FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - fatalny wypadek nurkowy...

Mania - 16-02-2007, 13:06
Temat postu: blue hole in Dahab - koszmarny film
Ale mam nadzieje, ze wszyscy, ktorzy planuja robic Blue Hole na pojedynczej, egipskiej flaszce wezma to sobie do serca.
Mania
http://www.youtube.com/watch?v=zr5doYH5dXc&NR

Beeker - 16-02-2007, 13:43

http://www.youtube.com/watch?v=qhcF-Coc1J0&NR

tu jest inny we fragmencie cytowany w powyższym
z tłumaczonymi na angielski komentarzami egipskich specjalistów

nie polecam beztroskim nurkom ...

Mania - 16-02-2007, 13:46

Beeker - ten drugi film jest powszechnie znany.
natomiast ten, ktory ja pokazalam to - przynajmniej dla mnie - byla nowosc.
Mania

Beeker - 16-02-2007, 13:49

sorry nie ten podlinkowałem

http://www.youtube.com/watch?v=eejQPUyeNiY

mysiar - 16-02-2007, 14:32

Beeker napisał/a:
nie polecam beztroskim nurkom ...

nie no czemu nie polecasz, wprost przeciwnie nalezy polecac, aby Ci beztroscy
zobaczyli czym to grozi.

nie daniej jak kilka dni temu powstal watek na forum dotyczacy nurkowania pod lodem na 40m na jakichs domowych przerobkach i z malymi flaszkami

Artur1234 - 16-02-2007, 14:47
Temat postu: dla mnie dziwne
może się nie znam ale na jednym z filmów koleś miał pas balastowy na sobie niezrzucony - ciekawe dlaczego?

a ten 2 film jak nurek z kamerą właściwie szedł na dno jak wrak - też nie wiem dlaczego nie zatrzymał się poprzez:
1. dopompowanie jacketu,
2. zrzucenia pasa

dziwne/
Art

ps a co do flaszek egipskich to chyba widzi z czym idzie nurkować i ile ma barów

Mania - 16-02-2007, 14:50

Jak obejrzysz dokladnie to facet pierwszy raz spojrzal na wlasny komputer na ponad 80 metrach. Moim zdaniem juz dawno mial taka narkoze, ze nie myslal....

Mania

Artur1234 - 16-02-2007, 14:54
Temat postu: Eno ale
no dobra na 80 metrach spojrzał ale chyba nawet tam w czystej wodzie widział że opada a jak na 80 spojrzał to wcześniej miał mniejszą narkożę noo nie
Bigas - 16-02-2007, 14:57

Uważam, że takie filmy powinny być jednym z elementów kursów. Tylko że spora część potencjalnych kandydatów zwiała by gdzie pieprz rośnie i instruktorzy nie zarobili by kasy, a w pewnych organizacjach tylko o to przecież chodzi, w dupie tam maja dalsze bezpieczeństwo, zapłacił=zaliczył a co z nim będzie dalej to już nikogo nie interesuje i takie potem są wypadki. :angryfire:
Mania - 16-02-2007, 15:11

Bigas
Po mojej stronie pelna zgoda
Mania

Łukasz M. - 16-02-2007, 15:53

Mania napisał/a:
Po mojej stronie pelna zgoda

Po mojej również.

mysiar - 16-02-2007, 16:16

A nie wydaje Wam się, że bardziej tu chodzi o ludzką głupotę a nie organizację w jakiej ktoś sie szkoli ?
Łukasz M. - 16-02-2007, 16:29

mysiar napisał/a:
A nie wydaje Wam się, że bardziej tu chodzi o ludzką głupotę

Głupota głupotą, być może niewiedza / nieświadomość.

Smok - 16-02-2007, 17:31

Łukasz Mączka napisał/a:
być może niewiedza / nieświadomość.

Niewiedza na pewno, nieświadomość na pewno, część objawów narkozy to euforia i brak samokontroli.

pozdrawiam rc

mysiar - 16-02-2007, 18:10

Łukasz Mączka napisał/a:
mysiar napisał/a:
A nie wydaje Wam się, że bardziej tu chodzi o ludzką głupotę

Głupota głupotą, być może niewiedza / nieświadomość.

sorry ale ignorancja nie jest usprawiedliwieniem

Łukasz M. - 16-02-2007, 18:21

mysiar napisał/a:
sorry ale ignorancja nie jest usprawiedliwieniem

Oczywiście, że nie jest usprawiedliwieniem, bo w tym wypadku ignorancja kończy się jednym ...

Adam Frajtak - 16-02-2007, 18:26

Smok napisał/a:

Niewiedza na pewno,

A skąd niby ta wiedza miała płynąć chyba nie z kursu PADI?
Smok napisał/a:

nieświadomość na pewno,

Śwadomości brak bo przeciez na kursie mówili ze bedzie pieknie łatwo i dla wszystkich

ogrod - 16-02-2007, 18:32

Moim zdaniem gosciu chcial pokazac jaki jest mocny. Chcial nagrac szybkie zejscie na jakas tam glebokosc(winda). To ze na filmie pokazal kompa tylko świadczy o tym , ze w tym momencie chcial sie juz pochwalic jak gleboko jest. Na pewno wczesniej kontrolowal swoja glebokosc, niestety zabrnal za gleboko gdzie go narkoza dopadla a i pewnie jackecik nie dal juz rady. Gdyby nie chcial tak gleboko zejsc, mogl zrobic conajmiej kilka roznych rzeczy, zeby do tego nie dopuscc. Oddech mial rowniez miarowy, nie bylo wczesniej slychac i widac zeby bylo cos nie tak.
Adam Frajtak - 16-02-2007, 18:35

ogrod napisał/a:
Moim zdaniem gosciu chcial pokazac jaki jest mocny. Chcial nagrac szybkie zejscie na jakas tam glebokosc(winda). To ze na filmie pokazal kompa tylko świadczy o tym , ze w tym momencie chcial sie juz pochwalic jak gleboko jest. Na pewno wczesniej kontrolowal swoja glebokosc, niestety zabrnal za gleboko gdzie go narkoza dopadla a i pewnie jackecik nie dal juz rady. Gdyby nie chcial tak gleboko zejsc, mogl zrobic conajmiej kilka roznych rzeczy, zeby do tego nie dopuscc. Oddech mial rowniez miarowy, nie bylo wczesniej slychac i widac zeby bylo cos nie tak.

faktycznie masz racje nie bylo slychac ze cos jest nie tak a HELP!!! woła tak zeby filmek bardziej trzymał w napieciu
ps. kumasz tekst pisany ? czy starales sie zrozumiec arabski?

Smok - 16-02-2007, 18:37

scaner napisał/a:
A skąd niby ta wiedza miała płynąć chyba nie z kursu PADI?

Nie było PADI 30 lat temu w Polsce. LOK, PTTK, Krab z Kwapisiewiczem.
Dawno temu kurs trwał jesień zimę i wiosnę, mieliśmy 1h w czwartek na krytej Legii 50m basen, głębokość 3m. W soboty Pałac 1,5h, głębokość 4,6m. Podobnie było w pozostałych organizacjach. O dekompresji wiedziałem już jako kursant, o nurkowaniu w suchym też. Był podany sposób jeszcze z nurkowania w klasykach, jak uniknąć narkozy azotowej, a przynajmniej ograniczyć. Więc nie jest to żadna tajemnica. Chyba że kupuje się sprzęt i do wody. O takim starcie niestety nie mam pojęcia.

pozdrawiam rc

Voodoo - 16-02-2007, 18:56

tutaj też jest ten wątek:

http://www.forum-nuras.com/for...?showtopic=1614

ogrod - 16-02-2007, 19:04

scaner napisał/a:
ps. kumasz tekst pisany ? czy starales sie zrozumiec arabski?

Jesli to jest docinka, to odpowiem, ze kumam tekst. A co do filmu to wycjiagam wlasne wnioski. Natomiast Ty bazujesz na tym co jakis tam arab podrzucil, ze to jest HELP. Poza tym filmowal caly czas. Reszte mozna samemu dopowiedziec. Ale bez obrazy to tylko moja interpretacja.

KasiaK - 16-02-2007, 19:25

dla mnie to "help" to hmmmmmmmm wymuszone....tzn mysle, ze sila sugestii....rownie dobrze, gdyby mi ktos inne pasujace slowo tam wrzucil-byloby ok

mysle, ze glowny problem tam, to brak partnera....tzn jego brak od samego poczatku, bo jesli ta glebokosc nie byla planowana, to jest szansa, ze partnur by go za "wsiarz" wyciagnał, zauwazywszy ze jakos nie teges i za gleboko

tak czy siak.....przykre :sad:

p.s. takze uwazam, ze tego typu filmy winny byc na kursach pokazywane....moze nie OWD, ale zaraz pozniej....
duza role odgrywa instruktor. Moj nie musial mi pokazywac filmow, wystarczyło mi kilka jego "opowiastek", zeby nabrala respektu do glebokich nurkowan.
Poza tym hmmmm wlasny łeb? wiem na jakiej max glebokosci On byl (moj instr), wiem jak wieeeeeeeeeeeeeele mi do niego brakuje, stad wiem jak baaaaaaaaaaaaaaardzo dlugo sie tak gleboko nie wybiore.

Zielona Wróżka - 16-02-2007, 19:56

Aż mnie w środku ściesnęło jak te filmy obejrzałam, straszne :sad:

Zwróćcie uwagę, jak dobrze skonstruowany jest film pokazany przez Manię, na początku łagodna muzyka i delikatne obrazy, a po chwili szaleńcza walka o zycie i obgryzione nogi. Obraz wstrętny i przerażajacy, ale przynajmniej trafia do wyobraźni. Rzeczywiście tego typu filmy powinny być prezentowane na kursach.

iwiki - 16-02-2007, 20:42

Czy aby nie był to nurek rosyjski? Yuri to chyba tak znajomo brzmi... skoro tak to chyba nie powinien krzyczeć HELP tym bardziej w panice. Moim skromnym zdaniem nie było to HELP, ale czy to ważne... chyba nie skoro nie pomogło.
Pozdrawiam

jcsjacekj - 16-02-2007, 22:25

Mocna rzecz.

Ciekawe czemu wycieli nagranie w czasie 17:09:56-17:11:02 ?

Łukasz M. - 16-02-2007, 22:40

jcsjacekj napisał/a:
Ciekawe czemu wycieli nagranie

Pewnie po, to by nie pokazywać śmierci człowieka, który krztusi się wodą i umiera w męczarniach. :???:

Adam Frajtak - 16-02-2007, 23:03

Smok napisał/a:

Nie było PADI 30 lat temu w Polsce.

Wszystko sie zgadza ale ten film jest z przed 7 lat

WOJTASNUR - 17-02-2007, 01:16

Tu nie chodzi czy szkolony w PADI czy nie padi ... po prostu trzeba mieć coś pod kopółką a nie wielkie ambicje ze sprzętem z "marketu" po "X" użytkownikach.
Co do szkolenia w padi wszystko zależy od podejścia instruktora i kursanta.
Jest przecież książka w której jest wszystko i powinno się ją przeczytać a nie przekartkować kolorowe obrazki.
jeżeli kursant jest zainteresowany i dba o własne bezpieczeństwo sam powinien zwrócić uwagę instruktorowi na niedociągnięcia jeżeli takie są, czy pomija ćwiczenia.. :-|

PAPA78 - 17-02-2007, 13:02

daje do myslenia
Grzyb - 17-02-2007, 14:10
Temat postu: Re: blue hole in Dahab - koszmarny film
Mania napisał/a:
Ale mam nadzieje, ze wszyscy, ktorzy planuja robic Blue Hole na pojedynczej, egipskiej flaszce wezma to sobie do serca.

no to zobaczcie jeszcze, co mozna zrobic nawet bez egipskiej flaszki... :shock:
kozak

seba z pyrlandi - 18-02-2007, 20:55

Także moim zadniem świadomie poszedł na głębokość którą pokazał na kamerze filmując komputer . Może postanowił bić swoje rekordy na powietrzu uwieczniając je filmem lecz tym razem po prostu nie wyszło i finał tego był tragiczny wypadek . Co do " help " może to tylko brzmi jak mowa a jest to jakiś inny dźwięk .
Beeker - 19-02-2007, 09:24

Grzyb napisał/a:
kozak

unfuckingbelievable ...
respect

Delfinm - 19-02-2007, 20:25

Jakie trzeba miec uprawnienia aby bezpiecznie przeplynac na blue hole?
Adam Frajtak - 19-02-2007, 20:56

Delfinm napisał/a:

PADI DSAT Trimix diver lub P1 CMAS

Grzyb - 19-02-2007, 21:11

scaner napisał/a:
Delfinm napisał/a:

:mrgreen:

rozumiem, ze to rownowazne stopnie :aaa:

Adam Frajtak - 19-02-2007, 21:19

Grzyb napisał/a:

rozumiem, ze to rownowazne stopnie :aaa:

noo tak

wiesiek01 - 19-02-2007, 21:31

Cytat:
Delfinm napisał/a:

A nie sternik ... ?

KasiaK - 19-02-2007, 21:35

wiesiek01 napisał/a:
Cytat:
Delfinm napisał/a:

A nie sternik ... ?

kapitan zeglugi wielkiej

a na powaznie,
Delfinm,
arch to 60m, w IANTD-adv ean nie starczy (w innych sie nie znam)
uprawnienia tmx trza miec
a przede wszystkim to chyba nie papier, tylko umiejetnosci :)
mozesz zrobic sobie intro tmx z instr z bazy-zabierze Cie....ale no coz...czytaj wyzej ;-)

Adam Frajtak - 19-02-2007, 21:42

KasiaK napisał/a:

W PSAI do 70m na powietrzu można więc tmx nie jest konieczny

Mania - 19-02-2007, 21:56

Gwoli scislosci - arch zaczyna sie na 56 metrze, wiec PSAI i chyba cmas sie miesci na powietrzu....
Mania

jcsjacekj - 19-02-2007, 22:23

scaner napisał/a:

Mania napisał/a:
Gwoli scislosci - arch zaczyna sie na 56 metrze

A po nurkowania na 56-60 m na powietrzu dużo się pamieta z takieg nurkowania ?

Grzyb - 19-02-2007, 22:32

jcsjacekj napisał/a:

wynurzenie na pewno...
poza tym, od czego sa filmy na youtube? :mrgreen:

Mania - 19-02-2007, 22:32

To pewnie zalezy. Mozesz podpytac "starych nurkow" (np. ocn). Oni nurkowali na powietrzu jeszcze glebiej (te 20 lat temu)

Mania

Gryzli - 19-02-2007, 23:16

Mania napisał/a:
Mozesz podpytac "starych nurkow" (np. ocn). Oni nurkowali na powietrzu jeszcze glebiej (te 20 lat temu)

I dalej nurkują.. dalej...! :22: :22:
A pamięta się doskonale wszystko! :20: Tylko cholera jakoś w moim przypadku to im głębiej tym bardziej się wynurzac nie chce! :22: :22:

KasiaK - 19-02-2007, 23:18

jcsjacekj napisał/a:
scaner napisał/a:

Mania napisał/a:

nie wiem, bo nie nurkowalam, ale slyszalam bardzo obrazowa historie
jak kumpel ogladal hancze,
wrazenia:
- na air - "no nic ...taki piach...nic ciekawego"
- po tmx - "skalki takie byly i w ogole tak ladnie"

;-)

jcsjacekj - 19-02-2007, 23:19

Mania napisał/a:
Mozesz podpytac "starych nurkow" (np. ocn)

Dlatego pytałem, bo słyszałem że w cieplej wodzie narkoza trochę mniej daje we znaki.
Może ktoś podzieli się wrażeniami z takiego nurkowania w ciepłej wodzie ?
Może ktoś robił blue hole na powietrzu ?

Mania - 19-02-2007, 23:29

Jacek
Z narkoza jest z alkoholem. Sa dni, w ktrych mozesz wypic kilka niezlych kieliszkow i nic. A sa takie, kiedy po jednym piwie juz jestes narabany.
Poza tym stwierdzenie, ze w cieplej wodzie narkoza daje sie mniej we znaki nie jest do konca prawdziwe. Ale z drugiej strony zimno moze ja potegowac.

Wydaje mi sie wiec, ze kazde nurkowanie na wiecej niz 40 metrow na powietrzu jest inne, a i tak to pewnie juz jest za duzo. Plus dochdza do tego kwestie osobowosciowe.

Mania

Arthuro - 20-02-2007, 01:36

KasiaK napisał/a:
Cytat:
Delfinm napisał/a:
arch to 60m, w IANTD-adv ean nie starczy (w innych sie nie znam)
a przede wszystkim to chyba nie papier, tylko umiejetnosci :)
mozesz zrobic sobie intro tmx z instr z bazy-zabierze Cie....ale no coz...czytaj wyzej ;-)
Adv. Eanx nie wystarczy - ani w IANTD ani w TDI :) ale tmx niekoniecznie
Mania napisał/a:
Gwoli scislosci - arch zaczyna sie na 56 metrze, wiec PSAI i chyba cmas sie miesci na powietrzu....
gwoli scislosci ;) Arch'a mozna przeplynac nie przekraczajac 52-53 metrow (w zaleznosci od plywu) czyli normalny poziom extended range (55m)
btw cmas to sugerowane 50m.
jcsjacek napisał/a:
A po nurkowania na 56-60 m na powietrzu dużo się pamieta z takieg nurkowania ? Może ktoś robił blue hole na powietrzu ?
cala masa ludzi (wielu stale obecnych na FN) - niektorzy setki razy...
KasiaK napisał/a:

a przede wszystkim to chyba nie papier, tylko umiejetnosci
...i to chyba wszystko na ten temat...

serdeczne pozdrowienia
arturo

wrobelsl - 20-02-2007, 09:43

Cytat:
takze uwazam, ze tego typu filmy winny byc na kursach pokazywane....moze nie OWD

My na kursie podstawowym pokazujemy takie filmy i jakoś nikt nie ucieka. Kwestia jak się to wytłumaczy kursantowi.

Cytat:
akże moim zadniem świadomie poszedł na głębokość którą pokazał na kamerze filmując komputer . Może postanowił bić swoje rekordy na powietrzu uwieczniając je filmem lecz tym razem po prostu nie wyszło i finał tego był tragiczny wypadek

Popieram. Każdy z nas na swój sposób uprawia ten sport i ponosi ryzyko na własną odpowiedzialność.

Cytat:

Pamiętasz dokładnie wszystko. Przynajmniej masz takie wrażenie. Lecz jak porównasz z filmem robionym podczas takiego nurkowania to wygląda zupełnie inaczej.

Mania - 20-02-2007, 09:44

Artur
Jak sam napisales w zaleznosci od plywu. No wiec przyjelam maksymalna, mozliwa glebokosc, a ta rowniez sie miesci w extended range :)

A jesli to jest 52m to umowmy sie miesci sie w ramach cmasowskich 50m :)

Pozdro
Mania

TROTYL - 20-02-2007, 13:46
Temat postu: A tak w temacie filmów: to może coœ bardziej optymistyczn
http://www.youtube.com/wa...related&search=

Pozdrawiam
TROTYL

martusia - 22-02-2007, 19:52

scaner napisał/a:
Delfinm napisał/a:

:mrgreen:

Delfinm - 23-02-2007, 12:41

no i po co robic uprawnienia....trzeba na sprzet wydac...na kursy....jak mozna po prostu tak:
http://www.youtube.com/watch?v=zNYFD1ZuA24&NR :mrgreen:

Andrzej Minorczyk - 23-02-2007, 19:22

hehe Mania fajny filmik ale stary widzialem go ok rok temu a dla fanatykow tego typu kina polecam stronke .....

http://www.inspired-training.com/tecvideos.htm

polecam

Dave Shaw's tragic 270m dive head cam video. Includes documentary footage from S.A television.

A tak wogole to nie wiem czym sie podniecacie nurkowanie na 50-90m z powietrzem na dnie to w pewnych kregach normalka zalezy jakiego nura planujecie(adaptacja).
Nie wspomne ze tlen i 6 metrow -> mozna duzo duzo duzo głebiej ;)
Ja nie pokusilem sie o taka zabawe.

Bogen - 24-02-2007, 09:13

Cytat:

Czemu skoro Oni tu sie " podniecaja' a mozna dużo duzo głebiej?
Nie należysz do pewnych kręgów?

Andrzej Minorczyk - 24-02-2007, 13:06

Bogen napisał/a:
Nie należysz do pewnych kręgów?

Kazdy z nas nalezy do pewnych kregow :)

Bogen napisał/a:

Czemu skoro Oni tu sie " podniecaja" a mozna dużo duzo głebiej?

Użylem słowa "podniecaja" bo juz w setkach tematow nawet na tym forum wiekszosc z nas czytala o nurkowaniu z powietrzem na plecach ponizej 60-70 metrów. Dywagacje czy to etyczne czy nie , i ile sie pamieta z takiego nurka , i czy uprawnienia na to pozwalaja, i czy nurkujemy zgodnie z uprawnieniami sa śmieszne a nawet pokusilbym sie o stwierdzenie ze glupie i obłudne.

To tak jak dyskusja -Czy nurkować dekompresyjnie(w sensie obowiązkowe przystanki) z komputerem czy tabliczką?
Kazdy(w sensie większość) powie ze z tabliczką i wchodzac do wody wali nurka na komputer.

A odpowiadajac na pytanie - zawsze mozna głębiej. A ja nurkuje jak mi sie podoba i nie kwestionuje pomyslów innych(nawet idiotycznych w mojej opini)dopóki nie bedą moimi partnurami, wtedy zaczyna mnie to obchodzic .
Już niedługo nieetycznym bedzie nurkowanie na 20m z powietrzem zostana tylko nitroxy i trymixy.

Zawsze bedą wypadki nurkowe i niekonwencjonalne sytuacje bo nie ma idealnych instruktorów szkolacych idealnych nurkow. Kazdy uwaza, ze ma misje do odbycia i wie wszystko najlepiej, i nie jest to do konca zle, ale zamiast nurkowac skupiaja sie wlasnie na tej misji a to juz jest niedobre.

Arch wg. tych mapek to 52m ale niech bedzie ze 56 czyli tyle co w Sproitz u Tomasa.

http://www.blueholeproject.techdive.pl/maps.htm

Kazdy potrafi gazy policzyc dla siebie i dla jednch arch na 1x15 jest mozliwy a dla innych nie ;) (nie pisze tutaj o sobie).
A latwiej jest w dahab niz w ciemnej i zimnej wodzie :)

Nie namawiam do nurkowania na powietrzu tak gleboko pragne tylko zauwazyc ze nie nalezy wpadac w skrajnosci ;)

KLeszek - 24-02-2007, 22:04

jcsjacekj napisał/a:
scaner napisał/a:

Mania napisał/a:

no przecież dlatego wszystkie opisy tego miejsca gdzies mają .... ' ... tam było pięknie..."... :22:

KasiaK - 25-02-2007, 21:54

Nurofen napisał/a:

Kazdy(w sensie większość) powie ze z tabliczką i wchodzac do wody wali nurka na komputer.

jak to Żaba kiedys ładnie powiedzial - "najwazniejszy komputer to ten miedzy uszami" - i tego sie trzymajmy :)

Andrzej Minorczyk - 25-02-2007, 22:02

Cytat:
jak to Żaba kiedys ładnie powiedzial - "najwazniejszy komputer to ten miedzy uszami" - i tego sie trzymajmy

Dobrze powiedziane :)

Andrzej Kosko - 27-02-2007, 11:10

KasiaK napisał/a:
"najwazniejszy komputer to ten miedzy uszami
Nie pamietam,kto to powiedział ( na pytanie o kompy podw.)- tak,mam całkiem niezły ale polegam na wyliczance. Bo jesli programista miał zły dzień...
A to miedzy uszami...ech,byloby nudno,gdyby wszyscy mieli tam poukładane :mrgreen:

PawelW - 27-02-2007, 23:10

Nurofen napisał/a:
Już niedługo nieetycznym bedzie nurkowanie na 20m z powietrzem zostana tylko nitroxy i trymixy

GUE Best MIX
1-30m 32nx
30-45m 21/35tmx
45-60m 18/45tmx
60-75m 15/55tmx
75-120m 10/70tmx

DECO GAZ
6m 100 O2
21m 50 nx
36m 35/25tmx
57m 21/35tmx

im zabrakło powietrza a są fumndamentalistami i wiele im zawdzięczamy ;-)

KasiaK - 27-02-2007, 23:27

wiesz...sadze, ze jesli tmx w Polsce bylby tanszy, to wiekszosc z nas by air na niego wymienila....
ale, ze hel kosztuje tyle, a nie mniej, to stosuje sie go tylko przy wiekszych glebokosciach...

kumpel ze stanow powiedzial mi kiedys "no co Ty...kosztuje tyle ile u Was"..
jassneeeee ale my mniej zarabiamy....niestety...

a co do nurkow na 3 dyszki z ean32, to nie widze nic w tym dziwnego....

PawelW - 27-02-2007, 23:47

KasiaK napisał/a:
ale, ze hel kosztuje tyle, a nie mniej, to stosuje sie go tylko przy wiekszych glebokosciach...

w końcu dział nurkowań extremalnych ;-)

Smok - 28-02-2007, 18:12

PawelW napisał/a:
DECO GAZ
6m 100 O2

A powietrze na przerwy w oddychaniu tlenem ?

pozdrawiam rc

waldo - 28-02-2007, 19:41

KasiaK napisał/a:

Bazy w Dahab wycofują się z prowadzenia intra trimixowego.

TROTYL - 01-03-2007, 14:58

Waldo,

A może krótki film z BH, jak wyglĹĄda awaria I stopnia na 65m?

Pozdrowionka
TROTYL

waldo - 01-03-2007, 15:08

TROTYL napisał/a:
A może krótki film z BH, jak wyglĹĄda awaria I stopnia na 65m?

A masz to na filmie ?

TROTYL - 01-03-2007, 15:27

No jest...

Najpierw Andrey i jego ekipa... potem krótkie ujecia Arcza.... BUM... gaz ucieka i....ucieka... a potem ucieka, potem jazda na 85... potem cudowane ocalenie.
To była wadliwa membrana w I stopniu.
Dla pocieszenia dodam, ze ostanio miałem to samo tylko na 73m. Taaa... pocieszajĹĄce.
Problem w membranch. Już je wymieniłem.

TROTYL

waldo - 01-03-2007, 15:53

TROTYL napisał/a:
Problem w membranch. Już je wymieniłem.

Dwie awarie pierwszych stopni - na Twoim miejscu dokonałbym nieco bardziej radykalnych zmian niż tylko membrany ... może Apeks ? :)

TROTYL - 01-03-2007, 16:04

Tak... to bardzo trudna decyzja.

Automat to automat, licza się szczegoly... No i szczesci...Hi

TROTYL

Beeker - 01-03-2007, 16:09

TROTYL napisał/a:
To była wadliwa membrana w I stopniu

waldo napisał/a:
na Twoim miejscu dokonałbym nieco bardziej radykalnych zmian niż tylko membrany ... może Apeks ?

:shock: a pochwalicie się co to za model tak ładnie szczela?

TROTYL - 01-03-2007, 16:48

Przykro mi, ale nie... Dlaczego nie?
Poniewaz czekam na oficjalne stanowisko producenta.

Pozdro
TROTYL

Adam Frajtak - 01-03-2007, 17:13

TROTYL napisał/a:
Przykro mi, ale nie... Dlaczego nie?
Poniewaz czekam na oficjalne stanowisko producenta.

Pozdro
TROTYL

Rozumiem ze z powodu własnego biznesu zaryzykujesz ewentualne wypadki innych nurkow?

Beeker - 01-03-2007, 17:21

TROTYL napisał/a:
Poniewaz czekam na oficjalne stanowisko producenta

A ja rozumiem, że jak tylko Producent "zajmie oficjalnie właściwe stanowisko" to szczelanie zostanie uznane za niebyłe i w żaden sposób nie wiążące się z Produktem Producenta.

[ Dodano: 01-03-2007, 17:24 ]
A niezależnie od powyższego to fragment filmiku moglibyście nie tylko obiecywać ;)

Delfinm - 01-03-2007, 20:53

nie wiem czy to widzieliście....teraz wszytko już jasne....
http://www.youtube.com/watch?v=-aTYW_Iikk8

kamyk - 02-03-2007, 04:15

Delfinm napisał/a:
ie wiem czy to widzieliście....teraz wszytko już jasne....
http://www.youtube.com/watch?v=-aTYW_Iikk8

No to wideoduzo wyjasnia

TROTYL - 02-03-2007, 10:13

Beeker napisał/a:
A ja rozumiem, że jak tylko Producent "zajmie oficjalnie własciwe stanowisko" to szczelanie zostanie uznane za niebyłe i w żaden sposób nie wiążące się z Produktem Producenta.

No... to nie tak... Prawda jest taka, że same automaty tzn. I i II stopnie sa naprawde OK. Problem jest w wadliwej membranie. Dlatego też mowienie o producencie, że ma kiepskie automaty (są one dosc popularne i wiele osob wykonuje na nich glebokie nurki na calym swiecie) jest wedlug mnie zle i zbyt ogolne. To ze rozmawiam z producentem ma na celu zlikwidowanie przyczyny. Wiem, ze membrany jakie mam u siebie sa inne i niespotykane w innych automtach tego producenta.
Probelm ktory miałem mozna by porownać do pekniecia opony na katowickiej kiedy sie jedzie 220km na h naprawde dobrym autkiem, potem staje sie by wymienic kolo i pojechac dalej... (strzelanie do Porsche jest... no drogie)
Podsumowujac zawsze moze cos sie wydazyc co bedzie zmuszalo nas do reakcji, czasami moze byc to bardzo zaskakujace, ale wlasnie po to... krecimy zaworami

P.S.
1 - za drugim razem jest to mniej stresujace.
2 - film mam i masz calkowita racje ze warto go umiescic z opisem sytuacji bo jest bardzo ciekawy i daje do myslenia jak i technicznym jak i rekreacyjnym - mysle, ze to zrobie

Pozdro
TROTYL

PawelW - 03-03-2007, 20:36

Smok napisał/a:
A powietrze na przerwy w oddychaniu tlenem ?

nie przeczytałes uważnie rozmowa toczyła sie o gazach dennych i nic nowego nie dodałeś do wątku mysle ze to oczywiste i nie trzeba tego wyjaśniać w końcu dział nurkowań extramalnych SMOKU poczytaj inne działy jeśli ten sprawia tobie jakieś problemy :lol:

:-| są tacy dla których filmy nie bedą dla niech żadną przestrogą

Smok - 03-03-2007, 21:17

PawelW napisał/a:
nie przeczytałes uważnie rozmowa toczyła sie o gazach dennych i nic nowego nie dodałeś do wątku

Druga kolumna DECO GAZ, jak widać nie tylko o dennych. Poza tym po co tak niskie ppO2 na 120m skoro to ekstremalne nurkowania.
PawelW napisał/a:
GUE Best MIX
1-30m 32nx
30-45m 21/35tmx
45-60m 18/45tmx
60-75m 15/55tmx
75-120m 10/70tmx

DECO GAZ
6m 100 O2
21m 50 nx
36m 35/25tmx
57m 21/35tmx

PawelW napisał/a:
SMOKU poczytaj inne działy jeśli ten sprawia tobie jakieś problemy

Zapraszam do działu REBREATHERY jeśli ten jest taki prosty, jak również na poletko dekompresji z ppO2 2,5 at, lub wyjaśnij wszystkim dlaczego ta woda włazi do butli.

pozdrawiam rc

[ Dodano: 04-03-2007, 10:00 ]
Cytat:
4zł bateryjki 90zł wibrator, orgazm bezcenny ...

PawelW napisał/a:
jeśli ten sprawia tobie jakieś problemy

Gdybyś powiedział że przerwy powietrzne to stara metoda, to przyznał bym rację , gdybyś powiedział że można użyć dowolnej o ppO2=0,2 at, to było by też dobrze. Mogłeś powiedzieć że, jest metoda małego zmniejszania szybkości odsycania mimo niskiego ppO2, na mieszaninach z innym gazem inertnym niż odysycane, bardzo wskazane żeby miał wysokie czasy dla przedziałów tkankowych.
To mogłeś, ale jesteś zmieniaczem bateryjek.

pozdrawiam rc

TROTYL - 21-03-2007, 10:35

Beeker napisał/a:
A niezależnie od powyższego to fragment filmiku moglibyście nie tylko obiecywać

No i co obiecane to i dostarczone... Awaria I stopnia na BH...
Zapraszam
http://www.youtube.com/watch?v=p03bcr3-AWE

Pozdrawiam
TROTYL

Rumelia - 13-05-2007, 09:12

Dive Rite...i bum!
jaros4 - 05-07-2007, 01:25
Temat postu: fatalny wypadek nurkowy...
wciaz jestem pod wrazeniem filmu pt.fatalny wypadek nurkowy ,na ktory natknalem sie przypadkiem podczas czytania postu pt.najlepszy nurek techniczny swiata ,z dnia chyba 23 06 07 .na tym filmiku grono jakichs,mysle ,ekspertow ciezko docieka co przyprawilo o smiertelne zejscie glownego bohatera.biedak opada na dno caly czas majac wlaczona kamere.wstrzasajace!a co wy o tym myslicie?prosze o jakies glosy,nie tylko ekspertow.pozdro. :?:
Bigas - 05-07-2007, 07:38

Była już o tym dłuższa dyskusja na Forum.
Grzyb - 05-07-2007, 09:29

wlasciwie, to nie ma specjalnie o czym dyskutowac - kazdy moze opasc bardzo gleboko, nie kazdy moze stamtad wrocic.
Kula - 05-07-2007, 10:00

Szczególnie mocno przeważony koleś nurkujący na powietrzu, który chce za wszelką cenę zrobić 100m, kamerę miał włączoną aby to sfilmować...
nseal - 05-07-2007, 13:00

Film zaiste wstrzasajacy, ale z pelnym szacunkiem dla zmarlego: z tego co pamietam na dzien dobry spier... mu partner, mimo to chcial trzasnac solo zyciowy rekord DAD na dodatek z kamera. Moim zdaniem to bylo proszenie sie o klopoty. Niestety młodzieńczy entuzjazm czasami bywa zabójczy. Szkoda chłopaka i jego rodziców :(

Znajomy Egipcjanin, lokalny divemaster powiedział opierając się na swoich doświadczeniach że Polacy nurkując głęboko są szaleni, ale przynajmniej niektórzy wiedzą co robią... Rosjanie są szaleni.

Grzyb - 05-07-2007, 13:38

nseal napisał/a:
Moim zdaniem niestety to bylo proszenie sie o klopoty. Niestety młodzieńczy entuzjazm czasami bywa zabójczy.

po prostu tak w naszych czasach dziala mechanizm selekcji naturalnej. kilkanascie tys. lat temu ten sam gosc probowalby upolowac mamuta za pomoca wierzbowej witki.

Cartman

jaros4 - 05-07-2007, 22:36

nie wiem jak to zostanie odebrane ale na razie wasze hipotezy sa mocna zenojace...moze jacys fachowcy?klient zaklada na kamere czerwony filtr.to znaczy ze siedzi w temacie,po kilku minutach dowiadojemy sie ze byl instruktorem,moze jakims "lajtowym",ale to nie znaczy ze musial byc nie oplywany.po paru minutach slyszymy jak wola w ustnik help...wiem ,bez sensu,ale ludzie w panice robia rozne rzeczy.marek m. z katowic ,a co ty otym myslisz???pytam,bo po twoich postach spodziewam sie fachowca.co o tym sadzisz?dla ulatwienia ja jaros to koles ktorego spotkales pare razy z rzedu na zakrzowku,wiecznie z jakimis wynalazkami ,a ostatnio z nuno gomezem,w tle.wiesz o co biega.a wogole to dociekam wtym temacie,bo wiem ze to moze spotkac kazdego z nas,wiec lepiej wiedziec wiecej...
Grzyb - 05-07-2007, 23:30

jaros4 napisał/a:
a wogole to dociekam wtym temacie,bo wiem ze to moze spotkac kazdego z nas,wiec lepiej wiedziec wiecej...

no to juz wiesz, ze zakladanie czerwonego filtra nie pomaga

jaros4 - 06-07-2007, 00:01

grzybie w tym tempie zblizymy sie do PRAWDY ,moze za jakie 300 lat...chodzi mi o to by wwspolnie analizojac dany przypadek,miec choc troszke wiecej szans na unikniecie podobnych sytuacji.jajcarsko to wiesz gdzie mozemy sobie pogadac...
Grzyb - 06-07-2007, 00:13

no coz, PRAWDE to poznal ten gosc na dole...

powaznie, ja uwazam, ze nie ma tu czego analizowac.
jesli chodzi o unikniecie takiej sytuacji, to mysle ze dobrym poczatkiem jest nie schodzenie na 100m na powietrzu.

jaros4 - 06-07-2007, 01:11

ok.zgadzam sie,ale dla czego facet,podobno instruktor,wiec swiadomy,na 40-stym metrze stwierdza ze idzie nie tak,w panice krzyczy w ustnik,nie proboje nawet walczyc o utrzymanie poziomu,na pewno nie w suchaczu,wiec wystarczyloby tylko odrzucic balast.spada bezwladnie o 50m. nizej co konczy jego droge...nie jest to film o zwyklym wypadku,po to tam ci ekperci,jesli chodzilo by o zwyklego nurasa,po prostu mu nie wyszlo,ale w tym wypadku?to dopiero zagwozdka.
Przemek - 06-07-2007, 10:06

:eek: :eek:
Ale troll =]]
Jak byś dobrze obejrzał film to jest tam powiedziane że to nie było help..
A w ogóle po co odgrzewać to samo po raz n-ty?? =DD

PS. Przepraszam za karmienie Trolla ale nie mogłem się powstrzymać =]]

Kula - 06-07-2007, 10:21

w sieci krążą różne wersje tego filmiku, jest jedna również z komentarzami izraelskich specjalistów wojskowych którzy przeprowadzali w Dahab badania. Komentują ten film i te wydarzenia, są również komentarze jego rodziców oraz człowieka który wydobywał jego ciało.

jaros4,
Cytat:
nie jest to film o zwyklym wypadku,po to tam ci ekperci,jesli chodzilo by o zwyklego nurasa,po prostu mu nie wyszlo,ale w tym wypadku?to dopiero zagwozdka.

Wręcz przeciwnie, to jest film o zwykłym wypadku, człowieka który za wszelką cenę chciał zrobić głębokie powietrzne nurkowanie bez odpowiednich umiejętności i przygotowania. A specjaliści, no cóż- jest materiał, było drogie wydobycie, można skomentować i zrobić program dla telewizji

jaros4,
Cytat:
klient zaklada na kamere czerwony filtr.to znaczy ze siedzi w temacie

Albo pożyczył od kogoś zmontowany zestaw tylko po to aby sfilmować swój wyczyn.

jaros4,
Cytat:
ok.zgadzam sie,ale dla czego facet,podobno instruktor,wiec swiadomy,na 40-stym metrze stwierdza ze idzie nie tak

Świadomy instruktor - robiący 100 na powietrzu - myślę że wymyślił bym inną definicję świadomego instruktora, nie wiadomo czy świadomie stwierdza że coś jest nie ok, komputer pokazuje dopiero na 80m i nie wola help - przynajmniej nikt tego tak nie odbiera

Nie ma tu żadnej tajemnicy ani żadnej zagwozdki...

Dobry film ku przestrodze - znam jednego moim zdaniem dobrego instruktora, który nurkuje ponad 30 lat który puszcza ten film ludziom na pierwszym kursie technicznym

Pozdrawiam

VooDoo_73 - 06-07-2007, 10:22

jaros, z całym szacunkiem... weź sobie podręcznik do owd, powinieneś taki posiadać i przejdź punkt po punkcie jak powinno się planować i realizować nurka. To chyba nie wymaga dyskusji na forum, a wręcz czułbym się skrępowany pytając co było nie tak...
luis - 06-07-2007, 11:39

Kula napisał/a:
(...)
Świadomy instruktor - robiący 100 na powietrzu (...)

ś.p. Yuri Lipski nie był instruktorem, tylko młodym, sfokusowanym na GŁĘBOKOŚĆ nurkiem-zapaleńcem. Dziś miałby 30 lat, gdyby nie to, że 7 lat temu utopiła go brawura.

Kula - 06-07-2007, 11:45

luis,
Cytat:
ś.p. Yuri Lipski nie był instruktorem,

też mi się wydawało że akurat ON nie był instruktorem...

nseal - 06-07-2007, 12:01

Kula napisał/a:
luis,
Cytat:
ś.p. Yuri Lipski nie był instruktorem,

też mi się wydawało że akurat ON nie był instruktorem...

W jednym z tych filmow jest tekst ze "chcial zostac instruktorem".
Do kolegi ktory zaczal watek: o czerwonym filtrze na obiektyw to wiem nawet ja, a moja kariera podwodnego filmowca to jeden film zrobiony cyfrakiem.

Twoja ocena podobna jest do "ma twina to nurek techniczny".

Chlopaka zabilo, jak napisala luis, parcie na cyfre. That's all.

Chemol - 06-07-2007, 13:12

Wszyscy mówią o tym filmie a ja za bardzo nie wiem ocb. Skąd można ten film ściągnąć ewentualnie gdzie go można zobaczyć??
jcsjacekj - 06-07-2007, 14:15

nseal napisał/a:
Wszyscy mówią o tym filmie a ja za bardzo nie wiem ocb. Skąd można ten film ściągnąć ewentualnie gdzie go można zobaczyć??

1. Otwierasz strone YouTube (w przegladarce "youtube.com")
2. w polu search wpisujesz "Yuri Lipski"
3. dostajesz -> http://youtube.com/result...+Lipski&search=

Trudne ?

pink panter - 06-07-2007, 14:16

to jest stronka.... http://www.youtube.com/watch?v=zr5doYH5dXc
ja osobiście uważam ze taki film powinno sie puszczać na kursach
może nie na OWD ale
na AOWD jako przestroga dla zapaleńców na cyferki :roll:

KasiaK - 06-07-2007, 15:38

obejrzalam ten film po raz kolejny

moja znajomosc angielskiego, podpowiada mi, ze komentatorzy, mowia cos w rodzaju
'poniewaz by instruktorem, sadzil ze moze byc sam w wodzie"..
wiec nie wiem, jak z tym jego instruktorstwem....

p.s. ciekawi mnie jeszcze, jego nadwyraz spokojny oddech podczas zanurzania.....

Bigas - 06-07-2007, 15:40

Kasiu, zamknij proszę ten post, bo chyba nie wnosi nic nowego. Że masło jest maślane to już dawno wiadomo.
KasiaK - 06-07-2007, 15:55

w sensie
a. usun swa odpowiedz
b. zamknij watek

??

odp
a. moge tylko wyedytowac, ale nie mam zamiaru :)
b. juz nie mam takich uprawnien (jak tez uwazam za zbedne, zamykanie)

milego popoludnia
Kas.

Bigas - 06-07-2007, 15:56

KasiaK napisał/a:
juz nie mam takich uprawnien

Jak to? Któż śmiał Ci coś takiego zrobić :evil:

[ Dodano: 06-07-2007, 15:59 ]
Ale moim zdaniem jaros4, uprawia jawne trollowanie :evil:

Mania - 06-07-2007, 16:01

Zamiast zaczynac kolejna dyskusje na ten sam temat proponuje zajrzenie tutaj:
http://forum-nuras.com/vi...&highlight=yuri

Mania

KasiaK - 06-07-2007, 16:04

Bigas napisał/a:
KasiaK napisał/a:
juz nie mam takich uprawnien

Jak to? Któż śmiał Ci coś takiego zrobić :evil:

na wlasne zyczenie :)
ale moze wroce w szeregi ;-)

Bigas napisał/a:

[ Dodano: 06-07-2007, 15:59 ]
Ale moim zdaniem jaros4, uprawia jawne trollowanie :evil:

a moze spojrz na to inaczej?
forum jest po to, zeby pogadac, podyskutowac
moze Kolega ma ochote wymienic kilka spostrzezen...
fakt, temat juz byl, ale skoro ma ochote o tym pogadac (i znajduje rozmowcow), a jednoczesnie nie obraza etc, to czemu mu tego nie umozliwic?
:)

peace
Kas.

Bigas - 06-07-2007, 16:07

Kasiu, zgadzam sie z Tobą ale po co nowy wątek, tu zgadzam sie z Manią, można było pociągnąć stary. A tak wątek sie rozwarstwił.
KasiaK - 06-07-2007, 16:09

to niech go Mod polaczy :)

Kolega mial prawo nie wiedziec.

a tak btw, to ilosc postów niemerytorycznych i upominajacych jest wieksza, niz tematycznych.
nad tym sie warto zastanowic :)

PW-> przenioslem to w inny temat->link-> info dla reszty o polaczeniu watkow.
i problem z glowy :)

Bigas - 06-07-2007, 16:10

:22:
Mania - 06-07-2007, 16:22

Oba watki beda polaczone, jak Admin dorwie sie do kompa....

Warto pamietac, ze rozni moderatorzy maja uprawnienia do roznych dzialow (a kto do jakich latwo sprawdzic na stronie glownej forum).

Mania

luis - 06-07-2007, 16:50

nseal napisał/a:

Chlopaka zabilo parcie na cyfre. That's all.

1. nie wyhamował, mimo że mógł conajmniej 3 razy - vide: on chciał zajść głębiej w trakcie tego nurkowania
2. chciał udokumentować to co zamierzał zrobić (kamera)
3. poleciał sam, na singlu zrobić jego zdaniem "coś wyjątkowego"

podsumowując: motywacja i postawa w stylu "fuck off and dive" (hasło inspirowane koszulką z egiptu).
Rozkminiamy ten przypadek tylko i wyłącznie dlatego, że po wyciągnięciu ciała okazało się że Yuri nagrał film i możemy go oglądać. To wstrząsający obraz, który tym bardziej przemawia do wyobraźni nurka, że widać to, co on widział jak się topił. Prawda jest taka, że BH, to miejsce, w którym brawura zebrała i zbiera dalej bardzo duże żniwo.

Bigas - 06-07-2007, 16:56

luis napisał/a:
1. nie wyhamował, mimo że mógł conajmniej 3 razy - vide: on chciał zajść głębiej w trakcie tego nurkowania
2. chciał udokumentować to co zamierzał zrobić (kamera)
3. poleciał sam, na singlu zrobić jego zdaniem "coś wyjątkowego"

To był jego wybór i taka podjął decyzje za którą i poniósł odpowiedzialność. W takich przypadkach brakuje umiejętności przewidywania a to pozbawia możliwości dostrzeżenia ryzyka. Brak rozsądku i tyle. Ale dopóki będą nurkowie którzy nie rozważają ewentualnych skutków swoich posunięć dopóty będą wypadki, to tak jak z kierowcami na drodze i te same skutki: zdrowie a często i życie jak nie swoje to jeszcze i innych. Trzymajmy sie z dala od wariatów jak drogowych tak i nurkowych.

jaros4 - 07-07-2007, 02:14

do kolegi odsylajacego mnie do podrecznika padi...kolego,ja odsylam cie do podrecznika jez.angielskiego,bo z powodu jego nieznajomosci moze cie zabic nawet wlasna sokowirowka z importu.chodzi o zrozumienie instrukcji oczywiscie.kasia k.pozdro,nie daj sie zapedzac do szeregu... :22:
jcsjacekj - 07-07-2007, 02:33

jaros4 napisał/a:
ale na razie wasze hipotezy sa mocna zenojace...moze jacys fachowcy?

Dowaliłeś wszystkim.

jaros4 napisał/a:
grzybie w tym tempie zblizymy sie do PRAWDY ,moze za jakie 300 lat

Jak chcesz dotrzeć do prawdy na podstawie filmu ?

Jakbyś miał jego log z komputera, zrobił wizję lokalną na miejscu, zrobił/miał wyniki sekcji, plus miał potężną wiedzę medyczną + nurkową to może dotrzesz na 100% do przyczyny zgonu. Ale czy przyczyna zgonu (np. utopienie się na skutek braku powietrza) wyjaśnia Ci na 100%, czemu to zrobił ?

IMHO oczekujesz niemożliwego.

Koledzy jasno Ci napisali co go zabiło - brawura + brak odpowiedzialności.

Masz jakieś nowe pytania - pytaj. Tylko proszę - przemyśl je dokładniej.

VooDoo_73 - 07-07-2007, 08:37

Nie rozumiem... Jak znajomość j. angielskiego przekłada się na bezpieczeństwo nurkowania? Podpisuje się pod tym co napisała Luis - a przy okazji odsyłam do wątku o rekordowym nurku na 231 m, tam jest dość dużo i o planowaniu, i o przeciwnościach losu, i o parciu na cyfrę... A swoją drogą, tak dokładniej, to czego byś się chciał dowiedzieć?
nseal - 07-07-2007, 12:00

jaros4 napisał/a:
do kolegi odsylajacego mnie do podrecznika padi...kolego,ja odsylam cie do podrecznika jez.angielskiego,bo z powodu jego nieznajomosci moze cie zabic nawet wlasna sokowirowka z importu.chodzi o zrozumienie instrukcji oczywiscie.kasia k.pozdro,nie daj sie zapedzac do szeregu... :22:

To co prawda nie do mnie, ale...

Wiesz co? Przykro sie czyta Twoje wypowiedzi. Zaczynasz watek na forum, ktos ci odpisuje to wyskakujesz z tekstem "moze jacys fachowcy, wasze wypowiedzi sa na razie zenujace". Fachowcy od czego: od DAD? lekarze ostatniego kontaktu?
W odeslaniu Cie do podrecznika nie bylo IMHO zlosliwosci. K..., troche pokory.

Nie wnikam czy ś.p Juti Lipski mial papiery instruktorskie czy nie (nie chce jeszcze raz tych filmow ogladac, bo sa przygnebiajace). Zreszta papier instruktorski, podobnie jak kazdy inny, daje jedynie przeslanki by przypuszczac ze ktos rezprezentuje wysoki poziom umiejetnosci. Wniosek ten jest poparty wlasnymi doswiadczeniami, ale zawsze mozna powiedziec ze zazdrosc przeze mnie przemawia.

Jezeli nie widzisz co chlopak zrobil nie tak, to obejrzyj te filmy raz jeszcze. Problemy nie pojawily sie pod woda, one sie pojawily juz na powierzchni w jego glowie. I to Ci tu wszyscy pisza. Reszta to juz realizacja czarnego scenariusza.

Z mojej strony EOT, nie jestem fachowcem. Nie spotkales mnie w koncu na zakrzowku

jaros4 - 10-07-2007, 00:48

w porzadku,koles byl wariatem,taka odpowiedz mi zupelnie wystarcza,wiecej, jesli chodzi o fachowcow,chcac nadac temu wydzwiek ironiczny dodalbym cudzyslow,a jesli chodzi o spotkanie to poredzej czy pozniej,co za roznica.i jeszcze jedno,odnosnie pokory,grzeszysz synu pycha,mow mi ojcze dyrektorze... :angryfire:
Bigas - 10-07-2007, 07:10

jaros4, odstaw te zioła z tego się herbatki zaparza a nie jara.
jaros4 - 11-07-2007, 00:49

dobra,poddaje sie,temat zakonczony.odnosnie palenia,drastycznie zmniejsza pojemnosc pluc,poza tym ziemista cera i brak woli latwo zdadza delikwenta...wszystkich ktorych n ;-) ieopatrznie urazilem mymi nieokrzesanymi postami przepraszam...taki juz jestem.