| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - Subkliniczna choroba dekompresyjna – geneza, skutk
xdiver - 03-09-2006, 19:52 Temat postu: Subkliniczna choroba dekompresyjna – geneza, skutk Witam serdecznie , Poszukuje informacji na w/w temat Najlepiej jak najwiecej I na dobrym poziomie , Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za pomoc.
waldo - 04-09-2006, 00:12 Temat postu: Re: Subkliniczna choroba dekompresyjna – geneza, s Subkliniczne objawy DCS są związane z nadmierną ilością mikropęchcerzyków w organiźmie i występują zazwyczaj jako duże zmęczenie, senność i ból głowy. W moim przypadku objawy występowały, gdy naruszyłem prawidłowy (dla mnie) profil wynurzenia.
Mania - 04-09-2006, 21:26
Akurat na temat DCS jest w sieci multum informacji - trzeba tylko poszukac.
mania
styx - 05-09-2006, 01:31
nie znalazłem nic sensownego po polskawemu, ale dla angielskojęzycznych może to troszkę pomoże:
http://www.brooksidepress...tedDiseases.pdf
http://www.photo.net/webt...on-illness.html
http://www.theneurologist...vTRB1wbmDLQCQfM!994528763!-949856145!8091!-1
stachu - 05-09-2006, 19:16
Maniu a moze komus bardzo zalezalo zebys pamogla rozjasnic umysl w tym temacie .DCS jest tematem nadrzednym uswiadamianie i pomoc oraz udzielanie odpowiedzi pomaga nam wszystkim Nie odsylaj pytajacych do sw. Mikolaja pozdrawiam stachu
Mania - 06-09-2006, 10:00
| stachu napisał/a: | | a moze komus bardzo zalezalo zebys pamogla rozjasnic umysl w tym temacie |
Ale naprawde google pomagaja rozjasnic umysl w tym temacie. przy jednym zalozeniu - nie liczylam, ale prawdopodobnie 90% tekstow na ten temat jest po angielsku, poniewaz to przede wszystkim w tym jezyku robionych jest wiekszosc badan. Duza czesc instytucji majacych komory rowniez publikuje sporo materialow na ten temat.
Jest pare instytutow naukowych, ktore sie w zasadzie tylko tym zajmuja i na ich stronach jest mnostwo wiedzy. Takze o subklinicznej postaci, ktora zreszta wiele osob myli z (na przyklad) uczuleniem na slonce, wysypka lub reakcja na zetkniecie z koralem.
Generalnie to trzeba chciec poszukac, a nie tak po prostu "isc na gotowe".
Mania
Efraim Ryba - 06-09-2006, 10:17
| Mania napisał/a: | Generalnie to trzeba chciec poszukac, a nie tak po prostu "isc na gotowe".
Mania |
To ciekawe po co w ogóle istnieje forum nurkowe?
styx - 06-09-2006, 10:23
| Efraim Ryba napisał/a: | | Mania napisał/a: | Generalnie to trzeba chciec poszukac, a nie tak po prostu "isc na gotowe".
Mania |
To ciekawe po co w ogóle istnieje forum nurkowe? |
eh, czasem mam wrażenie iż po to aby móc się pokłocić.
Wyluzujcie
Mania - 06-09-2006, 10:33
| Efraim Ryba napisał/a: | | To ciekawe po co w ogóle istnieje forum nurkowe? |
Zeby dyskutowac. ale xdiver nie chce dyskutowac, tylko chce zeby ktos za niego odwalil robote. A to pewna roznica.
Poza tym materialow na ten temat jest mnostwo, google wyrzucaja na "subclinical DCS" ponad 300 linkow. A mozna jeszcze wrzucic "subclinicla DCI" i pewnie bedzie z drugie tyle. I co - w ramach odpowiedzi mam zamieszcza 600 linkow?????
Czy moze zamiast xdivera przegladac je wszystkie????
Jak bylam na studiach to nazywano to "lenistwem umyslowym". A nie uzywane komorki zanikaja....
Mania
urwis - 06-09-2006, 14:28
| Mania napisał/a: | | A nie uzywane komorki zanikaja.... |
Wszystkie....?????
Efraim Ryba - 06-09-2006, 16:08
Po co forum?
| Mania napisał/a: | | Zeby dyskutowac. ale xdiver nie chce dyskutowac, tylko chce zeby ktos za niego odwalil robote. A to pewna roznica. |
No to się tragicznie pomyliłem. Bo myślałem, że forum istnieje również po to, żeby sobie pomagać. Ale jak widzę, dla ciebie pomoc to po prostu odwalanie za kogoś roboty.
Gratuluję takiego podejścia do życia. Przyznam że rzeczywiscie, ostatnio ono jest bardzo modne. Wszystko JA, wszystko dla MNIE. I z nikim się niczym nie podzielę. Niech se radzi sam.
Mam tylko Maniu nadzieję, że ty nigdy nie bedziesz potrzebowała pomocy...
CZACHO - 06-09-2006, 17:25
| Efraim Ryba napisał/a: | | Bo myślałem, że forum istnieje również po to, żeby sobie pomagać. |
Zapytaj o cos na forach unixowych
To w odpowiedzi dosteniesz: "RTFM", "polecenie man Twoim przyjacielem", "poszukaj w google"
Efraim Ryba - 06-09-2006, 17:58
| CZACHO napisał/a: | Zapytaj o cos na forach unixowych
To w odpowiedzi dosteniesz: "RTFM", "polecenie man Twoim przyjacielem", "poszukaj w google" |
Czyli zupełnie tak jak niektórzy u nas... Smutne to. Ja sobie ideę forum wyobrażałem nieco inaczej.
Ale koniec na ten temat - w końcu w wątku tym myśl wiodąca dotyczyła czegoś zupełnie innego
urwis - 06-09-2006, 20:53
| Efraim Ryba napisał/a: | | Smutne to. Ja sobie ideę forum wyobrażałem nieco inaczej. |
Nie zrażaj się czasami niektórzy mają ciężkie dni albo zespół dnia porzedniego. Pytać trzeba zawsze. Znajdzie się dobra duszyczka, która pomoże. :readmore:
A jak nie to na zdrowie
stachu - 07-09-2006, 20:09
Maniu mysle ze swoje uzasadnienie oraz zachowanie powinnas ocenic sama pokazujesz swoja wyzszosc znajomosc jezyka oraz bardzo smieszne podejscie do tematu Poznalem kilku takich wiekich mistrzow swiata ktorzy to robili niestety niema ich wsrod nas.oczywiscie tobie jak i nikomu innemu tego nie zycze pozdrawiam
urwis - 07-09-2006, 21:20
Jest taka myśl " bądż miły dla ludzi, których spotkasz wspinając się na szczyty - bo możesz spotkać ich spadając w dół"
Takie jest życie....
agrest - 07-09-2006, 21:44
qzwa, same trole. czepiacie sie mani a co zrobiliscie zeby pomoc (pomijam tych ktorzy pomogli). Pieprzycie bez sensu, dowalacie sie do mani a sami nic, zero.
Pamagierzy sie znalezli, cholera jasna
urwis - 07-09-2006, 21:49
| agrest napisał/a: | | qzwa, same trole |
Nie uważasz chłopoczyku że poniosły cię emocje ......wyluzuj i bądż bardziej miły .
No tak ale wy warsiawwka.................
agrest - 07-09-2006, 22:06
Chlopczyku? Zwracasz sie tak do mnie z racji swojego wieku, czy moze zastosowanie ma tu powiedzenie o nozycach i stole? Nie uwazasz ze nico poniosly Cie emocje? Nie mow mi jaki mam byc ok? Nie jestes moim tatusiem.
No tak ale wy karpaczo/sceniaki...
Wyluzuj
CZACHO - 08-09-2006, 00:01
lol :)
| agrest napisał/a: | | Nie mow mi jaki mam byc ok? Nie jestes moim tatusiem. |
a chwile wczesniej:
| agrest napisał/a: | | Pieprzycie bez sensu, dowalacie sie do mani a sami nic, zero. |
Zero konsekwecji :-)
No tak, ale ja z Wroclawia :P :D
kurek - 08-09-2006, 02:52
Witam.
Bove AA. The basis for drug therapy in decompression sickness. Undersea
Biomed Res 1982; 9(2): 91-111
Ward CA, McCullough D, Fraser WD. Relation between complement activation
and susceptibility to decompression sickness. J Appl Physiol 1987; 62(3):
1160-1166
Ward CA, McCullough D, Yee D, Stanga D, Fraser WD. Complement activation
involvement in decompression sickness of rabbits. Undersea Biomed Res 1990;
17(1): 51-66
Kayar SR, Aukhert EO, Axley MJ, Homer LD, Harabin AL. Lower decompression
sicness risk in rats by intravenous injection of foreign protein. Undersea
Hyperbar Med 1997; 24(4): 329-335
Shastri KA, Logue GL, Lundgren CEG, Logue CJ, Suggs DF. Diving
decompression fails to activate complement. Undersea Hyperbar Med 1997;
24(2): 51-57
Brubakk AO, Duplancic D, Valic Z, Palada I, Obad A, Bakovic D, Wisloff U,
Dujic Z. A single air dive reduces arterial endothelial function in man. J
Physiol. 2005 Aug 1;566(Pt 3):901-6. Epub 2005 Jun 16.
Nossum V, Hjelde A, Brubakk AO. Small amounts of venous gas embolism
cause delayed impairment of endothelial function and increase
polymorphonuclear neutrophil infiltration. Eur J Appl Physiol. 2002
Jan;86(3):209-14.
Nossum V, Hjelde A, Bergh K, Brubakk AO. Lack of effect of anti-C5a
monoclonal antibody on endothelial injury by gas bubbles in the rabbit after
decompression. Undersea Hyperb Med. 2000 Spring;27(1):27-35.
Nossum V, Koteng S, Brubakk AO. Endothelial damage by bubbles in the
pulmonary artery of the pig.
Undersea Hyperb Med. 1999 Spring;26(1):1-8.
Brubakk AO, Neuman TS
(eds). Bennett & Elliott’s The Physiology and Medicine of Diving. Saunders,
London. 5th edition 2003.
Cyt: Dr. JK "Wymienione pozycje nie wyczerpują tematu, ale pozwalają się w
nim zorientować."
Jarek z wielką pomocą z góry
Mania - 10-09-2006, 13:10
Dziwne, ze nie widzicie roznicy pomiedzy pomoca a lenistwem.
Pomoc - i po to jest forum - jest na przyklad odpowiedzia na pytanie "jaki mam kupic komputer", "jak cwiczyc trym" itd...
Natomiast pytanie o info na temat subklinicznej dcs jest po prostu lenistwem - samemu sie nie chce poszukac.
a jak juz napisalam informacji na ten temat jest mnostwo. Wystarczy tylko CHCIEC poszukac.
I tylko o to mi chodzi. O lenistwo umyslowe, ktore w tym kraju staje sie coraz powszechniejsze.
Mania
kurek - 12-09-2006, 14:59
Witam.
Szukałem trochę, ale większa pomoca okazała się konsultacja ze specjalistami.
Jarek
Andrzej Minorczyk - 14-09-2006, 17:08
| agrest napisał/a: | | qzwa, same trole. czepiacie sie mani a co zrobiliscie zeby pomoc (pomijam tych ktorzy pomogli). Pieprzycie bez sensu, dowalacie sie do mani a sami nic, zero |
W tym watku to mania jest trolem
Cóż za stek bzdur !
Droga Maniu jak nie masz ochoty pomagac koledze to wstrzymaj sie od wyrazania swoich sądów.Kolega moze jest 200 razy bardziej pracowity od ciebie a ty go od leni....
Wiele razy zadalem banalne pytanie na forum nie dlatego ze nie wiedzialem ale dlatego że czesto ludzie przedstawiaja mi inny punkt widzenia.Nie uwazam sie za omnibusa w żadnej dziedzinie i czesto zdanie bardziej doswiadczonych nurasow pomagalo mi obrac odpowiednia droge.
xdiver,
artykuly
http://www.hogarthian.pl/?op=artykuly
Proponuje takze meandry dekompresji ale to ogolnie o gazach w krwiobiegu i jak zapobiegac chorobie deco.
oto wiedza w google na temat mikropęcherzyków
http://www.google.pl/sear...nie+&lr=lang_pl
teraz subliniczny dcs
http://www.google.pl/sear...yjna&lr=lang_pl
jest tego tyle ze az boli ...
Mania - 15-09-2006, 09:10
Nurofen
No i zrobiles dokladnie to, o czym ja mowilam. Tyle tylko, ze wrzucenie hasla w google naprawde nie wymaga pomocy ludzi z FN.
Mozna to zrobic samemu, przejrzec, a dopiero potem - jesli sie czegos nie znalazlo -zapytac.
I to wlasnie nazywam lenistwem.
Mania
styx - 15-09-2006, 09:33
Maniu, skąd wiesz że tego nie zrobił ?
To na googlu - właśnie dlatego ze jest tego tak dużo, jest mało informacyjne, większość to tylko wystąpienie tego słowa w tekście czegoś bardziej ogólnego a także niemającego z nurkowaniem nic wspólnego (kwestie awiacji)
Mania - 15-09-2006, 11:28
Oczywiscie nie wiem tego. Ja bym po prostu napisala tak:
"Poszukuje info na ten i ten temat. Przejrzalam to co mi wyrzucily google, ale nie znalazlem takich i takich informacji, ktorych mi brakuje....."
Nie wiem jak Ty, ale ja widze istotna roznice miedzy takim sformulowaniem a postem xdivera.
Poza tym nie zgadzam sie z tym, ze nie ma informacji - praktycznie wszystko jest. Trzeba tylko byc w stanie poslugiwac sie innymi jezykami niz tylko nasz ojczysty.
Mania
Efraim Ryba - 15-09-2006, 11:30
| Mania napisał/a: | | Trzeba tylko byc w stanie poslugiwac sie innymi jezykami niz tylko nasz ojczysty |
Czyli jeżeli ktoś się nimi nie posługuje bo nie umie, to jest leniem i durniem?
Mania - 15-09-2006, 12:03
Nigdzie nie napisalam, ze durniem. A leniem tak - bo jak wlozy troche pracy to sie nauczy....To wcale nie jest takie trudne. Trzeba tylko chciec.
No i generalnie, zwlaszcza w nurkowaniu, przydaje sie znac przynajmniej tak zwany langlydz.....
Mania
kjar - 15-09-2006, 20:10
| Mania napisał/a: | | A leniem tak - bo jak wlozy troche pracy to sie nauczy....To wcale nie jest takie trudne. Trzeba tylko chciec. | 在“
居家/装潢/家具/日用
”中找到 2 件符合搜索条件“
爱探险的朵拉
” 的物品
wiesiek01 - 15-09-2006, 20:18
| kjar napisał/a: | 在“
居家/装潢/家具/日用
”中找到 2 件符合搜索条件“
爱探险的朵拉
” 的物品 |
No wiesz ? Tak publicznie "te" sprawy ....
Mania - 18-09-2006, 10:12
Kjarku....
oto moja odpowiedz w trakskrypcji (FN przeksztalca mi literki i wychodza nieprawdziwe robaczki i nie wiem jak sobie z tym dac rade...)
3ayshalak a7la sneen
fil 3omry ya dayy el 3ain
wa bi alby ya ghaly 7aneen
wi gharam min awwel youm fi hawak
Buzki!!!!!
Mania
kjar - 18-09-2006, 10:46
| Mania napisał/a: | | wychodza nieprawdziwe robaczki i nie wiem jak sobie z tym dac rade...) |
Można było w ten sposób:
أجمل احساس في الكون،انك تعشق بجنون و ده حالي معاك
خليتني اعيش ايام، مليانه بشوق و غرام، دوبني هواك
أجمل احساس في الكون،انك تعشق بجنون و ده حالي معاك
خليتني اعيش ايام، مليانه بشوق و غرام، دوبني هواك
عشقاك بجنون روحي انا، قلبي المفتون كله منى
وياك بيعيش احلى هنا، حبيبي انا يا روحي انا
عشقاك بجنون روحي انا، قلبي المفتون كله منى(اه اه)،
وياك بيعيش احلى هنا، حبيبي انا يا روحي انا
W każdym razie, miło było przeczytać taki post Maniu.
Do zobaczenia na zlocie.
KasiaK - 18-09-2006, 11:00
Wy wszyscy porypani jestescie
szczerze? jesli znalazłabym tyle czasu, aby wypowiedziec sie w tym wątku, zupelnie nie na temat po pięć razy, to predzej bym chłopaczynie te teksty znalazła
poza tym zabrakło mi tu jednej waznej wypowiedzi, zawsze obecnej przy tego typu kłótniach...."TO IDZ NA KURS"
Tomek Radomski - 18-09-2006, 11:06
| KasiaK napisał/a: | | to bym chłopaczynie te teksty znalazła |
I przetłumaczyła
Mania - 18-09-2006, 12:23
| kjar napisał/a: | | ÄÄÄĂĄ ĂĂÓĂÓ ĂĂ ĂĂĄĂćäĄĂäà ĘĂĂŢ ÄÄäćä ć ÄÄş ĂĂĂĄĂ ÄĂĂĂ |
Jak to zrobiles???? Mnie sie nie udaje i jak widzisz nawet cytat z Ciebie robi sie innymi robaczkami....
Mania
jcsjacekj - 18-09-2006, 12:58
Zrobiłem tak:
- "Odpowiedz"
- przez schowek skopiowałem ze strony jakieś "robaczki"
- wstawiłem (域名申請/續用管理)
- dałem podgląd - OK
I jest
martin - 18-09-2006, 13:02
| Mania napisał/a: | | Jak to zrobiles???? Mnie sie nie udaje i jak widzisz nawet cytat z Ciebie robi sie innymi robaczkami.... |
Wszystko zalezy od przegladarki i ustawienia sposobu kodowania stron. U mnie wychodzi chinszczyzna
kjar - 18-09-2006, 13:56
| KasiaK napisał/a: | | Wy wszyscy porypani jestescie | Kasiu, Xdiver zadał pytanie. Dostał namiary na artykuły. Dostał poradę by sobie jeszcze poszukał w google. Wygląda na to że jest usatysfakcjonowany, gdyż nie zgłasza żadnych pretensji. Nie widzę powodu abyś w ten sposób komentowała zdryfowanie tematu po jego wyczerpaniu.
[ Dodano: 18-09-2006, 13:58 ]
| Mania napisał/a: | | Jak to zrobiles???? | Używam Firefox'a, nie zaś MSIE.
jcsjacekj - 18-09-2006, 14:32
| martin napisał/a: | | Wszystko zalezy od przegladarki |
Ja użyłem SeaMokey'a 1.0.4 ...
عشقاك بجنون روحي انا، قلبي المفتون كله منى
| KasiaK napisał/a: | Wy wszyscy porypani jestescie Mr. Green
szczerze? jesli znalazłabym tyle czasu, aby wypowiedziec sie w tym wątku, zupelnie nie na temat po pięć razy, to predzej bym chłopaczynie te teksty znalazła |
Kasiu, jesteś inteligentną osobą, ale Twoja tendencja do pouczania wszystkich jest męcząca.
KasiaK - 18-09-2006, 16:17
Panowie....i Panie....to było w formie zartu....naprawde nie zamierzam nikogo pouczac....do tego jestem pierwszy dzien po 3 tygodniowym urlopie ( ) i naprawde nie w głowie mi, denerwowanie sie jakimiś bzdurami
Jarku.....tam potem jest taki zielony dziobek...o taki ----> zart, zart ZART....
jesli ktos poczuł sie urazony moim stwierdzeniem o porypaniości (słowotwórstwo) to bardzo przepraszam..nie miałam nic złego na mysli...
boszz wyluzujcie troche
Mania - 18-09-2006, 16:50
| KasiaK napisał/a: | | naprawde nie zamierzam nikogo pouczac |
Naprawde????
Mania
xdiver - 18-09-2006, 19:22
Witam , Dziekuje za porady jak i He he he Bardzo fajna dyskusja do poczytania. Dla sprostowania zadalem pytanie poniewaz sadzilem ze dostane w odpowiedzi zwrotnej jakas ciekawostka A tu wyszla lektura krzyzakow
Dorwalem Pozycje "Underwater and hyperbaric medicine , Abstracts from the literature"
I obecnie weruje,z pozycji podanych przez was rowniez znalalem wszystko na poziomie który mi odpowiadal, Dziekuje Slicznie Tym krzyczacym i pomagajacym --> * szczalka - hehe *
Andrzej Minorczyk - 18-09-2006, 20:36
KasiaK,
Urlop sie zakonczyl - szkoda.
Kiedy znowu bedziesz na urlopie?
KasiaK - 18-09-2006, 21:04
| Mania napisał/a: | | KasiaK napisał/a: | | naprawde nie zamierzam nikogo pouczac |
Naprawde????
Mania |
a rąbnąć?
poza tym Maniuuuu to Ty wszystko zawsze wiesz najlepiej...a ja?? jakze bym śmiała
[ Dodano: 18-09-2006, 21:05 ]
| Nurofen napisał/a: | KasiaK,
Urlop sie zakonczyl - szkoda.
Kiedy znowu bedziesz na urlopie? |
od aktualnej pracy? jak dobrze pojdzie to moze po nowym roku....... na stałe
jak nieco słabiej...to w kwietniu
Mania - 18-09-2006, 22:24
| KasiaK napisał/a: | | a rąbnąć |
A co bedzie jak oddam?
Kasiu, ja na pewno nie wiem tyle co Ty, asystentka instruktorow .....
Mania
martin - 18-09-2006, 22:37
| KasiaK napisał/a: | | a rąbnąć? |
Co ty? Sama? Bez pomocy czarnej mocy i wazeliny?
Janusz_Lew - 19-09-2006, 07:26
Dobrnąłem do końca
I mam nieodparte wrażenie że cała ta dyskusja jest skutkiem ubocznym podklinicznego DCS po wirtualnym nurkowaniu w sieci, powikłana dodatkowo mocną "narkozą sieciową"
KasiaK - 19-09-2006, 12:44
| Mania napisał/a: | | KasiaK napisał/a: | | a rąbnąć |
A co bedzie jak oddam?
|
dobrze ze jestes duuuuzo mniejsza
| Mania napisał/a: |
Kasiu, ja na pewno nie wiem tyle co Ty, asystentka instruktorow .....
Mania |
zapraszam na warsztaty
[ Dodano: 19-09-2006, 12:45 ]
| martin napisał/a: | | KasiaK napisał/a: | | a rąbnąć? |
Co ty? Sama? Bez pomocy czarnej mocy i wazeliny? |
nie wiem do czego stosujesz wazeline...i musze powiedziec, ze Twoje ekscesy seksulane mało mnie interesują
wiec zajmij sie prosze swoimi sprawami, a kwestie potrzeby pomocy etc, pozostaw mnie.
martin - 19-09-2006, 19:36
| KasiaK napisał/a: | | nie wiem do czego stosujesz wazeline.. |
W duzych ilosciach np. do:
KasiaK - 19-09-2006, 21:39
hmmm a jednak dziwnie znajome zdjecie udało sie do czegos uzyc?
EOT
jcsjacekj - 19-09-2006, 21:44
| martin napisał/a: | | W duzych ilosciach np. do: |
Czy możesz wyjaśnić co to jest na zdjęciu ?
KasiaK - 19-09-2006, 21:48
| jcsjacekj napisał/a: | | martin napisał/a: | | W duzych ilosciach np. do: |
Czy możesz wyjaśnić co to jest na zdjęciu ? |
"nakrętka" od inflatora
jcsjacekj - 20-09-2006, 10:49
| KasiaK napisał/a: | | "nakrętka" od inflatora |
To się znajduje w samej końcówce, czy przy worku ?
martin - 20-09-2006, 11:39
| Cytat: | | To się znajduje w samej końcówce, czy przy worku ? |
To nie jest nakretka tylko czesc zaworu dostawczego.
orzech - 20-09-2006, 12:02
czy zadawanie smaru patyczkiem z bawełną nie powoduje dostawania się do smarowanych elementów także włókienek bawełny?
o.
KasiaK - 20-09-2006, 12:39
| jcsjacekj napisał/a: | | KasiaK napisał/a: | | "nakrętka" od inflatora |
To się znajduje w samej końcówce, czy przy worku ? |
napisałam nakretka, jako przenosnia
jest to przycisk zaworu dodawczego....skrzydło jest zrobione z materiału, od niego odchodzi inflator-jako calosc - gumowy - koncówka jest plastikowa, a w niej metalowe "przyciski sterujące", ze tak powiem......(nowsza wersja jest z koncówkami "bezobsługowymi" - plastikowymi)
nalezy je smarować, co by sie nie przycinały
tutaj mozesz poczytać, o tym, jak to zrobić
pozdrawiam,
K.
p.s. nic sie nie przykleja.....smar oblepia koncówke patyczka...jesli obawiasz sie "paprochów" mozesz nalać go tam czym zyczysz ale do samego czyszczenia wewnatrz patyczek jest bardzo wygodny
|
|