| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Nurkowanie SCR
michałP - 24-04-2006, 12:16 Temat postu: Nurkowanie SCR 21-23.04.06 kurs na SCR prowadzony przez BCN Explorer na j. Powidz, doborowe towarzystwo i interesujące wykłady połączone z nurami na w/w sprzęcie.
Teoria bez problemów natomiast nurkowanie to zasadnicza zmiana nawyków co przerobiliśmy na sobie. pozdrawiam
Grzyb - 24-04-2006, 13:14
ale wlasciwie to co nam chciales przekazac?
ze byl taki kurs i na nim byles?
skoro juz zakladasz taki watek, to moze napisz cos wiecej...
MTBiker - 24-04-2006, 14:49
czy SCR to domyslnie rekreacyjny Draeger Doplhin czy tez moze jakas inna oddycharka ?
Luc
waldo - 24-04-2006, 16:03
| MTBiker napisał/a: | | czy SCR to domyslnie rekreacyjny Draeger Doplhin czy tez moze jakas inna oddycharka ? |
Przecież jesteśmy w dziale nurkowań ekstremalnych ...
michałP - 24-04-2006, 20:31
Przepraszam że pomyliłem działy
MTBiker - 25-04-2006, 11:29
Michal
mozesz napisac jak wyglal ten kurs? Tak z ciekawosci chcialbym wiedziec jak to wygladalo - wyklady, jakie wykonywaliscie cwiczenia, ile wykonano nurkowan i o jakich czasach ?
Luc
michałP - 25-04-2006, 20:11
witam ! napiszę póżniej
KasiaK - 30-04-2006, 11:29
| michałP napisał/a: | | witam ! napiszę póżniej |
minął tydzień juz jest "pozniej"?
bo ja tez chetnie poczytam...
pozdr
K.
michałP - 09-05-2006, 21:10
Witam! kurs rozpoczął sie w piątek około 17 wykładem na temat podziału urzadzeń SCR, SCCR, CCR oraz ich zalet i wad, później doładna budowa Delfina skaladanie o rozkładanie i również wady zalety i tak do późna w nocy, rano na świeżym powietrzu przygotowanie aparatu do nurkowania co zajmuje około 30 min. oczywiście planowanie nurkowania technika , sytuacje awaryjne, konsumpcja gazu, mieszaniny oddechowe, pomiary po2, obliczanie działania czasu ochronnego, aspekty medyczne i dopiero potem pierwszy nurek i tu okazało się że trzeba sie wyważyć od nowa powód- niemożnośc regulacji pływalności poprzez oddech , samo nurkowanie jest ok. ciepła i wilgotna mieszanina oddechowa co zauważyłem dopiero na drugim nureczku, i w zalezności od tego jaki mamy nitrox zmienia się czas nurkowania, najprościej im wyższa zawartość tlenu tym dłużej nuramy, w zasadzie to wszystko, gorzej że trzeba sporo kasy na zakup SCR około 2000 euro a to dopiero początek wydatków, SCR dobra rzecz dla filmowców i fotografów pozdrawiam Michał
Smok - 12-08-2006, 20:44
| michałP napisał/a: | | wykładem na temat podziału urzadzeń SCR, SCCR, CCR oraz ich zalet i wad, |
Czy dowiedział się pan o obiegach półzamkniętych o stałym ciśnieniu cząstkowym tlenu nie zależnie od głębokości i wentylacji ? Co wie pan o klasie o stałej masie dawki regenerującej ?
pozdrawiam rc
michałP - 16-08-2006, 10:52
Witam!
Rebreather Pages tam jest duzo na ten temat jak równiez wiele podstron w tym temacie
pozdrawiam
kurek - 17-08-2006, 00:10
witam
| Cytat: |
Czy dowiedział się pan o obiegach półzamkniętych o stałym ciśnieniu cząstkowym tlenu nie zależnie od głębokości i wentylacji ? Co wie pan o klasie o stałej masie dawki regenerującej ? |
?
Kompensowane głębokością - zrzut jest pewnym procentem objętości wydechu nurka. Zmienia się odwrotnie proporcjonalnie do głębokości. Powierzchniowo zrzucają zwykle pomiędzy 20-33% każdego oddechu, jednak wraz wraz z głębokością współczynnik ten maleje utrzymując frakcję tlenu stałą i ograniczając wypływ gazów. Jeśli pod powierzchnią wyrzucane jest 33% wydechu na zewnątrz, to na głębokości 90m już tylko 3,3%. Układy te pozwalają utrzymać stały fO2 bez względu na głębokość. Przykładem tego typu rebreathera jest K2.
Ale jest to kurs bardziej upper passiv i nawet troche więcej...na pewno nie ma tego w programie SCR Dragon Drager
Co do drugiego pytania...nie wiem dokładnie o co biega?
A moze kolega pochwali sie własnymi sukcesami konstrukcyjnymi?
kurek
Smok - 17-08-2006, 11:18
| kurek napisał/a: | A moze kolega pochwali sie własnymi sukcesami konstrukcyjnymi?
kurek |
Zgłoszenie w UP P-377789 znacznie niższe dawkowania i korekcja osobniczego pułapu tlenoweg i jeszcze trochę.
pozdrawiam rc
[ Dodano: 17-08-2006, 11:32 ]
| kurek napisał/a: | | Układy te pozwalają utrzymać stały fO2 bez względu na głębokość. Przykładem tego typu rebreathera jest K2. |
Stała procentowa zawartość tlenu to przedszkole, ja idę krok dalej mam stałe ciśnienie cząstkowe tlenu czyli iloczyn zawartości procentowej razy ciśnienie absolutne.
pozdrawiam rc
kurek - 17-08-2006, 22:14
Witam,
| Cytat: |
Stała procentowa zawartość tlenu to przedszkole, ja idę krok dalej mam stałe ciśnienie cząstkowe tlenu czyli iloczyn zawartości procentowej razy ciśnienie absolutne.
|
Rozumiem ze uzyskałeś (konstrukcję na bazie scr...cokolwiek to w tym przypadku znaczy) bez dodatkowego wtrysku tlenu (na małych głębokościach). I masz stałe ppo2. Jeżeli tak to rzeczywiście warte opatentowania.
Moze wiecej na priv. Interesuje mnie Twoja idea budowy oraz jakie części wykorzystałeś?
Jak z testami?
kurek
agrest - 18-08-2006, 10:18
Panowie, jak sie zaczyna robic ciekawie to wszyscy przechodza do podziemia. Smok. Jesli mozesz to pisz w watku, chyba ze to jakas tajemnica.
Pozdrawiam
J.
Smok - 18-08-2006, 19:34
| kurek napisał/a: | | bez dodatkowego wtrysku tlenu (na małych głębokościach). I masz stałe ppo2. |
Jak zrealizować ppO2=1at na małych głębokościach bez jechania na czystym tlenie nie wiem.
Problem z zawieszeniem opisu jest następujący. Ludzie z Polskiego wierzchołka którym to prezentowałem albo nic nie rozumieją albo giną. Są też tacy którzy rozumieją i nie są idiotami. Rozpoczołem nowy wątek tam przedstawie pewne elementy jeśli będzie zainteresowanie. Będzie to trudna droga dla uczestników ale korzystna w przyszłości.
pozdrawiam rc
michałP - 18-08-2006, 20:04
Witam !
jestem zainteresowany tym tematem, możesz pisać napewno znajdą się inni chętni
pozdrawiam
|
|