FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Książka nurkowa CMAS

Andrzej Minorczyk - 07-04-2006, 20:48
Temat postu: Książka nurkowa CMAS
Jak w temacie - czy poza CMAS mozna gdzies nabyc ?
pytanie prozaiczne, wiem- nie chodzi o podrobke ale np moze inne zrodla.
zmieniam organizacje a to jest podobno wymogiem do wpisow szkoleniowych
A moze to zwykly logbook? prosze o info

Tomek Tatar - 07-04-2006, 23:23

Chodzi o dokument - książeczkę płetwonurka KDP/CMAS? Organizację zmieniasz na KDP/CMAS? Pusta książeczka Ci na nic - potrzebujesz ją z wpisem stopnia, który zrobisz lub przepiszesz z innej organizacji. Ten stopień wpisze Ci instruktor z klubu KDP/CMAS i najlepiej stamtąd, przy tej okazji kupić książeczkę. Logbook jest jej częścią.

Najlepsze pozdrowienia.

Dorota i Wojtek - 08-04-2006, 09:12

Ponad 99% organizacji nie wymaga logowania nurkowań w jakimś ściśle określonym logu.

Naszym zdaniem, rozwiązaniem dającym najszersze możliwości jest dobrze oprawiony zeszyt.
Możesz tam wprowadzać wszystkie dane z mapkami, wykresami, zdjęciami a nawet z zasuszoną moczarką włącznie... ;)

Zakup loga z gotowymi "ramkami", tylko pozornie ułatwia sprawę - zazwyczaj jest to rozwiąznie małopraktyczne dające więcej ograniczeń, niż możliwości...

:wave:

gogolek - 08-04-2006, 14:25

witam ja tam mam zdanie takie że rejestr nurkowy to dobra sprawa i powinien być prowadzony ( takowy w kdp cmas ) zawiera myśle wszystkie info potrzebne do przypomnienia sobie nurka jest miejsce na swoje indiwidualne oczucia i podstawowe informacje o akwenie sprzencie itp itd. nic więcej nie jest potrzebne przecież nie będziemy pisać poezji ani opowiadań kilku tomowych na temat naszego nurkowania myśle że największe odczucia to zostaną w nas samych.

zeszyt myśle że złym pomysłem jest :P bo można zapomnieć o szczegółach a na gotowym blankiecie jest to łatwiejsze czytelniejsze :)

pozdrawiam :)

Łukasz - 08-04-2006, 19:25
Temat postu: Logbook w zeszycie
Witam
Miałem kiedyś kumpla. Był instruktorem nurkowania i pracował 5 lat na Malediwach, w Tajlandii, w Meksyku, Grecji i Egipcie. Prowadził zeszyt A4 gdzie wpisywał nurkowania. Poza suchymi danymi wklejał czasami zdjęcia, mapki, rysunki, pocztówki itd. Jego konto przekraczało już 1000 nurkowań i obejmowało wiele miejsc których mnie pewnie nie będzie dane odwiedzić. Ze względu na sposób prowadzenia logbooka, był on bardzo ciekawą lekturą. Gdyby wypełniał tylko logbook KDP/CMAS to pewnie nie chciałoby mi się go przeglądać. Niestety trzeba mieć wizję jego prowadzenia i dyscyplinę by po roku jeszcze się chciało. Mówiąc szczerze mi po jakiś 120 nurkach się odechciało i prowadzę lookbook w komputerze. Zrzucam profile z Uwateca do firmowego programu, dodam gdzie, co i jak i najwyżej raz do roku robię wydruk jako back-up.
Co kto lubi.
Pozdrawiam

malek - 08-04-2006, 20:09
Temat postu: Re: Logbook w zeszycie
Łukasz napisał/a:
Poza suchymi danymi wklejał czasami zdjęcia, mapki, rysunki, pocztówki itd. Jego konto przekraczało już 1000 nurkowań iam

chciałabym zobaczyć taki "logbook" - prawdziwe dzieło sztuki :)

sam logbook CMAS zawiera tylko ogólne dane i raczej nie opisuje się tam swoich wrażeń. no i cmasowcy prowadzą go ze względu na wymóg organizacji, chociaż znam takich, którym nie zależy specjalnie na wpisie nurkowania stażowego :)

logbook cmas tak jak napisał Tomek nabędziesz w klubie prowadzącym szkolenia cmas lub w KDP, ale uznawane są też inne "druczki" np. te kupione w sklepie nurkowym

gogolek - 08-04-2006, 20:28

malek kiedy jedziemy na nura :)
malek - 08-04-2006, 20:46

z tobą zawsze :)
tylko muszę jeszcze popracować, żeby mi tak jak tobie skrzela wyrosły ;-)

na razie leczę zatoki, a potem egipt, ale od maja jestem twoja bejbe ;-)

i żeby nie było, że nie na temat - dasz koleżance wpis do logbooka? :mrgreen:

gogolek - 09-04-2006, 06:01

pewnie że dam wpis :) ja też od maja bo dopiero ze szpitala wyszedłem :(
malek - 09-04-2006, 08:37

gogolek napisał/a:
pewnie że dam wpis :) ja też od maja bo dopiero ze szpitala wyszedłem :(

i co - spać o 6 nie możesz?
czy może zajrzałeś na forum przed wyjazdem na nurki? :mrgreen:

gogolek - 09-04-2006, 10:23

no nie moge :) w lanuy poniedziałek może jakiś "wpisik "zrobimy może na szczęśliwicach :) albo janówku albo garwolin to ostatnie chyba najczystrze :)
Andrzej Minorczyk - 09-04-2006, 13:25

Tomek Tatar napisał/a:
Chodzi o dokument - książeczkę płetwonurka KDP/CMAS?

Tomek Tatar napisał/a:
Organizację zmieniasz na KDP/CMAS?

chodzi o ten dokument z wpisami szkolenia przez insruktora
zmieniam na CMAS

rozumiem ze to obowiazkowe?

logbook prowadze od 1 nurka

malek - 11-04-2006, 13:39

wpisy z nurkowań nie są obowiązkowe, ale wskazane:
- widać jaki z ciebie nurek tzn. gdzie nurkujesz i paramentry nurkowania
- w przypadku podwyższania kwalifikacji należy udokumentować wykonanie nurków stażowych

no i dochodzi oczywiście jeszcze własne zapotrzebowanie na prowadzenie pamiętnika :mrgreen:

z tego co wiem, dane o nurkowaniu w PADI i CMAS sa podobne, tak więc twoje dotychczasowe wpisy powinny być bez problemu uznane przy zmianie organizacji.

zakupić możesz też w sklepie na stronie SKLEPIKU KDP

Andrzej Minorczyk - 13-04-2006, 20:52

ta stronke znam ale dziekuje wszystkim za wyjasnienia :-D