zakręcania zaworów
Program IANTD Adv. EAN ze szczegółami jest dostępny na stronach IANTD.
Grzyb - 07-03-2006, 00:13 Temat postu: Re: Adv. Nitrox - TDI, IANTD, a moze CMAS?
| TomM napisał/a: | | Grzyb napisał/a: | | czyli nitroksowe nurkowania dekompresyjne na 1 mieszaninie oddechowej. |
Nie, to tak nie jest. Nurkowania z użyciem JEDNEGO nitroksu dekompresyjnego do 50% tlenu. A zatem na dwóch gazach - dennym (powietrze lub nitroks) i dekompresyjnym (nitroks do 50%). Uprawnienia po kursie to 42,5 m do 15 min formalnej dekompresji akcelerowanej. Nurkowanie z butla boczną, zmiana gazu pod wodą i planowanie dekompresji są istotą tego kursu. |
to co piszesz ma jak najbardziej sens, tyle ze Pan z Abyss, z ktorym rozmawialem zaczal sie troche ze mnie podsmiewywac, gdy zapytalem o stage i powiedzial, ze u nich nurkowania w ramach Adv. Nitrox mozna spokojnie zrobic bez butli bocznej - stad wlasnie moje watpliwosci...
TomM - 07-03-2006, 00:29
Pan z Abyss - może. Ale co to ma do IANTD?
waldo - 07-03-2006, 00:41 Temat postu: Re: Adv. Nitrox - TDI, IANTD, a moze CMAS?
| Grzyb napisał/a: | | to co piszesz ma jak najbardziej sens, tyle ze Pan z Abyss, z ktorym rozmawialem zaczal sie troche ze mnie podsmiewywac, gdy zapytalem o stage i powiedzial, ze u nich nurkowania w ramach Adv. Nitrox mozna spokojnie zrobic bez butli bocznej - stad wlasnie moje watpliwosci... |
W IANTD wszystkie nurkowania kursowe wykonywane są ze stage - nawet te ćwiczeniowe w płytkich wodach. Wykonuje się je w celu nauczenia prawidłowego konfigurowania butli bocznej i poruszania się z nią pod wodą, posługiwania się stage oraz przyswojenia procedury zmiany gazów, a podczas kursowych nurkowań z formalną dekompresją, wykorzystuje się EAN 50 jak gaz dekompresyjny.
kamyk - 07-03-2006, 02:59
Witam
Poslecam GUE TECH1 tam sie uczysz odrazu podstaw TRIMIX !!
pzdoor
kamyk
PS
Wszytko za jednym razem (trzeba miec tylko basic nitrox).
Fother - 07-03-2006, 08:57
| Grzyb napisał/a: | TomM napisał/a:
Grzyb napisał/a:
czyli nitroksowe nurkowania dekompresyjne na 1 mieszaninie oddechowej.
Nie, to tak nie jest. Nurkowania z użyciem JEDNEGO nitroksu dekompresyjnego do 50% tlenu. A zatem na dwóch gazach - dennym (powietrze lub nitroks) i dekompresyjnym (nitroks do 50%). Uprawnienia po kursie to 42,5 m do 15 min formalnej dekompresji akcelerowanej. Nurkowanie z butla boczną, zmiana gazu pod wodą i planowanie dekompresji są istotą tego kursu.
to co piszesz ma jak najbardziej sens, tyle ze Pan z Abyss, z ktorym rozmawialem zaczal sie troche ze mnie podsmiewywac, gdy zapytalem o stage i powiedzial, ze u nich nurkowania w ramach Adv. Nitrox mozna spokojnie zrobic bez butli bocznej - stad wlasnie moje watpliwosci... |
| TomM napisał/a: | | Pan z Abyss - może. Ale co to ma do IANTD? |
Panowie trochę nie dogadaliście się.
To o co Grzyp pyta ma miejsce w TDI i nurkuje się z jednym EAN-em na plecach tyle że do 50%, plany, runtime'y, boczne butle to już Deco Precedury. Mój kolega zrobił taki kurs (AEAN nitrox) bez wchodzenia do wody (tak sie chwalił)
TomM pisał wyłącznie o IANTD gdzie na kursie masz to wszystko o czym pisałeś plus to o czym pisał TomM plus to o czym nie pisaliście to ratownictwo.
TomM - 07-03-2006, 09:38
Zastosowałem "skrót myślowy". Jeśli było to nieczytelne, to sorry.
| kamyk napisał/a: | Poslecam GUE TECH1 tam sie uczysz odrazu podstaw TRIMIX !!
Wszytko za jednym razem (trzeba miec tylko basic nitrox). |
Kamyk, zaczynasz być nudny. Nie polecaj czegoś, o czym nie masz pojęcia. Ten kurs przeznaczony jest przede wszystkim dla tych, którzy mają GUE Funds. A Grzyb pisał jakie ma aktualne uprawnienia. Poza tym nie wszystko za jednym razem, a na trzy razy, tak jak mniej więcej w innych federacjach tech. T1 to taki Adv. EAN (40 m, jeden gaz deko EAN50). Ponieważ GUE stoi na stanowisku, że powyżej 30 m stosuje się trimiksy, a zatem ten kurs obejmuje także trimiks normoksyczny. Niemniej dopiero T2 jest kursem wprowadzającym gazy deko do 100% tlenu, a T3 to coś w rodzaju adv. tmx
Wszystkie federacje tech dzielą szkolenia na 3 zasadnicze części (adv. nitrox, norm. trimix, hyp. trimix), chociaż czasem poszczególne części są jeszcze podzielone na kolejne kursiki (z przyczyn marketingowych?) - np. TDI
Nie wprowadzaj zamieszania - w GUE nie jest "wszystko za jednym razem" i do T1 nie wystarczy "basic nitrox". Pomijając już kwestię konfiguracji - Grzyb napisał czym dysponuje i czego nie dopuszcza.
martin - 07-03-2006, 17:22
| Grzyb napisał/a: | 3. kurs w Polsce
4. nie mam ani suchacza.... |
Moim zdaniem punkt 3 i 4 mocno z soba koliduja. Dobry "advanced" nitrox to niestety kupa czasu jaki musisz spedzic w wodzie - zrobienie tego kursu w piance jest niewykonalne.
Mozna sie pokusic na kursik zrobiony "po glowkach", duzo teorii, troche praktyki, symulowane deko, zabawy na 6 metrach + informacja "przy nurkowaniach deko jest podobnie" - o ile cie dobrze zrozumialem, nie o to ci chodzilo. Dla wielu jest roznica miedzy "udaje dach nad glowa" a "mam dach nad glowa"
Pozyczony suchar tez niewiele daje - mimo ze plywanie w suchym nie nalezy do najtrudniejszych rzeczy na swiecie, idac na kurs powinienes suchar miec opanowany do tego stopnia, aby go nie czuc, na kursie chcesz sie nauczyc nowych rzeczy, a ciagle zajmowanie sie suchym nie wplywa na to korzystnie.
Co do wyboru kursu:
wybierz taki, na ktorym pokaza Ci jak obslugiwac sie stagem - to czy potem bedziesz mial w wodzie jeden dwa czy trzy nie robi duzej roznicy. Wazne jest dobre przecwiczenie handlingu. Dobra teoria powinna przygotowac cie do nurkowania dekompresyjnego z akcelerowana dekompresja, czy bedzie to EAN50, O2 czy inne gazy jest raczej mniej istotne - procedury sa identyczne, liczenie tez. Jesli do tej pory nie nurkowales z deco, dobrze by bylo zeby kurs zawieral pare tego typu nurkowan - nie tylko symulacji.
Andrzej Minorczyk - 08-03-2006, 00:38
| TomM napisał/a: | | Kamyk, zaczynasz być nudny. |
Dajcie TomM'owi sie rozwinac tylko jego organizacja jest kul "KONIECZNIE UTOP LUDZI"
Kocham go
TomM - 08-03-2006, 03:45
| Nurofen napisał/a: | | jego organizacja jest kul |
Nieeeee.... Moja jest FAR
Andrzej Kosko - 08-03-2006, 10:50
| TomM napisał/a: | | Moja jest FAR | Domyślam się podpuchy-ale moja niezdrowa ciekawość jest silniejsza: szto eto FAR?
TomM - 08-03-2006, 11:01
| Andrzej Kosko napisał/a: | | szto eto FAR? |
Fuck All Rules
Tomek Radomski - 08-03-2006, 14:29
tysz piknie
conan - 08-03-2006, 14:43
a ja chcialbym zapytac o taka rzecz
Adv Nitrox w IANTD uprawnia (teoretycznie) do plywania z mieszanina do 50 % O2
a np w TDI do 100 %
jaka jest roznica w praktyce (zakladajac ze trzymamy sie swoich uprawnien)
bo tu widze pewny paradoks otoz mamy dwoch osobnikow o tym samym poziomie wyszkolenia (teoretycznie te same stopnie ale w dwoch roznych federacjach) ale kazdy z nich uprawnia do czegos innego
a jak patrza na te dwa stopnie organizatorzy nurkowan (pytam o powazniejsze nurkowania w ktorych Adv Nitrox jest wymagany jako minimalny stopien)
martin - 08-03-2006, 15:41
| conan napisał/a: | | jaka jest roznica w praktyce |
Nie bardzo wiem w co tym pytaniem celujesz.
Roznica w czasie miedzy deko na EAN50 a EAN50 + O2 to okolo 40% czasu ostatniego przystanka, tak bardzo, bardzo z grubsza szacujac.
Przyjmujac nurkowania tylko z jednym stagem, malo kto nurkuje z przyspieszeniem tylko ostatniego przystanka przy pomocy 02 - zdrowiej jest zaczac akceleracje glebiej, "standartowo" na 21m EAN50.
Przy planowaniu ludzi z roznym poziomem doswiadczenia planuje sie pod najslabsze ogniwo - czyli wszyscy uzywaja EAN50.
conan - 08-03-2006, 16:35
na razie nie dorobilem sie Adv EAN i trudno mi wymyslic ciekawe pytanie ale ciekawi mnie sprawa czasow dennych i zwiazanej z tym dekompresja
w sytuacji teoretycznej mamy dwoch osobnikow jeden TDI drugi np IANTD i przy tym samym czasie dennym jeden np bedzie siedzial na deco 20 minut gdyz bedzie mogl wykorzystac w czasie deco gaz o wyzszej frakcji a drugi spedzi tam np 60 bo moze korzystac z EAN tylko do 50 % O2
moje pytanie i rozwazania nie sa poparte moja wiedza wiec moga nie miec z rzeczywistoscia wiele wspolnego ale jestem ciekaw
przypominam ze oboje maja ten sam stopien tylko w roznych federacjach
uprzedzac odpowiedz (ze roznica jest wlasnie w federacjach) od razu zapytam czy federacje nie powinny w takim razie "zrownac uprawnien" no bo w tym przypadku wydaje mi sie ADV NITROX TDI nie jest rowny ADV NITROX IANTD (moge sie mylic)
a jak sie ma to do nastepnych stopni szkolenia tzn wiem ze po adv z iantd mozna robic chyba DECO PROCEDUR w TDI no i odwrotnie czyli po TDI mozna robic Tehnical Diver ale czy nie bedzie brakowac w takim przypadku troche wiedzy (zakladam ze szkolenie przeprowadzone jest rzetelnie i zgodnie ze standartami)
Tomek Tatar - 08-03-2006, 17:26
| conan napisał/a: | | w sytuacji teoretycznej mamy dwoch osobnikow jeden TDI drugi np IANTD i przy tym samym czasie dennym jeden np bedzie siedzial na deco 20 minut gdyz bedzie mogl wykorzystac w czasie deco gaz o wyzszej frakcji a drugi spedzi tam np 60 bo moze korzystac z EAN tylko do 50 % O2 |
Jeśli oni chcą nurkować razem, to raczej powinni wziąć te same gazy dekompresyjne - właśnie, żeby mieć te same czasy na poszczególnych przystankach. A skoro jeden nie może mieć wyższego niż 50% to wezmą właśnie EAN50. Nie oznacza to drastycznego wydłużenia dekompresji, bo wcześniej zaczną tego gazu używać (niż O2 lub EAN80). Właściwie wszystko to napisał już Martin.
Najlepsze pozdrowienia.
TomM - 08-03-2006, 21:09
Sytuacja jest ciekawa
Mamy nurka TDI, który co prawda ma uprawnienia do 100% tlenu, ale nie ma uprawnień do dekompresji Za to nurek IANTD ma uprawnienia do dekompresji, ale EAN do 50%. A zatem "legalnie" planuja nurkowanie bezdekompresyjne z użyciem EAN50 jako gazu wynurzeniowego
martin - 08-03-2006, 21:45
| conan napisał/a: | | w sytuacji teoretycznej mamy dwoch osobnikow jeden TDI drugi np IANTD i przy tym samym czasie dennym jeden np bedzie siedzial na deco 20 minut gdyz bedzie mogl wykorzystac w czasie deco gaz o wyzszej frakcji a drugi spedzi tam np 60 bo moze korzystac z EAN tylko do 50 % O2 |
Zainstaluj sobie jakis soft pozwalajacy poplanowac nurkowania z akcelerowana deco - n.p. GAP (versja 1.2 jest darmowa), i pobaw sie troche realnymi profilami i roznymi strategiami deco.
| Cytat: | | Nie oznacza to drastycznego wydłużenia dekompresji, bo wcześniej zaczną tego gazu używać (niż O2 lub EAN80). |
Dokladnie.
Zreszta niekoniecznie deko tylko na O2 musi byc szybsze niz na EAN50, przyklad, 30min@40m, powietrze jako gaz denny, liczone GAP'em, konserwatyzm bez zmian:
O2 70 minut
EAN50 69 minut
Sytuacja zaczyna sie zmieniac gdy deco bedzie na dwoch gazach:
O2 + EAN50 59 minut
przy czym nalezy sie zastanowic, czy targanie drugiego stage'a jest do zaakceptowania jesli uzyskujemy "tylko" 10 minut krotsza deco (dyskusje na temat alternatyw, bezpieczenstwa, bailout etc. pozostawiam na boku) - IMO duzo zalezy od tego jak wyglada miejsce w ktorym bedziemy robic deco - ciepla rafa z duza iloscia rybek czy moze jednak deco pod bojka w wodzie 3°C, falowanie, widocznosc 25cm.
| Cytat: | | Mamy nurka TDI, który co prawda ma uprawnienia do 100% tlenu, ale nie ma uprawnień do dekompresji. |
Bardzo ciekawa sytuacja: po co mi 100% O2, skoro nie moge go wykorzystac do deco?
TomM - 08-03-2006, 23:47
| martin napisał/a: | | po co mi 100% O2, skoro nie moge go wykorzystac do deco? |
Do wytworzenia motywacji do kupienia biletu o nazwie Deco Procedures
Grzyb - 09-03-2006, 00:11
| TomM napisał/a: | | martin napisał/a: | | po co mi 100% O2, skoro nie moge go wykorzystac do deco? |
Do wytworzenia motywacji do kupienia biletu o nazwie Deco Procedures |
ja to podobnie odbieram - i nie bardzo mi sie to podoba...
(oczywiscie Deco Procedures najlepiej sie komponuje w combo z Extended Range...)
zabierek - 09-03-2006, 09:51
Wasz podstawowy blad rozumowania to robienie z Adv Nx nurka technicznego, dekompresyjnego. Adv Nx jest kursem wprowadzajacym do nurkowan dekompresyjnych, i ani IANTD ani TDI nie daja takiemu nurkowi prawa do wykonywania dlugiej, wielostopniowej dekompresji. IANTD daje mozliwosc wykonania dekompresji nie dluzszej niz 15 minut i nie glebszej niz 9m, co praktycznie nadal pozostaje poziomem saturacji, ktorego nieprawidlowe odsycenie (zla dekompresja) nie powinna byc fatalna w skutkach. To, czy zostanie to nazwane "limitowana dekomresja" czy "brak dekompresji wielostopniowej" jest bez znaczenia. Tak samo w takim wypadku jest bez znaczenia z punktu widzenia dekompresji, czy nurek tem moze czy nie wziac tlen. On ma zabierec butle dekompresyjna i cwiczyc procedury.
Andrzej Minorczyk - 19-03-2006, 19:33
| martin napisał/a: | | Bardzo ciekawa sytuacja: po co mi 100% O2, skoro nie moge go wykorzystac do deco? |
| TomM napisał/a: | | Do wytworzenia motywacji do kupienia biletu o nazwie Deco Procedures |
| Grzyb napisał/a: | ja to podobnie odbieram - i nie bardzo mi sie to podoba...
(oczywiscie Deco Procedures najlepiej sie komponuje w combo z Extended Range...) |
Mam wrażenie , że panowie nie dość umiejętnie przeczytali text i dla przypomnienia
http://www.abyss-diving.pl/szkolenia-tdi.html
Wydaje mi sie ,że jednak coś tam jest o deco
Grzyb - 19-03-2006, 21:38
| Nurofen napisał/a: |
Mam wrażenie , że panowie nie dość umiejętnie przeczytali text i dla przypomnienia |
a ja mam wrazenie, ze zupelnie nie lapiesz, o co chodzi...
KasiaK - 19-03-2006, 23:11
| Grzyb napisał/a: | | Nurofen napisał/a: |
Mam wrażenie , że panowie nie dość umiejętnie przeczytali text i dla przypomnienia |
a ja mam wrazenie, ze zupelnie nie lapiesz, o co chodzi... |
kamyk - 20-03-2006, 08:35
| TomM napisał/a: | Kamyk, zaczynasz być nudny. Nie polecaj czegoś, o czym nie masz pojęcia. Ten kurs przeznaczony jest przede wszystkim dla tych, którzy mają GUE Funds. A Grzyb pisał jakie ma aktualne uprawnienia. Poza tym nie wszystko za jednym razem, a na trzy razy, tak jak mniej więcej w innych federacjach tech. T1 to taki Adv. EAN (40 m, jeden gaz deko EAN50). Ponieważ GUE stoi na stanowisku, że powyżej 30 m stosuje się trimiksy, a zatem ten kurs obejmuje także trimiks normoksyczny. Niemniej dopiero T2 jest kursem wprowadzającym gazy deko do 100% tlenu, a T3 to coś w rodzaju adv. tmx
Wszystkie federacje tech dzielą szkolenia na 3 zasadnicze części (adv. nitrox, norm. trimix, hyp. trimix), chociaż czasem poszczególne części są jeszcze podzielone na kolejne kursiki (z przyczyn marketingowych?) - np. TDI
Nie wprowadzaj zamieszania - w GUE nie jest "wszystko za jednym razem" i do T1 nie wystarczy "basic nitrox". Pomijając już kwestię konfiguracji - Grzyb napisał czym dysponuje i czego nie dopuszcza. |
Nie podniecaj sie bo ty juz zaczynasz byc nudny madzysz sie jak bys mial o tym jakies pojecie ja nie mowie grzybowi ze on to ma zrobic tylko mowie co moze i kazdy nurkew wie zeby zrobic Tech1 trzba miec GUE/F a ty tylko sie wymadrzasz ... nie cwaniakuj !!
I zeby przystapic to ow kursu trza miec GUE/F i Basic Nitrox ... wiec o co ci chodzi jak nie wiesz co mowisz poelcam www.gue.com tam moze sie czegos nauczysz ... Bo gadac brednie to mozesz sobie pod woda jak cie nikt nie slyszy
kamyk
P.S.
Czytaj 2 razy co piszesz. A moze ty psizesz a potem myslisz ...
wiesiek01 - 20-03-2006, 08:43
| kamyk napisał/a: | | Czytaj 2 razy co piszesz. A moze ty psizesz a potem myslisz |
Kamyk, przegiales..
Ty przeczytaj dwa razy tekst, popros o tłumaczenie i wytłumaczenie tekstu TomM.
Andrzej Minorczyk - 20-03-2006, 11:15
| Grzyb napisał/a: | | a ja mam wrazenie, ze zupelnie nie lapiesz, o co chodzi... |
Jasne....
Leszek Nowak - 23-03-2006, 11:23
Według TDI kurs ADV Nitrox jest przeznaczony do nauki posługiwania sie nitrox'ami do 100% tlenu bez zmiany mieszaniny oddechowej pod wodą.
Kolejne kursy w TDI zostały tak pomyślane, żeby stopniowo i bezpiecznie przechodzić na coraz wyższy poziom umiejętności i większe głębokości.
W innych organizacjach jest to robione trochę na "skróty". Dla jednych to lepiej, dla innych gorzej. Mi osobiście lepiej "leży" program szkolenia TDI i dlatego wybrałem tę organizację.
Co do pytania "Po co mi uprawnienia do 100% tlenu ...." to zadam podobne retoryczne pytanie: "Po co mi stage z gorącym nitroksem, skoro i tak mogę tylko wykonać limitowaną dekompresję?".
Fother - 23-03-2006, 12:52
| Leszek Nowak napisał/a: | | Co do pytania "Po co mi uprawnienia do 100% tlenu ...." to zadam podobne retoryczne pytanie: "Po co mi stage z gorącym nitroksem, skoro i tak mogę tylko wykonać limitowaną dekompresję?". |
Tak jak to TŻ napisał wyżej w IANTD kurs AEANx nie jest kursem technicznym, ale wstępem do tego kursu. Co znaczy, że nurek nie rozpoczynając kursów technicznych, uczy sie pewnych procedur związanych z nurkowaniami dekompresyjnymi. Uczy sie pływać ze stage'em, zmieniać gaz pod wodą, prawidłowo wykonywać przystanki dekompresyjne i wiele innych. Poza tym uczy się planowania nurkowań ze zmianą czynnika oddechowego i wielu innych ciekawych i wcześniej nie znanych rzeczy.
Większość nurków, z różnych przyczyn, na tym etapie kończy swoją edukację nurkową. Czytając ten i inne dyskusje na ten temat dochodzę do wniosku, że własnie o to ludzie pytają. O możliwość odbycia krótkiej (legalnej ) dekompresji i zmiany gazu pod wodą. I to wszystko bez potrzeby rozpoczynania kursów technicznych jak to ma miejsce w TDI.
Pozdrawiam
Grzyb - 23-03-2006, 13:17
| Fother napisał/a: | | Czytając ten i inne dyskusje na ten temat dochodzę do wniosku, że własnie o to ludzie pytają. O możliwość odbycia krótkiej (legalnej ) dekompresji i zmiany gazu pod wodą. I to wszystko bez potrzeby rozpoczynania kursów technicznych jak to ma miejsce w TDI. |
a ja wlasnie nie o to pytam
nie ma dla mnie roznicy, czy kurs jest kwalifikowany jako rekreacyjny, czy jako techniczny - po prostu chcialbym sie na nim jak najwiecej nauczyc.
a potem uczyc sie dalej.
skoro Adv. Nitrox w TDI uwazany jest za kurs techniczny, ale w jego programie nie ma nurkowania ze stagem i zmiany gazow, a umiejetnosci tych mozna sie nauczyc na "rekreacyjnym" Adv. Nitrox w IANTD, to dla mnie jako potencjalnego kursanta jest to duza zagwostka
[ Dodano: Czw 23 Mar, 2006 ]
| Leszek Nowak napisał/a: | Kolejne kursy w TDI zostały tak pomyślane, żeby stopniowo i bezpiecznie przechodzić na coraz wyższy poziom umiejętności i większe głębokości.
W innych organizacjach jest to robione trochę na "skróty". |
w takim razie, skad w TDI biora sie kursy typu combo?
Marcin_alien - 23-03-2006, 15:09
| Grzyb napisał/a: | a ja wlasnie nie o to pytam
nie ma dla mnie roznicy, czy kurs jest kwalifikowany jako rekreacyjny, czy jako techniczny - po prostu chcialbym sie na nim jak najwiecej nauczyc.
a potem uczyc sie dalej.
skoro Adv. Nitrox w TDI uwazany jest za kurs techniczny, ale w jego programie nie ma nurkowania ze stagem i zmiany gazow, a umiejetnosci tych mozna sie nauczyc na "rekreacyjnym" Adv. Nitrox w IANTD, to dla mnie jako potencjalnego kursanta jest to duza zagwostka |
Sorki ale jesli interesuje Cie wiedza a nie plastik to juz sobie odpowiedziales na pytanie
Leszek Nowak - 24-03-2006, 09:06
Wszystko zależy do kogo kierowany jest kurs. W TDI kurs adv nitrox jest kierowany do osób, które posiadają tylko kurs podstawowy nitrox (lub w przypadku combo nie posiadają w ogóle uprawnień nitrox). Takie osoby przewaznie nie maja jeszcze chociazby podstawowego sprzetu technicznego: twinset i kamizeka techniczna, bądź dopiero zaczynają nurkowąć na tym sprzęcie. Wrzucenie takiej osoby od razu w sprzęt techniczny, nurkowania dekompresyjne i pływanie ze stage to według mnie trochę za dużo jak na jeden kurs. Korzystanie ze stage przy nurkowaniach, które wymagają tylko kilkuminutowej dekompresji to również niepotrzebna komplikacja nurkowania. Zyskujesz kilka minut, a musisz zabierać dodatkowy sprzęt.
Dla osób, które chcą nurkować na duże głębokości z rozsądnym czasem dennym, tak żeby coś tam jeszcze zobaczyć, a nie tylko zanurzyć się i wynurzyć, jest przewidziany w TDI kurs Extended Range i kursy trimix. Na tego typu kursach nauczysz się nurkować z wykorzystaniem wielostopniowej dekompresji i z wykorzystaniem różnych mieszanin dekompresyjnych, czyli faktycznie wykorzystasz zalety gorących miksów.
|
|