| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
TESTY - Nowy suchy skafander Santi - Nylon
Czarek Abramowski - 14-09-2006, 17:00 Temat postu: Nowy suchy skafander Santi - Nylon Witam,
Własnie dostalismy z firmy Santi ich nowy suchy skafander Nylon. Jest to egzeplarz do obejrzenia (ewentualnie testów). W związku z faktem, iz jest spore zainteresowanie tym nowym produktem, wszystkich chętnych zapraszamy do nas do centrum nurkowego, będzie mozna obejrzec i pomacać
Skafander bedzie dostepny u nas w sklepie (Marii Kazimiery 20, Wawa) od poniedziałku.
ps. Prosiłbym o nie traktowanie niniejszego posta jako komercyjny (jego treść została skonsultowana z Darkiem S.). Suchacz nie jest jeszcze ogólnie dostępny więc dla osób przymierzajacych sie do zakupu to zawsze możliwość wcześniejszego obejrzenia produktu.
--
Pozdrawiam,
Czarek Abramowski
D@rek - 17-09-2006, 21:49
NYLON to jak mój GLON wreście nie tech dry hi tech HQ dry tech PRO DRY SUPER DRY ITP
KasiaK - 17-09-2006, 22:05
super
w ogole z powyzszej wypowiedzi nic nie rozumiem
Tolka - 18-09-2006, 10:16
hmmm, ja tez nic nie kumam
gdyby chociaz byly kropki i przecinki
pozdro666
Tomek Radomski - 18-09-2006, 10:41
Moim zdaniem chodzi o czysty marketingowy bełkot w nazwach produktów nurkowych.
Wszystko, co ma w nazwie TECH może być droższe o 10-30-...%.
A w przypadku tych skafandrów po prostu NYLON. Nie HD nie TECH nie PRO.
Nylon i już. Czyli zaraz, to można nawet w tym nurkować ?
Tolka - 18-09-2006, 15:23
no właśnie, za dużo było TECH a to juz nie moja specjalność (mniam, mniam)
i co z tym NYLONEM ...
Marcin H. - 15-10-2006, 20:45
| Tolka napisał/a: | | i co z tym NYLONEM ... |
a co ma być - z nylonu jest i już
KasiaK - 22-10-2006, 12:27
dobra!
czy ktos juz w tym pływa/ł i cos moze opowiedziec?
bo narazie gdybamy, a teraz praktyka nam trzeba do opinii
K.
duch - 23-10-2006, 10:50
Ja pływałem, w sobotę nad Białym - jak by się było to można było obejrzeć ale się przyjechać zanurać z kolegą nie chciało.
Nurałem tyle że w Enduro, spostrzeżenia:
1. wykonany z cordury 700 a jest bardziej miękki i lżejszy niż Eques wykonany z cordury 400
2. bardzo ładnie się układa i gustownie leży
3. kieszenie są genialne, wygodne i duże, bez problemu można wyciągać i wkładać szpargały pod wodą
4. bardzo wygodne i ciepłe buty
5. wolałem stójkę docieplającą taką jak w Equesie na rzepy bo jest wygodniejsza do schowania kaptura ale do tej też się można szybko przyzwyczaić
6. pierścienie zamocowane są wysoko, prawie za kostkami - co umożliwia bardzo wygodne manewrowanie nadgarskiem bez obijania go o pierścienie, czyli zapobiega to siniakom pierścieniowym. Aczkolwiek ma się uczucie że rękawy są za krótkie - pewnie to kwestia przyzwyczajenia
7. Bardzo fajnie wykonane wzmocnienia kolanowe i łokciowe, nie powodujące sztywności.
8. Genialnie wykonane jest wszycie i zabezpieczenie zamka, myślałem że zabezpieczenie drugim zamkiem będzie zwiększało sztywność - i zostałem mile zaskoczony - jest OK
9. Jest dobrze skrojony i bardzo starannie wykonany - bardzo !
To chyba tyle spostrzeżeń na razie, jak przyjdzie już mój własny pewnie będzie więcej
X_E_O_N - 27-10-2006, 19:35
Zamowilem dwa komplety Nylon i BZ400 maja byc 15 listopada jak tylko dostane odrazu dam znac co i jak
mam nadzieje ze bede zadowolony jak do tej pory jestem bardzo zadowolony z obslugi i podejscia przez firme do klienta no i oczywiscie z ceny jaka udalo mi sie wynegocjowac )
[ Dodano: 14-11-2006, 23:37 ]
Mial byc wyslany w piatek ale niestety proby szczelnosci wyszly negatywnie .......... dzisija dostalem telefon ze juz wszystko ok wiec bedzie tak jak obiecal Tomek 15 teraz tylko do wody i ....... zobaczymy co dalej opisze wrazenia jak wyciagne z pudelka
[ Dodano: 16-11-2006, 21:09 ]
No i przyszly !!!!!!! tlko problem z tym z nie moge przymierzyc bo mam lekka kontuzje reki ale wygladaja bardzo ladnie i dostalismy kilka bonosow !!!! reszte o ile nie bedzie reki w gipsie opisze w sobote
[ Dodano: 17-11-2006, 16:37 ]
Przymierzylem .......... spostrzezenia :
+ladnie uszyty
+estetycznie wykonczony
+uszyty na miare bardzo landie lezy
+bardzo duze kieszenie z dringami
+super laty na kolanach
niestety buty jakie wklejono mi do suchara lekko odbiegaja od mojej numeracji ja mam 42,5 but ktory mam wklejony to jak na moje oko 46 niestety bede musial odeslac do zmiany
Ocieplacz:
Bardzo bardzo cieply lekko za duzy aczkolwiek duzo mnije obwisly od weezl'a ,bardzo ladnie wykonany i znowu lekka pomylka nogawki za dlugie o jakies 8-9 cm
Zostalem przeproszony przez firme Santi zobowiazali sie od usuniecia w/w mankamentow w ciagu 5 dni
Jutro ide zanurkowac o ile sie da ze wzgladu na wielkosc buta cos jeszcze moze napisze
Mimo wszystko na dzien dzisiejszy jestem zadowolony
[ Dodano: 18-11-2006, 17:02 ]
Niestety oba suchary ciekan i to dosc dobrze wiec szczelnosc skafandra oceniam na naganna !!!! mam nadziej ze usterka zostanie usunieta
[ Dodano: 03-12-2006, 17:46 ]
Dzis jest 3 grudzien kolejny nurek dzien po odebraniu suchych ktore przyszly po poprawkach ............... spostrzezenia sa niezwykle nic sie nie zmienilo z rekawa wiadro wody brzuch i prawa noga zalana no nic do trzech razy sztuka .......... drugi nieco lepiej niestety tez cieknie
[ Dodano: 03-12-2006, 17:48 ]
Mamy obiecane ze usterki zostana usuniete napewno ???? mimo wszystko dalej podtrzymuje sa ladne
waldo - 03-12-2006, 19:49
| X_E_O_N napisał/a: | Zamowilem dwa komplety Nylon i BZ400 maja byc 15 listopada jak tylko dostane odrazu dam znac co i jak |
Jak na mokracza za tyle kasy, to firma Santi wykazuje troszkę mało starań i zaczynają krążyć dowcipy ...
styx - 03-12-2006, 20:34
ja testowałem nowego Enduro, póki co tylko na basenie ale za to dobre 5 godzin, nie cieknie, jest wygodny, dobra manewrowość, kieszenie super. Jak przetestuję w cięższych warunkach i ocenię dodatkowo ocieplacz - coś skrobnę.
Łukasz - 03-12-2006, 22:42
| X_E_O_N napisał/a: | Zamowilem dwa komplety Nylon i BZ400 maja byc 15 listopada jak tylko dostane odrazu dam znac co i jak
mam nadzieje ze bede zadowolony jak do tej pory jestem bardzo zadowolony z obslugi i podejscia przez firme do klienta no i oczywiscie z ceny jaka udalo mi sie wynegocjowac SmileSmile
|
Widzę wielki zapał do bycia królikiem doświadczalnym dla firmy Santi. Jak zbiorą doświadczenie w produkcji "suchaczy" to będą pewnie robili wspaniałe suchacze. Narazie pozostanę przy swoim Ocean Pro, który mam już 5lat i nic nie cieknie.
Pozdrawiam
duch - 04-12-2006, 10:18
Kupiliśmy już kilka skafandrów SANTI, wszystkie to Enduro.
Żaden nie cieknie, bardzo dobrze wykonane.
Były drobniutkie poprawki, głównie estetyczne.
Wszystkie obnurkowane sprawują się bardzo dobrze.
XEON musisz mieć jakiegoś pecha albo co.
Łukasz - 04-12-2006, 11:20
| duch napisał/a: | Kupiliśmy już kilka skafandrów SANTI, wszystkie to Enduro.
Żaden nie cieknie, bardzo dobrze wykonane.
Były drobniutkie poprawki, głównie estetyczne.
Wszystkie obnurkowane sprawują się bardzo dobrze.
XEON musisz mieć jakiegoś pecha albo co. |
To dobrze, że zakup okazał się udany. Jak się gdzieś znów wybierzemy razem to obmacam te twoje nowe cudo.
Ale w pełni się przekonam jak przez rok nie będzie ciekł i nic nie nawali.
Pozdrawiam duchy i innych
X_E_O_N - 04-12-2006, 22:23
Santi przyznalo sie ze ze nie maja zadnego problemu z Enduro prawdopodobnie zaden nie wrocil do poprawki natomiast z Nylonem maja problemy widac to po naszych (mokrych ) oststnia szansa do wykorzystania zobowiazali sie oddac kase wiec nie mamy sie czego obawiac
Leszcz_6 - 05-12-2006, 06:32
| X_E_O_N napisał/a: | | oststnia szansa do wykorzystania zobowiazali sie oddac kase wiec nie mamy sie czego obawiac |
Witam.
Proponowałbym wykorzystać tą szanse i spróbować wytargować zamiast Nylonu ,Enduro za niedogodności;-).
Pozdrawiam Jasiek
X_E_O_N - 05-12-2006, 23:01
mysle ze nie bylo by problemu tylko jesli nadal bedzie ciekl po naparwie to oddaje i biore kase ................
mysiar - 06-12-2006, 07:47
| X_E_O_N napisał/a: | mysle ze nie bylo by problemu tylko jesli nadal bedzie ciekl po naparwie to oddaje i biore kase ................ |
podziwiam Twoją cierpliwość
X_E_O_N - 06-12-2006, 21:59
Nie wiem czemu ale wcale nie jestem cierpliwy wrecz przeciwnie , zalezy mi na tym zeby chlopakom wyszlo w koncu przyznali sie ze z nylonem nie wiedza co jest ale wiekszosc cieknie mowia tez ze Enduro nie mieli reklamacji oby nie klamali bo strace cierpliowsc ......:P
Leszcz_6 - 06-12-2006, 22:26
Witam.
To rozumiem że zdecydowałeś się na Enduro ? Bo wcześniej tego nie wyłapałem .
Ja ,my (Viking) mamy do testów jeden i drugi i na dzień dzisiejszy po miesiącu nurkowań,
do żadnego nie mamy uwag odnośnie szczelności.
Pozdrawiam Jasiek
kmfms - 08-12-2006, 13:27 Temat postu: Nylon i Enduro Jasiu - czyli w temacie szczelnoÂci nie macie żadnych uwag? BylibyÂcie jedynymi którzy uważajĹĄ Santi za udany produkt....
Przymierzam sie do zakupu. Co do estetyki wykonania właÂnie Santi najbardziej mi odpowiada z ogólnie dostępnych na polskim rynku. Ale niestety ludzie nie wypowiadajĹĄ się na temat obu modeli zbyt pozytywnie. Szukam ludzi którzy zakupili i sĹĄ zadowoleni....
duch - 08-12-2006, 15:18
| kmfms napisał/a: | | Byliby�cie jedynymi którzy uważajĹĄ Santi za udany produkt. |
Czytaj uważnie to doczytasz że nie jedymi
Grandalf2 - 08-12-2006, 15:37
Duch dobrze gada
Enduro - przynajmniej moje - jest OK. I suche...
Dorota i Wojtek - 08-12-2006, 21:37
Hej!
W przyszłym tygodniu "z taśmy produkcyjnej" zejdą dwa "Nylony" SANTI z wprowadzonymi zmianami "różnej treści".
"Zmiany" mogą okazać się detalami, jednak w naszej opinii to właśnie one są niezwykle istotne.
Spędziliśmy nad konstrukcją tego skafandra sporo czasu i mamy nadzieję, że "nowy" Nylon się wszystkim spodoba - nasze wrażenia opiszemy już niebawem.
Tutaj temat, a w zasadzie nasze podejście do wyrobów SANTI - w tym opisywanego skafandra...
Leszcz_6 - 08-12-2006, 22:03
| kmfms napisał/a: | | Byliby�cie jedynymi którzy uważajĹĄ Santi za udany produkt. |
Witam.
Zapraszam w niedzielę na nurka do Vikingów nad j. Białe. Mamy do testów skafandry : nylon L , enduro XL. Z tego co wiem to modele są już nie aktualne bo zaszły zmiany , ale na lepsze!.Można też zobaczyć docieplacz .
Pozdrawiam Jasiek
styx - 10-12-2006, 23:04
wczoraj i dziś męczyłem na Zakrzówku Enduro - nie cieknie
kmfms - 11-12-2006, 15:00 Temat postu: Enduro - taÂmy przyklejone do szwów Nie odklejajĹĄ się Wam taÂmy pokrywajĹĄce szwy?
X_E_O_N - 16-12-2006, 18:02
Jak cieklo tak cieknie moze z lekkimi poprawami niestety nadal mokro najgorsze jest to ze chcialem zamienic na Enduro jednak po tym co dzisiaj zobaczylem rezygnuje ............Mam tylko cicha nadzieje ze kiedys sie uda i beda suche wtedy napewno kupie !!!!!
aveni - 16-12-2006, 18:45
a miało być tak pięknie...........
waldo - 16-12-2006, 21:05
| X_E_O_N napisał/a: | Jak cieklo tak cieknie moze z lekkimi poprawami niestety nadal mokro najgorsze jest to ze chcialem zamienic na Enduro jednak po tym co dzisiaj zobaczylem rezygnuje ............ |
O jakiej poprawie piszesz ? Tomek był nieźle zalany i ledwo pozował do zdjęć, bo mu ocieplacz ciążył.
W ostatnim miesiącu widziałem na Zakrzówku sporo suchaczy Santi i większość z nich to mokracze.
Podobno Enduro miał być niecieknący ? Wojtek po swojej dzisiejszej premierze w Enduro był bardziej mokry niż Piotr w piance.
| X_E_O_N napisał/a: | | Mam tylko cicha nadzieje ze kiedys sie uda i beda suche wtedy napewno kupie !!!!! |
Szkoda tylko, że firma Santi ma tak olewające podejście do klientów
Kupiliście suchacze za niemałe pieniądze, na które czekaliście kilka tygodni, a od kolejnych kilku tygodni usiłujecie się doprosić o naprawę trefnego, nowego towaru !!! Dzisiaj po raz trzeci przysłali Wam cieknące skafandry (?). Ile jeszcze macie zamiar tygodni nie nurkować z powodu beztroski panującej w Santi ?
PS. Toż juz jest lepsza pianka, bo znacznie tańsza i pomimo, że mokra, to chociaż cieplejsza i nie leży bez przerwy w serwisie !
| aveni napisał/a: | a miało być tak pięknie........... |
Za ok. tydzień będę miał do testów Agamę
mysiar - 16-12-2006, 23:01
| waldo napisał/a: |
Podobno Enduro miał być niecieknący ? Wojtek po swojej dzisiejszej premierze w Enduro był bardziej mokry niż Piotr w piance. |
no pewnie, ze mi nie bylo tak mokro w piance jak im w suchaczach
| Cytat: |
PS. Toż juz jest lepsza pianka, bo znacznie tańsza i pomimo, że mokra, to chociaż cieplejsza i nie leży bez przerwy w serwisie ! |
pewnie, ze pianka lepsza mozna przynajmniej nurkowac, ale cieknace suchacze tez sa dobre, bo smiechem sie mozna rozgrzac jak sie czlowiek przebiera z pianki
do zobaczenia jutro na Zakrzówku, Ci co maja pianki i prawdziwe suchacze beda nurkowac, a Ci co maja półmokre suche pewnie nie
aveni - 17-12-2006, 10:21
| mysiar napisał/a: | do zobaczenia jutro na Zakrzówku, Ci co maja pianki i prawdziwe suchacze beda nurkowac, a Ci co maja półmokre suche pewnie nie |
nie drażnij mnie..................
Poczekamy troszke i zobczymy jak się będzie Twój spisywał..........
X_E_O_N - 17-12-2006, 11:29
Poprawa byla bo z rekawa ni wylalo sie wiadro wody tylko firma Santi nie wie czy lalo sie z zaworu czy z wklejonego pierscienia ???? Co do wyboru to byl to swiadomy wybor i teraz wiem ze zly !!!! nie wiem ile komus moze sprawiac radosci nasmiewanie sie z kogos kto kupil skafander ale jesli ma to zdecydowanie poprawic nastroj panojacy wsrod piankowcow na zakrzowku przy temp. pow. okolo 2 stopni to moge dla nich sie poswiecic i zostac przy santi !!!!!!!!!!!!!! Oby AGAMA byla idealna zycze tego z calego serca chodz co niktorzy pytaja , ciekawe jaka bedzie , chyba nie bedzie ciekla zobaczymy oby nie
Ps. ja i tak nie moge nurkowac wiec inaczej na to patrze fakt ze w ciagu 2 misiecy 2 nurkowania po 12-19 minut to niewile ale przynajmniej wiadomo
[ Dodano: 17-12-2006, 12:36 ]
| Dorota i Wojtek napisał/a: | Hej!
Tutaj temat, a w zasadzie nasze podejście do wyrobów SANTI - w tym opisywanego skafandra...
|
Albo ktos ma ogromne szczescie albo pisze nie prawde !!!!!!!!!!!
TomM - 17-12-2006, 16:52
Nie powinienem się wtrącać, bo moja współpraca z firma Santi zakończyła się rok temu odesłaniem z punktu wspaniałego ocieplacza uszytego "na wymiar", w którym należałoby przerobić wszystko łacznie z rozmiarem (dłonie nie wystawały z rękawów).
Ale widziałem "dzień Santi" (a właściwie dni Santi, albo raczej tygodnie...) na Zakrzówku i daleki jestem od naśmiewania się. Raczej serdecznie współczuję poszkodowanym i jestem zdumiony postawą Tomka Stachury.
Moim zdaniem należy wstzrzymać produkcje tych bubli, odebrać atrapy suchego skafandra od naiwnych klientów oddając kasę lub oferując zakup innego skafandra po cenie preferencyjnej jako zadośćuczynienie szkód i najpierw opracowac technologię produkcji, potem marketing, a potem sprzedaż.
Przy tej ilości reklamacji tego rodzaju podtrzymywanie "produkcji" jest nieporozumieniem. Aktualnie poziom wad wynosi 100% i dotyczy to zarówno skafabndrów Nylon jak i Enduro (które podobno nie ciekły). Rzeczywistośc jest inna. Wszystkie te atrapy leją jak sitko w różnych miejscach, najprawdopodobniej na klejeniach, ale jest to nie do wyłapania, bo ludzie wychodzą mokruteńcy. To nie jest drobna wada, to jest kompletna porażka.
Obserwuję moich kolegów i koleżanki, którzy dali się zwieść i popełnili błąd w postaci zamówienia tych skafandrów, mimo przestróg.
Od wielu tygodni nie nurkują, a testują skafandry Santi, które mimo 3-krotnego odsyłania dalej leją, nie ciekną. Te testy to odpłatne powinny być - w końcu to nic miłego zajmować się obługą przesyłek, marznięciem i moknięciem.
To są normalne jaja.
Jako obserwator niezależny przestrzegam - nie zamawiajcie tego gówna, bo to jest proszenie się o kłopoty.
conan - 17-12-2006, 17:20
tom w czym plywasz-chodzi mi o suchy
pytam z ciekawosci w zaden sposob zlosliwie
Damass - 17-12-2006, 17:23
@TomM
Jednego Ci nie można zarzucić ... że jesteś nie szczery brawo !!!
TomM - 17-12-2006, 18:20
| conan napisał/a: | | tom w czym plywasz-chodzi mi o suchy |
To żadna tajemnica. W starutkim, pedalskim $pro. Ma wiele wad, ale jest suchy
Efraim Ryba - 17-12-2006, 18:27
| TomM napisał/a: | | conan napisał/a: | | tom w czym plywasz-chodzi mi o suchy |
To żadna tajemnica. W starutkim, pedalskim $pro. Ma wiele wad, ale jest suchy |
Tom, wymień jego wady. Moje pytanie nie ma żadnych podtekstów. Opatrznośc boska (a właściwie brak kasy) ustrzegł mnie przed zakupem produktu SANTI. I teraz bardzo poważnie przymierzam się do Pro - tym bardziej że z tego co widzę po znajomych, zły wybór to nie jest. Więc poproszę o minusy, bo może oni są zbyt mało krytyczni
TomM - 17-12-2006, 18:39
| Efraim Ryba napisał/a: | | Tom, wymień jego wady. |
Jest bardzo delikatny, laminat rozciągliwy, ale delikatny. Może się przetrzeć miejscowo, ściera się też powierzchniowo. Łatwo o przebicia, mój jest łatany w kilku miejscach (przebicia nastąpiły nie bez starań właściciela). Idiotyczna kieszeń na prawym udzie, nie nadająca sie do niczego, poza założeniem DIR-galot, żeby jej widać nie było . Krój nogawki właściwie uniemożliwiający naklejenie kieszeni. Rozwiązanie galot jest jedynie możliwe. Niestandardowe zawory, inny standard uszczelnienia (labirynt). Podciekający od nowości zawór upustowy (ale i tak lepszy niż SiTech, który przejściowo miałem). Zaslepka na alternatywne miejsce zaworu na lewym rekawie zabierająca cenne miejsce. Zawór upustowy na bicepsie (od wewnątrz) utrudniający upuszczenie gazu. Neoprenowe zarękawki (docieplenie manszet) skazujące na stosowanie pierścieni Checkup.
Zalety: suchy. Trwałe manszety. Ciepłe i nie rozdymające sie buty. Dobre wzmocnienia na kolanach. Zawór dodawczy hebelkowy. Znacznie wyższa trwałośc zaworów niz Si-Techowych, brak narowów tychże. Pływam z przykręconym zaworem upustowym (pół obrotu i 3 ząbki) i w takiej pozycji nie podcieka, nie chlapie itd.
Nauczyłem się współżyć z tym skafandrem i doceniam go w takie dni jak "dzień Santi".
Zawsze był suchy. Nigdy nic się nie zdarzyło (poza jawnym przebiciem). Podciekanie zaworu upustowego jest choroba konstrukcyjną, ten typ tak ma. Pomaga pływanie z przykręconym. Przesiadka na SiTech była krótkotrwała. SiTech był idealny przez jakieś 100-150 nurkowań. POtem zaczął cieknąć i nic nie pomogło. Nietypowy zawór $pro wrócił do łask...
Manszety i kryza wciąz oryginalne, mimo ok. 400 nurkowań. Był i Egipt i Chorwacja i słona woda i wysychanie na słońcu. Kiedyś w końcu strzelą, ale na razie...
X_E_O_N - 17-12-2006, 18:58
| Damass napisał/a: | @TomM
Jednego Ci nie można zarzucić ... że jesteś nie szczery brawo !!! |
Czy wiesz cos o czym my nie wiemy ????? nie wydaje mi sie
TomM - 17-12-2006, 19:07
| Efraim Ryba napisał/a: | | [bardzo poważnie przymierzam się do Pro |
Żeby nie było nieporozumień - $pro = Scubapro. Nie OceanPro. Ten ostatni jaki jest, taki jest, ale jest suchy (w takim pływa moja żona).
Damass - 17-12-2006, 19:22
| X_E_O_N napisał/a: | Czy wiesz cos o czym my nie wiemy ????? nie wydaje mi sie |
Chyba źle odczytałeś moje intencje...
Spodobał mi się post @TomM bo jako jeden z nielicznych pisze to co myśli bez owijania w bawełnę, co się często zdarza niestety innym...
| X_E_O_N napisał/a: | oooooooo fuck przepraszam mam nadzieje ze sie nie gniewasz |
No co Ty za stary jestem na to
X_E_O_N - 17-12-2006, 19:29
oooooooo fuck przepraszam mam nadzieje ze sie nie gniewasz
mysiar - 17-12-2006, 20:27
| X_E_O_N napisał/a: | | nie wiem ile komus moze sprawiac radosci nasmiewanie sie z kogos kto kupil skafander ale jesli ma to zdecydowanie poprawic nastroj panojacy wsrod piankowcow na zakrzowku przy temp. pow. okolo 2 stopni to moge dla nich sie poswiecic i zostac przy santi !!!!!!!!!!!!!! |
X_E_O_N mysle, ze nie zrozumiales moich intencji, ja nie smialem sie z Ciebie tylko z SANTI.
Sam musisz przyznac, ze po ostatnim wystepie skafandrów SANTI w sobote na Zakrzówku, gdzie jeden skafander nowe ENDURO po pierwszym nurku zalało właściciela totalnie, a drugi NYLON po 3 poprawce zrobil dokładnie to samo trudno jest powiedzieć coś na poważnie o tych skadandrach no może z wyjątkiem tego, że jest to straszne GÓWNO.
bann - 17-12-2006, 20:41
mam pytanie troche z innej beczki - ktos zna "plastikowe" zamki montowane w suchych Scubapro? da sie to zastosowac w tradycyjnym trilaminatowym skafandrze?
TomM - 17-12-2006, 21:35
| Damass napisał/a: | | pisze to co myśli bez owijania w bawełnę |
Zawsze. Nie zawsze i nie wszystkim sie to podoba...
| bann napisał/a: | | ktos zna "plastikowe" zamki |
Zapewne chodzi ci o zamek ze skafandra półsuchego tego producenta (prawdziwie półsuchego, z zamkiem szczelnym). Niestety, do suchego skafandra nie nadaje się. W suchaczach $pro znajdujemy poczciwe zamki BDM....
bann - 17-12-2006, 21:37
ti-tek sie nazywa, fajny plastikowy, nie lamliwy...
Adam Frajtak - 17-12-2006, 21:48
| TomM napisał/a: |
Nie zawsze i nie wszystkim sie to podoba...
: |
bo to jest niezgodne z marketingiem padi w biznesie pod tytulem nurkowanie instruktorzy pedały musza wyrazac tylko pozytywne opinie o wszystkim i wszystkich bez wzgledu na to co by mysleli gdyby jeszcze potrafili. Wystarczy zobaczyc foldery reklamowe padi na wszystkich fotkach jest czarny bialy zółty męszczyzna kobieta i jakby zawsze jeden tranzwestyta i wszyscy sa zawsze uchachani jak po prozaku
A jak na forum czasem odezwie sie normalny nurek i wyrazi swoja opinie a nie bidemen nurkowy to podnosi sie alarm bo a nóż jakiś potencjalny klient sie obrazi i kase wyda na solarium zamiast na plastik OWD
conan - 17-12-2006, 22:54
tom
a jakie masz tam zawory w tym suchaczu nie wiem czy dobrze zrozumialem ale jesli nie sitech to pewnie apeks chyba ze scubapro ma jakies swoje o ktorych nie slyszalem (ale jeszcze malo wiem)
co bys wybral obecnie jesli chodzi o suche bo widze ze twoj juz troche wysluzony??
duch - 18-12-2006, 10:04
Muszę powiedzieć, że naprawdę jestem w szoku czytając te opinie, szczególnie XEONA, WALDA i TOMM.
Co prawda nie wiem jak zachowują się skafandry SANTI Nylon ale naszym zadaniem ENDURO są naprawdę dobre.
Kupiliśmy już 6 tych skafandrów (każdy z teamu kto był akurat na kupnie kupił właśnie Santi), każdy kupował go oczywiście dla siebie i na własny użytek. Początkowo co prawda zdarzył się przypadek że suchacz miał zbyt krótkie rękawy, ale natychmiast zostało to poprawione. ŻADEN NIE CIEKNIE - a o tym chyba tu mowa, i to mnie dziwi najbardziej że u Was wszystkie ciekną.
Może jednak jest jakaś inna przyczyna ? może podwijają się oringi w pierścieniach, może manszeta się wysunęła, nie wiem.
Parokrotnie widziałem przypadki że komuś ciekł skafander a okazywało się że jest szczelny a tylko sączyło się gdzieś albo przy źle ułożonej kryzie albo przy pierścieniach/manszetach - tak tylko dywaguję.
Rozmawiałem też z innymi którzy kupili Enduro i też są zadowoleni, ciekawe.
TomM - 18-12-2006, 10:08
| conan napisał/a: | | a jakie masz tam zawory w tym suchaczu |
Scubapro. Inne niż wszystkie. Da się dopasować SiTecha, czy inne, ale labirynt jest nietypowy, więc trzeba zamówić na odpowiedni labirynt (da się, robiłem to, SiTech wytrzymał ok. 100 nurkowań i zaczął cieknąć). Gra nie warta świeczki.
| conan napisał/a: | | co bys wybral obecnie |
Bare - jeśli dysponowałbym odpowiednimi środkami.
OceanPro - gdybym akurat był biedny.
@Duch - Piotrek, nie wciskamy żadnej ciemnoty i wiemy jak wyglądaja problemy z suchaczami. Niektórzy "testerzy" są doświadczonymi nurkami, mają za sobą kilka różnych skafandrów i setki, a może tysiące nurkowań za sobą.
Doszło do tego, że właściciele testują draństwo nie tylko na własnej skórze, ale prosza o pomoc kolegów.
Powłoka leje jak sito i to i w Nylonach i w Enduro. W kilku miejscach, różnych w różnych egzemplarzach. Pod zamkiem, na nogawkach, w kroku, na klatce.
Jest problem technologii w firmie Santi.
Ciesz się, że macie szczelne.
Pozostaje drobna kwestia jak długo...
Adam Frajtak - 18-12-2006, 10:10
| duch napisał/a: |
Może jednak jest jakaś inna przyczyna ? może podwijają się oringi w pierścieniach, może manszeta się wysunęła, nie wiem.
Parokrotnie widziałem przypadki że komuś ciekł skafander a okazywało się że jest szczelny a tylko sączyło się gdzieś albo przy źle ułożonej kryzie albo przy pierścieniach/manszetach
|
Sugerujesz ze z chłopakami jest coś nie tak?
duch - 18-12-2006, 10:22
Nie, wygląda na to że może po prostu mamy jakiegoś fuksa .
Ciekawe jestem tylko ile osób ma problemy z Santi ?
Jedna, dwie, trzy ??? a może 30 ???
Tak jak napisałem my kupiliśmy 6 sztuk i wszystkie są ok, więc jestem ciekaw ile jest bubli?
Adam Frajtak - 18-12-2006, 10:24
| duch napisał/a: | Nie, wygląda na to że może po prostu mamy jakiegoś fuksa |
noooo farciarze
Haramis - 18-12-2006, 10:26
Hej
| TomM napisał/a: | @Duch - Piotrek, nie wciskamy żadnej ciemnoty i wiemy jak wyglądaja problemy z suchaczami. Niektórzy "testerzy" są doświadczonymi nurkami, mają za sobą kilka różnych skafandrów i setki, a może tysiące nurkowań za sobą.
Doszło do tego, że właściciele testują draństwo nie tylko na własnej skórze, ale prosza o pomoc kolegów.
Powłoka leje jak sito i to i w Nylonach i w Enduro. W kilku miejscach, różnych w różnych egzemplarzach. Pod zamkiem, na nogawkach, w kroku, na klatce.
Jest problem technologii w firmie Santi.
Ciesz się, że macie szczelne.
Pozostaje drobna kwestia jak długo... |
Myśle, że zamiast siać panikę, daj się wypowiedzieć ludzią, którzy "testują" suchary. Obserwacje w stylu: "widziałem/słyszałem coś tam", średnio mają odniesienie do "mój suchar mi przecieka".
Pozdrawiam
Anka
mysiar - 18-12-2006, 10:31
| Haramis napisał/a: | Myśle, że zamiast siać panikę, daj się wypowiedzieć ludzią, którzy "testują" suchary. Obserwacje w stylu: "widziałem/słyszałem coś tam", średnio mają odniesienie do "mój suchar mi przecieka".
|
nie wstrzeliłaś się koleżanko to są naoczne obserwacje z dnia 16 grudnia na Zakrzówku
Tomek_S - 18-12-2006, 11:12
No coz
Faktycznie mielismy wpadke na Zakrzowku w sobote
Jest mi bardzo przykro i chcialbym przeprosic Anie, Mariusza i Wojtka za zaistniala sytuacje
Od lat staramy sie tworzyc produkty najlepszej jakosci i na pewno z tej wpadki wyciagniemy odpowiednie wnioski
Przy okazji chcialem podziekowac wszystkom klientom , ktorzy nam zaufali i ktorych konstruktywne uwagi pomagaja tworzyc coraz lepszy produkt
pozdr
Tomek Stachura
santi
Haramis - 18-12-2006, 11:53
Hej
| mysiar napisał/a: | | nie wstrzeliłaś się koleżanko to są naoczne obserwacje z dnia 16 grudnia na Zakrzówku |
Może i się nie wstrzeliłam. Poprostu uważam, że jeżeli cieknie mi suchar to ja o tym powiem lub nie. Zakładam, że jeżeli komuś o tym powiem prywatnie to jest to informacja dla tej osoby i raczej nie powinna tego rozgłaszać na lewo i prawo. Osoby zainteresowane opinią od użytkownika suchara powinny zgłosić się do mnie lub do innych osób użytkujących. I tyle.
Pozdrawiam
Anka
mysiar - 18-12-2006, 12:20
| Haramis napisał/a: | Hej
| mysiar napisał/a: | | nie wstrzeliłaś się koleżanko to są naoczne obserwacje z dnia 16 grudnia na Zakrzówku |
Może i się nie wstrzeliłam. Poprostu uważam, że jeżeli cieknie mi suchar to ja o tym powiem lub nie. Zakładam, że jeżeli komuś o tym powiem prywatnie to jest to informacja dla tej osoby i raczej nie powinna tego rozgłaszać na lewo i prawo. Osoby zainteresowane opinią od użytkownika suchara powinny zgłosić się do mnie lub do innych osób użytkujących. I tyle. |
w tym przypadku nie bylo akurat mowienia komus prywatnie, bylo to publiczne widowisko i wielkie zdziwienie, ze czlowiek z suchego skafandra wychodzi bardziej mokry niz pianki
pozdrawiam
piotr
TomM - 18-12-2006, 12:27
| Haramis napisał/a: | | jest to informacja dla tej osoby i raczej nie powinna tego rozgłaszać na lewo i prawo. |
Jednym słowem jesteś zdania, że wymiana informacji o jakimś produkcie na forum internetowym jest dopuszczalna, o ile jest to opinia pozytywna. Jeśli opinia jest negatywna, to ma pozostać tajemnicą ?
Obawiam się, że jestem innego zdania. Ewentualnie proponuję w tej sprawie plebiscyt. Jeśli tzw. większość jest zdania, że nie powinno się publikować tego typu informacji, nie będę więcej tego robił.
waldo - 18-12-2006, 12:53
| Haramis napisał/a: | | Zakładam, że jeżeli komuś o tym powiem prywatnie to jest to informacja dla tej osoby i raczej nie powinna tego rozgłaszać na lewo i prawo. |
Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz, tym bardziej, że nie byłaś na tym "pokazie", gdy przemoczeni, przemarznięci i wściekli użytkownicy suchaczy, prosili mnie o wykonanie zdjęć, aby upublicznić ten problem - oczywiście dysponuję materiałem foto, który jasno pokazuje, że NIE był to problem złej obsługi suchacza.
A forum to służy między innymi do dzielenia się opiniami na temat różnych produktów - zarówno pozytywnych jak i negatywnych opinii !
Efraim Ryba - 18-12-2006, 12:57
| Haramis napisał/a: | | Może i się nie wstrzeliłam. Poprostu uważam, że jeżeli cieknie mi suchar to ja o tym powiem lub nie. |
Czyli jeżeli ja na forum nurkowym, stworzonym dla wymiany doświadczeń i informacji, przymierzając się do kupna konkretnego suchara zapytam o niego, to ty posiadając wiedzę że jest do dupy, powiesz mi o tym albo nie - dobrze zrozumiałem?
| Haramis napisał/a: | | Zakładam, że jeżeli komuś o tym powiem prywatnie to jest to informacja dla tej osoby i raczej nie powinna tego rozgłaszać na lewo i prawo. Osoby zainteresowane opinią od użytkownika suchara powinny zgłosić się do mnie lub do innych osób użytkujących. I tyle. |
A tym o tym powiesz lub nie (patrz wyżej)
Dość orginalna koncepcja. Dodam że mnie zupełnie nie przekonała, co więcej - dopatrzyć się w niej mogę (być może nadinterpretuję) syndromu psa ogrodnika. Skoro mi cieknie, to nikomu nic o tym nie powiem, żeby też innym było do dupy
Haramis - 18-12-2006, 13:12
Hej
| TomM napisał/a: | Jednym słowem jesteś zdania, że wymiana informacji o jakimś produkcie na forum internetowym jest dopuszczalna, o ile jest to opinia pozytywna. Jeśli opinia jest negatywna, to ma pozostać tajemnicą ?
Obawiam się, że jestem innego zdania. Ewentualnie proponuję w tej sprawie plebiscyt. Jeśli tzw. większość jest zdania, że nie powinno się publikować tego typu informacji, nie będę więcej tego robił. |
Jednym słowem jestem zdania, że powinny się wypowiedzieć osoby, których to dotyczy bezpośrednio.
Pozdrawiam
Anka
waldo - 18-12-2006, 13:14
| Haramis napisał/a: |
Jednym słowem jestem zdania, że powinny się wypowiedzieć osoby, których to dotyczy bezpośrednio. |
A jeżeli takie osoby nie pisują na forach nurkowych (np. Wojtek), to powinniśmy żyć w nieświadomości ?
Haramis - 18-12-2006, 13:20
Nie chce wywoływać burzy. Bardziej zależałoby mi na wypowiedziach osób, które de facto przemokły.
Jak najbardziej każdy ma prawo by wyrazić swoją opinię, niezależnie od tego czy jest pozytywna czy negatywna. Tym bardziej każdy ma prawo zapytać o jakość jakiegoś produktu.
Szanuje wypowiedzi XEONa czy Ducha, bo dzielą się zdaniem o swoim własnym sucharze, który cieknie lub nie. Natomiast nie widzę sensu wyrażania opinii o nie moim sprzęcie, który widziałam że szwankuje.
[ Dodano: 18-12-2006, 13:23 ]
| waldo napisał/a: | | A jeżeli takie osoby nie pisują na forach nurkowych (np. Wojtek), to powinniśmy żyć w nieświadomości ? |
Poprostu wolałabym usłyszeć informacje od źródła.
Inną sprawą jest, jeżeli ktoś mnie poprosi o udzielenie informacji.
mysiar - 18-12-2006, 13:35
| Haramis napisał/a: |
Jednym słowem jestem zdania, że powinny się wypowiedzieć osoby, których to dotyczy bezpośrednio. |
ja właśnie jestem na kupnie suchacza i uważam, że dotyczy mnie to bezpośrednio, cieszy mnie fakt, ze widzialem, jak sie produkty SANTI sprawuja, bo wiem,
ze takiego na pewno nie kupię - bo poetycko mówiąc
nie chciałbym zmoczyć dupy dosłownie i w przenośni
pozdrawiam
piotr
X_E_O_N - 18-12-2006, 18:59
Jak co niektorzy wiedza mimo odradzania mi zakupu skafandrow firmy Santi kupilem bo chcialem !!!! po odebraniu bylem bardzo zadowolony z otrzymanego produktu ,niestety ciekl to tez wiekszosc osob wie !!!! nie czuje zadnej urazy do Tomka poniewaz to byl moj wybor i wiedzialem co robie, na biezaco rozmawialem z Tomkiem lub Karolem i wiedzialem na czym stoje .
Tomek czyt. firma Santi zachowala sie wobec mnie i Ani bardzo ok proponowali nam zwrot pieniedzy juz przy drugiej poprawce, my chcielismy jeszcze raz sprobowac niestety dzisiaj rozmawialem z Tomkiem i wszystko wyjasnilismy ja jestem zadowolony mimo przygod jakie mialem z Nylonem , mam nadzieje ze technika zostanie dopracowana i wszystko bedzie ok mam nadzieje ze to nie zajmie wiele czasu !!!!! Mimo wszystko dzieki i pozdarwiam Tomka !!!!
aveni - 19-12-2006, 10:11
Podzielam zdanie Mariusza.
Mimo że z suchymi nie wyszło to przynajmniej zostały nam fajne ocieplacze
Pozdr.
Ania
X_E_O_N - 19-12-2006, 23:54
Mysle ze temat mozna zamknac , wszystko zostalo wyjasnione tak z naszej (Ania i ja oraz inni uzytkownicy produktow firmy Santi) jak i ze strony w/w Firmy Tomka
Beeker - 20-12-2006, 18:09
| X_E_O_N napisał/a: | | temat mozna zamknac , wszystko zostalo wyjasnione |
A co się wyjaśniło?
Naprawiły się te Nylony?
Producent wymienił na inne?
Oddaliście i dostaliście zwrot kasy?
Pozdro X_E_O_N
Beeker
X_E_O_N - 20-12-2006, 22:07
Zwrot pieniedzy !!!!
mysiar - 20-12-2006, 23:18
życzę powodzenia przy wyborze następnego suchacza
pozdrawiam
piotr
X_E_O_N - 21-12-2006, 09:00
No wlasnie Piotrus i tu jest problem mm nadzieje ze bede mogl zobaczyc w sobote Ciebie w nowym skafandrze daj znac ze przyszedl i o ktorej bedziesz w sobote
agrest - 21-12-2006, 14:21
Nowym? Jakim? Jesli nie Santi to co?
J.
mysiar - 21-12-2006, 14:30
Agama
http://www.scubatech.pl/k...nezon_suchy.htm
http://www.scubatech.pl/k...skombinezon.htm
waldo - 21-12-2006, 14:35
| agrest napisał/a: | | Nowym? Jakim? Jesli nie Santi to co? |
Alternatyw nie brakuje
- Bare
- Agama
- ND
- Gates
- Ursuit
- Ocean Pro
- ...
agrest - 21-12-2006, 15:30
| waldo napisał/a: | Alternatyw nie brakuje
- Bare
- Agama
- ND
- Gates
- Ursuit
- Ocean Pro |
Bare - dlugi serwis, wygurowana cena i brak szycia na miare ktore w moim przypadku, jak wsazkuje doswiadczenie jest potrzebne.
Agama - biore pod uwage
ND - biore pod uwage
Gates - swietne suchary ale niestety to jest moje doswiadczenie wskazujace na szycie na miare.
Ursuit - nie lezy mi - musialbym byc niski i grubsz moze wtedy byloby ok.
Ocean Pro - jak narazie lider.
Dzieki
J.
mysiar - 21-12-2006, 15:56
| agrest napisał/a: |
Bare - dlugi serwis, wygurowana cena i brak szycia na miare ktore w moim przypadku, jak wsazkuje doswiadczenie jest potrzebne. |
Bare szyje na miare
http://www.bare-wetsuits.com/mtm.aspx
Efraim Ryba - 21-12-2006, 16:27
Byłoby jeszcze dobrze, gdyby scubatech zachciał się gdzieś pochwalić ile za to cudo sobie w Polsce liczy. Bo ta informacja jest wyjątkowo trudno dostępna a niesposób zaprzeczyć, że dość istotna
bann - 21-12-2006, 17:02
| agrest napisał/a: | | Ursuit - nie lezy mi - musialbym byc niski i grubsz moze wtedy byloby ok. |
poza rozmiarami (nie wiem - nie porownywalem) Agama oraz sprzedawana w pl jako scubatech, jest idealna kopia ursuita - material, szycie to dokladnie to samo, nawet te smieszne d-ringi nad kieszeniami
mysiar - 21-12-2006, 18:34
| Efraim Ryba napisał/a: |
Byłoby jeszcze dobrze, gdyby scubatech zachciał się gdzieś pochwalić ile za to cudo sobie w Polsce liczy. Bo ta informacja jest wyjątkowo trudno dostępna a niesposób zaprzeczyć, że dość istotna |
nie ma żadnego problemu z uzyskaniem tej informacji
wejdz na http://www.scubatech.pl/cgi/sklep/sklep.cgi
z menu po lewej stronie wybierz kombinezony
i pozycja 3. SUCHY KOMBINEZON TRYLAMINATOWY CTD CORDUR TECH DRY to ten suchacz z podana ceną
Efraim Ryba - 21-12-2006, 19:21
kajam się, ale nie tak dawno temu tegho jeszcze nie było
agrest - 21-12-2006, 22:56
| mysiar napisał/a: | | agrest napisał/a: |
Bare - dlugi serwis, wygurowana cena i brak szycia na miare ktore w moim przypadku, jak wsazkuje doswiadczenie jest potrzebne. |
Bare szyje na miare
http://www.bare-wetsuits.com/mtm.aspx |
Z tego co udalo mi sie do tej pory dowiedziec to nie szyje na miare tylko uwzglednia pewne poprawki w stylu dluzszy rekaw, krotsze nogawki itp.
Pozatym napalilem sie na nich na wakacje ale chlopaki akurat tez mieli wakacje i nigdzie nie dalo sie znalezc suchara do przymiarki w moim rozmiarze. Serwis Ocean pro jest w sumie od reki a jak to wyglada w przypadku bare? Jak w okresie ich wakacji.
J.
waldo - 22-12-2006, 00:01
| agrest napisał/a: | | Serwis Ocean pro jest w sumie od reki a jak to wyglada w przypadku bare? Jak w okresie ich wakacji. |
Oczywiście, można jako główny atut stawiać bliskość serwisu, ale ja już tak kiedyś zrobiłem i bardzo tego żałowałem (dla jasności nie chodzi o Ocean Pro).
Producent miał duże zamówienia publiczne i dwukrotnie nie miał czasu na naprawę mojego problemu, więc skafander przeleżał w serwisie każdorazowo ponad miesiąc.
Łącznie przez niecały rok eksploatacji (ok. 150 nurkowań) skafander miał 3 wizyty w serwisie, co też nie świadczyło o jego jakości.
Mając doświadczenie z kilkoma skafandrami twierdzę, że na zadowolenie z zakupu ma wpływ nie tylko bliskość serwisu, ale przede wszystkim jakość wykonania produktu i to, czy będzie spełniał swoje zadanie pod wodą. Co mi z tego, że serwis będzie w Polsce, skoro skafander zamiast nurkować, będzie leżał w tym bliskim serwisie.
Bare ma serwis daleko od Polski i zapewne czas naprawy będzie mocno wydłużony, ale jak do tej pory (około 500 nurkowań w skafandrze) nie miałem z nim żadnych problemów.
Adam Frajtak - 22-12-2006, 00:44
Serwis Ocean pro jest w sumie od reki a jak to wyglada w przypadku bare? Jak w okresie ich wakacji.
J. |
Mam bare i nie wiem jak to wyglada i nie zamierzam sprawdzac. Podejscie typu kupie badziewny wór z manszetami na rekach i kryza pod szyja i bede udawal ze mi sie dobrze nura bo mam serwis pod ręką przypomina mi sytuacje jak kilkanascie lat temu przyjechalem do mechanika mesiem z automatyczna skrzynia biegów no i dowiedzialem sie od niego ze auta z automatyczna skrzynia biegow są do dupy bo nie da sie odpalic na popych tak dla jasnosci przejechalem tym samochodem ok 200 000 km po calej europie pozniej sprzedalem go szwagrowi on przejechal jeszcze ok 100 000 km pozniej sprzedal go na gieldzie i nigdy ten samochod nie nawalil. Natomiast ci co kupili rodzime duze fiaty faktycznie mogli korzystac z dobrodziejstwa mozliwosci odpalania na popych i korzystali tak namietnie ze teraz pewnie dyskopatie leczą
Czy bare szyje na wymiar z info na stronie wynika ze tak a inna sprawa ze maja tak szeroką palete rozmiarow + modyfikacje ze nie ma szans abys czegos na siebie nie wybral
agrest - 22-12-2006, 08:59
| scaner napisał/a: | | Podejscie typu kupie badziewny wór z manszetami na rekach i kryza pod szyja i bede udawal ze mi sie dobrze nura bo mam serwis pod ręką |
Piszesz o OP czy masz na mysli jakas inna marke?
Adam Frajtak - 22-12-2006, 10:42
| agrest napisał/a: | | scaner napisał/a: | | Podejscie typu kupie badziewny wór z manszetami na rekach i kryza pod szyja i bede udawal ze mi sie dobrze nura bo mam serwis pod ręką |
Piszesz o OP czy masz na mysli jakas inna marke? |
NIe pisze konkretnie o op ani equesie czy santi bo polskie i na miejscu choc rowniez i te suchacze mieszcza sie w zakresie negatywnej wypowiedz. Mialem na mysli wszystkie suchacze poza DUI,Ursuit,Gates,Bare
Ostatnim elementem oceny suchaca powinien byc serwis. Bo w tym masz nurac a nie naprawiac
styx - 22-12-2006, 11:07
| scaner napisał/a: |
Ostatnim elementem oceny suchaca powinien byc serwis. Bo w tym masz nurac a nie naprawiac |
niby tak, ale nie tylko o naprawach trzeba myśleć, serwis to też ewentualne przeróbki, zmiany, wszycie tego czy tamtego - nie sądzę żeby każdy w momencie zakupu suchar miał już w stanie "zamkniętym" i nie ruszał go przez kolejne 5 lat (zakładając brak napraw)
agrest - 22-12-2006, 11:10
| scaner napisał/a: | | Mialem na mysli wszystkie suchacze poza DUI,Ursuit,Gates,Bare |
Ok, przyczepie sie jeszcze tego OP bo on mnie w sumie najbardziej interesuje. Wiem ze miales equesa i masz duze doswiadczenie z nim zwiazane. Santi sie nie popisalo i do tego jeszcze ta nagonka, ale czy masz jakies doswiadczenie z OP? Szczegolnie interesuja mnie te negatywne.
J.
Adam Frajtak - 22-12-2006, 11:16
| styx napisał/a: |
niby tak, ale nie tylko o naprawach trzeba myśleć, serwis to też ewentualne przeróbki, zmiany, wszycie tego czy tamtego - nie sądzę żeby każdy w momencie zakupu suchar miał już w stanie "zamkniętym" i nie ruszał go przez kolejne 5 lat (zakładając brak napraw) |
Kupujac mojego suchacza nawet przez glowe mi nie przyszlo powierzac wklejania bocznych kieszeni producentowi mimo ze mialem taka opcje w gratisie. Wolałem kupic sobie dokladnie takie takie kieszenie jak chcialem wiec kupilem jedna kieszen DTD starego typu i druga DTD nowego typu pozniej ubralem sie w kombinezon obwiesilem stage wlazlem do wody z markerem i siegaja pod woda do miejsc gdzie kieszenie powinny byc nabazgralem znaki na nogach po wyjsciu z wody wyszlo mi ze kieszen od strony stage ma byc pzesunieta lekko na dupe a po prawiej stronie od strony aku lekko na front uda ( przesuniecia +- 2cm) i nakleilem sobie kieszenie sam. Teraz mam tak jak lubie
Jezeli zakladasz przerobki za 5 lat to pewnie i tak zrobisz to u Gałacha bo serwis po takim okresie niekoniecznie moze cie jeszcze lubiec
agrest - 22-12-2006, 11:17
| styx napisał/a: | | niby tak, ale nie tylko o naprawach trzeba myśleć, serwis to też ewentualne przeróbki, zmiany, wszycie tego czy tamtego - nie sądzę żeby każdy w momencie zakupu suchar miał już w stanie "zamkniętym" i nie ruszał go przez kolejne 5 lat (zakładając brak napraw) |
O wlasnie. Warto chyba wziasc pod uwage mozliwosc przerobek, dorobek. Czas jaki to zajmuje oraz kwote ktora musimy na to przeznaczyc. Dla mnie jest to istotne.
Adam Frajtak - 22-12-2006, 11:26
Wiem ze miales equesa i masz duze doswiadczenie z nim zwiazane.. |
Tylko pozytywne w odroznieniu od OP nie wisiał mi w dupie jak raperowi. Dlatego wybralem Equesa. Ma doskonale rozwiazanie docieplenia szyi OP rozwiazala to mniej wygodnie choc tez czepiac nie ma sie czego.
Santi sie nie popisalo i do tego jeszcze ta nagonka, |
Przeciekanie Santi potraktowalbym jako przygode a nie dyskwalifikacje W grupie polskich suchaczy to i tak moj faworyt w prawdzie nie nuralem w nim ale dlugo i namietenie ogladalem u Piorewicza i prawdopodobnie kupie jako backup Nylona bo Enduro to sen wariata.
Zachetą do kupienia Santi powinna byc wlasnie ta NAGONKA jak sie wczytasz w literki w postach to smierdzi z daleka promocja Agamy vel Scubatech. Przy czym AGAMA vel Scubatech to lipa na calego i mysle ze lepszym rozwiazaniem byloby kupienie kombinezonu nurka klasycznego na Allegro prawdopodobnie bedzie bardziej wygodny ... i jakos nigdy ni udalo mi sie rozszyfrowac "teleskopu" w Agamie i do dzis nie wiem czy ma ona jakąś rolę do spełnienia czy tylko ma wprowadzac potencjalnych klientow w błąd i sugerowac ze kupują prawie Bare?
ale czy masz jakies doswiadczenie z OP? Szczegolnie interesuja mnie te negatywne.
J. |
Moj partnur ma OP i jest bardzo z niego zadowolony w teamie TomaM tez jest OP i z tego co wiem tez wszystko jest ok. Damas na FN tez nura w OP i wiem ze jest bardzo z niego zadowolony ..... choc kupil wlasnie Bare
Judas - 22-12-2006, 12:23
Nie wiem jak to jest z tym Santi ale my w teamie kupilismy juz 6 sztuk Enduro i nie mamy zadnych zastrzezen... nic nie cieknie szyte na miare, wszystko tak jak byc powinno... super obsluga a wszystkie sugestie odnosnie zmian zalatwiane szybko i bez problemow... mozliwe ze problemy sa z Nylonem
Pozdrawiam
Arex - 22-12-2006, 12:55
| scaner napisał/a: | | wszystkie suchacze poza DUI,Ursuit,Gates,Bare |
Dobry
Ja ze swojej strony dorzucilbym jeszcze Kallweita i Otter.
Ale to tak na marginesie bo one sa ciezko kupowalne w Polsce.
Za to do Kallweita przyczepic sie jakos nie moge Wiem bo plywam w takowym juz kilka lat i jakos nie przecieka, nie pruje sie, nie mechaci, wygodny, nigdy ne musialem sie nawet zastanawiac o jakiejkolwiek naprawie.
To by bylo tyle.
Pozdrawiam serdecznie i wesolych swiat
Adam Frajtak - 22-12-2006, 13:31
| Judas napisał/a: | Nie wiem jak to jest z tym Santi ale my w teamie kupilismy juz 6 sztuk Enduro
Pozdrawiam |
Tylko dlaczego akurat Endura na cholere taki pancernik? Nie moge zrozumiec polskiego schiza kupowanie zbyt malego worka ( np 40 lbs do twiana i stage) bo niby mniejsze opory co jest totalnym schizem bo 40 lbs nie rozni sie praktycznie wymiarami od 55 lbs a agir do 2x12 + stage zaleca 56 lbs no i zeby taki wiekszy opor mial znaczenie trzeba by popierdlac skuterem z turobo dopalaczem pod prąd i do takiego pancernego suchacza ktory raz ze tworzy faldy o 10 krotnie wiekszej powierzchni niz 1 cm worka plus jeszcze pokonywanie oporow takiego pancernika zwiazanych ciaglą pracą miesni jest smiertelnie niebezpieczne. To jakis schiz!! a tak na marginesie jeden z FN guru ktory pisze czasem elabotaty jak to im mniejszy worek tym lepiej zawsze na powierzchni zakreca zawor upustowy w swoim suchym i sie pompuje ... ciekawe dlaczego czyzby nie potrafil sie utrzymac na powierzchni? Z pancernikami typu OP Eques czy Enduro jest tak ze dobrze ze sa takie wytrzymale bo w tak sztywnych kaftanikach nurek porusza sie na tyle niezdarnie ze ciagle o cos zaczepia i ociera sie .... tylko po co sie męczyć ?? nie mozna prosciej np
klik
milo wygodnie tanio i sucho....
Leszcz_6 - 22-12-2006, 14:24
| scaner napisał/a: | | Tylko dlaczego akurat Endura na cholere taki pancernik |
Witam.
Materiał w Enduro jest ten sam co w Hanter CBX 450.
To że w Enduro czujemy się jak w zbroi to zasługa suwaka z przodu (2 szt)
Aha nurkowałem w Enduro ,a nie słyszałem od kogoś.
Od osmiu lat nurkuję w Hanterze i mam nadzieję na kolejne osiem
Pozdrawiam Jasiek
RTW - 22-12-2006, 16:33
Mam takie "złośliwe" pytanka:
1) Czy był jakikolwiek całkowicie nowy model "suchacza", który by nie "wracał" do serwisu i wymagał całej masy poprawek (dowolnego producenta)?
2) Czy jakakolwiek firma po rozpoczęciu "szycia" suchaczy strzeliła z dopracowanym modelem?
pozdrawiam
RTW
dzinks - 22-12-2006, 19:41
| styx napisał/a: |
niby tak, ale nie tylko o naprawach trzeba myśleć, serwis to też ewentualne przeróbki, zmiany, wszycie tego czy tamtego - nie sądzę żeby każdy w momencie zakupu suchar miał już w stanie "zamkniętym" i nie ruszał go przez kolejne 5 lat (zakładając brak napraw)
|
Ale w czym problem kupić np. ND i wysłać go do serwisu OP czy innego. Każdy przeciez przyjmie go.
Damass - 22-12-2006, 20:13
| Scaner napisał/a: | | Damass na FN tez nura w OP i wiem ze jest bardzo z niego zadowolony ..... choc kupil wlasnie Bare Mr. Green |
Jestem zadowolony z mojego OP nie wspominając o serwisie który jest po prostu na poziomie i to nie ulega wątpliwości.
Czasami może być ciężko z terminami, ale przy rozliczeniu usługi zazwyczaj jesteśmy zaskoczeni bardzo niskimi kosztami.
Jeśli ktoś stawia na prawie bezproblemowy suchacz z tanim serwisem to z czystym sumieniem polecam Ocean Pro.
| dzinks napisał/a: | | Ale w czym problem kupić np. ND i wysłać go do serwisu OP czy innego. Każdy przeciez przyjmie go. |
Trafiłeś w sedno ...
właśnie to żaden problem a reszta to zbędne bicie piany...
Po zakupie mojego Bare pierwsze co zrobiłem to telefon do Pani Bożenki z OP z pytaniem:
kiedy mogę wysłać suchacza do wklejenia kieszeni i szelek... kto zgadnie co usłyszałem
ps.Scaner nie bierze udziału w zgadywance
Judas - 02-01-2007, 11:23
| scaner napisał/a: | | Tylko dlaczego akurat Endura na cholere taki pancernik? |
Z zamkiem z tylu wcale nie pancernik... szwy ma klejone nie na zakladke, wiec jest duzo bardziej "gietki"... a z cordury, bo sie szlajam po takich roznych miejscach gdzie sie czesto przeciskac trzeba...
Pozdrawiam
Adam Frajtak - 02-01-2007, 14:50
| Judas napisał/a: |
Z zamkiem z tylu wcale nie pancernik... szwy ma klejone nie na zakladke, wiec jest duzo bardziej "gietki" |
Macałem,oglądałem,wyginałem go u Piórewicza i w mojej ocenie jest pancerny
| Judas napisał/a: |
... a z cordury, bo sie szlajam po takich roznych miejscach gdzie sie czesto przeciskac trzeba...
Pozdrawiam |
Tez tak myslalem i to nawet logiczne sie wydaje ale sprobuj lekkiego i wygodnego suchacza w takich warunkach i sam zobaczysz ze tam gdzie do tej pory sie przeciskałes i ocierałeś nagle w jakiś cudowny sposob z finezja przeplyniesz w efekcie koncowym lekki suchacz przetrwa dłużej tobie zmiejszy sie SAC no nuranie stanie sie jeszcze bezpieczniejsze - PRECZ !!! Z PANCERNYMI SUCHACZAMI!!!!
D@rek - 02-01-2007, 16:26
OP robi dobre produkty fakt że przypominająworek z końcówkami lateksowymi nurkowałem
pare lat i o serwisie nie myślałem i to jest poważna zakleta.
Wyrobiła się w nas chęć posiadania pancernych ciuszków.Sam przy wyborze oglądałem materiał czy aby wytrzyma te wszystkie drastyczne próby.Miałem ochotę na jakiegoś zkreszowanego - cieplej elastyczniej - no cód -ale nie bo się podrze.
DUI robi fajne kresze mysle że pewnie to kwestja czasu jak nam tyłki zaczną bardziej marznąć i grube ciuchy drylować nie pozwolą.
Zmieniłem na DUIa ale oczywiście z cordury bo pewnie się nie podrze
Ważna jest też kwestja gwarancji i doświadczenia kiedyś Gates dawał dożywotnią na szwy
nie wiem jak dziś ale długa gwarancja o jakości też świadczy.
waldo - 02-01-2007, 17:42
| scaner napisał/a: | PRECZ !!! Z PANCERNYMI SUCHACZAMI!!!! |
Mam i pancernego Bare (cały z cordury), jak i bardzo lekkiego Typhoon'a.
W Typhoon'ie dwa razy się wywróciłem - raz w Egiptowie na kamieniach BlueHole i raz przy wychodzeniu na murek na Zakrzówku - każdorazowo suchacz był uszkodzony
W Bare, pomimo około 500 nurkowań, żadnych problemów.
Ponadto odczuwam bardzo dużą różnicę w komforcie termicznym dla obu suchaczy (oczywiście nurkując w tym samym ocieplaczu i takich samych warunkach termicznych).
Różnicę w izolacji można zaobserwować po ilości skropnej wody na wewnętrznej stronie suchacza, co jest szczególnie widoczne podczas nurkowań podlodowych.
Adam Frajtak - 02-01-2007, 19:15
Mam i pancernego Bare (cały z cordury), jak i bardzo lekkiego Typhoon'a.
W Typhoon'ie dwa razy się wywróciłem - raz w Egiptowie na kamieniach BlueHole i raz przy wychodzeniu na murek na Zakrzówku - każdorazowo suchacz był uszkodzony
W Bare, pomimo około 500 nurkowań, żadnych problemów.
. |
Ciekawe to co piszesz bo ja mam taki sam model skafandra Bare jak Ty i nie jest cały z cordury no i zdecydowanie nie jest pancerny. Pancernt był Eques z cordury i pancerny jak cholera jest Santi Enduro
waldo - 02-01-2007, 20:35
| scaner napisał/a: | | Ciekawe to co piszesz bo ja mam taki sam model skafandra Bare jak Ty i nie jest cały z cordury no i zdecydowanie nie jest pancerny. |
Czy na pewno masz taki sam ? Ja mam na zamówienie zarówno górę jak i dół z cordury i w porównaniu z Typhoon'em Nexus, czy też Bare Light'em, jest to waga ciężka.
Adam Frajtak - 02-01-2007, 20:40
Czy na pewno masz taki sam ? Ja mam na zamówienie zarówno górę jak i dół z cordury i w porównaniu z Typhoon'em Nexus, czy też Bare Light'em, jest to waga ciężka. |
Ja mam spodnie z cordury góra jest z innego materiału choć trudno to rozpoznac wiec tym bardziej nie ma sensu kupowac suchaczy z takiej "cordury" jak uzywa Eques Ocean Pro i Santi.
Radek7 - 02-01-2007, 20:59
Witam . Po tych wszystkich faktach dotyczących suchych skafandrów można dostać za...ba.
Jestem właśnie na etapie kupna własnego sucharka. Maksymalnie cenowo do 3500. W tym zakresie może mieścić się Eques cordura lub z trylaminatu.
lub OP - Jeśli nie pasuje mi kryza szyjna mogę ją sobie zmienić na taką jaka jest w equesie . Jestem pewny że mogą spokojnie to zrobić. Obie firmy jak i właściciele współpracują ze sobą . I jest to zapewniam zdrowa konkurencja . Kiedyś miałem okazje sprawdzić jak pracuje zakład w Sw Katarzynie . Zanosiłem mokrego Bare do klejenia pęknięć i naszycia kieszeni na tyłku. Zadnych kosztów Za Usterki jak i przeróbkę nie ponosiłem . Po krótkim wykładzie Właściciela OP na temat technologi produkcji skafandrów , stwierdziłem że jest to właśnie to czego chcę.
Jednak po paru dniach zostałem zbity z tropu przez swoich kolegów z klubu którzy używają equesa że Op jest do dupy. I bądż tu mądry . Co jest do dupy -pytam , wszystko -pada odpowiedż .
Jeżeli jesteś przedstawicielem equesa to chwalisz equesa . Jak Santi to santi . ITD.
Dlatego fajnie jest że już na wstępie po Waszych doświadczeniach dowiedziałem się że Santi jest be. A ja szukam dalej . Może jak Adam doradza Bare trilam pro dry. Ja jednak zawsze muszę gdzieś otrzeć się skafandrem szczególnie np. przy trudnych zejściach do niedostępnych kamieniołomów.
Rozdarcie natychmiastowe na wystających ostrych
Ale czy jest to wystarczający powód żeby wybrać pancernika
D@rek - 02-01-2007, 21:36
masz jeszcze jedną opcje Ebay niemiecki albo angielski masz pewnie kolesi emigrantów
tam za te pieniądze lalunie nabędziesz tu tylko sąsiedzi z okolicy.
dzinks - 03-01-2007, 23:14
| Radek7 napisał/a: | Jestem właśnie na etapie kupna własnego sucharka. Maksymalnie cenowo do 3500. W tym zakresie może mieścić się Eques cordura lub z trylaminatu.
lub OP - Jeśli nie pasuje mi kryza szyjna mogę ją sobie zmienić na taką jaka jest w equesie |
A moze ND Cortex.....ja właśnie zamówiełem i w tej kwocie co możesz wydać spokojnie się zmieścisz. Na forum są osoby, które tyrają ostro ten skafander, więc mogą sie wypowiedzieć.
robin91 - 10-01-2007, 10:49
Wczęsniej na Forum podniesiono przypuszczenie iż dość częste informacje o przeciekaniu wersji nylon mogły być bardziej skeresyjne z uwagi na kampanię marketingową Agamy i jej wyrobów.
Właściele Santi rownież występują na tym forum. Czy problem skafandrów Nylon został rozwiazany?
Może to zbyt agresywne pytanie, ale firma ta zapewne dysponje statysyką ile sztuk tego modelu sprzedała i ile uległo reklamacji? i na ile reklmacja była czy mogła być logicznie uzasadniona. !
Czy są osoby, które kupiły ten NYlon i im nie przemaka "ani ciut" ?.
X_E_O_N - 11-01-2007, 22:53
Watpie aby cokolwiek z tym wspolnego produkty firmy Agama !!!!!
Co do szczelnosci skafandrow Nylon watpie aby istaniala choc by jedna sztuka ktora nie cieknie i jest to spowodowane zlym klejeniem szwow klejem ktory nie nadje sie do takich matrialow ............... Natomiast widzialem osobiscie niecieknace Enduro !!!!!!
robin91 - 12-01-2007, 15:20
bann - 12-01-2007, 16:19
| X_E_O_N napisał/a: | | jest to spowodowane zlym klejeniem szwow klejem ktory nie nadje sie do takich matrialow |
hmm, czyzby ten material nie byl przypadkiem zgrzewany?
X_E_O_N - 12-01-2007, 18:22
Jak sie mozna doczytac w specyfikacji skafander jest klejony recznie , prawdopodobnie byly proby wulkanizowania szwow lecz nieskutecznie
Radek7 - 09-02-2007, 20:16
Witam.
Prosiłbym osoby używające Santi Enduro o opinię . Czy po miesiącach użytkowania coś się może zmieniło .
Pozdrawiam.
robin91 - 09-02-2007, 22:00
schną jeszcze?
przy tej pogodzie to może potrwać
kacperek2231 - 27-03-2007, 16:36
Halo, i jak z tymi SANTI ??
sardyna - 27-03-2007, 20:37
Nie ciekną, ładnie uszyte a wszystko załatwione od zamówienia do realizacji w ciągu 2 tygodni.
pawel_fe - 27-03-2007, 21:04
| kacperek2231 napisał/a: | | Halo, i jak z tymi SANTI ?? |
Ja w swoim Enduro spędziłem dotychczas około 45h pod wodą i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Zalałem się tylko raz bo nie zauważyłem, że przez zamek wystaje końcówka szelki od skafandra, a zapinałem się w suchych rękawicach przy mrozie i porwistym wietrze. Jak już poczułem, że robi się chłodno wyszedłem, dopiąłem zamek i dokończyłem nurkowanie. Przy okazji bardzo dobrze przeszedł test ocieplacz BZ-200, który mimo częściowego zalania pozwolił na spędzenie blisko 70 minut w wodzie o temperaturze około 2 stopni. Sama "pancerność" skafandra mi nie przeszkadza bo może gruboskórny jestem. Choć miło by było aby część będąca teleskopowym torsem wykonana została z bardziej elastycznego materiału. Wtedy pracował by on znacznie lepiej. Skafander jak i oczieplacz były szyte na miarę bezpośrednio w siedzibie Santi - i na dopasowanie skafandra oraz komunikację z producentem nie mogę absolutnie narzekać. Polecam zamówić do ocieplacza szelki - znacznie lepiej się wtedy układa (nie wisi), a jednocześnie dobrze spełniają swoją rolę elastyczne wstawki w pasie poswalające na pełną swobodę ruchu. Dla mnie szycie na miarę było koniecznością a nie pasowały mi żadne typowe rozmiary. Jako, że jestem z Gdańska był to najbliższy producent oferujący dopasowanie suchacza do mojego nietypowego organizmu (176 cm wzrostu/124 w klatce/96 w pasie) nie mam w związku z tym bezpośredniego porównania z innymi skafandrami. Jest to też mój pierwszy suchacz więc dużego doświadczenia do porównań nie mam. Ale uważam, że jeśli podczas nurkowania zapominam, że mam na sobie skafander i nie zwraca on mojej uwagi to znaczy, że jest on dobry.
kacperek2231 - 27-03-2007, 21:22
A Nylona ma ktoś?? Czy wszyscy w Enduro brykają??
sardyna - 27-03-2007, 22:49
mam nylona.
zrobilem w nim dopiero 5 nurkowan i jak do tej pory wszystko bylo ok.
duch - 29-03-2007, 16:35
A relacja z tych pięciu nurkowań jest oczywiście na www.f rogmen.pl.
Już niedługo obszerniejszy artykuł tylko o nowym Nylonie, testy, zalety, zdjęcia itp
kacperek2231 - 29-03-2007, 16:57
Duchu gdzie dokładnie jest opis z testowania SANTI??
Ja jadę do Redy w poniedziałek już się umówiłem z p. Karolem. Jadę zobaczyć, przymierzyć, pooglądać i niewykluczone że się zdecyduję. Jak będziecie chcieli to opiszę później swoje wrażenia z podróży i ewentualnego kupna skafandra.
duch - 29-03-2007, 17:00
| kacperek2231 napisał/a: | | Duchu gdzie dokładnie jest opis z testowania SANTI?? |
Napisałem niedługo więc po weekendzie a w weekend bedziemy w Gdyni i tez będziemy się z Karolem i Tomkiem widzieć
kacperek2231 - 29-03-2007, 17:16
| duch napisał/a: | | A relacja z tych pięciu nurkowań jest oczywiście na www.f rogmen.pl. |
chodziło mi o ta relację z 5 nurkowań, gdzie ona dokłądnie jest na Twojej stronce??
No mi Pan Karol powiedziął że w weekend mają zamknięte /pewno nury, zrozumiałe, zaczął się sezon/ tak więc ja na spokojnie lece w poniedziałek.
duch - 29-03-2007, 17:43
Hańcza, czyli nurkowania na otro
bryksy - 07-04-2007, 14:44
| kacperek2231 napisał/a: | | Halo, i jak z tymi SANTI ?? |
Witam
Ja mam Santi Enduro od września robię średnio 2 nurkowania w tygodniu i jeszcze nigdy mnie zawiódł. Nie zdażyło się jeszcze żeby choć trochę mi podmókł i szczerze mogę go polecić.
pozdrawiam
Wojtek
kacperek2231 - 07-04-2007, 15:04
Dzięki, już go sobie zamówiłem, podobno ma być u mnie koło 20 kwietnia, już się nie mogę doczekać żeby z nim wejść do wody
|
|