FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Niewiem czy mogę nurkować...

Sopel - 17-10-2006, 16:52
Temat postu: Niewiem czy mogę nurkować...
Witam, robię właśnie patent nurka SSI, który jest mi potrzebny wyłącznie na zrobienie kursu Ratownika WOPR - jest wymagany. Nie mam zamiaru nurkować w przyszłości (przynajmniej w chwili obecnej...). Problem tkwi w tym, że narazie nurkuję w basenie (na 1.5m) a za 2 dni na wodach otwartych (na około 15m) a boję się, ponieważ:

- miałem 3 lata temu połamane ręce wsadzili mi na 3 miesiące druty do obu rąk (teraz już ich nie mam)

- mam 3 plomby w zębach i jescze z 5 dziur do leczenia (nie zdąże z leczeniem do nurkowania...)

Teraz moje pytanie do doświadczonych nurków: czy na tych 15 metrach nie rozsadzi mi kości w rękach czy zębów pod wpływem ciśnienia... ? Niestety mój lekarz widać nie znając się na temacie powiedział "nie zalecam". Z góry dziekuję za szybką odpwoiedź bo do ostrego nurkowania już dwa dni i bardzo się boję nie przypłacić tego życiem gdy zęby potną mi gardło... Pozdrawiam

kosooki - 17-10-2006, 17:05
Temat postu: Re: Niewiem czy mogę nurkować...
Sopel napisał/a:

czy na tych 15 metrach nie rozsadzi mi kości w rękach czy zębów pod wpływem ciśnienia... ? Niestety mój lekarz widać nie znając się na temacie powiedział "nie zalecam". Z góry dziekuję za szybką odpwoiedź bo do ostrego nurkowania już dwa dni i bardzo się boję nie przypłacić tego życiem gdy zęby potną mi gardło... Pozdrawiam

Wyluzuj!
Ja mam kilka plomb w zębach oraz dziur i nurkuję od dziewięciu lat i nigdy nic się nie działo. Oczywiście teoretycznie to jest możliwe ze ciśnienie może powodować jakieś bule na źle połatanej plombie ale nigdy sie z tym nie spotkałem.
Będzie git!
Pozdrawiam.

Sopel - 17-10-2006, 17:24
Temat postu: a ręce...
Lux to o zęby już sie aż tak nie martwię... a co do rąk, wie ktoś czy jest ryzyko... ??
Łukasz M. - 17-10-2006, 17:26
Sopel napisał/a:
jest mi potrzebny wyłącznie na zrobienie kursu Ratownika WOPR - jest wymagany.

Nie jest wymagany patent nurka.

"Przedstawienie Komisji Egzaminacyjnej kursu na stopień ratownika WOPR jednego
z przydatnych w ratownictwie uprawnień (wyłącznie oryginały):
a)motorowodne
b)żeglarskie
c)nurkowania swobodnego (bez płetwonurka młodzieżowego)
d)trenera lub instruktora pływania
e)lekarza medycyny,
f)pielęgniarki,
g)ratownika medycznego,
h)przewodnika turystyki kajakowej,
i)instruktora innych dyscyplin wodnych określonych w odrębnych przepisach. "

żródło:

klik punkt 4

agrest - 17-10-2006, 18:35

Sopel napisał/a:
co do rąk, wie ktoś czy jest ryzyko

W swoim zywocie mialem dwa razy zlamany obojczyk, i dwa razy reke. Raz nawet byla skladana pod znieczuleniem ogolnym bo kosc byla w 7 kawalkach :-|

Zadnych problemow z nurkowaniem, przynajmniej do 40m. Nizej nie schodzilem.

Co do zebow to nie tyle moga pojawic sie bole co moze poprostu rozwalic zeba. Powietrze pod duzym cisnieniem moze przedostac sie pod zle wykonana plombe, natomiast przy rozprezaniu moze dojsc do zatoru w skutek czego zeba moze szlak trafic.
Niepamietam teraz statystyk ale raczej nie ma sie czym przejmowac. Wiekszosc nurkow ma plomby, wielu ma tez zeby w nienajlepszym stanie i jakos nigdy nie slyszalem o przypadku barotraumy zeby (oprocz wykladow na ten temat oczywiscie).

Pozdrawiam i lepiej zmien lekarza.
J.

Sopel - 17-10-2006, 19:29

Cytat:
Nie jest wymagany patent nurka.

No ale jakiś patent jest wymagany... wybrałem nurka bo tylko ten można u nas (w Wodzisławiu Śląskim) robić i sternika ale oczywiście jakiś minister sportu wstrzymał wydawanie patentów sternika na parę miesięcy i lipa więc msuiałem robić nurka i przyznam, że w głupim basenie a mi sie podoba :D THX za odp !! Napisze za dwa dni czy dałem rade (jak nie napiszę to no nie dałem i pewnie zą przecioł mi gardło...).

wiesiek01 - 17-10-2006, 19:55

Łukasz Mączka napisał/a:
c)nurkowania swobodnego

Chyba na darmo robisz ten kurs Sopel... :cry:

Łukasz M. - 17-10-2006, 20:01

Sopel napisał/a:
jakiś minister sportu wstrzymał wydawanie patentów sternika na parę miesięcy i lipa więc msuiałem robić nurka

Fakt, więcej info w tym dokumencie: klik

filip - 17-10-2006, 21:25

chłopie lepiej daj sobie spokój z tym ratownikiem,w decydującym momecie może sie okazać ze woda jest za zimna
Sopel - 17-10-2006, 22:09

wiesiek01 napisał/a:
Łukasz Mączka napisał/a:
c)nurkowania swobodnego

Chyba na darmo robisz ten kurs Sopel... :cry:

nurkowania swobodnego... ?? niewiem co to znaczy... ale mój prezes WOPR'u mówił, że ten właśnie kurs pozwoli mi robić wodnego (SSI Open Water Diver - sam mnie na niego zapisał). Czy za tamten kurs swobodnego nurkowania (mniemam, że bez sprzętu do oddychania pod wodą tylko fajka,maska... ?) też się płaci ? Ciekawe ile jak już... Bo za ten dałem 700zł.

Łukasz M. - 17-10-2006, 22:20

filip napisał/a:
chłopie lepiej daj sobie spokój z tym ratownikiem,w decydującym momecie może sie okazać ze woda jest za zimna

Tak właśnie zazwyczaj jest :angry:
W tym roku uczestniczyłem w takim oto zdarzeniu:
Plaża miejska nad Bałtykiem, spore fale (ok. 2-2,5m), zakaz kąpieli - w pewnym momencie w wodzie wypatrujemy potrzebującą osobę, szykuje się akcja, a pewien "ratownik" z drużyny oznajmia, że nie podejmuję akcji i ma wszystko w nosie - po prostu się wystraszył i nie był przygotowany na taką ewentualność, na szczęście wszystko dobrze się zakończyło i wszyscy wyszli cało z opresji :-D

maysarah - 18-10-2006, 20:16

Radzilabym te zeby wyleczyc jesli masz mozliwosc przed kursem. Pozdrowka

[ Dodano: 18-10-2006, 20:28 ]
Zmiany cisnienia , zwlaszcza przy wynurzaniu moga powodowac bol zebow jesli ma sie nieszczelne wypelnienia lub chorobe prochnicowa. Sama sie o tym przekonalam :\

Henry - 19-10-2006, 11:37

A jaki będzie z Ciebie ratownik w przyszłości. ?
Zastanów się. Czasy rwania panienek z plaż za sam fakt posiadania uprawnień ratownika mijają. Jesli osoby z problemami zdrowia fizycznego oraz leków wynikających z nurkowania na wodach otwartych beda dostawać patenty ratownika to niewątpliwie życie i zdrowie wielu osób których ma się zabezpieczać będzie obłudą.
Musisz również wiedzieć że posiadając ten patent w razie jakiejś tragedii i nie udzielenia prawidłowej pomocy poniesiesz duzo wieksze konsekwencje i dziury w zębach, zrosty kości i lęki nie beda argumentem obronnym.
Dziś byc może pokonasz te opory ale jutro w pracy napotkasz inne a wówczas nie będzie czasu na pytania i podpowiedzi.
Chyba brakuje Ci tej najistotniejszej cechy również. Jakiej ?
Pomyśl.

Sopel - 20-10-2006, 15:45

@Henry: ktoś tu chyba nie wyczuł ironi z którą piszę od poczatku (tak bo zeby mnie potna) ty lolku... Co do nurkowania swobodnego mam chyba w małym palcu i moje ręce (po złamaniach) wogule mnie nie ograniczają - przepływam pod wodą ponad 60m... A co do ratowania to... to samo wogule nie ograniczają mnie ręce i zęby POMYŚL lolku. A co do nurkowania z zestawem do oddychania wiadomo chyba ze mogłem mieć obawy jak mam z tym styczność pierwszy raz co nie (a że napisałem to z odrobiną humoru/ironi i nie kumkasz to nie pisz stary bo teraz polewa z ciebie jest) that's all lolku...
Tomek Radomski - 20-10-2006, 17:54

Ja nie wyczuwam żadnego humoru/ironii.

P.S.
I nie lolkuj tu proszę

Smok - 21-10-2006, 16:43

Sopel napisał/a:
Co do nurkowania swobodnego mam chyba w małym palcu i

W 1978 byłem na kursie na młodszego dla PTTK i LOK razem.
Prowadził Zygmunt Fąfara instr. Wopr i Nurkowania pracownik AWF.

Powiedział na sympozjum i nam na kursie.
"Ratownik to dupa a nie płetwonurek a Płetwonurek to dupa a nie ratownik"

pozdrawiam rc

Adam Frajtak - 21-10-2006, 17:28

Smok napisał/a:

Powiedział na sympozjum i nam na kursie.
"Ratownik to dupa a nie płetwonurek a Płetwonurek to dupa a nie ratownik"

pozdrawiam rc

Zapewne jest tu jakaś ukryta myśl czy możesz mi ją zdradzić ?

Smok - 21-10-2006, 18:47

scaner napisał/a:
ukryta myśl

Poza nielicznymi wyjątkami to zupełnie innych predyspozycji wymaga żeby być dobrym.

Wyjątek to Jolanta Haratym Mistrzyni Świata w ratownictwie i Instruktor nurkowania której mniej niż mało facetów mogło podskoczyć.

pozdrawiam rc

Sopel - 27-10-2006, 18:12

hmm ja uważam, że gdy ktoś interesuje, się dziedzinami wodnymi i polepsza swoje umiejętności (choćby poprzez patenty np.: motorowodne/nurkowania...) to staje się bardziej uniwersalnym i można to pogodzić no ale racja jak robi się jedną rzecz całe życie to będzie się napewno lepszym w tej dziedzinie... Jednak ratownictwo i nurkowanie ma ze sobą dużo wspólnego... Co do predyspozycji to też mało się różni i co najważniejsze można je przecież wytrenować !! Więc ja pozostaje przy swoim i myślę, że dalej mam obie te dziedziny w małym palcu ;P
Smok - 27-10-2006, 19:10

Sopel napisał/a:
że dalej mam obie te dziedziny w małym palcu ;P

Na jakim poziomie ? w temacie ekstremalne powstał problem czy dekompresja heloixowa jest krótrza czy dłuzsza od trymixowej coś o tym wiesz ?

Sopel napisał/a:
Co do predyspozycji to też mało się różni i co najważniejsze można je przecież wytrenować

Predyspozycje raczj inne, chociaż nie przeczę ratownictwo nie przeszkadza w nurkowaniu i vice versa. Wytrenowanie wszędzie pomaga.

pozdrawiam rc

aniołeczek - 31-01-2007, 16:11

:29: stary musisz usunac wszystkie zęby. ja tez tak mialam i teraz wygladam tak: :22:
robhass - 15-04-2007, 00:05
[quote]- mam 3 plomby w zębach i jescze z 5 dziur do leczenia (nie zdąże z leczeniem do nurkowania...)

Jak ci rozsadzi bedziesz mial 8 dziur ;-) Ja nuralem z plombami i nuram nadal, jest ok. Dziur w prawdzie nie mam.

robsen - 29-04-2007, 15:59

Witam
Apropo tych zębów. Nurkowałem z dziurami było ok. Nurkowałem po leczeniu i w jednym zębie pojawiał się przy zanurzaniu ból. Aż któregoś dnia przy wynurzaniu byl trzask uszkodziło plombe całe szczęście że nie ząb :) Najprawdopodobniej została odrobina powietrza pod plombą
pozdrawiam