| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Strugalski bije
Tomasz Strugalski - 22-06-2006, 13:17 Temat postu: Strugalski bije Strugalski bije własną monetę.
Mennica Polska wykonała dwa tysiące monet o nominale "1 nurek - waluta o płynnej wartości". Mają średnicę 32 mm i są wykonane z ozdobnego mosiądzu o symbolu M63. Monety, rozrzucane na dnie jeziora Kownatki, są przeznaczone jako upominek dla nurków, którzy je znajdą.
Sakiewki z monetami są rozrzucane pomiędzy głębokością 5 m a głębokością 15 m. Zakres głębokości został tak dobrany, żeby skarby były dostępne dla nurków wszystkich stopni i nikt nie był prowokowany do przekraczania swoich uprawnień.
W sakiewce jest 6 monet - ponieważ istnieje obowiązek podzielenia się znaleziskiem z partnerami w zespole. Chodzi tu o to, żeby nie wytwarzać rywalizacji wewnątrz zespołu nurków, a mogłoby tak być gdyby skarb był "niepodzielny". Rywalizacja taka prowadzić by mogła do niestarannej asekuracji lub wręcz pogubienia się nurków. Ponieważ niekiedy nurkują pary a niekiedy trzyosobowe zespoły, więc monet w sakiewce jest 6, żeby "podział łupów" zawsze był możliwy.
Każda sakiewka zaopatrzona jest w styropianowy pływak, żeby nie wbiła się w muł i była dobrze widoczna na dnie.
Przypominam, że w naszym klubie zabronione jest nurkowanie solo. Są również inne ważne ograniczenia np. zakaz polowań z kuszą, zakaz nurkowania pod wpływem alkocholu czy obowiązek punktualnego stawiennictwa na odprawie, jeśli chce się nurkować. Wszystkich, którzy zechcą przyjechać na poszukiwanie skarbów w Kownatkach proszę o STARANNE przeczytanie warunków nurkowań turystycznych, zawartych na naszej stronie.
Pozwoli to uniknąć ewentualnych "niespodzianek" po przyjeździe.
pozdrawiam
Szef szkolenia
Klubu Płetwonurków Active Divers
Tomasz Strugalski
Artur1234 - 22-06-2006, 13:47 Temat postu: Ale jaja To co nie można sobie poprostu zanurkować w tym jeziorku np. tak jak ja solo bo co wywalą mnie czy co
czy to jest jezioro prywatne czy co?
a jak znajdę coś takiego taki sobie skarb w pojedynkę to muszę 5 super monet oddać czy mogę je sprzedać np. za 100 zł wyznawcom tego Pana
ku... o co tu chodzi ?
Artur
Marcin_alien - 22-06-2006, 13:49
| Artur1234 napisał/a: | | a jak znajdę coś takiego taki sobie skarb |
jeszcze podatek musisz zaplacic
TOMA52 - 22-06-2006, 14:54
| Tomasz Strugalski napisał/a: | | alkocholu |
A co to jest alkochol? Od kochania się w alkowie, czy jak?
Beeker - 22-06-2006, 15:02
| Tomasz Strugalski napisał/a: | | zakaz nurkowania pod wpływem alkocholu |
kamień spadł mi z serca poniżej termokliny ...
bo ja to wyłącznie pod wpływem alkoHolu nuram ...
KasiaK - 22-06-2006, 16:17
| TOMA52 napisał/a: | | Tomasz Strugalski napisał/a: | | alkocholu |
A co to jest alkochol? Od kochania się w alkowie, czy jak? |
hehehehhee
diver - 22-06-2006, 19:45
Nie wiem co was tak smieszy ale mi sie ten pomysl bardzo podoba
JarekN - 22-06-2006, 21:04
Mi tez sie podoba ten pomysl.
Moze warto pojechac, zanurkowac i znalezc
KasiaK - 22-06-2006, 21:18
| diver napisał/a: | | Nie wiem co was tak smieszy |
braki w wyszkoleniu (ortograficznym) autora
Andrzej Minorczyk - 23-06-2006, 07:53
To taki kit aby ktos tam zaczął jeździc
A z alkoholem ... cóż sam mialem gorsze wpadki - (muzg)
duch - 23-06-2006, 10:56
| Beeker napisał/a: | | alkoHolu |
A ja się przerzucę chyba na alkoHEL. Na nim chyba można nurkować
A pomysł mi się podoba. A to że jakiś klub ma jakieś zasady i chcąc nurkować z nimi i z ich bazy należy ich przestrzegać - też mi się podoba. Zawsze można pójść gdzie indziej albo jechać nad inne jeziorko. Wolę porządek w bazie niż totalny burdel, choć z reguły nurkuję poza bazami w fajnych miejscach.
Pozdr Duch
Artur1234 - 23-06-2006, 11:21 Temat postu: z innej beczki Do ducha - myślę że umiem nurkować - do tej pory się nie utopiłem ale wszystko przede mną
Poza tym pytanie jest sorry trochę głupie bo tak jak byś zapytał czy umiem jeździć samochodem no więc umiem bo mam prawo jazdy od 17 roku życia (teraz mam 31) i dużo jeździłem i jeżdżę ale do formuły I to bym się nie nadawał.
A tak na marginesie to znajdź sobie innego idola i skasuj ten dopisek bo nie wiem co masz do mnie
dzięki za pozdrowienia w innym dopisku
pozdro freee stala w divingu OK
Artur
Andrzej Minorczyk - 23-06-2006, 11:49
duch, Zwrot ]you[ działa wysmienicie
Aston - 23-06-2006, 12:20
| Nurofen napisał/a: | duch, Zwrot ]you[ działa wysmienicie |
ludzie jakies nerwowe sie porobily
Artur1234 - 23-06-2006, 14:23 Temat postu: Jakie nerwowe jakie nerwowe Etammmmmmmmmmm nerwowe
ogólnie to mi wisi ale nie wiem o co Mu chodzi
nie ważne czy jest to dobra reklama czy zła ważne że reklama - może jeszcze zaistnieję w "Swiatku nurkowym"
zawsze o tym mażyłem pozdro dla ducha i astona
Artur - free styla w nurkowaniu
wiesiek01 - 23-06-2006, 15:34
| Artur1234 napisał/a: | | ale nie wiem o co Mu chodzi |
Zobacz ten wątek jako gość (nie loguj się) a zrozumiesz chytry plan.....
jcsjacekj - 23-06-2006, 23:32
A czy owe monety, są z podobizną samego szefa szkolenia ?
Bo to może mieć wpływ na wartość numizmatyczną monet.
P.S.
Pomysł sam w sobie oryginalny ...
The_PiotREX - 24-06-2006, 08:52
Mnie tam się pomysł podoba.
marecki63 - 24-06-2006, 09:30
Kazdy pomysl jest dobry,ktory wniesie cos dobrego do nurkowania. Ale wydaje mi sie ze nie trzeba pisac ze biale jest biale.
Rumelia - 26-06-2006, 10:36
Na monetach jest oczywiscie podobizna nadinstruktora.Inaczej przecież być nie mogło
Cóż...jest to kolejny przejaw megalomanii.
Pozdrowionka dla wszystkich.
jcsjacekj - 26-06-2006, 11:32
| Cytat: | | Na monetach jest oczywiscie podobizna nadinstruktora.Inaczej przecież być nie mogło |
A ile woreczków nazbierałaś
Rumelia - 26-06-2006, 11:57
[quote]A ile woreczków nazbierałaś
Niestety, ani jednego ,ponieważ nie dane mi było w tym roku zanurać w krystalicznych wodach jeziora Kownatki:-)Monetę pokazał mi kolega.
No mówię wam ...odlotowa Na awersie nominał " 1 nurek"a na rewersie stylizowane oblicze nadinstruktora Strugala z podpisem oczywiscie ,żeby nie było żadnych wątpliwosci.
jcsjacekj - 26-06-2006, 12:19
| Rumelia napisał/a: | | oblicze nadinstruktora Strugala z podpisem oczywiscie |
Wstaw fotkę !!! Plis
Rumelia - 26-06-2006, 14:20
Mówisz-masz:-)
jcsjacekj - 26-06-2006, 14:22
Dzięki ...
Oblicze na zdjęciu jakieś takie groźne
Artur1234 - 26-06-2006, 15:05 Temat postu: to co to co na Kowatkach nie można sobie zanurkować od tak wejść i zanurkować?
Mania - 27-06-2006, 09:18
Mozna, ale nie z bazy. Czyli mozesz wejsc do jeziora i nurkowac, ale poza terenem bazy.
Strugalski nie jest wlascicielem jeziora, dzierzawi tylko fragment terenu - niezaleznie od tego co bedzie twierdzil publicznie.
Prawo do nurkowania potwierdzone przez wlasciciela jeziora, czyli gospodarstwo rybackie w Szwaderkach.
Mania
zientas - 09-07-2006, 18:12
A ja mam juz kilka takich monet, naprawde fajna rzecz i mila pamiatka z nurkowan. Mozna dac znajomym. Dla mnie super.
zientas
|
|