FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Strugalski bije

Tomasz Strugalski - 22-06-2006, 13:17
Temat postu: Strugalski bije
Strugalski bije własną monetę.

Mennica Polska wykonała dwa tysiące monet o nominale "1 nurek - waluta o płynnej wartości". Mają średnicę 32 mm i są wykonane z ozdobnego mosiądzu o symbolu M63. Monety, rozrzucane na dnie jeziora Kownatki, są przeznaczone jako upominek dla nurków, którzy je znajdą.

Sakiewki z monetami są rozrzucane pomiędzy głębokością 5 m a głębokością 15 m. Zakres głębokości został tak dobrany, żeby skarby były dostępne dla nurków wszystkich stopni i nikt nie był prowokowany do przekraczania swoich uprawnień.

W sakiewce jest 6 monet - ponieważ istnieje obowiązek podzielenia się znaleziskiem z partnerami w zespole. Chodzi tu o to, żeby nie wytwarzać rywalizacji wewnątrz zespołu nurków, a mogłoby tak być gdyby skarb był "niepodzielny". Rywalizacja taka prowadzić by mogła do niestarannej asekuracji lub wręcz pogubienia się nurków. Ponieważ niekiedy nurkują pary a niekiedy trzyosobowe zespoły, więc monet w sakiewce jest 6, żeby "podział łupów" zawsze był możliwy.

Każda sakiewka zaopatrzona jest w styropianowy pływak, żeby nie wbiła się w muł i była dobrze widoczna na dnie.

Przypominam, że w naszym klubie zabronione jest nurkowanie solo. Są również inne ważne ograniczenia np. zakaz polowań z kuszą, zakaz nurkowania pod wpływem alkocholu czy obowiązek punktualnego stawiennictwa na odprawie, jeśli chce się nurkować. Wszystkich, którzy zechcą przyjechać na poszukiwanie skarbów w Kownatkach proszę o STARANNE przeczytanie warunków nurkowań turystycznych, zawartych na naszej stronie.
Pozwoli to uniknąć ewentualnych "niespodzianek" po przyjeździe.

pozdrawiam
Szef szkolenia
Klubu Płetwonurków Active Divers
Tomasz Strugalski

Artur1234 - 22-06-2006, 13:47
Temat postu: Ale jaja
To co nie można sobie poprostu zanurkować w tym jeziorku np. tak jak ja solo bo co wywalą mnie czy co
czy to jest jezioro prywatne czy co?

a jak znajdę coś takiego taki sobie skarb w pojedynkę to muszę 5 super monet oddać czy mogę je sprzedać np. za 100 zł wyznawcom tego Pana

ku... o co tu chodzi ? :?:

Artur

Marcin_alien - 22-06-2006, 13:49

Artur1234 napisał/a:
a jak znajdę coś takiego taki sobie skarb

jeszcze podatek musisz zaplacic :20:
:alien:

TOMA52 - 22-06-2006, 14:54

Tomasz Strugalski napisał/a:
alkocholu

A co to jest alkochol? Od kochania się w alkowie, czy jak?

Beeker - 22-06-2006, 15:02

zakaz nurkowania pod wpływem alkocholu

kamień spadł mi z serca poniżej termokliny ...
bo ja to wyłącznie pod wpływem alkoHolu nuram ... :22:

KasiaK - 22-06-2006, 16:17

TOMA52 napisał/a:
alkocholu

A co to jest alkochol? Od kochania się w alkowie, czy jak?

hehehehhee :mrgreen: :mrgreen:

diver - 22-06-2006, 19:45

Nie wiem co was tak smieszy ale mi sie ten pomysl bardzo podoba
JarekN - 22-06-2006, 21:04

Mi tez sie podoba ten pomysl.
Moze warto pojechac, zanurkowac i znalezc :mrgreen:

KasiaK - 22-06-2006, 21:18

diver napisał/a:
Nie wiem co was tak smieszy

braki w wyszkoleniu (ortograficznym) autora

Andrzej Minorczyk - 23-06-2006, 07:53

To taki kit aby ktos tam zaczął jeździc :mrgreen:

A z alkoholem ... cóż sam mialem gorsze wpadki :) - (muzg)

duch - 23-06-2006, 10:56

Beeker napisał/a:
alkoHolu

A ja się przerzucę chyba na alkoHEL. Na nim chyba można nurkować :22:
A pomysł mi się podoba. A to że jakiś klub ma jakieś zasady i chcąc nurkować z nimi i z ich bazy należy ich przestrzegać - też mi się podoba. Zawsze można pójść gdzie indziej albo jechać nad inne jeziorko. Wolę porządek w bazie niż totalny burdel, choć z reguły nurkuję poza bazami w fajnych miejscach.

Pozdr Duch

Artur1234 - 23-06-2006, 11:21
Temat postu: z innej beczki
Do ducha - myślę że umiem nurkować - do tej pory się nie utopiłem ale wszystko przede mną :-D

Poza tym pytanie jest sorry trochę głupie bo tak jak byś zapytał czy umiem jeździć samochodem no więc umiem bo mam prawo jazdy od 17 roku życia (teraz mam 31) i dużo jeździłem i jeżdżę ale do formuły I to bym się nie nadawał.

A tak na marginesie to znajdź sobie innego idola i skasuj ten dopisek bo nie wiem co masz do mnie

dzięki za pozdrowienia w innym dopisku

pozdro freee stala w divingu OK :mrgreen:

Artur

Andrzej Minorczyk - 23-06-2006, 11:49

duch, Zwrot ]you[ działa wysmienicie :22:
Aston - 23-06-2006, 12:20

Nurofen napisał/a:
duch, Zwrot ]you[ działa wysmienicie :22:

ludzie jakies nerwowe sie porobily ;-)

:wave: :wave:

Artur1234 - 23-06-2006, 14:23
Temat postu: Jakie nerwowe jakie nerwowe
Etammmmmmmmmmm nerwowe

ogólnie to mi wisi ale nie wiem o co Mu chodzi

nie ważne czy jest to dobra reklama czy zła ważne że reklama - może jeszcze zaistnieję w "Swiatku nurkowym" :mrgreen:

zawsze o tym mażyłem pozdro dla ducha i astona :22:

Artur - free styla w nurkowaniu

wiesiek01 - 23-06-2006, 15:34

Artur1234 napisał/a:
ale nie wiem o co Mu chodzi

Zobacz ten wątek jako gość (nie loguj się) a zrozumiesz chytry plan..... :mrgreen:

jcsjacekj - 23-06-2006, 23:32

A czy owe monety, są z podobizną samego szefa szkolenia ?

Bo to może mieć wpływ na wartość numizmatyczną monet.

P.S.
Pomysł sam w sobie oryginalny ...

The_PiotREX - 24-06-2006, 08:52

Mnie tam się pomysł podoba.
marecki63 - 24-06-2006, 09:30

Kazdy pomysl jest dobry,ktory wniesie cos dobrego do nurkowania. Ale wydaje mi sie ze nie trzeba pisac ze biale jest biale.
Rumelia - 26-06-2006, 10:36

Na monetach jest oczywiscie podobizna nadinstruktora.Inaczej przecież być nie mogło :-D
Cóż...jest to kolejny przejaw megalomanii.

Pozdrowionka dla wszystkich.

jcsjacekj - 26-06-2006, 11:32

Cytat:
Na monetach jest oczywiscie podobizna nadinstruktora.Inaczej przecież być nie mogło

A ile woreczków nazbierałaś :)

Rumelia - 26-06-2006, 11:57

[quote]A ile woreczków nazbierałaś

Niestety, ani jednego ,ponieważ nie dane mi było w tym roku zanurać w krystalicznych wodach jeziora Kownatki:-)Monetę pokazał mi kolega.
No mówię wam ...odlotowa :-D :-D :-D Na awersie nominał " 1 nurek"a na rewersie stylizowane oblicze nadinstruktora Strugala z podpisem oczywiscie ,żeby nie było żadnych wątpliwosci.

jcsjacekj - 26-06-2006, 12:19

Rumelia napisał/a:
oblicze nadinstruktora Strugala z podpisem oczywiscie

Wstaw fotkę !!! Plis :evil:

Rumelia - 26-06-2006, 14:20

Mówisz-masz:-)
jcsjacekj - 26-06-2006, 14:22

Dzięki ...

Oblicze na zdjęciu jakieś takie groźne :)

Artur1234 - 26-06-2006, 15:05
Temat postu: to co
to co na Kowatkach nie można sobie zanurkować od tak wejść i zanurkować?
Mania - 27-06-2006, 09:18

Mozna, ale nie z bazy. Czyli mozesz wejsc do jeziora i nurkowac, ale poza terenem bazy.
Strugalski nie jest wlascicielem jeziora, dzierzawi tylko fragment terenu - niezaleznie od tego co bedzie twierdzil publicznie.
Prawo do nurkowania potwierdzone przez wlasciciela jeziora, czyli gospodarstwo rybackie w Szwaderkach.
Mania

zientas - 09-07-2006, 18:12

A ja mam juz kilka takich monet, naprawde fajna rzecz i mila pamiatka z nurkowan. Mozna dac znajomym. Dla mnie super.
zientas